Извор: РТС

Бивши припадник такозване ОВК, чије изручење тражи Србија, побегао из кућног притвора у Скопљу

Бивши припадник такозване ОВК Бљерим Рамадани побегао је из кућног притвора у Скопљу, у којем је чекао одлуку суда о даљој мери, након што је прошлог месеца, на захтев правосуђа Србије, ухапшен на прелазу Јажинце код Тетова. Из организације ратних ветарана тзв. ОВК у Урошевцу саопштавају да је Рамадани тренутно на Косову и Метохији.

Вест о бекству пренели су медији у Северној Македонији, позивајући се на изворе у полицији, чији припадници трагају за Рамаданијем.

Из организације ратних ветарана тзв. ОВК у Урошевцу саопштавају да је Бљерим Рамадани побегао из Скопља и да је тренутно на Косову и Метохији.

Потпредседник ветерана у Урошевцу Љуан Јахири преноси да је данас разговарао са Рамаданијем и да га је похвалио за бекство.

"Тешко је вратити се у притвор, а камоли бити изручен Србији. Бљерим се налази на Косову. Нисмо га ни видели, видећемо га наредних дана, треба да се покаже да има подршку свих. Препоручићемо му да се јави нашим институцијама, да разјасни читаво ово питање“, рекао је Јахири медијима у Приштини.

Суд у Скопљу донео је одлуку да се Рамаданију укине мера кућног притвора и пребаци у затворску јединицу због ризика од бекства.

Пре одлуке о враћању у притвор, према писању медија у Приштини, Веће Основног кривичног суда у Скопљу одлучило је да не дозволи изручење Рамаданија властима Србије.

Вест је објавило Министарство спољних послова у Приштини, наглашавајући да Рамадани остаје у кућном притвору у Скопљу до правоснажне пресуде коју треба да донесе Врховни суд Северне Македоније.

Мера екстрадиционог замењена кућним притвором

Почетком августа суд у Скопљу одредио је Рамаданију меру кућног притвора, укинувши меру екстрадиционог.

Налог за хапшење заснива се на сумњама Београда да је Рамадани, као бивши војник такозване ОВК починио ратне злочине у региону Неродимља, код Урошевца.

Рамадани је трећи бивши припадник такозване ОВК ухапшен у Северној Македонији по српским потерницама.

Гафур Дуголи и Томор Морина су ухапшени, али су потом пуштени судском одлуком.

Читај ми!