Извор: РТС, Танјуг

Вучић на самиту ЕПЗ у Лондону: Изгледало је као НАТО плус састанак, рекао сам да је потребан другачији приступ

Председник Александар Вучић учествовао је у Великој Британији на Самиту Европске политичке заједнице. Вучић је рекао, после низа сусрета са европским званичницима, да је имао добре и садржајне састанке. Што се тиче самита европских лидера, Вучић каже да је све изгледало као НАТО плус састанак и да је рекао да је потребан мало уравнотеженији став и другачији приступ.

Извештај Драгане Биберовић

Састанак Вучића са холандским премијером Шофом: Акценат на очувању мира и стабилности у региону

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Краљевине Холандије Диком Шофом.

"Добар састанак са Диком Шофом са којим сам разговарао о актуелним геополитичким изазовима, ситуацији у региону Западног Балкана и билатералним односима Србије и Холандије. Акценат смо ставили на значај очувања мира и стабилности у региону, владавини права и развоју демократије у Србији", навео је Вучић у објави на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

Додао је да је нагласио потенцијал за јачање економске сарадње, инвестиција и трговинских односа између две земље, као и да је позвао новог холандског премијера да посети Србију "како бисмо наставили разговоре и потврдили даље јачање партнерских односа две земље".

Вучић: Изгледало је као НАТО плус састанак, рекао сам да треба да постоји другачији приступ

Председник Вучић је рекао новинарима у Лондону после низа сусрета са европским званичницима да је имао добре и садржајне састанке.

Рекао је да је са председником Француске Емануелом Макроном разговарао о његовој посети Србији, која ће се највероватније догодити крајем августа и почетком септембра.

Вучић је истакао да је са Макроном имао најдужи састанак и то о свим питањима и будућности Србије, али и да су разговарали о економској, војно-техничкој сарадњи.

"Разговарао сам и са новоизабраним холандским премијером који је ме научио да му се презиме изговара Шоф, али смо разговарали и о плану раста и реформској агенди. Разговарао сам и са (грчким премијером) Киријакосом Мицотакисом, (украјинским председником Володимиром) Зеленским и другим лидерима из региона и Европе, председницом Швајцарске и верујем да смо обавили добар разговор", рекао је Вучић.

Како је појаснио, са Зеленским је имао разговор о свим билатералним питањима.

Вучић је додао и да је разговарао са литванским премијером, пољским Доналдом Туском, са мађарским премијером Виктором Орбаном, као и са председником Румуније Руменом Радевим, премијером Малте Робертом Абелом.

"Разговарао сам и са шпанским премијером Педром Санчезом, са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом. Са свима смо имали разговоре и били су добри, важни", рекао је Вучић.

Што се тиче самита европских лидера, Вучић каже да је све изгледало као НАТО плус састанак.

"Изгледало је као НАТО плус састанак на коме се говорило да Украјина мора да победи. Говорио је (британски премијер Кир) Стармер, данска премијерка, швајцарска председница, Зеленски...", рекао је Вучић.

На питање да ли је тачно да је било запаљивих говора и да ли је неко поменуо успостављање мира на отварању самита или је то и даље заборављена реч, Вучић је рекао да је председник Украјине Володимир Зеленски имао веома оштар говор против мађарског премијера Виктора Орбана, који није имао прилику у том тренутку да говори.

"И оно што смо могли да чујемо од госпође (данска премијерка Мете) Фредериксен и од британског премијера било је - Украјина мора да победи, Украјина мора да победи, Украјина мора да победи. Бар у том првом делу није могло да се чује неко мишљење како и на који начин да се дође до дијалога и решења проблема", рекао је Вучић.

Како је навео Вучић, све је било - Украјина мора да победи, Русија мора да буде поражена и то је то.

