Извор: РТС

Вучић и Си потписали Изјаву: Подизање односа са нивоа стратешког партнерства на ниво заједничке будућности

Кинески председник Си Ђинпинг завршио је дводневну посету Београду. Испред Палате "Србија", уз највише државне почасти, јутрос је приређен специјални дочек, након којег је он поздравио окупљене грађане. На почетку састанка са председником Александром Вучићем кинески председник је захвалио на срдачном дочеку и рекао да је веома дирнут, као и да је пријатељство две земље обострано, челично и искрено. После састанка две делегације потписана је Заједничка изјава којом се подижу односи са нивоа стратешког партнерства на ниво заједничке будућности.

Си Ђинпинг завршио посету, Вучић га испратио на аеродрому "Никола Тесла"

Кинески председник Си Ђинпинг завршио је дводневну посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" вечерас га је испратио председник Александар Вучић.

Испраћају кинеског председника и његове супруге професорке Пенг Лијуан присуствовали су и супруга председника Србије Тамара Вучић, председница Скупштине Србије Ана Брнабић, председник владе Милош Вучевић, министар спољних полова Марко Ђурић.

У делегацији су били и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг, са супругом Лу Фангцинг, као и војни аташе Кине.

Прибићевић: Посету кинеског председника ставити у шири контекст

Некадашњи амбасадор у Лондону и Берлину, Огњен Прибићевић наводи да је посета кинеског председника добра ствар али да је морамо ставити у шири контекст.

"Није он само сад посетио Француску и Европу, он је, понављам, био са председником САД Џозефом Бајденом, за месец дана или пре долази му и председник Русије Владимир Путин. Шолц је био недавно тамо. Значи, једна изузетно снажна дипломатска активност Кине, која, управо носећи ове позитивне поруке, коегзистенције, сарадње, можемо гледати позитивно и, наравно, у том контексту и нашу државу, која се нашла међу три земље", наводи Прибићевић.

Указује да и у Мађарској и у Србији, Кина, када су у питању инвестиције, инфраструктура, нема ограничења које има у старој Европи, у Француској.

"И неће наићи на критике које је налазила тамо. И отуда бих опет рекао да су они то јако фино избалансирали. Значи, с једне стране је Француска као једна од две кључне земље Европе, стара Европе која има, да кажем, пуно критика на рачуну не само политичког система, људских права, него и, пре свега, око односа са Русијом, јер то смо и овде рекли, што и Блинкен сад пре некаколико дана, када је био у посети, замерио да Кинези извозе опрему која није војна, али може се користити у војне сврхе. То су критике које сваки дан видимо. Те критике нема овде у Србији, нема је у Мађарској, тако да рекао бих да је ту Кина водила рачуна да избалансира, а опет да ради са становишта свог интереса", каже Прибићевић.

Указује да је европско тржиште, друго по значају после Асена за Кину.

"Врло је намерно одабрана Мађарска као земља коју ће се посетити, и, наравно, Србија која је на путу ка ЕУ, а која, опет, има посебан сентимент у односима са Кином, из пуно разлога", рекао је Прибићевић.

Опширније Краће

Зечевић: Србија кинески излог за друге у Европи

Слободан Зечевић са Института за европске студије наводи да Кина блиском сарадњом са једном европском земљом као што је Србија, жели да пошаље поруку другим европским земљама - како је добро сарађивати са њом, можда и боље него са САД и ЕУ.

"Како је добро примати кинеске инвестиције, добијати кинеске кредите и како таква врста сарадња може да принесе напредку те земље у односу на друге земље у Европи. Значи практично, Србија би требало да послужи као нека врста излога за читаву Европу, где би Кина показала да је сарадња са њом заправо један велики плус, можда и више, него са Сјединим Америчким Државама и ЕУ", каже Зечевић.

Опширније Краће

Николић: Изјава о заједници будућности изненадила и стране посматраче

Горан Николић из Института за европске студије рекао је да је потписивање изјаве о учешћу у заједници будућности нешто што је изненадило и стране посматраче.

"Многи то виде као неку врсту алијансе, што мислим да је претерано. Мислим да се ради о једном покушају Пекинга да формулише једну свеобухватну форму, једног новог светског поретка у коме би се моћ тренутног хегемона редуковала и они промовишу један такав концепт који подразумева пуно концепата који подразумевају отвореност, залагање за здраву животну средину, посебно залагање за глобализацију и вин-вин стратегију у сфери економских односа, онда један правичан свет, подељену безбедност, како они то називају", објашњава Николић.

