Извор: РТС, Танјуг

Вучић у Бриселу: Курти није хтео или није смео да се састане са мном; Борељ: Приштина није била спремна за трилатералу

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Бриселу да је имао коректан састанак са Мирославом Лајчаком и Жозепом Борељом. Курти није хтео или није смео да се сретне са мном и да разговара, рекао је Вучић. Трилатерале није било. Главни преговарачи у уторак или среду настављају разговоре.

Мишел након састанка с Вучићем: Будућност Србије је у ЕУ

Председник Европског савета Шарл Мишел саопштио је данас након састанка са председником Србије Александром Вучићем да је будућност Србије и Западног Балкана у Европској унији.

''План раста доноси стварну могућност за снажно економско приближавање Србије и региона Европској унији. Треба да искористимо потенцијал постепене интеграције како бисмо људима донели практичну корист'', написао је Мишел на свом налогу на мрежи Икс.

Вучић је након састанка саопштио да је са Мишелом разговарао о европском путу Србије, ситуацији на Косову и Метохији и у региону, глобалним питањима.

Опширније Краће

Курти: До трилатералног састанка није дошло јер сам поставио три услова

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да у Бриселу није дошло до трилатералног састанка између њега, председника Србије Александра Вучића и представника ЕУ зато што је влада у Приштини поставила три услова да до састанка дође.

''Као што је рекао и сам високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, тражио сам гаранцију добре воље која омогућава спровођење споразума. Без добре вере и добре воље није могуће спровести овај споразум'', рекао је Курти, а преноси портал Телеграфи.

Додао је да очекује да наредни састанак двојице главних преговарача буде одржан почетком јула.

Опширније Краће

Борељ: Курти поставио три услова

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да данас Приштина није била спремна за трилатерални састанак и да је поставила три услова да би до њега дошло, а да са друге стране Србије јесте била спремна за састанак.

Он је на конференцији за новинаре након билатералних састанака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем рекао да је Курти тражио "формализацију основног споразума, да се одбаци допис у којем је бивша премијерка Србије Ана Брнабић средином децембра прошле године изразила резерве које се односе на обавезе које произилазе из споразума о путу ка нормализацији односа са КиМ, укључујући и анекс примене и да се Милан Радоичић изручи правосудним органима у Приштини".

"Србија није била спремна да у потпуности испуни услове Косова, позивајући се на уставна ограничења", рекао је Борељ. Он је додао да је улога ЕУ да помогне и да подржимо стране у њиховим напорима у оквиру процеса дијалога и да и даље остаје посвећено томе.

"У том смислу, процес ће се наставити. Наставићемо да радимо на томе. Угостићемо следеће недеље два главна преговарача у Бриселу како би наставили разговоре и омогућили да се процес крене даље. И даље верујемо да је то у њиховом интересу и у интересу тежњи ка европским интеграцијама. Као Европска унија, спремни смо да помогнемо на сваком кораку на том путу", рекао је Борељ новинарима.

Опширније Краће

Поподне сам имао коректан састанак са Борељом и Лајчаком, састанка са Куријем није било, није хтео да се састане са мном, рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу.

"Три пута сам се враћао на састанак, преносили су ми његове поруке", каже председник.

"Званични Куртијев одговор је био да није спреман за састанак са мном, билатерални састанак са Борељом и Лајчаком био успешан, разговорали смо о свему што је било у дијалогу, о ситуацији на КиМ, а главни преговарачи треба да наставе даље у уторак или среду", каже Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Истакао сам пуну посвећеност Београда наставку дијалога

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је током првог билатералног састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком истакао пуну посвећеност Београда наставку дијалога и искључиво мирном решавању проблема.

''Посебно сам инсистирао на формирању Заједнице српских општина и указао на све једностране потезе Аљбина Куртија и тежак положај Срба на Косову и Метохији'', написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је саопштио да је поновио посвећеност Србије да учествује у тражењу компромисног решења у циљу заштите српског народа и нормализације односа, и додао а Приштина није у стању да испуни оно што је потписала пре 11 година, а то је формирање Заједнице српских општина. 

