Извор: РТС

Москва: Оборена крстарећа ракета изнад Крима; Румунија и Холандија успостављају центар за обуку украјинских пилота за Ф-16

Рат у Украјини – 553. дан. Украјински дронови покушали су јутрос да нападну пет региона у централној Русији и Псковску област на северозападу земље, али није било повређених, саопштило је руско Министарство одбране. У Пскову је напад изазвао пожар на градском аеродрому и оштећено је више војнотранспортних авиона. Неколико зграда је запаљено и две особе су погинуле у руском нападу на Кијев, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко. Москва истражује да ли је намерно оборен Пригожинов авион.

Москва: Оборена крстарећа ракета изнад Крима

Министарство одбране Русије потврдило је да су руски системи ПВО вечерас оборили два украјинска дрона изнад Брјанске области, а изнад Крима украјинску ракету.

Како се истиче, тиме је спречен покушај кијевског режима да изведе терористички напад на објекте на територији Русије.

(Известија)

Опширније Краће

Богомаз: Нови украјински напад дроновима на Брјанску област

Руска противваздушна одбрана оборила је два украјинска дрона изнад Брјанске области, истакао је регионални начелник Александар Богомаз.

Према његовим речима, у украјинском нападу није било жртава.

На лицу места су оперативне и хитне службе.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кијев: Током борбене мисије код Бахмута погинуло је шест украјинских пилота

Шест украјинских пилота погинуло је током борбене мисије у близини града Краматорск у Доњецкој области, рекао је Јевхен Ракита, портпарол 18. бригаде војног ваздухопловства Игор Сикорски.

Ракита је истакнуо да је свих шест пилота имало официрске чинове те да се детаљи инцидента не откривају из безбедносних разлога.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Зеленски најавио ревизију војних лекарских комисија након открића корупције

Украјински председник Володимир Зеленски најавио је да ће надлежни органи испитати одлуке о способности за војну службу донете од почетка рата, након корупционашке афере откривене међу војним лекарским комисијама у Украјини.

"Све случајеве у којима су одлуке очигледно неосноване и незаконите треба да истраже органи за спровођење закона. На основу резултата инспекције биће донети закључци у вези са онима који су путовали у иностранство на основу фалсификованих одлука ВМЦ-а (војномедицинских комисија) од почетка агресије у пуном обиму", написао је Зеленски на платформи X некадашњем Твитеру.

Опширније Краће

Мађарска неће новчано помагати Украјину док не скине ОТП банку са листе спонзора рата

Мађарска одбија да разговара о финансијама ЕУ за војну помоћ Кијеву, јер Украјина и даље наводи мађарску банку ОТП као "међународног спонзора рата", изјавио је мађарски министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки.

"Украјина је највећу мађарску банку, ОТП, ставила на листу међународних спонзора рата. Објаснио сам на састанку да је то неприхватљиво. Све док ОПТ не буде скинута са те листе, нећемо наставити преговоре о финансирању војне помоћи Укрјаини", рекао је он.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је након састанка министара одбране ЕУ да планира да оснује фонд за војну помоћ Украјини за 2024-2027., који би обезбеђивао тој земљи око пет милијарди евра сваке године.

(Танјуг)

Опширније Краће

Жозеп Борељ предложио оснивање Фонда за помоћ Украјини

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је након састанка министара одбране ЕУ да планира да оснује фонд за војну помоћ Украјини за 2024-2027., који би обезбеђивао тој земљи око пет милијарди евра сваке године.

(Танјуг)

Опширније Краће

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија данас упутила 14 камиона хуманитарне помоћи Украјини, да је спремна да прихвати још више избеглих из те земље и да још више помогне украјинском народу.

"Што се тиче лекова, то је све оно што смо ми успели да издвојимо преко Републичког фонда за здравствено осигурања и наставићемо са том праксом. Што се тиче робе, то је роба коју може да искористи народ Украјине који је изгубио домове после пуцања бране. То су ћебад, јастуци, сунђери за спавање на поду, филтери за пречишћавање воде  и вода за пиће. Укупно 14 камиона хуманитарне помоћи креће данас у Украјину преко Румуније", рекла је премијерка.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кулеба и Макрон о наставку помоћи Украјини

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба разговарао је са француским председником Емануелом Макроном, о даљој војној подршци Украјини.