Дакле, како додаје, то је један врло опширан документ, који се може наћи на официјалном кинеском сајту.

"Базични циљ је да се једним уоквиреним приступом изазове постојећи поредак, а да неко не може да оспори то, осим једног дела документа који се односи на улогу Комунистичке партије Кине, који би можда Вашингтон могао, неки интелектуалац из Вашингтона, да оспори, али остало је све тако написано да је просто све прихватљиво", наводи Николић.

Опширније Краће

Аћимовић: У Србији направити озбиљан логистички центар

Професор Слободан Аћимовић наводи да Кина има 30 одсто вредности светске производње те да је на нама да пробамо да ми од те светске производње нешто овде добијемо.

"Било су нека разматрања, имао сам и ја неке контакте, није то тако лако да дођу те инвестиције, али суштински и веома битно је да где год оне дођу, то су у задње време високотехнолошки производи", каже Аћимовић. 

Такође је битно, додаје он, да се у Србији направи озбиљан логистички центар.

"Онда ће бити пуно робник токова, да ће наша жаљзница пуно возити и извозити у друге земље. Поготово ако буде везана на Пирејску луку. Пирејска лука је у ствари циљ читавог овог правца ка југу Србије", наводи Аћимовић.

Опширније Краће

Цицмил: Споразум о слободној трговини један од најзначајнијих споразума у последњих пар деценија

Саветник Председника Републике Србије Данило Цицмил наводи да Споразум о слободној трговини представља један од најзначајнијих споразума који је потписан у последњих пар деценија и нешто што ће, каже, направити нови замајац за нашу привреду у будућности.

"Ја бих за почетак навео споразум о слободној трговини као апсолутно најзначајни споразум, као и историјски споразум за нашу земљу и споразум који ми отварамо практично највеће тржиште на свету, тржиште од 1,4 милијарде становника за наше грађане и наше привреднике. То апсолутно представља један од најзначајнијих споразума који су по мом мишљењу потписани у последњих пар деценија и нешто што ће направити нови замајац за нашу привреду у будућности", наводи Цицмил.

Споразум о слободној трговини ступа на снагу 1. јула, а како каже, директан ефекат или бенефит од ступања на снагу споразума прво ће имати привредни субјекти који су стварали трговинску размену са Кином.

"Они ће за почетак имати директан ефекат или бенефит од ступања на снагу споразума о слободној трговини који ступа 1. јула, али бих такође напоменуо да је то једна двосмерна улица, да то омогућава пласман наших производа, превасходно пољопривредних и прехрамбених, на највеће тржиште на свету, на тржиште Народне Републике Кине, али исто тако представља један озбиљан потенцијал за све компаније које су успоставиле и које ће успоставити своје производне капацитете у Србији јер већина њих користи репроматеријале и сировине из Народне Републике Кине, где ће сада моћи да увозе те сировине по значајно повољним условима и конкурентним у Републику Србију, да праве производе више вредности и да их пласирају на трећа тржишта", каже Цицмил.

Споразумом је покривено преко 95 одсто производа, разврстани су у различите категорије.

"За одређен део производа одмах ступа на снагу у потпуности бесцарински тарифни режим. За одређене групе производа иде период имплементације од пет година, дакле сукцесивно сваке године се умањује царинска стопа до крајње стопе која ће бити нула", каже Цицмил.

Опширније Краће

Вучић: Даћемо све од себе да останемо искрени пријатељи Кине

Председник Вучић поручио је, током свечаног ручка који је приредио у част председника Кине Си Ђинпинга и његове супруге Пенг Лијуан, да ће Србија дати све од себе да остане лојалан и искрен пријатељ Кини.

"За нас је данас највећа част, поштовани председниче Си, што сте, са Вашом супругом, професорком Пенг, у посети Републици Србији. Даћемо све од себе да останемо лојални, одговорни и искрени пријатељи НР Кине, као што смо у потпуности уверени да ће НР Кина увек чврсто стајати уз свог малог пријатеља Републику Србију", написао је Вучић на Инстаграм страници buducnostsrbijeav.

Вучић је додао да је Србија мала по величини, али да има велико срце и поручио да такав однос има према Кини.

