Извор: РТС

Вучић: У наредном периоду мора да се отвори дијалог о литијуму и о одлуци коју ћемо као друштво да донесемо о томе

Председник Србије Александар Вучић поручио је у обраћању јавности да очекује ескалацију ситуације у Европи и свету, али да морамо да будемо чврсто опредељени да свој посао урадимо на најбољи могући начин. Рекао је да у наредном периоду мора да се отвори дијалог, како на нивоу парламента, тако и на експертском нивоу, о литијуму и о томе какву ћемо одлуку као друштво да донесемо о томе. Представио је мастерплан будућег комплекса за Експо. Најавио је да ће од 1. септембра викендом бити организовани бесплатни превентивни прегледи за грађане старије од 40 година.

Обраћање председника Александра Вучића

"Не одговарам на трикове којима се служе различите стране службе"

Вучић је, одговарајући на питање новинара како види поруку портпарола Кремља Дмитрија Пескова на тему српске муниције у Украјини, који је рекао да ће са "српским пријатељима у директном контакту разговарати на ту тему" - да је то озбиљно питање и да су то трикови којима се служе различите стране службе.

"Желим грађанима Србије да укажем на те трикове којима се служе различите стране службе и којима се служе поједини медији и политичари. Сваког дана сам оптужен у свим регионалним и већини домаћих медија да сам Путинов потрчко. Онда прочитају - па није Вучић дао Украјини оружје, него је продао Шпанији, Белгији, Чешкој, ко зна коме, а део тог оружја се појавио у Украјини. Тада очекујете да ће они да кажу - честитамо, Србија нас је послушала. Не, они кажу - Путине, погледај шта ти је Вучић урадио", рекао је председник.

Двоструки циљ је у питању, додао је, није циљ да њега нападне Песков који је, како је рекао нормалан и паметан човек, рационалан и интелектуалац ког не могу да варају "игрицама разних служби" и рекао да зато није реаговао.

"Јуче се узнемирио министар одбране Братислав Гашић, хтео је да изда саопштење, рекао сам - смирите се, не морате на све да одговарате. За шта се правдате? За то што обезбеђујемо најнормалнији посао нашој наменској индустрији?", рекао је Вучић.

Подсетио је на то да је Србија са Азербејџаном потписала уговор на више од 400 милиона, када је у питању оружје и да су неки и то замерали.

Навео је да су постојали покушаји да се убаце ГПС уређаји у гранате и ракете, преко појединих радника у нашим фабрикама.

"Што раде страни агенти, не би ли покушали да тобоже преко својих истраживачких агенција нам докажу где шта и како ми то радимо. И сада ми морамо да хапсимо наше људе, који за неку цркавицу од 2.000 евра на годишњем нивоу, могу да изгубе не посао него и слободу, хоћете да причам шта све раде против ове земље?", рекао је Вучић.

Истакао је да у наменској индустрији нећемо никада да продамо било шта преко 40 одсто, али да ће бити докапитализације ако буде потребно.

Докапитализација, додао је, само да бисмо могли да убрзамо и да зарађујемо више и да бисмо могли да убацимо што је могуће више ракета и граната у сопствени систем, јер су нам резерве, како је рекао, сада 67,68 одсто, а он тражи хитно као врховни командант да буду на 150 одсто.

Опширније Краће

"Мој син био у кафићу који су напали навијачи Шалкеа, немам шта да му замерим"

Председник је рекао да је његов старији син Данило био у кафићу који су навијачи Шалкеа током Европског првенства у фудбалу напали столицама и флашама, а да су се Данило, и остали Срби у том кафићу, само бранили и да свом сину нема шта да замери.

"Дакле, (навијачи) албанске националности највећим делом. Било је и неколико других, али углавном Албанци, навијачи Шалкеа. Напали их столицама и флашама", рекао је Вучић у згради Председништва и додао да је било очекивано да ће се Данило и остали бранити.

