Извор: Танјуг

Вучић: Срби ће остати на Косову и Метохији упркос жељи многих да их тамо не буде

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Станарима да ће Срби са Косова и Метохије остати да живе у јужној српској покрајини упркос жељи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и многих других да нестану с тих простора.

"Срби са Косова и Метохије остаће на Косову и Метохији, упркос жељи и Аљбина Куртија и Ненада Чанка и Соње Бисерко и многих других да Срби с Косово и Метохије нестану", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да прокоментарише то што је влада у Приштини објавила да су председница Хелсиншког одбора у Србији Соња Бисерко и бивши лидер ЛСВ Ненад Чанак обавестили Куртија да Вучић наводно жели да пресели Србе са КиМ у Санџак.

Он је додао да је гледао разне циркусе у животу, али да никада није видео циркус какав су спремни да направе Аљбин Курти, Соња Бисерко и Ненад Чанак.

"На памет ми не би пало да тако нешто смислим. Кратко али глупо", рекао је Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је политика Србије да помаже развој Републике Српске, али и целог региона и да се не угрози мир, као и да током посете француског председника Емануела Макрона ситуација у БиХ није била међу најважнијим темама разговора.

О разговору са Макроном

На питање да прокоментарише наводе да се почетком лета у БиХ, иза затворених врата, у дипломатским круговима разговарало о својеврсном ревидирању улоге високог представника (ОХР) у БиХ, и да се причало да је томе "кумовао" Вучићев разговор са председником Француске и да ли је о томе разговарао са Емануелом Макроном током посете Београду, Вучић је рекао да су разговарали о свим важним питањима у региону, али да то није била једна од важних тема.

"Дуго сам разговарао са Емануелом Макроном о многим питањима, то нам није била једна од важних тема. А разговарали смо до четири ујутру, поново. То нам је трећи пут да до четири ујутро разговарамо. И онда смо имали дан после тога, поновно одлазак у Нови Сад", навео је Вучић.

Каже да је, ипак, битна разлика у томе што он када прима стране представнике или иде у посету страним лидерима не жали се на друге.

"За разлику од неких који када иду у посету неком или када примају госте из иностранства, а једина агенда им је Република Српска, Република Србија, Вучић и Додик и сад у последње време убацили су и Орбана и, како они кажу, ретроградну политику. И шта год их питате о БиХ, не знају ништа да вам одговоре. Када их питате што не градите ауто-путове – па није баш време да одговарамо на то. Што не градите пруге – није баш време. Али када их питате за ово, то све знају – Вучић је зликовац, не знам шта ће да уради, Вучић је себе напао у Сребреници, узео каменице и флаше па гађао људе, нисмо ми њега, и све је то тако. И то је њихова једина политика, али то није наша политика", навео је Вучић.

Истакао је да до питања тог новинара није споменуо на отварању Дома здравља у Станарима представнике БиХ.

"Наша политика је да развијамо Републику Србију, такође да помажемо развоју Републике Српске и целог региона колико можемо, да не угрозимо мир, а о томе шта сам ја причао и с ким сам причао, ево да вас обавестим, дуго сам разговарао са Емануелем Макроном о многим питањима, то нам није била једна од важних тема", рекао је Вучић.

Истиче да он, за разлику од неких других у региону, не иде у иностранство само да, како је рекао, кмечи, да се жали и да кука над својом судбином и угроженошћу од свих других.

"Него се трудим да правим мостове. Трудим се да нам буде таква политика, зато ме више и поштују. Пошто сам чуо од неких наших скандинавских пријатеља последњих дана да су неки из БиХ од 45 минута на састанаку свих 45 минута говорили о Вучићу", рекао је он.

Циљ да сви живимо у миру

Вучић је поручио да је за њега једини циљ да сви заједно живимо у миру.

"На крају крајева морате да кажете да овај Дом здравља данас изгледа лепо за мало место као што су Станари. То је нешто што ми желимо, то је наша политика и то је нешто што хоћемо да испоручимо грађанима Србије и Српске", нагласио је Вучић.

На питање новинара да ли у току кампање за предстојеће изборе у Републици Српској нека од страна може очекивати његову отворену подршку, Вучић је одговорио да он познаје све тамошње актере политичке сцене, али да се досад није мешао у кампање.

Он је истакао да ће Србија наставити са улагањима у Републику Српску.

"Ми смо у условима велике кризе, када нема великих инвестиција, успели да задржимо и верујем да ћемо ове године задржати око четири или више од четири одсто стопу раста, што нам даје прилику да даље улажемо новац, да се онда договоримо о додатним и новим пројектима које бисмо подржали у Републици Српској", рекао је Вучић.

Подсећа да је Србија улагала и у Федерацији БиХ, тамо где живи српски народ.

Читај ми!