"Хвала вам за сваку врсту помоћи и подршке. Хвала Вам и за поштовање које показујете према нашој земљи. Ово је ваша кућа, желим Вам добро здравље и да дуго владате НР Кином. Нека живи челично пријатељство НР Кине и Србије!", поручио је Вучић.

На ручку је приређен и музички програм, извођене су песме на кинеском и српском језику, укључујући и песму "Ово је Србија".

Опширније Краће

Обраћање Александра Вучића и Си Ђинпинга

Митић: Србија је прва земља која има овакав споразум са Кином

Алексадар Митић са Института за међународну политику и привреду је рекао да је председник Си 2013. када је дошао на чело државе понудио потпуно другачији поглед на свет, на развој света, истакавши посвећеност међународном праву и Повељу УН, а не тзв. правилима.

Додао је да се Кина не бави прављењем савеза, него иницијативама које неко може добровољно прихватати и учествовати у имплеметнацији.

“Србија је прва земља која има овакав споразум о изградњи заједнице Кине и Србије у изградњи заједничке будућности у новој ери. Када се јуче појавила, та формулација ме је позитивно обрадовала јер знам колико је њему лично важан тај концепт“, навео је Митић.

Напоменуо је да Кина поштује војну неутралност Србије и политику независности у одлучивању.

“Србија је упркос разним притисцима очувала самосталност у одлучивању и на време стратешки добро промислила где ће бити Кина за 10 година“, рекао је Митић.

Опширније Краће

Старовић: Посета Си Ђинпинга одскочна даска за даљу сарадњу

Немања Старовић – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је у емисији "На крилима змаја" да је данашњи дан веома значајан, а да о томе између осталог говори и пажња великих светских медија.

Према његовим речима, посета је свеобухватна, размењено је 28 докумената.

Истакао је да је ова посета одскочна даска за наставак сарадње и да је мало држава у свету које немају ниједно спорно питање као Србија и Кина.

"Ми спољну политику градимо на истим принципима", рекао је Старовић.

Објаснио је да ако сагледамо дипломатску сарадњу коју Кина примењује постоје седам нивоа сарадње, а ово је нова највиша категорија.

"Кина планира будућност на 30 до 50 година и види Србију као стратешког партнера", каже Старовић.

Када је реч о резолуцији о Сребреници, Старовић каже да ће у УН бити свакако запажен став Кине о том питању.

Старовић је рекао да је председник Вучић истакао да Србија никада неће окренути главу од Кине. 

Опширније Краће

Шест практичних корака у сарадњи Србије и Кине

Си Ђинпинг је истакао да у циљу изградње заједнице са заједничком будућношћу укупно постоји шест практичних корака. Кинески председник је рекао да је "Споразум о слободној трговини Кине и Србије", који ће ступити на снагу 1. јула ове године, први корак на том путу.

Си је нагласио да Кина подржава Србију у организовању Еxпа 2027, да ће послати делегацију која ће присуствовати, а да ће кинеске пословне фирме бити подстакнуте да учествују у релевантним пројектима изградње и то навео као други корак подршке.

"Под 3 - Кина ће да увози више квалитетних, пољопривредних производа из Србије. Процедуре за извоз сувих шљива и боровница у Кину су већ завршене, а рестрикције које се тичу високо патогене авијарне инфлуенце су уклоњене", нагласио је Си.

Као четврти корак подршке Си је навео да ће Кина подржати 50 младих научника из Србије да учествују у научно-истраживачкој размени у Кини у наредне три године.

"Под 5 - Кина ће позвати 300 младих људи из Србије да студирају у Кини у наредне три године", рекао је Си.

Си је нагласио да је Кина поздравила отварање директног лета од Београда до Шангаја и да подстиче авиокомпаније две земаље да отворе директне летове од Београда до Гуангџоуа.

"Пријатељи, историја нам показује да је пријатељство Србије и Кине пријатељство које је исковано кроз нашу изузетну заједничку борбу да унапредимо светски мир и развој. И оно је исковано крвљу и животима наша два народа. Гледајући у будућност, изградња заједничке будућности Србије и Кине у новој ери је стратешки избор", рекао је Си и додао да ће Кина на том путу стајати раме уз раме са Србијом.

Опширније Краће

Си: Договорили смо се да проширимо стратешку комуникацију

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је да је у разговорима са председником Вучићем постигнут значајан консензус и да ће Србија бити прва држава из Европе са којом ће изградити заједницу са заједничком будућношћу.