Како је додао, "интересантно му је" што је немачка полиција тражила привођење и појединих српских навијача.

"Интересантан приступ решавању проблема, врло интересантан. Не знам шта треба неко да ради када вас неко нападне столицама и флашама", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Очекујем повољнију ситуацију за Србију што се тиче европске политике"

Председник очекује, што се европске политике тиче, повољнију ситуацију за Србију у Европском парламенту, али је и додао да није сигуран да ће она бити повољнија у Европској комисији.

Уколико би досадашња председница ЕК Урсула фон дер Лајен остала на челу Комисије, додао је, то би била вест за Србију која би значила стабилност и сигурност, јер се добро познају.

"Не морају ти разговори да буду лаки, али то је жена која је долазила у Србију у Београд, у више наврата, чиме је показала поштовање према нашој земљи и знам да бисмо могли добро да радимо", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о предстојећим изборима у Француској.

Вучић је нагласио да је веома захвалан Француској на ономе што је чинила око Савета Европе и око указивања на то да Приштина није испунила обавезе из свих споразума, од основног преко Бриселског споразума, до Охридског, везане за Заједницу српских општина.

Истакао је да су најважнији избори у свету ових година избори у САД и да је много тога што се дешава у свету везано за америчке изборе.

"Оно што мене брине, оно што мене плаши, и ја ћу да поновим оно што сам изговорио за Велтвохе, плаши ме да би пре тога могло да дође до много тешких ствари, те би ти избори били закаснели у сваком смислу", додао је председник.

Опширније Краће

"Путујем у Брисел, не верујем у вољу друге стране да учествује у стварању ЗСО"

Председник је рекао да сутра увече путује у Брисел, где ће имати важне разговоре.

Рекао је да ће разговарати са председником Европског савета Шарлом Мишелом и генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и проширење Гертом Јаном Копманом.

Напоменуо је да је састанак са Копманом посебно важан.

"Копман је директор који нам је веома важан за агенду раста и не само за агенду раста већ и за све ове реформе око јединственог тржишта, зелених линија, зелених коридора и свега другог", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Косово и Метохија остаје велики безбедносни, политички и људски изазов.

"Ми ћемо се понашати конструктивно, трудити се да урадимо све што можемо да дијалогом решавамо проблеме, да дијалогом решавамо ствари. Не верујем у вољу друге стране да учествује у стварању Заједнице српских општина, плашим се њихових провокација, али држаћемо се чврсто и озбиљно", поручио је Вучић.

Опширније Краће

"Морамо да убрзамо решења за мале модуларне нуклеарке"

Због великих потреба за електричном енергијом, Вучић је нагласио да морамо да убрзамо решења за мале модуларне нуклеарке.

"Хрвати и Словенци су својевремено имали много паметнија политичка руководства и изградили 'Кршко', док наше није било нарочите памети и 'било срећно' што је избегло ту врсту енергије", рекао је Вучић.

Како је истакао, зато неки имају чисту енергију на коју не утичу екстремни временски ускови. "Морамо убрзано да решавамо то питање иако ће нас то много коштати“.

Када је реч о рудној ренти, Вучић је рекао да је покушао подигне износ ренте док је био премијер, али да је то наишло на жесток отпор руске стране. "А сада би вероватно сви који врше рудна истраживања снажно били против", сматра Вучић.

Опширније Краће

“Око литијума ће се водити ратови“

Вучић је истакао да литијум спада у критичне минералне сировине, као и песак, соли, нафта, уље.

“Око литијума ће се водити ратови у будућности“, сматра председник.

Вучић је истакао да је пре две године била права шаховска минијатура западних служби да зауставе развој и одузму нам две године времена.

“Изгубили смо две године, можда и три, не треба више да губимо време“, додао је Вучић.

Опширније Краће

"Потребно је да о литијуму отворимо дискусију"

Председник Србије је рекао да у наредном периоду мора да се отвори дијалог, како на нивоу парламента, тако и на експертском нивоу, о литијуму и о томе какву ћемо одлуку као друштво донети о томе.