Опширније Краће

Нови билатерални састанак Вучића са европским посредницима

У Бриселу је почео нови билатерални састанак председника Србије Александра Вучића са посредницима ЕУ – високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Састанак је почео мало пре 17.30, а након што је завршен још један састанак са Аљбином Куртијем.

Претходно су и Вучић и Курти имали одвојене састанке са Борељом и Лајчаком.

Након билатералних састанака, требало би да почне трилатерални састанак Вучића, представника ЕУ и Куртија.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Опширније Краће

Вучић: Добар састанак са Мишелом о европском путу Србије, ситуацији на КиМ

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је имао врло добар састанак са председником Европског савета Шарлом Мишелом о европском путу Србије, ситуацији на Косову и Метохији и у региону, глобалним питањима.

"Поручио сам да је Србија посвећена дијалогу са Приштином, али да је за дијалог посебно важно испуњење до сада постигнутих договора, као и обезбеђивање достојног и безбедног живота за све Србе у јужној покрајини", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Навео је да су разговарали и о перспективама политике проширења у светлу резултата недавно одржаних европских избора.

Додао је да је поновио да Србија посвећено ради на приближавању ЕУ, испуњавању европских стандарда, првенствено зарад бољег живота својих грађана и нагласио да ће наша земља наставити да се усаглашава са заједничком спољном и безбедносног политиком ЕУ, штитећи притом своје националне интересе.

"Захвалио сам још једном председнику Мишелу на подршци коју ЕУ пружа Србији на њеном европском путу, посебно кроз Европски план раста за Западни Балкан", навео је Вучић.

Вучић се у Бриселу састао са Мишелом уочи нове рунде дијалога на високом нивоу Београда и Приштине. Он је данас у Бриселу разговарао и са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем као и са генералним директором Директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом.

Опширније Краће

Почео састанак Вучића са Лајчаком и Борељом

Састанак председника Србије Александра Вучића са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком почео је нешто после 16 часова у Бриселу.

Након састанка Вучића са Борељом и Лајчаком требало би да буде одржан заједнички трилатерални састанак, на којем ће учествовати и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) раније је саопштено да ће се на састанцима размотрити оно што је постигнуто до сада у дијалогу под вођством високог представника и да ће се фокусирати на пут за напредак. Ово је први пут да ће се Вучић и Курти састати ове године у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу, а састанак се одржава девет месеци након претходне рунде дијалога на високом нивоу у Бриселу.

Опширније Краће

Вархељи: Са Вучићем о стратешком партнерству ЕУ и Србије у критичним сировинама

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи изјавио је да је у Бриселу разговарао са председником Србије Александром Вучићем о напетку у Кластеру 3, који се односи на конкурентност и инклузивни раст, као и о финализацији реформске агенде.

Вархељи је на друштвеној мрежи Икс навео да је са Вучићем разговарао и о стратешком партнерству ЕУ и Србије о критичним сировинама и, како је навео, огромном потенцијалу развоја екосистема електричних возила.

"Са председником Вучићем разговарао сам о стратешком партнерству ЕУ и Србије у критичним сировинама и огромном потенцијалу развоја екосистема електричних возила, плус о циљу напредовања у Кластеру 3 и финализацији Реформске агенде", написао је Вархељи.

(Икс)

Опширније Краће

Почео састанак европских посредника са Куртијем у Бриселу

У Бриселу је у току састанак Жозепа Бореља, Мирослава Лајчака и Аљбина Куртија, јавља репортер РТС-а.

Око 16 часова планиран је састанак председника Александра Вучића са Лајчаком и Борељом, а после, око 17 часова, уследио би трилатерални састанак.

Опширније Краће

Борељ уочи дијалога: Данас о наредним корацима, договорено мора да се спроведе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ће на састанцима у Бриселу, са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција разговарати о наредним корацима ка имплементацији споразума и поновио да договорено мора да се спроведе.