"Ми смо заједно најавили да ћемо изградити заједницу између Кине и Србије са заједничком будућношћу у Новој ери, која ће отворити ново поглавље у историји кинеско-српских односа. Пре осам година Србија је постала први свеобухватни стратешки партнер Кине у централној и источној Европи. Данас Србија постаје прва европска земља где ћемо изградити заједницу са заједничком будућношћу", поручио је Си у обраћању након размене потписаних међудржавних споразума.

Истакао је да, као прави пријатељи и добри партнери, Кина и Србија уживају политичко поверење које је снажно као стена.

"Наша практична сарадња је унапређена, координација је блиска када је реч о међународним питањима и имамо то челично пријатељство које је само све више и више јача", нагласио је Си.

Рекао је да су се са српским домаћинима договорили о стратешким посебним односима који су, како је рекао, на изузетно високом нивоу. "Договорили смо се да проширимо стратешку комуникацију, да усмеравамо ову заједницу са заједничком будућношћу у новој ери. Две стране чврсто подржавају узајамне интересе и заиста имамо снажне политичке односе које доприносе овој заједници", поручио је Си. 

Подсећа да је 2016. године био у државној посети Србији и искусио топлу и срдачну добродошлицу код домаћина из српског руководства 

"Вративши се после осам година, заиста сам дирнут што сам видео да под руководством и лидерством председника Вучића, српска економија и друштвени развој заиста имају снажан замајац, имају националну снагу и међународна позиција се значајно побољшала, а и животни стандард људи константно расте", рекао је Си.

Кинески председник је рекао да је био дубоко дирнут дочеком коју му је приредио српски народ и да осетио његово пријатељство према Кини и кинеском народу. Си је нагласио и колико му је значио дочек на аеродрому, где су били председник Вучић и његова супруга, председник владе, министри и други политички лидери.

"Такође смо видели и погледали плесни перформанс и заиста сам био дубоко импресиониран том представом, тим перформансом који је јединствен за српску културу. И јутрос сам видео велики скуп људи, господине председниче, ви сте ми омогућили да се сретнем са српским народом, ја сам био заиста дубоко дирнут овим великим, величанственим догађајима. Из прве руке сам могао да осетим пријатељство српског народа према Кини и према кинеском народу. Ово пријатељство јесте узајамно, право и искрено", закључио је Си.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић
Опширније Краће

“Уговор о слободној трговини са НР Кином гарантује будућност наше земље“

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је кинески председник понудио многе конкретне ствари.

Поручио је да Уговор о слободној трговини са Народном Републиком Кином гарантује будућност наше земље.

“Уговор о слободној трговини нам гарантује пласман наших роба и услуга. И у наредних пет и десет година ми ћемо готово 95 одсто производа које направимо, које произведемо у нашој земљи моћи да извозимо у Народну републику Кину без икаквих тарифа, без икаквих дажбина“, рекао је Вучић.

Указао је да је председник Си успео да спаси Кину од сиромаштва и да ствари веома снажну средњу класу.

“То вам онда говори о томе какви су потенцијали и могућности Републике Србије у будућности. Данас, само данас сте чули да су потписани уговори о слободном извозу суве шљиве, боровница - знате ли шта то значи за наше сељаке из Осечине, Ваљева, Блаца, само о шљиви говорим, да не причам о свему другом“, навео је Вучић.

Народна Република Кина ће омогућити студирање у Кини за 300 младих грађана Србије, рекао је Вучић, напомињући да је председник Си предложио и да 50 наших научних радника иде у Кину.

Навео је да су разговарали и о сарадњи по питању вештачке интелигенције и најмодернијих технологија, као и да је председник Си потврдио да ће Кина не само учествовати на Експу 2027. године, већ ће својим искуством и знањем помоћи Републици Србији да то организује на најбољи могући начин и да се целом свету представи у најбољем светлу.

Указао је да је Србија купила пет брзих возова од Народне Републике Кине и још девет за локалне пруге. Навео је да би Србији била част када би кинеске железничке компаније отвориле производни погон у Србији.

Вучић је рекао да се са кинеском компанијом разговара о летећим таксијима, као и да се разговарало са произвођачем електричних аутомобила из Народне Републике Кине.

