Извор: РТС

Макрон завршио дводневну посету: Француска је верни пријатељ Србије

Председник Француске Емануел Макрон завршио је дводневну посету Србији. Са председником Србије Александром Вучићем открио је плочу на аеродрому "Никола Тесла", којом је симболично обележен завршетак радова на реконструкцији аеродрома. Претходно су председници Србије и Француске присуствовали Форуму о младима и вештачкој интелигенцији у Новом Саду. Макрон је том приликом нагласио да Србија има важну улогу у Светском партнерству за вештачку интелигенцију. Председник Србије Александар Вучић поручио је да је све засновано на иновацијама, на науци, те да ће бити уложено више новца у будућности. Макрон и Вучић претходно су обишли сталну поставку Галерије Матице српске у Новом Саду, а обишли су и Петроварадинску тврђаву.

Председник Вучић испратио француског председника Макрона

Председник Србије Александар Вучић је у објави на Инстаграму захвалио француском председнику Емануелу Макрону на ангажману француских компанија у Србији

"Хоћу да захвалим председнику Емануелу Макрону за ангажман француских компанија у Србији, укључујући и озбиљан и одговоран посао који је компанија 'Венси' урадила на модернизацији београдског аеродрома. Данас је то потпуно другачији, модернији, лепши и садржајнији аеродром, а ми то не бисмо могли да урадимо без огромне француске инвестиције. Бескрајно им хвала и на томе што у пракси показујемо како наша сарадња може много тога да донесе Србији и нашим грађанима, а надам се француским компанијама. Хвала на поверењу и настављамо заједнички посао", навео је Вучић у објави на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav".

Откривањем плоче на аеродрому "Никола Тесла" завршена званична посета Емануела Макрона

Председници Србије и Француске, Александар Вучић и Емануел Макрон, откривањем плакете обележили су завршетак кључних радова у оквиру пројекта модернизације и проширења београдског аеродрома.

Фото: Танјуг / Сава Радовановић

Макрон: Аеродром "Никола Тесла" добио међународну димензију, знајте да је Француска верни пријатељ Србије

Председник Француске Емануел Макрон рекао је на Аеродрому "Никола Тесла" да је на београдском аеродрому последњи пут био у лето 2019. године и да је стекао увид у радове широких размера који су обављени последњих година упркос ковиду, инфлацији и геополитичкој ситуацији.

"Одлучили сте 2018. године да укажете поверење Венсију у оквиру јавно-приватног партнерства. Хвала вам на поверењу. Желим да честитам свим екипама и инжењерима и техничарима, и српским и француским, свим партнерима који су довели до тога да данас аеродром изгледа овако како изгледа", рекао је Макрон.

Оценио је да је аеродром данас много већи и да је добио међународну димензију.

"Француска жели да буде поред вас, да буде уз вас. Велико ми је задовољство што сам данас овде поред вас и што сам могао да видим све што сте урадили. Хвала вам на поверењу које сте нам указали, што сте нам дали овај пројекат. Ми смо могли да вам покажемо шта знамо, наше вештине, наша знања да вам пренесемо", рекао је Макрон.

Француски председник је искористио прилику да захвали председнику Вучићу на дводневној посети Србији.

"Желим да вам кажем да је Француска пријатељ Србије и ја лично сам пријатељ Србије. Имамо разговоре на стратешком нивоу у свим секторима, привредним и културним. Ја мислим да смо суштински унапредили односе између Француске и Србије. Хвала вам велика на овој посети, хвала вам на вашем пријатељству. Знајте да је Француска верни пријатељ Србије", навео је Макрон на крају свог обраћања.

Вучић: Београдски аеродром захваљујући улагању француског Венсија многоструко другачији

Председник Француске Емануел Макрон, заједно са председником Србије Александром Вучићем, присуствовао је, на крају дводневне посете Србији, церемонији откривања плоче поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла" у Београду.

