Извор: РТС, РТРС

Генерална скупштина усвојила резолуцију о Сребреници - 84 за, 19 против, 68 уздржано; Вучић : Ово ће отворити Пандорину кутију

Генерална скупштина УН у Њујорку усвојила је резолуцију о Сребреници са 84 гласа "за". Деветнаест држава је било против, а уздржано 68. Председник Александар Вучић рекао је да су хтели да ставе жиг на наше чело и нису успели, као и да 107 држава није гласало за резолуцију. Упитао је зашто се резолуција о Сребреници доноси баш сада и зашто се на њој радило тајно. Указао је да ће усвајање резолуције отворити Пандорину кутију и да ће се свет суочити са низом оптужби за геноцид и да она неће донети помирење у региону. Седница је почела излагањем представнице Немачке у УН Антје Лендерсен која је образложила текст резолуције о Сребреници.

Извештај Бојане Млађеновић

Руски амбасадор при Уједињеним нацијама, Василиј Небезја оценио је, након гласања у Генералној скупштини, да је усвајање резолуције о Сребреници продубило поделе међу чланством у светској организацији.

"Резултат је заиста срамотан за иницијаторе, оно што су урадили је да су постигли поделу у генералној скупштини, а ми смо их унапред упозорили да усвајање резолуције неће бити са консензусом и да ће то поделити чланство", рекао је руски дипломата.

Небезја је истакао и да је више земаља које су гласале против и нису подржале резолуцију од оних које су гласале за, те да су оне државе које су гласале за су углавном позната група земаља која гласа по блок дисциплини.

"Нажалост, ова усвојена резолуција не остварује циљеве које су иницијатори првобитно најављивали, а то је да служи сврси помирења на обе стране. Усвајање је већ сада видимо донело само више подела", закључио је руски амбасадор.

Опширније Краће

Ђурић: Сви који крену на Србију добро ће размислити

Министар спољних послова Марко Ђурић рекао је да ће ефекти ове резолуције бити ти што ће сви пре него што крену на Србију добро размислити јер 107 држава није гласало за резолуцију о Сребреници.

"Истакао је да јасна већина ово није подржала. Ми смо земља мира. Рекли смо "не" да се прави хијерархија према жртвама", каже Ђурић

Председник Србије се посебно захвалио Кини, Русији и Уједињеним Арапским Емиратима.

"Србија им то никада неће заборавити, као и Мађарској која је једина у региону била против“, рекао је Вучић.

Вучић се захвалио Грчкој, Словачкој, Кипру и бројним афричким, азијским, јужноамеричким и пацифичким земљама које су биле уздржане.

"Све су учинили да би унизили Србију, а ми смо се винули у висине", рекао је Вучић.

Председник се посебно захвалио српском народу на подршци и јединству, а посебно се захвалио Србима са КиМ.

Председник Александар Вучић рекао је новинарима после седнице Генералне скупштине УН да су радили напорно и показали како се бори за Србију. Захвалио се свим сарадницима.

"Ово је велико изненађење, запрепашћење у сали. Од оних који су у били у сали 87 нису гласали за резолуцију. Две трећине становника планете је било на нашој страни", каже Вучић.

Захвалио се Кини и Русији који су били против и захвалио Уједињеним Арапским Емиратима, као и Словацима и Грцима и бројним афричким земљама које нису гласале за резолуцију.

Председник је рекао да се нада да су Срби били поносни и посебно поздравио Србе са КиМ.

На питање новинара рекао је и да фактички значи да 107 држава света није гласало за резолуцију, а питање је и ових 84 на који начин су гласали за, алудирајући на притиске које су имале одређене земље и истакао да би реално било око 60 гласова за резолуцију.

Завршена седница Генералне скупштине УН

Излагањем представника Руанде завршена је седница Генералне скупштине УН на којој је изгласана резолуција о Сребреници.

Председник Александар Вучић по други пут се обратио на седници Генералне скупштине. 

"Никада се није десило у Генералној скупштини да гласање о геноциду није донето једногласно. Неки људи су хтели да искористе политичку моћ и политизују ову тему", рекао је Вучић.

Напоменуо је да су људи из неких земаља истицали значај амадмана, што је допринело већој конфузији, хтели су свој образ да сачувају и заварају неке чланице.

Поновио је да су сви осуђени који су одговорни за злочин.