"Потребно је да отворимо дискусију у којој ће да доминирају аргументи. Не празне приче, не дамо Јадар или Рађевину, пошто ћу да вам објасним како сте дали и Јадар и Рађевину, јер објективно живи 20 посто мање људи него што је живело пре 15 година и у Јадру и у Рађевини", истакао је Вучић.

Напоменуо је да је лично учествовао у изградњи фабрика у том делу Србије, као и стадиона у Лозници, као и у обнови Крупња након поплава.

Вучић је истакао да је највећа инвестиција која читаву западну Србију може да сачува на огњишту ауто-пут Рума–Шабац и брза саобраћајница до Лознице.

"До краја године ћете за сат и 15 минута моћи да стигнете од Београда до Лознице. Све то што у претходних 50 година неко није урадио у Лозници", навео је Вучић.

Поручио је да никада нико на силу неће да ради ништа.

"Разговараћемо са свим људима. Хоћу да наше друштво у Србији донесе одлуку, а да људи сагледају све аргументе, да људи чују колико смо глупости могли да чујемо у претходних седам дана, колико неистина, колико лажи", истакао је Вучић.

Навео је да Србија има могућност да произведе 58.000 тона литијум-карбоната на годишњем нивоу, а да је суштинска битка да ли можемо да обезбедимо да се батерије производе у Србији, као и да дођу нови произвођачи електричних аутомобила.

Поручио је да, док Немци не буду гарантовали да ће реке и планине бити чисте и да ће одлагање за депонију бити у складу са највишим европским стандардима, "нећемо ни да покушавамо, ни да почињемо око било чега".

Опширније Краће

Бесплатни превентивни прегледи од 1. септембра

Вучић је најавио да ће од 1. септембра викендом бити организовани бесплатни превентивни прегледи за грађане старије од 40 година.

“Организоваћемо бесплатне тумор маркере за мушкарце за карцином простате, маркере за карцином дебелог црева, колоректални карцином, а за жене маркере за карцином дојке, плућа и такође колоректални карцином“, навео је Вучић.

Све ће, каже, бити завршено до краја децембра потпуно бесплатно.

Такође, од 1. септембра биће организовано и бесплатно вађење крви, мерење крвног притиска, ЕКГ.

“Вратићемо систематске прегледе у школе“, најавио је Вучић.

Опширније Краће

"У другој половини јула отворићу производњу новог модела аутомобила у Крагујевцу"

Вучић је навео да ће у Италији 11. јула бити представљен нови модел који ће се правити у Крагујевцу, а у другој половини јула ће заједно са представницима Стелантиса отворити производну линију.

"То ће бити велики подстрек за развој и напредак, не само Крагујевца и Шумадије већ и целе Србије и значајно утицати на раст БДП-а. Производићемо електрични аутомобил, то је од великог значаја за нас", рекао је Вучић.

Додао је да ће то у будућности представљати велике енергетске проблеме.

Напоменуо је да ће држава стимулисати куповину електричних аутомобила са по 5.000 евра по аутомобилу, а да ће размотрити да тај износ буде већи за електричне аутомобиле домаће производње.

Опширније Краће

"У првом кварталу Србија је имала највећу стопу раста у Европи"

Вучић је истакао, да би се сви циљеви постигли, Србији је потребна стабилност јавних финансија. У првом кварталу Србија је имала највећу стопу раста у Европи – 4,7, одсто.

Раст нам омогућава више новца, већа примања за грађане.

Пошто је, како је Вучић рекао, почела сезона штрајкова, замолио је грађане да се понашају у складу са реалним могућностима земље, а не са својим жељама. "Сваке године слушам како ће пољопривредници да баце род нечега, а сваке године стижу нове машине, а род и профит све већи", додао је Вучић.

