Извор: РТС

Русија подигла ловце изнад Кримa; Зеленски се нада заштити САД по израелском моделу

Рат у Украјини – 551. дан. Председник Украјина Володимир Зеленски изјавио да се та земља нада да ће добити безбедносне гаранције САД по "израелском моделу", који укључује одбрану и оружје. Пољска и балтичке земље најављују потпуно затварање границе са Белорусијом због присуства припадника групе "Вагнер" и могућих инцидената. Са друге стране, Москва саопштава да је подигла два руска ловца у ваздух да би спречила извиђање два америчка дрона на подручју Кримског полуострва.

Зеленски: Повећавамо производњу оружја

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да земља планира да "максимално" повећа обим сопствене производње оружја  укључујући гранате, дронове, ракете и оклопна возила, као и држава за то има средства.

Навео је и да су седници Штаба Врховног команданта разговарали о ситуацији на првим линијама фронта. "Пре свега, купјански правац, кључне тачке Доњецке области – Бахмут, Авдијевка, Мариника, јужни правци, посебно Орихивски", истакао је Зеленски.

(Униан)

Опширније Краће

Москва: Одбијени напади Украјинаца код Роботине

Руско министарство одбране саопштило је да су руске трупе одбиле украјинске нападе у близини насиља Роборине и Вербове.

Кијев је претходно навео да су украјинске трупе ослободиле југоисточно насеље Роботине, као и да покушавају да напредују јужније у својој контраофанзиви против руских снага.

(Гардијан)

Опширније Краће

Русија подигла два ловца изнад Крима

Министарство одбране Русије саопштило је да подигла два руска борбена авиона да би спречила извиђање две америчке беспилотне летелице на подручју Кримског полуострва.
 
"Средства контроле ваздушног простора Ваздушно-космичких снага Русије открила су над југозападним делом Црног мора беспилотне летелице америчког ваздухопловства МК-9 Рипер и РК-4 Глобал Хок које су се кретале у правцу државне границе Руске Федерације", наводи се у саопштењу.
 
Ројтерс није могао независно да потврди тврдње руског министарства.

(Ројтерс, Спутњик)

Опширније Краће

Председница Мађарске позвала Зеленског да преговара са Русијом

Председница Мађарске Каталин Новак позвала је украјинског колегу Володимира Зеленског да преговара са Русијом о окончању рата јер не види решење за то питање војним путем.

Новак је у интервјуу за мађарски лист Индек рекла да Будимпешта недвосмислено осуђује руску агресију на Украјину и разуме жељу украјинских власти да заштите земљу од освајача.

"Рат у Украјини траје годину и по. Не видим никакво војно решење које би дугорочно довело до стабилног мира, зато треба да седнемо за преговарачки сто. Овај чврст став изнела сам председнику Зеленском и јавно и приватно", истакла је Новак и навела да се Мађарска чврсто залаже за територијални интегритет и суверенитет Украјине. 

"Европа и Мађарска су ближе рату него што многи мисле. Ескалација се може десити у сваком тренутку. Рат не само да је уништио животе Украјинаца већ и, како је рекао папа Фрања, 'унео сукоб и у наше домове'. У интересу мађарског народа је да нашу земљу не захвати ово немилосрдно разарање. Зато смо чврсти заговорници мира", поручила је мађарска председница. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Путин: Лавров ће представљати Русију на самиту Г20 у Њу Делхију

Руски председник Владимир Путин је током телефонског разговора са премијером Индије Нарендром Модијем рекао да неће моћи да присуствује самиту Г20, те да ће Русију представљати шеф дипломатије Сергеј Лавров, саопштено је из кабинета индијског премијера.

"Председник Путин је пренео да неће моћи да присуствује самиту Г20 у Њу Делхију 9. и 10. септембра 2023. године и обавестио да ће Русију представљати министар спољних послова Сергеј Лавров", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Моди захвалио Путину на доследној подршци Русије свим иницијативма током индијског председавања Г20.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Потребан нам је "израелски" модел заштите

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да се Кијев нада да ће од Вашингтона добити безбедносне гаранације по такозваном "израелском моделу".

Зеленски је за украјинске медије рекао да такве безбедносне гаранције САД, које би биле током процес придруживања Украјине НАТО-у, укључују и одбрану и оружје. 

"Имаћемо оружје, технологију, обуку и финансије. Нешто као у Израелу, само што имамо другог непријатеља", рекао је Зеленски, истичући да такав модел не би зависио од Беле куће, пошто би га одобрио Конгрес САД.