"Људи који су желели да стигматизују српски народ, нису успели, хтели су да ставе жиг на наше чело и нису успели", рекао је председник.

Вучић се захвалио онима који нису гласали за резолуцију и захвалио српском народу који је био уједињен.

Представница Мађарске образложила глас против

Мађарска представница у УН рекла је да се та земља залаже за мир и просперитет у региону, и зато поставља питање да ли се о нацрт резолуције фокусира на стабилност у региону, или уводи нове поделе и отвара старе ране.

"Мађарска није уверена да ова резолуција промовише мир и стабилност у регион. Сви морамо бити посвећени подизању мостова поверења, а не подела. Поставља се, међутим, питање да ли она промовише мир и стабилност, или ће продубити ране. Сви наши напори морају да се усмере на изградњу поверења, а не на нове поделе. Због тога нисмо могли да гласамо за резолуцију", рекла је представница Мађарске.

Она се захвалила председнику Србије што се залаже за развој региона, и што је мађарска заједница увек могла да рачуна на његову подршку.

Опширније Краће

Представник Црне Горе: Резолуција непогрешиво осуђује злочин

Представник Црне Горе, која је гласала за, рекао је након гласања да резолуција непогрешиво осуђује злочин и позива чланице да спрече будуће геноциде, да се прича о томе кроз образовање и да се спречи величање ратних злочина, злочина против човечности и геноцида и да ти који су одговорни за геноцид буду одговорни за то.

Нагласио је предлоге које је Црна Гора дала у преамбули како би се постигло да се јасно и једногласно нагласи индивидуални карактер злочина и да се спречи злоупотреба, било политичка, било правна, како би се људи или народ означили као геноцидни.

Истакао је да Црна Гора сматра да је кроз те предлоге дала значајан допринос како би се избегла погрешна тумачења суштине резолуције.

Грчка: Тајминг резолуције изазива забринутост

Грчки амбасадор при УН, Евангелос Секерис оценио је да резолуција о Сребреници
"може да буде погрешно протумачена и да подрије напоре" усмерене ка регионалној сарадњи за јединствену европску будућност.

"Тајминг ове резолуције такође изазива забринутост, јер се нашла на двеном реду тек после одлуке Европског савета да се отворе преговори са Босном и Херцеговином, што угрожава тај позитивни моментум у оквиру саме Европске уније", оценио је грчки дипломата.

Секерис је рекао и да је, у контексту озбиљних изазова који прете миру
и стабилности Западног Балкана, потребна иницијатива која
промовише деескалацију и јединство и која утире пут ка заједничкој
будућности за цео регион.

Грчка је била уздржана приликом гласања о овој резолуцији.

Образложења одлука о гласању

Бројне земље образложиле су своје ставове о резолуцији након гласања.

Представник Индонезије поручио је након усвајања Резолуције о Сребреници да свет мора одбацити двоструке стандарде и оценио да се пред очима планете одвија геноцид у Гази у којем је изгубљено више од 35.000 живота углавном жена и деце.

Како је рекао, Индонезија је гласала за нацрт резолуције.

Представник Ирана у Генералној скупштини Уједињених нација рекао је да би усвајање резолуције о Сребреници требало да "уједини цео свет како би дошло до глобалног одбацивања злочина".

Додао је да глас те земље за резолуцију значи подршку и саосећање са жртвама из 1995. године, као и подршку неколицини Иранаца који су такође страдали 1995. године, "у покушају да помогну људима".

Представник Бразила истакао је да је та држава била уздржана поводом резолуције о Сребреници и да су забринути због подела које су изазване у УН и у региону.

Представник Вијетнама истакао је да је та држава била уздржана поводом резолуције.

Гана је била уздржана, а њен представник је позвао на поштовање међународног права и помирење народа у БиХ.

Такође и Панама је била уздржана на гласању, а представник ове земље је рекао да све стране морају да раде на путу дијалога и да залече отворене ране.

Опширније Краће

Русија: Пирова победа предлагача резолуције

Руски амбасадор при УН Василиј Небезја рекао је да резултат гласања у Генералној скупштини УН показује дубоке поделе у међународној заједници, оцењујући да се ради о "Пировој победи предлагача".