Захвалио је кинеској делегацији на донацији од 200 милиона јуана (26 милиона евра).

Говорећи о прузи Београд-Будимпешта, Вучић је рекао да ће Србија свој део завршити до краја године, а Мађарска до 2026.

Двојица председника разговарала су и о новим авио-линијама.

“Добили смо све дозволе од кинеских пријатеља, хвала председнику Сију на томе. Летећемо директно из Београда и за Шангај и за Гуангџоу, дакле за велика и важна места и индустријске и технолошке центре у Народној Републици Кини, а сачуваћемо и овај лет који имамо до Пекинга“, рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Чврста подршка Пекинга по свим питањима која се покрећу у УН

Председник Вучић је током обраћања са председником Сијем рекао да Србија гаји огромно поштовање према НР Кини, као и да Београд подржава Принцип једне Кине.

"Како Кина жели да решава своја питања, тако ће бити и увек ће имати подшрку Србије јер на томе почива Повеља УН и на томе се заснива међународно јавно право", рекао је Вучић.

Захвалио је Сију на јасним ставовима по питању Косова и Метохије и територијалног интегритета Србије.

"Цитирам председника Сија: Имаћете чврсту подршку НР Кине по свим питањима која се покрећу у УН, то је за нас изузетно важно и бескрајно му хвала на томе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се Србија, иако мала земља, веома снажно и храбро одупирати покушајима како ревизије историјског памћења, тако и даљим притисцима на Републику Србију и да ће наш отпор бити неупоредиво снажнији него што је неко могао да замисли.

Председник Вучић је рекао да је заједничка изјава стратешки важан правац за развој билатералних односа.

“Република Србије и Народна република Кина прелазе са стратешких односа на који смо успели да уздигнемо наше билатералне односе, на заједничку будућност наших двеју земаља. То је највиши облик сарадње двеју земаља и поносан сам што сам данас као председник Републике Србије могао да потпишем то“, навео је Вучић.

Навео је речи председника Сија који је рекао да “срећа не пада из ведра неба и снови се не остварају сами од себе. Морамо бити приземни и напорно радити“.

“Требало би да подржавамо идеју да је напоран рад најчаснија, најплеменитија, највећа и најлепша врлина. То су речи председника Сија. Ми јесмо заиста напорно радили на нашим односима, на развоју наших односа“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао и да је претходне три године Кина наш највећи инвеститор, а други партнер у трговини робама. Извоз у НР Кину нам је порастао 140 пута у последњих 10 година, док је трговинска размена између наших земаља у последњих 10 година увећана осам пута. Инвестиције у Републику Србију у претходних 10 година увећане су 30 пута из Народне републике Кине.

Опширније Краће

Чланови делегација Србије и Кине, на церемонији у Палати Србија, разменили су 28 докумената, меморандума о сарадњи и разумевању у области инфраструктуре, трговине, науке, екологије, технологије, културе, спорта, информисања...

Премијер Милош Вучевић навео је на Инстаграму да су ови споразуми од велике важности за Србију и да ће данашњи дан остати златним словима уписан у историју односа две земље.

"Данас смо у Београду одржали низ конструктивних састанака у различитим форматима са нашим кинеским пријатељима и колегама. Потписали смо готово 30 споразума који су од изузетне важности за наш народ и државу у областима привреде, економије, технологије и културе. Наставићемо да радимо на унапређењу билатералних односа наших држава", написао је Вучевић.

Председници Србије и НР Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг потписали су Заједничку изјаву две земље о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Следи размена потписаних билатералних докумената између Србије и НР Кине.

Састанак делегација две земље

У Палати "Србија" у току је састанак делегација Србије и Кине који предводе председници две земље, Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Пре тога, завршен је тет-а-тет састанак двојице председника, који су на почетку истакли искрено пријатељство и значај сарадње две земље.

После састанка делегација, предвиђена је церемонија потписивања Заједничке изјаве и размена потписаних билатералних докумената.

Како је председник Вучић рекао, у питању је 29 међудржавних споразума из различитих области.

Опширније Краће

Си : Наши односи су се обогатили и проширили по обиму

Председник Кине Си Ђинпинг је рекао да му је драго што је дошао у државну посету Србији, како каже "прелепој земљи".

"Захваљујем се Влади Србије на гостопримству и честитам на формирању нове владе", рекоа је Си Ђинпинг на састанку са домаћином и истакао да су спремни да наставе да раде са Србијом да би се продубило челично пријатељство.