"Разговарали смо о даљој војној подршци, ширењу коалиције Формуле мира и нашем извозу житарица у земље Африке и шире. Захвалио сам му што је поново потврдио сталну подршку Француске", написао је Кулеба на Твитеру.

(Гардијан)

Опширније Краће

Румунија и Холандија успостављају центар за обуку украјинских пилота за Ф-16

Румунија и Холандија потписале су писмо о намерама за успостављање базе за обуку украјинских пилота за управљање авионима Ф-16 и одржавање ових летелица у једном од центара за обуку у Румунији, што ће бити допринос тих земаља јачању ПВО Украјине, изјавила је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен у Толеду пред неформални састанак министара одбране ЕУ.

Она је навела да је за Холандију изузетно важно да настави да демонстрира своје јединство и подршку Украјини у њеној борби против руске агресије.

"Холандија и Румунија потписале су у уторак писмо о намерама да обезбеде обуку и одржавање за Ф-16 у центру за обуку у Румунији. Ово је конкретан корак ка јачању ПВО Украјине од две европске земље", рекла је холандска министарка, преноси Укринформ.

Она је напоменула да ће европски званичници разговарати и о начинима јачања европске одбране и заједничком раду у оквиру Стратешког компаса ЕУ, који су земље чланице договориле пре више од годину дана.

У Шпанији је почео састанак министара одбране ЕУ, а главне теме су наставак војне помоћи Украјини и ситуација у афричком региону Сахел. Расправа о овим темама и другим питањима међународне безбедности биће настављена сутра током неформалног састанка министара спољних послова ЕУ, који ће такође бити одржан у Толеду, у Шпанији, која је од 1. јула преузела председавање Европском унијом.

(Укринформ, Танјуг)

Опширније Краће

Руски авиони уништили два украјинска чамца са посадом у близини Змијског острва

Руско министарство одбране саопштило је данас да су борбени авиони уништили два украјинска морнаричка чамца са посадом у близини Змијског острва у Црном мору.

Прво је борбени авион Су-30 уништио брзи украјински чамац, након чега је исто учинио и борбени авион Су-24, наводи се у саопштењу.

Из руског министарства одбране су претходно саопштили да је руски борбени авион из састава морнаричке авијације Црноморске флоте протекле ноћи уништио још четири украјинска брза морнаричка чамца у Црном мору са украјинским јуришним групама до 50 војника.

((Известија)

Опширније Краће

Песков: Москва истражује да ли је намерно оборен Пригожинов авион

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да руске власти истражују различите верзије у вези са падом авиона у којем је био оснивач паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин, укључујући могућност да је авион оборен.

"Очигледно је да постоје различите верзије, међу којима је и она о намерном обарању", рекао је Песков на конференцији за медије, преноси РИА.

Нагласио је да треба сачекати закључке истраге Истражног комитета Руске Федерације.

Пригожин је погинуо 23. августа у паду приватног авиона у Тверској области, недалеко од Москве, два месеца након што су он и његови плаћеници покренули побуну против руског војног врха.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Путин честитао Лукашенку 69. рођендан

Председник Русије Владимир Путин телефоном је честитао белоруском председнику Александру Лукашенку рођендан, а два лидера су потврдили заједничку намеру да додатно ојачају савезништво, преноси прес-служба Кремља.

Претходно је Путин послао поздравни телеграм Лукашенку.

"Током телефонског разговора председник Руске Федерације Владимир Путин срдачно је честитао рођендан председнику Републике Белорусије Александру Лукашенку. Потврђена је заједничка склоност даљем јачању руско-белоруског савеза и стратешког партнерства", наведено је у поруци, преноси агенција РИА Новости.

Лукашенко је рођен 30. августа 1954. године. Данас пуни 69 година.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Русија: Нови амерички пакет војне помоћи Украјини врхунац лицемерја

Руска амбасада у Вашингтону оценила је одлуку САД да пошаљу још један пакет војне помоћи Украјини као врхунац лицемерја.