Небезја је рекао и да су Немачка и још неке чланице УН злоупотребили Генералну скупштину светске организације, тако што су предложиле нацрт резолуције чији је циљ буио да "демонизује једну земљу и подрије мир и Дејтонски споразум".

Већи број чланица није подржао овај документ него што је подржало, рекао је руски дипломата, наводећи да је овом резолуцијом "сав терет злочина стављен на леђа српског народа, док се други народи ни не помињу".

"Међународна правда не функционише на тај начин... Иронично је да је данашње гласање показало дубоке поделе у међународној заједници... Ово је Пирова победа за предлагаче резолуције", рекао је Небезја.

Руски дипломата је жестоко критиковао Немачку, као предлагача резолуције, подсећајући да су Уједињене нације настале управо због немачких злочина и како се такви злочини не би поновили у будућности.

"Пандоирина кутија је отворена... Главни спонзор је Немачка која је на почетку 20. века почела два светска рата, убила милионе људи у концентрационим логорима и починила злочине у Африци... Та земља, сада, покушава да другима држи придике о помирењу. Немачка нема морално право ни да помиње геноцид", оценио је Небезја.

Председник Вучић огрнут српском заставом

После гласања о резолуцији о Сребреници, председник Србије Александар Вучић огрнуо се српском заставом.

Вучић се огрнуо заставом упркос противљењу предсеника скупштине и захтева обезбеђења да је скине. Поручио им - "нико на свету ми неће узети моју заставу“.

Генерална скупштина УН-а је гласала о нацрту резолуције о Међународном дану сећања на геноцид у Сребреници.

За нацрт резолуције гласале су 84 земље док је 19 земаља било против. Уздржано је било 68 земаља.

Према правилима гласања Генерална скупштина је тиме усвојила резолуцију.

Против резолуције гласале су Русија, Мађарска, Белорусија, Кина, Коморос, Антигва, Сирија, Куба, Конго, Демократска Народна Република Кореја, Доминика, Еритреја, Есватини, Гренада, Мали, Науру, Никарагва, Сао Томе и Принципе, и Србија. Међу уздржаним земљама биле су, између осталих, Грчка, Кипар, Казахстан, Малдиви, Мексико, УАЕ, Вијетнам,  земљама које нису гласале, а које су пре процеса рекле да су против резолуције су Азербејџан и Венецуела.

Конго најавио да ће гласати против резолуције

Представник Конга у УН рекао је да нацрт резолуције нема концензус међу народима у БиХ и да представља чин једне заједнице према другој. Сматра да ће она бити контрапродуктивна и да ће поделити народе у региону.

Указао је на злочине који се догађају у региону његове државе.

 

Опширније Краће

Ангола ће бити уздржана

Представник Анголе поручио је да би та земља више волела да има резолуцију која се бави позитивним развојима, узајамним поверењем и да говори о лекцијама које треба учити, као и да промовише стабилност.

Ангола ће, како је рекао, бити уздржана на данашњем гласању.

Уједињени Арапски Емирати биће уздржани

Представник Уједињених Арапских Емирата рекао је да у Сребреници јесте био геноцид и да је та држава уз, како је рекао "браћу у БиХ". "Осуђујемо да се порекне или минимизира геноцид у Сребреници", рекао је представник Уједињени Арапских Емирата.

Најавио је да ће ова земља бити уздржана на гласању о резолуцији о Сребреници како би се смириле тензије у региону.

Представник Египта: Нисмо задовољни нацртом, предлагачи користили политичку реторику

Египат се противи поступцима и исхитреним представљањем ове резолуције, чији је нацрт писан без дијалога и дебате, и сматра да ће она негативно утицати на стабилност у региону.

"Египат није задовољан јер су предлагачи овај нацрт искористиле за политичку реторику. Египат промовише политички дијалог као начин решавања спорова на Балкану. Египат ће гласати за нацрт резолуције, али ван било каквих политичких одијума. То одсликава посвећеност Египта промовисању међинародне свести о злочинима против човечности", рекао је представник Египта.

Никарагва ће гласати против резолуције

Представница Никарагве рекла је да је та држава увек осуђивала злочине против човечности. Истакла је да резолуција неће допринети помирењу и најавила да ће Никарагва гласати против резолуције о Сребреници.