Борељ је на конференцији за новинаре, уочи нове рунде дијалога, рекао да ће се данас разговарати и о томе како да се крене даље на основу споразума.

"Јасно је да оно што је договорено мора да се спроведе. Споразуми су основа деловања. Али акција мора да следи договоре. Имплементација је кључна реч. И данас ћемо радити на конкретним наредним корацима за ову имплементацију и на превазилажењу свакодневне кризе у процесу нормализације", рекао је Борељ.

Он је подсетио и да се ЕУ обично жалила на недостатак посвећености, напретка, имплементације, воље да се пронађе консензус, као и да се нада да ће данашња рунда дијалога послати другачију поруку и да ће се завршити другачије.

"Биће нам важно да разумемо како две стране виде будућност дијалога уз подршку ЕУ, како стране желе да наставе овај посао. За неколико месеци биће нових људи, нових имена на нашим пословима, али државе чланице се неће променити, обавезе Косова и Србије неће нестати. Сви ће и даље гледати на капацитет и вољу председника Србије и косовског премијера да својим народима пруже бољу европску будућност", рекао је Борељ.

Према његовим речима, нормализација односа између Београда и Приштине је у току.

"Срж ангажмана Европске уније на Западном Балкану је такође тесно везан за њихов приступни пут", рекао је Борељ.

Опширније Краће

Вучић: За Србију добро ако Урсула фон дер Лајен буде поново на челу ЕК

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је за Србију добра вест ако Урсула фон дер Лајен добије други мандат на челу Европске комисије. "С њом смо добро радили, верујем да можемо још боље и више", рекао је Вучић новинарима у Бриселу на питање шта очекује од нове поставе Европске комисије о којој су договор постигли Европска народна партија (ЕПП), социјалисти и либерали.

На питање шта очекује ако естонска премијерка Каја Калас буде нови шеф европске дипломатије Вучић је рекао да ће сачекати да види како ће то изгледати.

"Ако иде неко из Естоније за шефа спољне политике и безбедности ЕУ, онда тешко да Пољак може да дође на Вархељијево место за проширење. Или тешко да неко из тог блока може да дође на то место. Да сачекамо да видимо како ће то место да буде решено за проширење. Ми смо имали врло коректну сарадњу са Оливером. Па ћу онда да говорим шта мислим", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић из Брисела: Честитам Марку Рутеу на избору за генералног секретара НАТО-а

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да честита Марку Рутеу на избору за место генералног секретара НАТО-а и изразио очекивање да ће с њим имати одличну комуникацију као и до сада.

"Марку Рутеу честитам, ми смо имали одличну комуникацију с њим, и са Столтенбергом, упркос свим нашим разликама, надам се да такву комуникацију можемо да имамо и са Рутеом", рекао је председник.

На питање да ли ће се нешто променити када је реч о Русији, да ли је порука Москви избор Каје Калас за шефа дипломатије ЕУ, председник је рекао да он није председник Русије, и да је све што раде порука Москви.

"Не знам какве то везе увек мора да има са Србијом? Могу да вам кажем да не видим начин да престане рат у Украјини, видео сам сада кинеску иницијативу која је добра и поздрављам је, а сад, шест тачака видећете и сами, мислим да је више од 100 земаља ту иницијативу подржало, што је веома важно. Ту се говори о прекиду ватре одмах, па када престану људи да гину, да се седне и разговара", рекао је Вучић и додао да не види начин да се то догоди.

Објаснио је да на Западу кажу, и како је рекао, врло логично из њиховог угла да, под један пашће западна доминација и у економији и у политици уколико Владимир Путин победи.

"Под два, они мисле да би Путин наставио са нападом на суверене земље, можда је тачно, можда није, али није ни важно. Под три, све елите западне које су говориле да ће са лакоћом да победе Путина морају да оду јер нису рекле баш истините ствари својој јавности", рекао је председник и оценио да зато Запад мора да се брани снажно и најјаче могуће до краја.