"Београдски аеродром од почетка године бележи раст од 13 одсто, овај аеродром је многоструко другачији него што је био раније и то не би било могуће без инвестиције Венсија од 730 милиона евра. За наше грађане је ово велика вест, али ћемо још пуно радити како би достигли циљ од 15 милиона путника годишње", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије се још једном захвалио председнику Француске на помоћи и на пријатељству и пожелео му да што пре поново дође у Србију.

Вучић и Макрон на Петроварадинској тврђави

Председник Србије Александар Вучић приредио је ручак у част председника Француске Емануела Макрона на Петроварадинској тврђави у Новом Саду и том приликом поручио да је срећан што је имао прилику да председнику Француске покаже најбоље што Србија има да понуди.

"Срећан сам што сам председнику Макрону могао да покажем најбоље и најлепше што Србија има да понуди, а то су свакако и овај поглед са Петроварадинске тврђаве и војвођански специјалитети. Француска је позната као земља туризма, добре хране и вина, а ја сам убеђен да наша Војводина, својим непрегледним пољима, берметом и куленом, али и културном разноликошћу, може да стане поред једне Провансе и да се не постиди.

Још једном, добро дошли у нашу лепу Србију, председниче Макрон. Осећајте се као код куће", написао је Вучић на својој Инстаграм страници. 

Опширније Краће

Вучевић: Настављамо да развијамо вековну француско-српску културну сарадњу

Председник Владе Милош Вучевић поручио је да у моменту када се човечанство суочава са глобалним изазовима, Србија има јасну визију, а то је да улаже у науку, у образовање и нове технологије.

"Морамо да будемо спремни за будућност, да идемо у корак са најнапреднијим технологијама, јер Србија за то има и знање, и капацитете, и могућности. Настављамо да градимо Научно-технолошке паркове, да развијамо ИТ сектор, улажемо у техничке факултете, и у нашу памет", написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.

Милош Вучевић претходно је са председником Француске Емануелом Макроном и председником Србије Александром Вучићем обишао Галерију Матице српске и том приликом је поручио да две стране настављају да развијају вековну француско-српску културну сарадњу.

"Не могу да сакријем срећу и понос због тога што је председник Француске Емануел Макрон, током дводневне званичне посете Србији, изабрао да посети и наш Нови Сад, мој родни град, и једну од најзначајнијих културних установа Срба. Двојица председника Александар Вучић и Емануел Макрон, премијерно су обишли нову сталну поставку Галерије Матице српске, која на нов и јединствен начин представља колекцију националне уметности Србије од 18. до 20. века", написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.

Председник Макрон данас завршава дводневну посету Србији, коју је јуче започео билатералним сусретом две делегације у Палати Србија у Београду.

Опширније Краће

Макрон: Француска ће у фебруару организовати самит о вештачкој интелигенцији

Француски председник Емануел Макрон рекао је на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији у компанији „Шнајдер електрик“, да ће Француска у фебруару организовати самит о овој теми.

Рекао је да Србија има важну улогу у Светском партнерству за вештачку интелигенцију и да му је велико задовољство што може о томе да разговара са председником Александром Вучићем, са предузетницима, истраживачима и студентима.

"Требало би да говоримо интелигентно и да будемо кредибилни о нечему што, у ствари, ови људи у публици знају боље од нас. Ја ћу онда у неколико речи да вам кажем која је наша визија. Ако смо ми овде да разговарамо заједно о вештачкој интелигенцији, то је зато што Србија има ту важну улогу у Светском партнерству за вештачку интелигенцију и председава групи коју смо поставили у оквиру ОЕЦД-а. И та група би требало да координише разговоре о овој теми", рекао је Макрон.

Макрон је нагласио да су на форум у оквиру француске делегације дошла позната предузећа и старапови који раде на развоју вештачке интелигенције и дигиталне економије.

"Потписали смо јуче споразум да буде носилац једног амбициозног пројекта. Имамо пуно пројеката који су део наше сарадње, као и билатералне стипендије. У априлу следеће године имаћемо четврти француско-српски форум иновација", навео је Макрон.