Венецуела се залаже за процес на основу консензуса који је започет у Дејтону

Представник Венецуеле је током седнице Генералне скупштине рекао је да жртве Сребренице заслужују обележавање на основу консензуса свих држава региона и да та земља апелује да се настави процес који је започет у Дејтону.

Додао је да заговарају помирење и мир на Балкану и да поштују позив на разматрање свих идеја при доношењу одлуке за овај нацрт резолуције.

Куба одбацила текст резолуције, против политизације

Куба подржава конструктивни дијалог, и птотиви се иницијативама које воде новим ескалацијама.

"Куба одбацује текст донет без консензуса, противи се политизацији која води до нових подела. Залажемо се за дијалог и међусобно уважавање", поручио је представник Кубе у УН.

Азербејџан неће гласати о резолуцији

Представник Азербејџана је у обраћању Генералној скупштини рекао да та земља неће бити у могућности да гласа уколико предлог резолуције о Сребреници буде био стављен на гласање.

Намибија ће бити уздржана

Представник Намибије рекао је на седници Генералне скупштине да ће ова држава бити уздржана на гласању о резолуцији о Сребреници.

Кина: Гласамо против, резолуција изазвала тензије

Кинески амбасадор при УН, Фу Цонг рекао је да ће његова држава гласати против резолуције, јер овај документ није у складу са основним начелима УН, те изазива поделе у БиХ и региону.

"Немамо избора до да гласамо против", рекао је кинески амбасадор Фу Цонг.

Кинески дипломата је навео да Пекинг очекује да све етничке групе у БиХ да раде на очувању Дејтонског споразума и изградњи заједничке будућности, те да су унутар система УН "покрене истински споразум заснован на консензусу".

Предлог резолуције подигао је тензије у БиХ, као и у региону. Преурањено гласање о предлогу резолуције испуњено озбиљним разликама унутар БиХ и региону. закључио је Фу Цонг.

Опширније Краће

Вучић: Притисак и претње земљама које нису желеле да гласају за резолуцију

Председник Србије је рекао да је данима пред заседање генералне скупштине УН-а вршен притисак на многе земље чланице.

итам и тражим одговор моћних зашто вам је било потребно да вршите тако велики притисак на земље чланице УН-а, зашто сте претили земљама које нису хтеле да гласају за резолуцију, имам на десетине таквих примера. Има једна мала земља са Балкана која ће гласати против ове резолуције, јер ће она отворити Пандорину кутију, и ви ћете морати да одговорите на десетине оптужби за геноцид. Овде се не ради о помирењу, није реч о сећањима, већ о нечемуи што ће да отвори нове ране, не само у нашем региону већ и у овој сали", нагласио је Александар Вучић.

Председник Србије је на крају обраћања као симболичан поклон председавајућем седнице спремио заставу Србије.

Опширније Краће

Председник Александар Вучић рекао је  да је тешко говорити после Немачке. 

"Желим да разоткријем неистине, ја сам се поклонио жртвама у Сребреници. тешко је говорити после Немачке", рекао Вучић и позвао да гласају против јер како је рекао овои је високополитизована резолуција.

Поставио је питање зашто се доноси резолуција када се ради о индивидуалној одговорности, а сви одговорни су осуђени. Упитао је зашто се овај случај доноси када смо већ донели резолуцију 2015. године. 

Поставио је да ли ова резолуција доноси помирење. Упитао је сталног представника Немачке зашто су крили припрему за ову резолуцију.

Председник је упитао зашто се ова резолуција баш сада.

"Надам се да ће сви геноциди по резолуцији из 2015 бити осуђени укључујући и геноцид учињен према српском народу. Платили смо највећу цену у Другом светском рату", рекао је Вучић.

РТС сазнаје: Вануату, Антигва и Барбуда и Малави повукли коспонзорство резолуцији

Како РТС сазнаје, коспонзорство резолуцији у Сребреници о којој се данас расправља и гласа у Генералној скупштини УН повукли су Вануату, Антигва и Барбуда и Малави.

Амбасадорка Немачке у УН: Лажне оптужбе на текст резолуције, није усмерена ни против једне државе

Представница Немачке у УН Антје Лендертсе представила је нацрт резолуције о Међународном дану сећања на геноцид у Сребреници.