"Поменута испорука "химарса" и ПВО граната, као и друге муниције у вредности од четврт милијарде долара, пропалом режиму Зеленског је врхунац лицемерја. Тим пре што званичници САД војну помоћ приписују 'бризи' за народ Украјине. У стварности, Вашингтон неће одустати од концепта борбе против Русије до последњег Украјинца", наведено је у саопштењу амбасаде.

Према речима руских дипломата, изјаве америчких политичара говоре да животи грађана других земаља нису много важни за Сједињене Државе.   

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је у уторак нови пакет помоћи Украјини од 250 милиона долара.

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: Украјински дронови напали шест региона у Русији

Украјински дронови покушали су јутрос да нападну пет региона у централној Русији и Псковску област на северозападу земље, што је највећи напад на територији Русије од почетка рата. Није било повређених, саопштило је руско Министарство одбране.

У Пскову је напад изазвао пожар на градском аеродрому и оштећено је неколико војно-транспортних авиона. Ограничен је ваздушни саобраћај, а аеродром је затворен. У гашење пожара је укључено 65 ватрогасаца.  

У другим регионима, дронове су обориле руске јединице противваздушне одбране пре него што су нанели штету.

Руска ПВО оборила је три украјинске беспилотне летелице изнад Брјанске области у западној Русији и једну изнад Орловске области у централној Русији, саопштило је Министарство одбране Русије.   

Две украјинске беспилотне летелице оборене у Рјазанској области и једна у Калушкој области.         

Начелник Калушке области Владислав Шапша рекао је да су два дрона напала тај регион, да је један оборен, а да је други погодио празан резервоар за нафту.

Један дрон је кренуо ка Москви, али је пресретнут изнад Московске области. Московски аеродроми су накратко били затворени за саобраћај.

Снаге Црноморске флоте Русије одбиле су напад дроном у близини главног залива кримског града Севастопоља, саопштио је градоначелник Михаил Развожајев.

(Танјуг, Тас, Гардијан)

Ватра и дим изнад Пскова
Фото: Танјуг/ АП
Опширније Краће

Русија: Уништени брзи војни чамци у Црном мору

Авион Црноморске флоте уништио је у Црном мору четири војна чамца оружаних снага Украјине у којима се налазило око 50 војника.

Чамци су превозили десантне групе украјинских снага за специјалне операције, саопштило је руско Министарство одбране.

(Гардијан)

 

Опширније Краће

Кличко: Ракетни напад на Кијев, две особе погинуле

У ноћном ракетном нападу на Кијев две особе су погинуле, преноси Униан.

"Услед ракетног напада непријатеља на Кијев, до сада су две особе погинуле. Две су повређене и хоспитализоване“, рекао је градоначелник  Кијева Виталиј Кличко.

Кличко је написао на Телеграму да је једна особа повређена од крхотина стакла и да је неколико зграда запаљено.

(Униан)

Последице напада на Кијев
Фото: Танјуг/ АП
Опширније Краће

Жестоке борбе воде се око Бахмута и Лимана. Украјинска војска саопштила је да наставља офанзивне операције у правцу Мелитопоља, града на југоистоку земље, који је под руском контролом.

Шеф украјинске Државне службе за специјалне комуникације Јуриј Шчихол, међутим, навео је да Кијев у просеку губи око 40 до 45 извиђачких дронова дневно.

Шчихол, ипак, тврди да је засад уговорена куповина 22.000 јуришних дронова од којих је 15.000 већ испоручено.

Савезници, истовремено, настављају да наоружавају Украјину. Вашингтон је објавио да нови пакет, вредан око 250 милиона долара, укључује и муницију за ракетне системе ХИМАРС. Јужна Кореја је навела да је обезбедила Кијеву скоро 400 милиона долара за наредну годину.

У међувремену, Уницеф је саопштио да је више од 1.300 школа потпуно уништено од почетка рата у областима Украјине под контролом Кијева, као и да само трећина ђака похађа пуну наставу.

С друге стране, руска војска саопштила је да је одбила украјинске нападе беспилотним летелицима изнад руских региона Туле и Белгорода, као и изнад Црног мора.

У тишини, у Санкт Петербургу је сахрањен оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, који је погинуо прошле недеље у паду авиона недалеко од Москве.

Из Кремља је потврђено да руски председник Владимир Путин није присуствовао сахрани Пригожина, на којој је била породица као и најближи пријатељи.

Читај ми!