Заиста сам дубоко инпресиониран састанком и окупљањем са српским народом, дубоко сам дирнут. Осетио сам снажно пријатељство према кинеском народу, рекао је Си Ђинпинг.

"У Кини кажемо да се планине не могу срести, али људи могу. У Кини кажемо да велике географске удаљености не могу да развоје људе када постоје узајамни афинитети", каже Си Ђинпинг.

Рекао је да га је председник Србије много пута позивао да посети земљу.

"Осећам се удобно и угодно овде, могу да осетим гостопримство", рекао је кинески председник.

Између пријатеља треба да буде више интеракција. Ви сте изузетан државник са стратешком визијом, Србија је одржала стабилност, обратио се Си председнику Србије.

Као прави пријатељ Србије срећан сам због тога. Србија се посветила независности, Србија се придржава међународног права, а челично пријатељство је ојачало, каже председник Кине.

"Наши односи су се обогатили и проширили  се по обиму", рекао је Си Ђинпинг.

Србија се придржава међународног права и заслужује поштовање међународне заједнице, закључио је Си Ђинпинг.

Опширније Краће

Вучић: Србија има подршку Кине у свим важним политичким питањима

Председник Вучић је на почетку састанка две делегације, члановима српске делегације пренео да је председник Си рекао да о свим важним политичким питањима Србија има подршку НР Кине.

"Ми смо рекли да јасно и чврсто и недвосмислено Кина, у смислу поштовања међународног јавног права, Повеље УН има сваку врсту подршке Србије", рекао је Вучић.

Изнео је, каже, неке идеје и молбе председнику Сију.

"Бесконачно сам захвалан што је одговорио на сваку од њих, очекује нас велики напредак који Заједничком изјавом са нивоа стратешког партнерства подижемо на ниво заједничке будућности", навео је Вучић.

Указао је и да је добио уверавања да ће Кина искуством, знањем и присуством на сваки начин чврсто подржати Експо 2027, који је изузетна прилика за даљи убрзани развој.

Опширније Краће

"Бес народа због бомбардовања амбасаде НР Кине не може се описати речима"

Ненад Стекић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, рекао је гостујући у емисији “На крилима змаја“ да је бомбародавње кинеске амбасаде 1999, које се догодило на данашњи дан, кулминација ере униполарности САД, односно глобалног политичког Запада.

"Имали смо прилику тада и небројено пута да чујемо и извињења неких од највиших званичника, али бојим се да су била цинична", рекао је Стекић додајући да Кина то не може да опрости глобалном западу.

На питање да ли је очекивао јачу државну реакцију, Стекић каже да је то био тренутак када је Кина настојала да консолидује националну моћ у домену политике и војске, друштва и социјалног система зарад успешног функционисања у 21. веку и да се није могла очекивати већа реакција.

Напоменуо је да је тадашњи кинески председник упутио оштре протестне ноте и да је томе посветио говоре. Након 1999. године је дошло до промене у перцепцији спољнополитичких и безбедносних претњи, рекао је Стекић.

Професор Слободан Унковић, тадашњи амбасадор у Кини, рекао је да је то био црн и тежак дан.

"Протести су били невероватни, бес народа и емоције били су такви да се не могу описати речима", рекао је Унковић додајући да су од почетка бомбардовања Кинези масовно долазили до амбасаде СРЈ нудећи помоћ.

Говорећи о страдалим новинарима, Унковић је рекао да их је познавао и да му је лично тешко пао 8. мај 1999.

Опширније Краће

Вучић на Инстаграму: Србија зна да цени право пријатељство

Шта значи посета државника са супругом у дипломатском свету

Професор Слободан Унковић, бивши амбасадор у Кини објаснио је шта у дипломатском свету представља то што је кинески председник Си Ђинпинг дошао у Србију са супругом Пенг Лијуан.

Унковић је рекао да појављивање лидера са супругом показује однос према породици.

Долазак Си Ђинпинга са супругом је посебна част за земљу коју посећује, рекао је бивши амбасадор у Кини.

 

Опширније Краће

Никола Зивлак: Топла емоција према Кини

Говорећи о добродошлици за Си Ђинпинга, професор Никола Зивлак, који је студирао у Шангају, рекао је у специјалној емисији "На крилима змаја“ да је уприличне срдачан пријем за Си Ђинпинга.