"Наша иницијатева треба да ода пошту настрадалима и пружи подршку преживалима. Означавање 11. јула као Међународног дана сећања на Сребреницу треба да омогући годишње обележавања дана у УН, и садржи језик против порицања геноцида. Лажне оптужбе о тексту ове резолуције су ширене, она није усмерена ни против кога, посебно не Србије, цењеног чланице организације, већ искључиво против починицоа геноцида. У нацрт резолуције су унета и два амандмана, Црна Гора је тражила да се подвуче да је одговорност индивидуална и да не може да се односи ни на једну етничку групу. Све етничке заједнице током рата у БиХ су страдале и желимо да све жртве буду препознате. Позивам све чланице да подрже ову резолуцију и гласају ако буде стављена на гласање", рекла је представница Немачке у УН.

Опширније Краће

Почела седница на којој се расправља о резолуцији о Сребреници

Минутом ћутања за погинулог иранског председника Ебрахима Раисија почела седница у УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници.

Опширније Краће

Марковић: Нема ничег добронамерног у тој резолуцији

Историчар Предраг Марковић каже да би симболички био велики корак ако би Кина гласала против резолуције о Сребреници, јер су они углавном уздржани.

"Глас против би био јасан глас подршке. Битна је моролна победа, и да смо за историју изложили свој став. Оптужба за геноцид је врло лукаво направљена, и направљена је атмосфера да ако не гласате за ову резолуцију испада да нисте против геноцида. Реч геноцид је доживела праву инфлацију у последње време, можда управо с намером да се девалвира оно што се десило рецимо у Аушвицу", рекао је Марковић.

Каже да је симболичка тежина те резолуције огромна, јер су веома ретко земље оптуживане за геноцид попут Руанде где је убијено 800.000 људи.

"Холокауст није проглашен за геноцид, и ово је извитоперен догађај јер се дешава 30 година после рата. То је исто као када би Пољаци покренули тужбу против Немачке. Нема ничег добронамерног у тој резолуцији", нагласио је Марковић.

Опширније Краће

Старовић: До крајњих граница се релативизује појам геноцида

Уочи седнице УН на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници, министар Немања Старовић рекао је у Специјалној емисији РТС-а да се покушава да се неки нерасчишћени рачуни наплате преко наших леђа.

Према његовим речима, покушавају ретроактивно да оправдају оно што су радили деведестих година, да оправдају акцију Олуја, па и бомбардовање 1999. године.

"Овим се до крајњих граница релативизују појам геноцида, то ће довести до девалвације термина геноцида," напоменуо је Старовић.

Додао је да је сигурно да ствари не стоје добро по нас, почевши од процедура јер није потребна апсолутна већина да би се усвојила ова резолуција о Сребреници.

Навео је пример да би могло да се догоди да од 190 држава, 187 буде уздржано и да резолуција буде усвојена.

Старовић је рекао да ће се видети ко су Србији пријатељи, а ко партнери у свету. 

Опширније Краће

Ђурић: За Србију истовремено и тужан дан и велики дан поноса

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да ће данас за Србију бити тежак и тужан дан зато што ће резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН сакупити просту већину гласова оних земаља које гласају, иако већина човечанства, па ни већина држава света за резолуцију вероватно неће гласати.

"Истовремено, данас ће за Србију бити и велики дан поноса, зато што ћемо данас показати да јесмо држава, држава која хоће и има снаге да брани себе, држава која хоће да се пита о сопственим интересима и да независно и слободно доноси своје одлуке", написао је Ђурић на платформи Икс.

Опширније Краће

Вишковић после седнице Владе: Сачинићемо споразум о мирном раздруживању

Председник Владе Радован Вишковић, после седнице која је одржана у Сребрници, изјавио је да ће Влада у наредних 30 дана сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити Федерацији БиХ.

"Не желимо сукобе. Ово није сецесија, мирно раздруживање није сецесија. Ако нас неко сматра геноцидним народом, нема разлога за суживот", изјавио је Вишковић, истакавши да је разматрана актуелна ситуација о резолуцији о Сребреници која ће бити разматрана у Генералној скупштини УН. 

Нагласио је, такође, да данас у Генералној скупштини УН покушава да се наметнуте теза о геноциду у Сребреници.

"Данас се покушава у УН да креира резолуција о наводном геноциду који су починили Срби и да већ од сутра будемо, како то кажу у ФБиХ, 'геноцидан народ'. Одбацујемо такву тезу и никада то нећемо прихватити", поручио је Вишковић.