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Кремљ: Пролазак брода црноморским коридором нема везе са обновом житног споразума

Пролазак другог брода из Украјине дуж привременог црноморског коридора, нема никакве везе са изгледима за обнављање житног споразума који укључује Русију, изјавио је у портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Кијев је претходно саопштио да је брод испловио из украјинске луке Одеса кроз "привремени" хуманитарни коридор у Црном мору.

Песков је поново потврдио став Москве да ће обнављање споразума о житу зависити од тога да ли ће Запад испунити обећања у вези са руским извозом житарица и ђубрива.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Пољска и балтичке земље најављују потпуно затварање границе са Белорусијом

Пољска и балтичке државе ће у потпуности затворити своје границе са Белорусијом ако дође до "критичног инцидента" са "Вагнеровим" плаћеницима, рекао је пољски министар унутрашњих послова Маријуш Камински, преноси Ројтерс.

Чланице ЕУ Летонија, Литванија и Пољска, које деле границу са Белорусијом, сматрају да им је безбедност граница угрожена откако су, на позив председника Александра Лукашенка, стотине плаћеника паравојне групе "Вагнер" стигле у Белорусију.

Пољска је, такође, забележила раст броја углавном миграната са Блиског истока и Африке, који покушавају да пређу границу последњих месеци и оптужила је Белорусију да им то омогућава.

"Захтевамо од власти у Минску да 'Вагнер' група одмах напусти територију Белорусије, као и илегални мигранти погранично подручје и буду враћени у своје матичне земље", рекао је Камински на конференцији за новинаре.

"Ако дође до критичног инцидента, без обзира да ли је на пољској или литванској граници, одмах ћемо узвратити. Сви гранични прелази биће затворени", истакао је Камински.

(Reuters)

Опширније Краће

Држављанин Шведске руског порекла оптужен за шпијунажу у корист ГРУ

Шведски држављанин, рођен у Русији, оптужен је да скоро деценију прикупљао информације за руску војну обавештајну службу (ГРУ), преноси Асошијетед прес.

Шведско тужилаштво саопштило је да је 60-годишњи Сергеј Скворцов оптужен за "тешке незаконите обавештајне активности против Шведске и стране силе".

Скворцов, који је ухапшен у новембру са својом супругом,негира да је починио било какво кривично дело, рекла је његова адвокатица Улрика Борг.

Његова супруга пуштена je без оптужбе, након истраге шведске безбедносне агенције.

Према оптужници, у коју је АП имао увид, Скворцов је од 1. јула 2014. до 22. новембра "тајно и/или уз употребу лажних средстава спроводио активности за руску државу у циљу пробављања информација чије откривање би могло да угрози безбедност Шведске".

Тужиоци су рекли да је Скворцов користио своје увозно-извозне послове да би незаконито дошао до технологије и предао је руској служби.

Шведски јавни сервис СВТ навео је да је Скворцов живео у Шведској 25 година и да је шведско држављанство добио 2012. године. Суђење ће почети 4. септембра.

(theguardian.com)

Опширније Краће

Руски МСП: Ускоро састанак Лаврова са турским кoлегом

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и његов турски колега Хакан Фидан одржаће разговоре у Москви "у најскорије време", пренео је Тас, позивајући се на портпаролку руског министарства спољних послова Марију Захарову.

Турска покушава да убеди Русију да се врати споразуму који дозвољава извоз житарица преко украјинских црноморских лука.

Кремљ је раније саопштио да ће председник Владимир Путин "вероватно ускоро" лично разговарати са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом о споразуму о црноморском житу и другим питањима, али још увек није објављен датум или место састанка.

(Reuters)

Опширније Краће

Аксјонов: Два дрона оборена изнад Крима

Први човек Крима Сергеј Аксјонов објавио је на Телеграму да је ПВО оборила две беспилотне летелице изнад тог полуострва.

Навео је да је један дрон оборен у северном делу црноморског полуострва, који је Москва анектирала од Украјине 2014. године, а други на западу.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Кијев: Ослобођено село на југоисточном правцу

Кијев је саопштио да су њене трупе ослободиле југоисточно насеље Роботине, као и да покушавају да напредују јужније у својој контраофанзиви против руских снага.

"Роботине је ослобођено", рекла је заменица украјинског министра одбране Хана Маљар, која је истакла да украјинске снаге напредују у том правцу упркос жестоком отпору руских снага. 

Војска Украјине је прошле недеље саопштила да су њене снаге подигле националну заставу у Роботину, али је навела да су и даље под непријатељском ватром.

