Извор: РТС

Вучић за РТС: Велики и силни мисле да могу да раде шта хоће, наше је да се супротставимо и боримо

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да се пред заседање Генералне Скупштине УН на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници дешавају страшне ствари и да ми немамо шансе против великих и силних који мисле да могу да раде како и шта хоће, али да је наше да се супротсавимо и боримо за нашу земљу.

Разговор Бојане Млађеновић и председника Александра Вучића

Кад моћни буду славили у петак, ићи ћу уздигнуте главе

На питање шта после седнице ГС УН у петак, Александар Вучић каже за РТС да ћемо у петак у неке земље бити разочарани, док ћемо друге славити, али без обзира на то, Срби ће бити поносни на своју земљу, јер је она слободна и слободарска. 

"Србија је слободарска држава и нико њоме не управља, ни повоцем, ни даљинским, ни мејлом… Ми поштујемо међународно право. Мораће једном да се зна ко је чинио геноциде. Иако сви све разумеју, знају зашто то раде, јер 'много смо јаки и може нам се', само - не знате до кад. Ничија није горела до зоре. Знаће да се Србија супроставила бахатима, великима и моћнима, не због тога што јој је нешто потребно, не због тога што је нешто крива, него зато што је чувала слободу и свој образ", рекао је председник Вучић.

На молбу да прокоментарише то што су председник Републике Српске, али и други политичари, слали писма УН и упозоравали на штетност резолуције о Сребреници, Вучић је одговорио да Србија поштује међународно јавно право и да је за нас Босна и Херцеговина међународно призната држава.

"А то што se БиХ отворено антисрпски поставља и што доносе одлуке против једног народа, чак и једног од своја три конститутивна народа, то је њихова ствар, у то нећемо да улазимо", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија неће да мења свој став који се тиче поштовања међународно-јавноправних норми, јер то је, како је рекао, једино светло оружје које ми у својим рукама имамо:

"То су право и истина и са тим ћемо наставити да се боримо. У емоционалном смислу могу разумем шта Срби мисле данас, али ми морамо да се понашамо одговорно и озбиљно."

"Биће ми лично тешко када моћни буду славили усвајање резолуције, али свакога ћу моћи да погледам у очи, и видећете како ћу уздигнута чела да ходам у УН", закључио је председник Србије.

Опширније Краће

Верујем и уздам се да ће Кина гласати против

Председник Вучић је рекао да ће вечерас имати састанак са сталним представником Кине у УН и да верује да ће та земља гласати против резолуције.

"Верујем и уздам се у њихов глас против. Уложио сам сво знање и поштовање према Народној Републици Кини. Не треба да вам кажем шта би значило ако би Кина гласала против, све би било другачије после тога. Све би било другачије и са резолуцијом", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Испод 100 гласова за резолуцију о Сребреници значиће огромну поделу

Председник Србије је рекао рекао да ми нисмо геноцидан народ и да је то једно што као закључак хоће да извуку.

"Немци ће бити уводничари, могли су да да се договоре па да то буде Руанда, па да то буде тако неко ко би могао то, можда би било мало смисленије и са мало више укуса. Добиће одговор, светиња коју браним овде је 100 пута важанија од мене и супроставићемо се", рекао је председник.

Уверен је, како каже, да ће народ у Србији бити поносан.

"Ми нисмо геноцидан народ, а то је једино што хоће као закључак да извуку, а онда ће два дана после тога разни тобож наши пријатељи који ће гласати 'за' да траже и да хвале Србију за нешто и да говоре долазимо да сарађујемо. Све те дечје игре ће да покушају, али српски народ никада неће заборавити како су се понашали и ко се како понаша у овом тренутку. Никада. У сваку историјску читанку и историјски уџбеник неће ући оно што су они хтели, већ ће ући херојска борба Србије", рекао је председник. 

"Разговарао сам са нашим пријатељима, они очекују преко 100 гласова 'за' од 193 земље, ми очекујемо да имају мање од 100 гласова 'за', све што буду имали испод значиће огромну поделу и добар део муслиманских земаља неће ући, које се плаше њихове реакције, и то им је јасан сигнал да су они против, неће ући на гласање", рекао је Вучић за РТС.

Каже да Србија трпи ударце али да Србија и даље стоји и бори се, и наставиће да се бори.

Нисам сигуран како ће гласати Грчка

Вучић је прокоментарисао информацију да ће Грчка гласати за резолуцију о Сребреници.

"Нисам сигуран како ће Грчка гласати, али не искључујем могућност да гласају за резолуцију. План многих земаља које ће гласати против Србије је да се додворе онима који су најмоћнији, а не зато што имају стварна уверења", рекао је Вучић.

Каже да нико не може да одговори на питања чему ова резолуција и да ли ће допринети побољшању ситуације или погоршању.

"И нико не може да одговори позитивно на та питања. Они кажу да не може цео народ да буде одговоран, али ја не могу да лажем ни себе ни своју земљу и народ. Схватио сам каква је то превара, јер ће рећи да су гласали за резолуцију због амандмана. Пошто кажете да је индивидуална, ја ћу вам рећи каква је то одговорност - не може да буде колективна кривична одговорност. Може да буде морална, политичка, а касније на основу тога да производе неке друге одговорности, попут права на накнаду штете, на ратну репарацију и тако даље", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Наше је да се боримо за нашу земљу

Председник Србије каже да пред заседање Генералне скупштине УН траје велика борба.

"Немамо шансу да победимо велике и силне који мисле да могу да раде како и шта хоће, али наше је да се супротставимо и боримо за нашу земљу", поручио је председник Србије.

Поручује да морамо да бранимо "слободу, свој народ, свој образ и своју земљу".

Опширније Краће

Делегација Србије, предвођена председником Александром Вучићем, налази се у Њујорку, где ће у четвртак присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати предлог резолуције о Сребреници.

Председник је рекао рекао је да ће се борити и поред свих тешкоћа и разочарења којих ће бити пред заседање Генералне Скупштине УН на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници.

Током дана председник је имао бројне састанке са сталним представницима Уједињених нација о позицији наше земље и штетним последицама усвајања ове резолуције на односе у региону.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је уочи пута, са председником Републике Српске Милорадом Додиком, молебану у Храму Светог Саве на Врачару. Вучић је од патријарха Порфирија затражио благослов да иде у Њујорк да се бори за будућност земље.