Поручио је да постоје јаке везе између две државе, али да треба сада да размислимо шта ћемо радити у будућности.

"Имамо пуно могућности и АИ трансформише нашу свакодневницу, али ми Европљани на то гледамо са дистанце, док Кинези и Американци много више инвестирају. Ми Европљани имамо важну улогу која нас чека, јер имамо за то капацитете и могућности да то радимо и можемо да осмислимо сопствени модел", рекао је Макрон.

Истакао је да Европа не сме да касни више, већ мора да иновира много више него што то ради данас како би достигла ниво Кине и Сједињених Америчких Држава.

"Ако заиста желимо да Европа, што значи и Србија и Француска, буду силе у домену вештачке интелигенције, мора то све да буде засновано на науци, како бисмо добро структурирали и како бисмо могли да радимо на иновацијама", рекао је Макрон.

Према његовим речима, потребни су нам међународни стандарди, заједнички међународни стандард.

"То значи да имамо стандард, а што значи има ствари које су забрањене, има ствари које ћемо подржати", река је Макрон. 

Такође, истакао је да су нам потребна решења, односно заједничко решење за вештачку интелигенцију. 

Опширније Краће

Вучић: Све је засновано на иновацијама, на науци – уложићемо више новца у будућности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија председавајућа групи земаља, која се шири у оквиру глобалне иницијативе за вештачку интелигенцију, да ће 2025. године бити прва председавајућа на форуму, као и да ће то бити прилика да се донесу нове инвестиције везане директно за вештачку интелигенцију.

Вучић је на отварању Форума о вештачкој интелигенцији "Иновирајмо заједно у Европи" у Новом Саду, у присуству председника Француске Емануела Макрона, рекао да Србија још није урадила ни 5Г мрежу, али да верује да ће наредних дана и недеља кренути и у тај посао.

"Све је засновано на иновацијама, на науци... Ми још нисмо урадили ни 5Г мрежу, али наредних дана и недеља, верујем да ћемо и тај посао да кренемо да урадимо", рекао је Вучић.

Указао је да Нови Сад има добар Технички факултет и још неколико добрих факултета, који дају изузетно талентоване људе, због којих имамо успеха у комплетном ИКТ сектору, и да верује да ће се и у њих више улагати у будућности.

"Да добијемо још више свршених студената који представљају будућност наше земље", рекао је председник Србије.

Истакао је и да је посебно важно што се налазе у Новом Саду, где је седиште фирме "Шнајдер електрик", а чији је мото да сваки човек има право на приступ електричној енергији и да зато улажу много у мрежу електричне енергије.

"Зато су неки од најинвентивнијих система овде осмислили и све је засновано на иновацијама, науци, вештачкој интелигенцији, свему ономе што не познајемо довољно, али имамо срећом велики број младих и талентованих људи који су ту да нам помогну. Тај таленат можемо и морамо да развијамо и улажемо у њега много више", рекао је Вучић и захвалио се Макрону на заједничким програмима са Француском које можемо да користимо да би у томе успели.

"Хвала вам што сте овде, на једном месту које је изузетно значајно за нас и представља модерну инвестицију, али и које ће нам производима много тога донети", поручио је Вучић Макрону.

Опширније Краће

Вучић и Макрон стигли у компанију "Шнајдер електрик"

Француски председник Емануел Макрон и председник Србије Александар Вучић стигли у компанију "Шнајдер електрик“ где ће се обратити на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији.

Председници се уписали у Књигу почасних гостију; Вучић: Поносан сам због прилике да будем домаћин Макрону

Председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон уписали су се у Књигу почасних гостију Галерије Матице српске у Новом Саду, а Вучић је написао да је поносан што је могао да буде домаћин француском председнику у посети Галерији најстарије српске културне установе.