Иистакао да је поражавајуће да Немачка предлаже резолуцију о "геноциду", када се зна да је заправа та земља починила геноцид.

"Да ли се то Сребреница изједначава са Аушвицем и Јасеновцем?", упитао је Вишковић, пренела је РТРС.

Председник Републике Српске Милорад Додик претходно je потврдио ће у наредних 30 дана Федерацији БиХ, као страни потписници Дејтонског споразума, бити предложен споразум о мирном раздруживању јер, истакао је, српски народ више не може да живи у БиХ.

Опширније Краће

Брнабић разговарала са Стевандићем и поручила да ће се српски народ држати заједно

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је у телефонском разговору са председником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем да ће се српски народ држати заједно, без обзира на све.

Брнабић је у објави на свом Инстраграм профилу исказала велику захвалност за сву подршку народа из Републике Српске коју ужива председник Србије Александар Вучић.

"Подршку у овој борби, не само за правду и истину, већ за разлику од оних који спонзоришу и коспонзоришу ову резолуцију - за истинско помирење и мир на Балкану. И ово ће проћи, а наша борба се наставља", написала је Брнабић.

Опширније Краће

Дачић: Без обзира на одлуку, наставићемо са политиком изношења истине

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је присуствовао свечаном отварању Превентивног пројекта "Караван безбедности саобраћаја" у Сомбору, рекао је да је данашњи дан важан зато што ће сви показати шта мисле поводом тешког питања које је постављено.

"Свих ових година имате можда једну лажну слику, где вам људи говоре да су пријатељи, а када дође тешка ситуација онда се све то мери неким њиховим интересима или количином притиска који могу да издрже у односу на њихов првобитни став који би нама био одговарајући“, истиче Дачић.

Сви треба да знају, напомиње, да се Србија суочава са битком са најјачим земљама света.

“Није овде Руанда та која спроводи ово што је написано. Ту су и Немачка и Велика Британија и Сједињене Америчке Државе и Француска и Турска и већина исламских земаља који се ту налазе под притиском Исламске конференције“, наводи Дачић.

Поручио је да ће Србија без обзира на одлуку Генералне скупштине наставити са политиком изношења истине и доказивања историјских чињеница које су везане за ратове деведесетих година.

Опширније Краће

Мали и Ђедовић Хандановић о резолуцији: Србија жели истину

Први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали саопштио је да Срби нису геноцидан народ и поручио председнику државе Александру Вучићу да ће народ увек бити уз њега, без обзира на исход данашњег гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Додао је да Србија поштује све жртве рата и жели мир по сваку цену, али и истину.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић поручила је да је историјски дан за Србију, као и да гласање у УН о резолуцији о Сребреници носи са собом тежину коју не смемо да игноришемо.

Ђедовић Хандановић је поручила да српски народ није геноцидан, већ народ који се, како је навела, вековима борио за своју слободу, као и за слободу читавог европског континента.

Истакла је да је веома важно да наставимо да се залажемо за истину и правду.

Опширније Краће

Вучић: Детаљно сам информисао председника Анголе о последицама гласања

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Анголе Жоаом Лоренсом и детаљно га информисао о свим чињеницама, притисцима и последицама везаним за гласање о Резолуцији о Сребреници на Генералној скупштини Уједињених нација. 

Вулић је на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav навео да је разговор био одличан и пријатељски. 

"Истакао сам да ће се Србија, у одбрани своје слободе и образа, борити до последњег тренутка, да ни овога пута нећемо истукнути пред већом и јачом силом, јер снагу налазимо у светињи коју бранимо, правди и истини, као и у подршци пријатеља", наводи се у објави председника.  

Нагласио је да је председнику Анголе захвалио на поштовању, уважавању и разумевању које је ова земља кроз историју показивала према Србији, њеном суверенитету и територијалном интегритету, као и да га је замолио да и у овим тешким околностима подржи слободарски, правдољубив и независан дух у међународној политици, за шта су се, наводи, и Србија и афричке земље одувек залагале. 

Вучић је, такође, у одвојеној објави на Инстаграму, навео да је понео заставу Републике Србије са собом у зграду УН-а у Њујорку.

"Ово је застава части, застава храбрих, застава слободе! Управо сам је понео са собом у зграду УН. Бранићу је и чувати. И поносићу се њоме. Ми нисмо геноцидан народ! Живела Србија!", нписао је председник Србије.

