Извор: РТС

Серија експлозија у Херсону; Зеленски и Шолц о помоћи у Украјини

Рат у Украјини – 645. дан. Серија експлозија чула се у граду Херсону. Најжешће борбе воде се у правцу Авдејевке и Лимана, док украјинска војска спроводи контраофанзиву на левој обали Херсонске области, саопштавају украјинске оружане снаге. . Руска војска је током ноћи покренула напад дроновима, а 14 од 20 беспилотних летелица је уништила украјинска ПВО.

Серија експлозија у Херсону

Шеф градске војне управе Роман Мрочко изјавио је да се серија експлозија догодила у јужном украјинском граду Херсону.

"У приобалним областима Херсона чују се експлозије", написао је Мрочко, преноси руска новинска агенција РИА.

Позвао је становнике да не остају на отвореним просторима, и касније известио да се гранатирање града наставља. 

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски и Шолц о војној помоћи, јединству ЕУ о Украјини

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је са немачким канцеларом Олафом Шолцом разговарао о сарадњи у области одбране и ситуацији на ратишту.

"Захвалан сам на моћном 'зимском' одбрамбеном пакету из Немачке, укључујући четири система ИРИС-Т и на вишегодишњем програму финансијске помоћи“, навео је Зеленски на платформи Икс (Твитер).

С обзиром на то да ће у децембру бити кључни самит ЕУ и страх од мађарског вета, лидери су такође разговарали о европској помоћи Кијеву.

"Нагласио сам важност обезбеђивања јединства унутар Европске уније по питању одобравања приступних преговора Украјине и издвајања 50 милијарди евра помоћи за наредне године“, додао је Зеленски.

Опширније Краће

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је на самиту Организације за европску безбедност и сарадњу у Скопљу да је ОЕБС на ивици пропасти и да Запад убија шансе за оживљавање те групе.

Лавров je поново оптужио Запад да води "хибридни рат“ против Русије додавши да је ЕУ постала "агресиван политички пројекат“.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјински министар: Десеторо повређених у ракетном нападу руских снага на Доњецку област

Игор Клименко, украјински министар унутрашњих послова, каже да је десет људи повређено, а за пет особа још се трaга испод рушевина после рактених напада руских снага у Доњецкој области.

Русија је испалила шест пројектила на три насеља у региону, од којих су већину заузеле руске снаге, навео је Клименко у апликацији за размену порука Телеграм.

"Покровск, Новоградовка и Мирноград су се нашли под ватром. У гранатирању је повређено 10 људи, укључујући четворо деце. Под рушевинама се трага за још пет особа“, додао је украјински министар.

Навео је да да су оштећени стамбени блок, девет приватних кућа, полицијска станица, аутомобили и гараже.

(Reuters)

Опширније Краће

Најжешће борбе у правцу Авдејевке и Лимана, контраофанзива на левој обали Херсонске области

Украјински Генералштаб је саопштио да је у претходна 24 сата дошло до 73 војна сукоба, као и да су руске снаге нападале у готово свим правцима.

Најжешће борбе водиле су се у правцу Авдејевке и Лимана.

"Украјинске оружане снаге су 29. новембра наставиле са копненим нападима на леву обалу Херсонске области. Наши дефанзивци су успели да крену напред", наводи Генералштаб и истиче да је руска војска "значајно појачала своју активност на фронту и распоредила оклопна возила".

(Униjан)

Кијев: Уништено 14 од 20 дронова које је лансирала Русија

Украјинска противваздушна одбрана оборила је 14 од 20 дронова у нападу који је Русија покренула током ноћи, саопштиле су у четвртак ваздухопловне снаге.

Како се наводи у саопштењу, руске снаге су лансирале дронове иранске производње са руске територије у неколико праваца.

(Reuters)

Руске снаге тврде да су преузеле контролу над селом Хромове у истом региону. Село се налази на западној ивици Бахмута, града који је током лета пао под Русију после вишемесечне битке и који је остао поприште тешких борби.

Украјина је тврдила да је убила пет „високих” руских званичника у нападу на зграду у окупираном делу Херсона. Оружане снаге земље саопштиле су да је циљ напада био састанак у селу Јувилејне након дојаве локалног становништва.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да блок не сме да потцени Русију и њену способност да настави да води рат у Украјини.

"Руска економија је на ратној основи, Путин има високу толеранцију за жртве, а руски циљеви у Украјини се нису променили", рекао је Столтенберг.

Европска унија је испоручила око 300.000 од милион граната које је обећала Украјини, рекао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Кулеба је рекао да украјински захтеви значе да постоји потреба за већим усклађивањем украјинске и НАТО производње оружја и стварањем "евроатлантског заједничког простора" одбрамбене индустрије.

Читај ми!