"Веома сам поносан због прилике да великом пријатељу Србије, председнику Макрону, будем домаћин у посети Галерији Матице српске, која скоро два века афирмише српску културу у Европи и свету. Посебно ме радује што сам имао прилику да му покажем изванредну колекцију српског сликарства, међу којима дела Уроша Предића, али и радове Саве Шумановића, Милана Коњевића и Петра Добровића, који су били наша спона са париском школом сликарства", написао је Вучић на својој Инстаграм страници.

Макрон за РТС након обиласка: Жао ми је што нисам могао да останем дуже

Француски председник Емануел Макрон рекао је након посете галерији Матице српске у Новом Саду да је импресиониран поставком, те да му је жао што није имао времена да остане дуже.

"Обавезао сам се да са председником Вучићем посетим Галерију Матице српске у Новом Саду и као што сам рекао тиму и директорки – једино ми је жао што нисам могао да останем дуже. Било је импресивно видети све те уметнике, начин на који нација размишља и како се остварује кроз уметност. Задовољство ми је што сам био овде", рекао је Макрон.

На питање да ли је раније знао о односу српске и француске уметности, Макрон је одговорио да је био свестан те везе и нагласио да је дивно и уживо видети јасну илустрацију те везе.

Француски председник се упознао са највреднијим делима Галерије Матице српске

Председник Француске Емануел Макрон упознао се у Галерији Матице српске у Новом Саду са највреднијим делима сталне поставке ове институције културе значајне за српски народ.

Он је, у пратњи председника Србије Александра Вучића, обишао нови део сталне поставке у којој је изложена национална уметност Србије од 18. до 20. века.

Директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски представила је гостима најзначајнија уметничка дела изложена у Галерији.

"Да бисмо разумели будућност, морамо да разумемо нашу прошлост. Почели смо прво са прикупљањем портета знаменитих Срба, као и уметничка дела која представљају историју нашег града", рекла је она током обиласка.

Представила је неке од најстаријих слика у колекцији из 18. века. Макрон и Вучић били су у прилици да виде вредна дела попут слике Милоша Обреновића како јаше на коњу, Доситеја Обрадовића, чувену слику Саве Шумановића – Морнар на молу, слику Паје Јовановића – Проглашење Душановог законика...

"Ускоро очекујемо постављање изложбе испирисане француском уметношћу", најавила је Палковљевић Бугарски и рекла Макрону да је Матица српска сјајно место за промоцију француске културе.

Нова стална поставка у Галерији Матице српске у којој је изложена национална уметност Србије од 18. до 20. века биће за грађане отворена од октобра ове године.

У марту ове године у Матици српској била је постављена изложба "Испирисани Француском". 

Опширније Краће

Вучић и Макрон обилазе Галерију Матице српске, изложена национална уметност Србије од 18. до 20. века

Председник Француске Емануел Макрон и председник Србије Александар Вучић, обилазе нову сталну поставку, у којој је изложена уметност Србије од 18. до 20. века.

Вучић дочекао Макрона у Галерији Матице српске у Новом Саду

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у Галерију Матице српске у Новом Саду, где га је дочекао председник Србије Александар Вучић, заједно са председником Владе Србије Милошем Вучевићем и где ће премијерно обићи нову сталну поставку, у којој је изложена национална уметност Србије од 18. до 20. века. 

Председника Макрона су у Матици српској дочекали и председница Владе Војводине Маја Гојковић и министар културе Никола Селаковић, а делегацију ће са историјом и биографијом ове културне установе упознати др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС.

Председник Србије стигао у Галерију Матице српске

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Галерију Матице српске у Новом Саду где ће дочекати председника Француске Емануела Макрона.

Вучић: Срби и Французи су били и остали традиционални пријатељи

Председник Србије Александар Вучић поручи је на Инстаграму да су Срби и Французи били и остали традиционални пријатељи.

"Ми, Срби, са Французима смо били и остали традиционални пријатељи, много вам хвала што сте дошли у Србију, захвалан сам и на све већем нивоу инвестиција у нашу земљу и све ближој сарадњи у различитим сферама друштвеног живота", написао је Вучић на својој Инстаграм страни.