Са друге стране, додао је, они неће да се ставе у Путинове ципеле и да разумеју да Путин зна да, ако изгуби рат, више нема Русије, бар не онакве и у облику у ком је данас познајемо.

"Путин дакле не сме због Русије то да дозволи, не сме због своје земље, лично ни због свог политичког наслеђа да допусти да буде поражен. Тако да, када имате две стране од којих ниједна не сме да буде поражена из њиховог угла, само нико неће да види да тако гледа и она друга страна, онда вам је јасно да ће тај рат само да ескалира. Ја сам то простим чињеницама закључио, само је потребно да не будете навијач, него да поштено ставите на две стране и једно и друго и видите да је немогуће избећи ескалацију", оценио је Вучић.

Додао је да не може да учествује у пропаганди ни Запада ни Русије, наводећи да као шеф државе има "српски приступ" и да га не интересује нико други осим Србије.

"Имам српски приступ и као српски председник не интересује ме нико други осим Србије. А да верујем у лажи и бесмислице не могу. Ако ми кажете неку чињеницу, као они који су говорили да ће Руси за три дана да освоје Украјину – лагали су", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Истакао је да Руси не губе на линији фронта.

"Ја вам говорим чињенице, а ја се тиме бавим даноноћно. Не постоји ниједан лидер у југоисточној Европи који живи за то да добије сваку информацију, и од наших обавештајних агенција, и војних, и цивилних, и до свега онога што је мени преко мојих познаника и пријатеља, а имам их много широм света и на свим странама, апсолутно доступно", рекао је он.

Опширније Краће

О сусретима са европским званичницима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је имао веома добре разговоре са председником Европског савета Шарлом Мишелом, европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем и генералним директором Директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом.

Тема је на свим састанцима била агенда раста, неопходне реформе и јединствено тржиште, рекао је Вучић.

“За нас су ово били веома важни и добри разговори, верујем да ћемо пре краја године имати прве транше новца из агенде раста“, рекао је Вучић.

Вучић: Од Куртија не очекујем ништа, пажљиво ћу саслушати Бореља и Лајчака

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Бриселу да од разговора са Аљбином Куртијем не очекује ништа.

"Од сусрета са Куртијем не очекујем ништа. Очекујем да ће да драми и виче док му не кажем да се заустави, као и обично. Он ће поново рећи – 'мали Путин' је не знам шта говорио и радио", рекао је Вучић.

Навео је да ће пажљиво саслушати Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака и напоменуо да они раде у тешким околностима.

"Имају некога ко много мрзи Србе и живи да напакости Србима, борићемо се за интерес нашег народа на КиМ и указати на тешку позицију нашег народа", поручио је Вучић.

Дијалог Београда и Приштине на највишем нивоу, у којем учествују председник Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и европски званичници, одржан је у Бриселу, први после девет месеци. 

 

По устаљеном плану, европски посредници Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак најпре су одвојено разговарали са Вучићем и Куртијем, након чега је требало да уследи и тројни састанак, али се то није десило.

Из Брисела су раније најавили разговор о свим хитним питањима, али председник Србије нема великих очекивања – не верује у вољу друге стране да формира Заједницу српских општина.

Вучић са европским званичницима

Председник Вучић се, током једнодневне радне посете Бриселу, одвојено састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем и генералним директором Директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас у Бриселу са Копманом имао добар и конструктиван разговор о наставку европског пута и начинима за убрзање процеса евроинтеграција Србије.

"Посебна тема разговора били су и кораци које Србија треба да предузме у остваривању своје реформске агенде, као и примени плана раста ЕУ за Западни Балкан, а све у циљу приближавања јединственом тржишту ЕУ", објавио је Вучић на Инстаграму.

Додао је да су се осврнули и на веома важне теме зелених коридора и свих других тема од значаја за Србију и регион.

Читај ми!