Навео је да је инфлација у јуну 4,1 одсто и да би требало да настави да пада. За нас је важно да смо на рекордоној запослености – 2.313.000 људи.

Девизне резерве су на 27 милијарди евра, а резерве злата 41,3 тоне.

"Важно је да покушемо да достигнемо годишњи раст од четири одсто, процене ММФ-а су три и по. БДП треба да буде на нивоу 77 милијарди евра, 615 милијарди динара је стање државног рачуна", навео је председник Србије.

Према његовим речима, очекује велике поремећаје на тржишту свега – од енергената до хране не само у Србији него и у целом свету. "Желимо да у сваком тренутку имамо довољно свега", каже Вучић.

Опширније Краће

Преговарамо са пет светских компанија о летећим таксијима

Вучић је говорио о летећим таксијима и навео да се преговара са пет светских компанија.

"Ми смо обећали да ћемо 2027. летети таксијима изнад Београда, аутомобилима изнад Београда, летећемо и хеликоптерима и аутомобилима. Ми смо у преговорима у овом тренутку са пет компанија светских, две сигурно добијају у својим земљама комплетну лиценцу и дозволу, то су најуспешније тренутно у свету, амерички Џоби, кинески Еханг и кинески Џили. Све три компаније ће добити своје дозволе, ми преговарамо такође и са Ербасом, и са Арчером и са још једном, чини ми се, француском компанијом. То су компаније с којима разговарамо", навео је Вучић.

“Припремићемо све што се тиче законске регулативе да бисмо могли то да организујемо, то је прека потреба, а не хир, за земље које желе да напредују“, истакао је председник.

“За само десет година имаћемо по сату двадесет хиљада аутомобила које ће да лете изнад нас. Да не мислите да причам о чудима и о бајкама, нећемо ми бити, нажалост, први. Бићемо, надам се, међу првима у Европи, али свакако у свету нећемо бити први. И ми ћемо то имати већ 2027. Овде, далеко смо одмакли у преговорима са више компанија и, као што сам то обећао, многи ми се смејали, то ћемо да урадимо“, рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Радови на националном стадиону ускоро у три смене"

Вучић је навео да радови на националном стадиону тренутно теку теже од изградње комплекса за Експо.

Напоменуо је да се тренутно ради у две смене, а да ће се за седам дана, када буду постављени рефлектори, на изградњи стадиона радити у три смене.

Представио је и идејно решење за акватик центар и захвалио пријатељима из Мађарске на сарадњи у вези с тим објектом.

Осим тога, представио је и пројекат делфинаријума који ће бити у оквиру комплекса Експа и навео да ће у њему бити смештени и терапеутски делфини, који могу да помогну у терапији за децу са аутизмом.

Опширније Краће

Председник представио мастерплан будућег комплекса за Експо

Вучић је, представивши мастерплан будућег комплекса у Сурчину, рекао да је Експо један од најважнијих пројеката за земљу.

Додао је да ће будући национални стадион бити повезан са комплексом Експа и да ће њиме, као и новоизграђеним стадионима у Србији, управљати агенције које руководе стадионима европских клубова попут Реал Мадрида и Тотенхема.

Подсетио је да ће бити изграђена и железничка станица која ће комплекс повезивати са аеродромом и остатком Београда.

Напоменуо је да су све пројектовале српске архитекте, а представио је и идејна решења комплекса и националног павиљона Србије на Експу 2027.

Вучић: Живимо у време највеће геополитичке кризе после Другог светског рата

Председник Александар Вучић рекао је да живимо у време највеће геополитичке кризе после Другог светског рата.

"Очекујем ескалацију ситуације у наредним месецима и да се суочимо са веома тешким последицама, говорим о Европи и свету. Морамо да будемо чврсто опредељени да свој посао урадимо на најбољи могући начин, да сачувамо мир, да обезбедимо економски раст", поручио је председник.

Александар Вучић обратио се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Читај ми!