Војиновић: Цена "рафала" највероватније не укључује пакет наоружања

Петар Војиновић, главни и одговорни уредник портала Tango Six, изјавио је за РТС да набавка "рафала" у преговорима који трајu две и по године, била је планирана много раније, истичићи да цена највероватније не укључује пакет наоружања.

"Од 2016. године кренула су интензивна улагања у ваздухопловну војну технику", подсетио је Војиновић, гостујући у специјалној емисији РТС-а.

Опширније Краће

Вулетић: Отварају нам се хоризонти и у одбрани и технолошком напретку

Социолог Владимир Вулетић као најважније у посети француског председника Емануела Макрона Србији издвојио је потписивање споразума о "рафалима" јер је тиме, каже, шире политички посматрано стављена тачка на приче у региону да је Србија продужена рука Русије.

"Србији се сада отварају хоризанти, не само када је реч о одбрани већ и у технолошком напретку, попут енергије", истакао је Вулетић у специјалној емисији РТС-а.

Опширније Краће

Макрон ћирилицом на Иксу: Искрена је радост вратити се у Србију

Председник Француске Емануел Макрон поручио је, након синоћњег састанка са председником Србије Александром Вучићем током своје посете Србији, да је искрена радост вратити се у Србију и да чува драгу успомену на своју посету Србији пре пет година. 

"У свету где је све нестабилно, лепо је имати поуздане пријатеље и историјске константе. Делимо их. Искрена радост је вратити се", написао је Макрон ћирилицом на мрежи Икс.

Макрон је поделио фотографију са Вучићем код Споменика захвалности Француској на Калемегдану, која је настала 2019. године, када је први пут посетио Србију. 

У Војводини послују 23 француске компаније, у њима запослено око 5.400 радника

Кристина Ђого из Привредне коморе Војводине за РТС је изјавила да у Војводини постоје 23 француске инвестиције у које је уложено 840 милиона евра, као и да су француске компаније запослиле више од 5.400 радника.

Према њеним речима, Вучић и Макрон ће у компанији "Шнајдер електрик" разговарати о развоју вештачке интелигенције у Новом Саду.

"Нови Сад се профилисао као центар где је значајно развијен ИТ сектор. У 2022. години било је 900 таквих компанија, од 2.500 колико их послује у Србији“, наводи Ђого.

Наглашава и да значајно расте извоз наших ИТ производа, као и да је размена између Француске и Србије два до три пута порасла у свим областима.  

"У Војводини постоји око 1.000 компанија које послују са компанијама у Француској, а највећи део се бави увозом. Привредна комора Војводине има значајне сусрете за регионалним коморама у Француској, што доприноси да се привредници уврежавају", каже Ђого.

Разговор Душана Милетића са Кристином Ђого
Опширније Краће

Председник Француске Емануел Макрон, који се јуче у Београду састао са председником Србије Александром Вучићим, другог дана борави у Новом Саду.

Макрон и Вучић су посетили Галерију Матице српске, где су обишли нове поставке.

Затим су учествовали на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији у компанији "Шнајдер електрик" у Новом Саду.

Према програму другог дана посете, од 15.30 уследиће церемонија откривања плоче поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла" у Београду и обраћање двојице председника.

Око 15.50 очекује се испраћај председника Макрона.

Првог дана посете, на церемонији размене потписаних билатералних докумената у Палати "Србија", у присуству председника Србије и Француске објављено је да су министар одбране Братислав Гашић и Ерик Трапије, извршни директор компаније "Дасо авијасион“, потписали уговор о набавци авиона "рафал".

Француски председник први пут је био у званичној посети Београду у јулу 2019. године када су две земље обележиле 180 година од успостављања дипломатских односа. Председник Вучић у званичној посети Паризу боравио је у априлу ове године.

Вучић и Макрон су се срели и током Олимпијских игара у Паризу, где је Вучић присуствовао пријему за светске лидере у Јелисејској палати.

Читај ми!