(Reuters)

Опширније Краће

ФСБ: Бивши члан особља конзулата САД осумњичен за шпијунажу

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) оптужила је бившег члана особља конзулата САД на руском Далеком истоку за прикупљање информација о рату у Украјини и другим питањима, пренео је Тас.

Како се наводи, мушкарац је наводно пренео информације запосленима америчке амбасаде у Москви о томе да је руска кампања за регрутовање утицала на политичко незадовољство уочи председничких избора у Русији 2024. године.

(Reuters)

Опширније Краће

Британско Министарство одбране: Русија "највероватније" отказала вежбу "Запад 23"

Русија је "врло вероватно" отказала своју планирану заједничку стратешку вежбу "Запад 23", која је требало да се одржи у септембру, саопштило је британско Mинистарство одбране.

Како наводи у свом дневном ажурирању обавештајних података, Москва је највероватније отказала вежбу јер је на располагању премало војника и опреме.

Ратне игре "Запад 2021" одржале су се пре две године на западним боковима Русије и Белорусије, укључујући локације близу граница Европске уније.

(Гардијан)

Опширније Краће

Начелник Полтавске области: Две особе погинуле у ракетном нападу

Две особе су погинуле током ноћи у руском ракетном нападу на украјинску централну област Полтава, рекао је начелник тог региона Дмитро Луњин.

"Још две особе су пребачене у болницу са лакшим повредама, а тренутно се трага за још двема особама", рекао је Луњин у апликацији за размену порука Телеграм.

Како је додао, мета напада је био на индустријски објекат.

Украјинска војска је навела да су руске снаге током ноћи испалиле две ракете на Украјину и да су обе оборене.

(Reuters)

Опширније Краће

Уништена три дрона изнад Московске и Брјанске области

Министарство одбране Русије саопштило је да су ноћас уништена три украјинска дрона – један изнад Московске и два изнад Брјанске области. 

"Снаге ПВО су спречиле још један покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотном летелицом на територији Руске Федерације. Дрон су уништила средства ПВО изнад територије Љуберецког округа Московске области", саопштило је Министарство.

Градоначелник Москве Јуриј Собјанин саопштио је да, према првим информацијама нема жртава, нити штете.

Министарство одбране Русије претходно је саопштило да су ноћас дежурне снаге ПВО обориле две украјинске беспилотне летелице изнад Брјанске области.

Брјанска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином.

(Риа Новости)

Опширније Краће

Противваздухопловна одбрана руских снага оборила је украјинске беспилотне летелице изнад московског округа, Брјанске и Курске области. У Белгороду, на југозападу Русије, једну особу усмртио је шрапнел од дрона, потврдили су регионални званичници.

Јуришне јединице Западне групе снага на правцу Купјанска одбиле су четири контранапада Оружаних снага Украјине, у чему је руска војска успела да заузме два упоришта, саопштено је на Телеграм каналу те групе.

"У правцу Купјанска извршени су артиљеријски и ваздушни напади у којима је убијено и рањено око 120 украјинских војника", рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Изнад Црног мора руски ловац Су-30 пресрео је амерички дрон и испратио га из тог подручја. Руски Тас наводи да америчка летелица "рипер" није повредила руски ваздушни простор.

Тело власника приватне војске "Вагнер" Јевгенија Пригожина идентификовано међу погинулима у паду авиона - у руској Тверској области 23. августа, потврдио је руски Истражни комитет. Идентитет свих жртвава утврђен је ДНК анализом.

Украјинска војска тврди да су руске снаге извршиле ваздушни напад на Кијев и друге делове земље. Две особе су рањене и оштећено је 10 зграда у паду ракетних остатака на широј територији престонице Украјине.

Три украјинска пилота погинула су у судару два тренажна авиона изнад Житомирске области. Обучавали су се за авионе Ф-16, а међу страдалима је и најталентованији украјински пилот Андриј Пилшчиков, познат под надимком Ђус.

Володимир Зеленски каже да је још рано да се расправља о детаљима, додајући да очекује да ће све околности бити разјашњене.

Украјински председник истакао је да ће затражити од парламента да пооштри казне за оне који буду проглашени кривима у случајевима корупције током рата и предложио да те казне буду једнаке санкцијама које се добијају за велеиздају. ''Али, није реч о стрељачком воду. Ово није стаљинизам. Ако постоје докази, особа мора бити иза решетака'', додао је Зеленски.

Раније је рекао да су Украјина и Канада почеле преговоре о безбедносним гаранцијама. Кијев о томе већ преговара са САД и Великом Британијом. У септембру очекује нови пакет војне помоћи Запада у артиљерији, оклопној техници, ПВО системима, ракетама и средствима за уклањање мина.

Читај ми!