"Онда сам ја на овом панелу рекао да бих волео да постоји мало уравнотеженији став, не по питању навијачких страсти, јер не мислим да је у питању фудбалска утакмица, па и да постоји другачији приступ решавању проблема и да би то било добро да се чује, да је то смисао демократије, а не да сви дувамо у исту тикву. Али добро, они то тумаче као јединство и уједињеност. Сви људи, пошто сам разговарао са бар 50 одсто европских лидера данас, сви знају шта се тачно збива. Сви они имају своје тајне службе које их добро, подробно и прецизно извештавају о томе шта се догађа на ратишту", рекао је Вучић.

Оценио је да је, како би се рекло, воз кренуо и сви се склоне док не прође.

Додао је да никад није било тако на самиту Европске политичке заједнице.

Вучић је истакао да је Србија послала велику помоћ Украјини у виду 5.000 лаптопова, а да је раније послала велику финансијску подршку.

"И пружили смо помоћ много већу него што су пружили они који нам држе придике и предавање", рекао је председник.

Додао је да Србија не жели да извози тенкове нигде у свету, јер како је истакао, мора да подиже и јача капацитете своје војске.

Председник је изјавио да је добро што је Урсула фон дер Лајен изабрана поново на функцију председнице Европске комисије истичући да са њом могу да се решавају проблеми.

На питање да ли је данас било покушаја да се изврши притисак на Србију да уведе санкције Русији, Вучић је рекао да је током говора на панелу видео "шта нам се спрема" и да то тек очекује.

"Неће нам бити нимало лако, напротив", оценио је Вучић.

Говорећи о сутрашњој посети немачког канцелара Олафа Шолца, Вучић је рекао да нема никакве тајне по питању те посете, већ да посета није најављена док у среду ујутру није званично договорена.

Рекао је да ће том посетом пробати да направи највише за нашу земљу и да заштити људе.

Опширније Краће

Вучић се састао са Макроном: Мир и сарадња предуслов за сваки даљи напредак

Председник Србије Александар Вучић се у Великој Британији састао и са француским председником Емануелом Макроном, објављено је на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

"Срдачан сусрет са пријатељем Емануелом Макроном и разговор о стратешким изазовима и перспективама, како нашег континента, тако и Србије. Констатовали смо да су мир и сарадња предуслови за сваки даљи напредак, а ја сам, још једном, захвалио председнику Макрону на личном ангажману када је реч о очувању стабилности на Западном Балкану и подршци нашем ЕУ путу", навео је Вучић.

Додао је да су разговарали и о даљем јачању билатералне политичке и економске сарадње Србије и Француске и изнели очекивања да "можемо и више и боље у многим областима које би допринеле привредном расту и бољем животу свих наших грађана".

"Поновио сам позив председнику Макрону да посети Србију и захвалио Републици Француској на традиционалном пријатељству према нашој држави и народу", поручио је Вучић.

Вучић: Добар састанак са Зеленским о свим изазовима и важним питањима

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је и са председником Украјине Володимиром Зеленским

"Добар састанак са председником Зеленским о свим изазовима и важним питањима, како за Србију и Украјину, тако и за Европу и свет. Нагласио сам важност обнављања мира и стабилности на целом нашем континенту и поновио да се до тога може доћи само кроз дијалог и политичка решења", навео је Вучић у објави на Инстаграм налог "buducnostsrbijeav".

О састанку са председником Вучићем огласио се и Володимир Зеленски.

"Током састанка са председником Србије Александром Вучићем разговарали смо о безбедносним питањима и развоју билатералних односа. Захвалан сам на учешћу Србије на првом Глобалном мировном самиту и њеној подршци заједничкој декларацији. Ценимо финансијску и хуманитарну помоћ која је обезбеђена нашој земљи", навео је Зеленски у објави на друштвеној мрежи Икс.

Вучић: Самит одлична прилика да се разговара о стратешким питањима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Самит Европске политичке уније представља одличну прилику да европски лидери разговарају о стратешким питањима, да унапреде билатералне и мултилатералне односе и унапреде безбедност и стабилност европског континента.