"Његова супруга је велика звезда, позната је певачица, и музика коју изводи је врло цењена, народни фолклор на високом нивоу", рекао је Зивлак.

Професор Зивлак је испричао да је његов одлазак у Кину био велики изазов и да је имао топлу емоцију према тој земљи.

У Шангај је дошао 2007. године у врло "озбиљну земљу". "Универзитет је у центру града, били смо прихваћени. Лакше ми је пао боравак у Кини него у Америци, тај осећај кад причаш са људима је мањи културни шок", рекао је Зивлак.

Говорећи о Шангају, каже да је огроман град, а у тих 17 година остварен је огроман напредак. "Биле су три линије метора, а сада прко 20", навео је као пример уз напомену да је Кина број један у најмодернијим технологијама.

Професор Зивлак је рекао да у Кини постоји 97 брендова електричних аутомобила.

Иначе, Кинези знају за Србију и Југославију, имао сам разговоре са таксистима, знају све, каже он.

Зивлак каже да Кинези гледају филмове Емира Кустурице.

Опширније Краће

Бивши амбасадор у Кини Унковић: Си јасно показао да имамо искреног пријатеља

Професор Слободан Унковић, бивши амбасадор у Кини рекао је за РТС да свечани дочак кинеског председника Си Ђинпинга много показује у односу између два народа Србије и Кине, да имамо традиционално пријатељство.

"Имао сам прилику да будем амбасадор у Кини и осетио сам пријатељство које кинески народ гаји према нашем народу. Када су обележавали кинеске празнике пуштали су филмове Бате Живојиновића. Ценили српски народ и остале народе који су живели на простору бивше Југославије", каже Унковић.

Коментаришући израз челични пријатељи, Унковић каже да је то дубоко укорењено у кинески народ.

"Један од најпознатији лидер у свету изразио је дубоко пријатељство, не користи се тај термин челично пријатељство тек тако. Си не говори само као лидер већ као човек који осећа дубоко пријатељство и он је то јасно показао да имамо искреног пријатеља", навео је Унковић.

Опширније Краће

Си: Обострано и искрено пријатељство Србије и Кине

Кинески председник је рекао да је веома срећан што је опет у Србији и захвалио је Вучићу на синоћњем дочеку на аеродрому, као и данас испред Палате "Србија".

"Био сам почаствован да видим тако величанствену церемонију (на аеродрому), био сам заиста импресиониран и дубоко дирнут. Као што сте и сами рекли, ми смо из прве руке сведоци томе да српски народ кинески народ посматра као челичне, најбоље пријатеље. Ово је заиста обострано и искрено пријатељство, постоји снажан осећај пријатељства између наших земаља, то заиста поздрављам и заиста је на мене оставило изузетно дубок утисак", рекао је Си.

Истакао је да је, као и његова супруга био дубоко дирнут дочеком, као и да је наступ културно-уметничког друштва био импресиван.

Си је рекао и да му је остала у памћењу претходна посета Србији и да је тада приликом посете смедеревској железари имао веома срдачну интеракцију са радницима и да је из прве руке видео колико се радују нашој сарадњи.

Поручио је и да са искреношћу могу велике ствари да постигну.

Вучић на састанку са Сијем: Србија вас воли, поштује и цени - одлични односи у свим сферама живота

"Срећан сам што сам у прилици да са вама разговарам, што сте изабрали да посетите  Србију, поручио је председник Вучић кинеском председнику Си Ђинпингу на састанку у Палати Србија.

"Србија вас цени, поштује и воли", истакао је председник Вучић.

Имамо одличне односе у свим сферама живота, рекао је Вучић.

"Чврсти смо и непоколебљиви када је у питању Повеља УН, код нас нема компликација и када нас питају о Тајвану, наши одговори су прости и једноставни у складу са принципима међународног јавног права", истакао је Вучић.

"Хвала председнику Сију на подршци територијалном интегритету Србије, што нам у међународној арени помажете по бројним питањима, али и што сте као земља и народ уз ваш налог и подршку од 2016. значајно допринели економском напретку Србије", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић
Опширније Краће

Си поздравио окупљене грађане; Вучић: Нека живи наше челично пријатељство

Кинески председник Си Ђинпинг поздравио је грађане окупљене испред Палате "Србија" са дунавске стране. 

