Извор: РТС, Танјуг

Технички дијалог Београда и Приштине, Петковић разговара са Лајчаком

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача одржава се у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић састао се са високим изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и његовим тимом.

Извештај Душана Гајића

Делегације Београда и Приштине разговарају са представницима Европске уније на заједничком, трилатералном састанку, а овога пута дошло је до директних разговора две стране, сазнаје РТС.

Уочи састанка, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је истакао да је на столу, пре свега, питање конкретних корака за деблокаду примене споразума о путу ка нормализацији. 

Опширније Краће

У Бриселу почео састанак делегације Београда са Лајчаком

У Бриселу је почео састанак делегације Београда предвођене директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем са високим изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и његовим тимом.

Са Лајчаком се претходно састала делегација Приштине, коју предводи главни преговарач Бесник Бисљими.

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да ће се данас одржати састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, као што је то најавио и високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ у среду прошле недеље после састанка на високом нивоу.

Приоритет и агенду одређује највећа хитност почетка примене споразума на путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине, рекао је Стано на брифингу за новинаре у Бриселу.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак навео је да ће се на данашњем састанку разговарати о конкретним корацима за деблокаду дијалога.

Прошле недеље је одржан састанак на високом нивоу, али без помака у дијалогу са Приштином.

Председник Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је састанак са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком био веома успешан, али да састанка са Аљбином Куртијем није ни било.