Вучић је на свом Инстаграм налогу написао да је важно да покушамо да очувамо мир и стабилност, а да ће Србија настиви да се својим озбиљном и одговорно политком залаже у целом региону.

Срдачан сусрет Вучића са Олафом Шолцом

Председник Србије Александар Вучић сусрео се са канцеларом Немачке Олафом Шолцом на отварању четвртог Самита Европске политичке заједнице у Лондону.

"Срдачан сусрет са Олафом Шолцом. Видимо се ускоро у Београду!", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић на кафи са Орбаном, Рамом, Радевим и Алијевим

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са премијером Мађарске Виктором Орбаном, председницима Азербејџана и Бугарске Илхамом Алијевим и Руменом Радевим и премијером Албаније Едијем Рамом, о питањима од значаја за државу на чијем су челу.

 Како је објавио на свом налогу на Инстаграму, Вучић се са њима састао у току паузе и да су договарали сусрете у предстојећем периоду јер је, како каже, планова много а време брзо тече.

"Не бисмо нас тројица били ми, ако не бисмо прекршили макар неко правило. Иако није 17 часова, ево ме на краткој паузи са Орбаном, Алијевим и Радевим уз кафу (и чај за мене). Пред крај нам се придружио и Еди Рама. Биће ово дуг и напоран дан, али са пријатељима је увек лакше, без обзира на то где се сретнете", навео је Вучић.

Вучић са Мицотакисом о ситуацији у региону и проширењу ЕУ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је и са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом о ситуацији у региону и проширењу ЕУ.

"Отворен и срдачан сусрет са председником Кирјакосом Мицотакисом са којим сам разменио мишљења о ситуацији у региону, проширењу ЕУ и јачању партнерских и пријатељских Србије и Грчке", навео је Вучић на свом налогу на Инстаграму.

Извештај Драгане Биберовић

Вучић са Кајом Калас: Поновио сам посвећеност Србије наставку евроинтеграционог процеса

Председник  Вучић састао се током Самита Европске политичке заједнице са бившом премијерком Републике Естоније и кандидаткињом за високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност.

"Кратак сусрет и са Кајом Калас. Поновио сам посвећеност Србије наставку евроинтеграционог процеса и изразио очекивање да ћемо у наредним месецима бити у прилици да направимо нове кораке на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, навео је Вучић.

Опширније Краће

Вучић са Радевим о јачању партнерства Србије и Бугарске

Председник Србије Александар Вучић разговарао је током Самита Европске политичке заједнице са председником Републике Бугарске Руменом Радевим.

Вучић је написао да је са Радевим разговарао о билатералним односима, јачању економске сарадње и партнерства две државе и народа.

"Фокусирали смо се и на кључна питања овог Самита Европске политичке заједнице и теме које обликују будућност Европе", навео је Вучић.

Опширније Краће

Вучић са Стубом: Србија остаје посвећена јачању контаката са севером Европе

Председник Вучић сусрео се са председником Финске Александром Стубом с којим је разговарао о унапређењу сарадње и другим битним питањима од интереса за обе стране.

"Нагласио сам да, без обзира на разлике и географску удаљеност, Србија остаје посвећена јачању контаката са севером Европе и интензивирању економских односа, будући да су потенцијали велики, али недовољно искоришћени. У том контексту, искористио сам прилику да уваженом колеги представим само неке од могућности за улагања која се отварају на Експо 2027 и изразио наду да ће Финска препознати свој интерес у овом пројекту", написоа је Вучић.


Опширније Краће

Вучић са Борељом и Санчезом о стратешким питањима

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом.

"Са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и Педром Санчезом разговарао сам о стратешким питањима, као и о будућности Србије и напретку на нашем европском путу“, написао је председник на Инстаграму.

Опширније Краће

Вучић са Санчезом о актуелним питањима и билатералним односима

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом.