Опширније Краће

Додик, Вишковић и Цвијановић положили венце на спомен-крст на гробљу у Братунцу

Председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић положили су венце на централни спомен-крст на братуначком гробљу.

Венце су положили и министри у Влади Републике Српске, српски министри у Савету министара, као и делегације града Зворника, општине Братунац и осталих локалних заједница из Средњег Подриња.

Додик је истакао да су данас дошли у Братунац и Сребреницу, јер је у Генералној скупштини УН иницирано доношење резолуције у којој се Србима покушава наметнути колективна кривица.

Опширније Краће

Миливојевић: Tреба очекивати изненађења

Дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС, упитан да ли евентуално неке државе могу да се предомисле до самог гласања, да је то сасвим сигурно и могуће, имајући у виду да је отпор Србије већ произвео неке последице по оне који су спонзорисали резолуцију и то показују два одлагања.

"Показују нам тај велики напор спонзора резолуције да обезбеде довољан број који би одговарао њиховим политичким циљевима, а то је да буде у најмању руку половина земаља чланица које би гласале за резолуцију. Сваки резултат испод тога је нека врста неуспеха оних који су то спонзорисали због циљева који су на дневном реду после резолуције", додаје дипломата.

Због тога, према његовој оцени, треба очекивати изненађења.

"Изненађења би било одмах ако би се начело то тврдо језгро исламских земаља које су чланице Исламске конференције и ако би се начело тврдо језгро колективног Запада. Ту пре свега имамо у виду европске државе, чланице Европске уније и НАТО-а", сматра Миливојевић.

Што се тиче изворних земаља Брикса, очекује да оне буду против, али да је интересантно како ће гласати проширени Брикс.

"Ту се Иран већ изјаснио. Врло је интересантно како ће се изјаснити земље Залива. Етиопија ће такође сигурно гласати против. Значи остаје Египат и земље Залива, које су врло интересантне како ће се понашати. Уколико ту дође до искакања, дакле уколико не гласају за, то је знак да се и та монолитност ту руши, али не монолитност исламских земаља, него утицаја Запада на те земље и на тему која је на дневном реду", наводи Миливојевић.

Разговор Драгане Биберовић са Зораном Миливојевићем
Опширније Краће

Звона свих православних цркава у Србији звонила уочи гласања

Сва звона на православним црквама у Србији звоне у подне како би позвала верни народ на молитву и смиреност.

Уз благослов патријарха Порфирија, звона позивају на међусобну солидарност и непоколебљивост у чињењу добра, наводи се у саопштењу СПЦ.

"Звоњавом се позива народ на усрдну молитву, смиреност, међусобну солидарност и непоколебљивост у чињењу добра, упркос потпуно лажним и неправедним оптужбама којима је изложен у Уједињеним нацијама", наводи се у саопштењу Српске православне цркве.

Новинарка Љиљана Смајловић подсећа да у овој резолуцији стоји да се мора осудити свако порицање чињеница које су утврђене у судовима, а то значи да смо присиљени на аутоцензуру у којој више не бисмо смели да кажемо да је Хашки трибунал делио високо селективну правду

Политичар и некадашњи шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић каже, поводом седнице ГС УН о резолуцији о Сребреници, да Запад покушава да се додвори Палестинцима и муслиманима због свега онога што се догађа у Гази.

Генерална скупштина Уједињених нација на данашњој седници у Њујорку расправља и одлучује о предлогу резолуције о Сребреници.

Предлогом је, између осталог, предвиђено да се "11. јул обележава као међународни дан сећања на геноцид у Сребреници".

Седница почиње око 16 часова по средњоевропском времену.

Председник Александар Вучић, који се налази у Њујорку, уочи седнице је поручио да ће се данас све видети – "ко су нам пријатељи и ко су нам лажни пријатељи"

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Босна и Херцеговина дошла до свог краја или су је, прецизније речено, довели до краја они који су се у њу клели.

Влада Републике Српске одржаће данас седницу у Сребреници.

У Уједињеним нацијама јуче је одржан панел "Ми говоримо, јер они не могу - гласови који се чују", на којем су говорили Срби који су доживели или су били сведоци злочина у претходним деценијама.

Читај ми!