“Са искреним пријатељем Србије Педром Санчезом разговарао сам о актуелним геополитичким и регионалним питањима, нашим билатералним односима, као и о темама које су у фокусу овог Самита Европске политичке заједнице“, написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић са Стармером: Важно је да Европа буде уједињена у искреној жељи за миром

Председник Републике Србије Александар Вучић сусрео се са председником Владе Уједињеног Краљевства Киром Стармером.

"Захвалио сам нашем домаћину на организацији овог важног Самита. У времену великих турбуленција и несигурности, важно је да Европа буде уједињена у искреној жељи за миром, напретком и очувањем заједничких вредности. Само тако можемо да осигурамо бољу будућност за све наше народе", навео је председник Вучић на инстаграму.

 

Опширније Краће

Вучић пред Самит у Лондону: Од пресудног значаја да се сачува мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пред почетак Самита Европске политичке заједнице у Лондону да је од пресудног значаја да се сачува мир.

"Да видимо шта је то за нас од пресудна значаја да у народном интересу урадимо, пре свега да сачувамо мир, пре свега да видимо како даље да унапређујемо нашу економију и то је за нас од кључног значаја. У складу са тим разговараћу са њима", рекао је Вучић новинарима.

Каже да, ипак, његова очекивања по свему другом нису превелика. "Надам се да ћу успети бар да кажем да бих волео да имао више рационалног приступа и да је важан мир за нас, а многи људи то не мисле, не разумеју, не виде или мисле да је потребно да рат траје да потпуног пораза неког другог. То је нешто што наноси огромну штету свима у Европи, тако да нисам сигуран да ће то да наиђе на одобравање свих других, али то ће бити позиција Србије", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија жели мир и економски напредак и да ће у складу са тим да се понаша.

Опширније Краће

Самит Европске политичке заједнице одржан је у Лондону уз учешће 47 европских земаља, а у уводном обраћању британски премијер Кир Стармер поручио је да жели да обнови односе своје земље с Европском унијом и успостави узајамно поверење.

Председника Александра Вучића је дочекао домаћин самита Кир Стармер.

"За нашу земљу је важно да видимо шта је од пресудног значаја да урадимо да сачувамо мир, да јачамо економију, то је од кључног значаја. Моја очекивања од самита свакако нису превелика и надам се да ћу успети бар да кажем да је важан мир за нас, а они који то не разумеју и не мисле, то је нешто што наноси огромну штету свима у Европи. То ће бити позиција Србије", рекао је председник Вучић у краткој изјави на црвеном тепиху уочи почетка самита ЕПЗ.

Учесници Самита разговарали су о унапређењу билатералних и мултилатералних односа у циљу јачања безбедности и стабилности, као и о енергетици и миграцијама на европском континенту.

Самит Европске политичке заједнице, који је одржан у палати Бленам поред Лондона, највећи је скуп европских лидера у последњих неколико година. Британски премијер Кир Стармер угостио је на Самиту око 45 лидера из земаља ЕУ, кандидата за чланство и других држава.

За годину и по дана четврти пут се за истим столом нашло 45 лидера које окупља Европска политичка заједница. После Прага, Кишињева, Гранаде – Лондон, што нови британски премијер види као прекретницу у односима Британије са Европом.

Међу учесницима су били председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц, премијер Шпаније Педро Санчез, премијерка Италије Ђорђа Мелони, премијер Мађарске Виктор Орбан, премијер Албаније Еди Рама, премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, премијер Белгије Александар Де Кро, председник Украјине Володимир Зеленски, председник Црне Горе Јаков Милатовић, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, председник Европског Савета Шарл Мишел и многи други. 

Самиту није присуствовао председник Турске Реџеп Таип Ердоган.

По први пут, самиту је присуствовао и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, као и представници организације за европску безбедност и сарадњу и Савета Европе.

Читај ми!