Председник Вучић је захвалио грађанима који су дошли да поздраве "челичног пријатеља Србије Си Ђинпинга".

"Ја сам му рекао да ће као лидер и председник велике силе свуда у свету наићи на респект, али на такво поштовање и љубав никада неће наићи као у нашој Србији", рекао је Вучић.

Навео је да се данас пише историја и да ћемо се за неколико година сви сећати овог дана и знати да смо на данашњи дан писали будућност.

"Као што ми имамо јасне ставове по питању кинеског интегритета, да је Тајван Кина, тако и они подржавају тетриторију Србије без икакве резерве. У најтежим тренуцима били су уз нас, били су с нама и пре 25 година када је ова земља била рушена и бомбардована, заједно са нама су платили високу цену, изгубили људе на данашњи дан. Хвала председнику Сију јер све што смо изградили у Београду изградили смо захваљујући јачој привреди, подршци за Железеру, рудник у Бору, приватним инвестицијама. И још много тога можемо и морамо заједнички да урадимо, само је небо граница", поручио је Вучић.

"Нека живи челично пријатељство Србије и НР Кине", поручио је Вучић.

Свечани дочек испред Палате "Србија"

Председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром приредио је испред Палате "Србија" свечани дочек за кинеског председника Сија Ђинпинга и прву даму Кине Пенг Лијуан, уз највише државне почасти.

Интониране су химне две земље, а испаљено је и 10 почасних плотуна.

Председника Сија испред Палате "Србија" поздравили су чланови кабинета Милоша Вучевића и гувернерка Јоргованка Табаковић.

Велики број грађана окупио се испред Палате "Србија"

Велики број грађана окупио се испред Палате "Србија", са дунавске стране.

Катарина Закић: Кина најпре успоставља политичке односе, па тек онда улаже новац

Катарина Закић из Института за међународну политику и привреду рекла је у специјалној емисији "На крилима змаја“ да је први ниво када Кина успоставља односе са другим земљама, политички ниво.

"Тек кад је одговарајући део политичке сарадње и дипломатских односа, креће економска сарадња. Постоји образац и у економској сарадњи – креће се са трговинским односима, прелази на инвестиције, у оквиру самих инвестиција прво улажу кинеске државне компаније, а тек након њих улажу и приватне компаније", рекла је Катарина Закић.

Указује да је са Србијом потпуно испоштован овај образац, као и са Мађарском.

Укупан износ зајмова и директних улагања Кине у Србију је у периоду 2011-2023. био 19 милијарди долара.

Према подацима базе Чајна глобал инвестмент трекер од тих 19 милијарди, 14 милијарди је у зајмовима, при чему ова база не бележи износе мање од 100 милиона долара.

Опширније Краће

Сања Арежина: Кинези цене континуирану спољну политику Србије

Ауторка књиге "Кина у Европи" Сања Арежина рекла је у специјалној емисији “На крилима змаја” да је кинеска штампа дала велики акценат посети Си Ђинпинга Европи јер је ово његова прва посета Европи након закључавања због короне.

"Сам избор ових земаља је требало да буде симболичан и да помогне Кини да реши проблеме", рекла је она.

Истиче да је штампа у позитивном тону пропратила посету кинеског председника Француској и посету Србији.

Две до три недеље раније су послате разне новинарске екипе у ове земље представљајући  дестинације као привлачне, додала је Арежина, уз напомену да је у позитивном тону представљена српска култура и храна.

Францсука је стара држава чланица ЕУ, Француска је и домаћин Олимпијских игара, па се очекује да би могла да позове на прекид ватре у Украјини, али важно је да је Макрон током посете Кини прошле године позвао на стратешку аутономију у односу на САД, да Европа не треба да буде вазал Америке, подсетила је Арежина.

Европа треба да изгради јединствну одбрану, додала је она.

"Мађарска је земља ЕУ и спада у непослушне државе. Од 1. јула преузима председавање ЕУ и моћи ће да утиче на кретање Европске комисије, као и на субвенционисање возила", напомиње Арежина.

Арежина је рекла да је Србија пријатељ Кине од када је Тито отпутовао у ту земљу, 1977.

"Најважније је истаћи да током ових неколико година, од почетка украјинске кризе, рата у Гази, Србија се препоручила као земља која води независну политику и то је нешто што Кинези цене, тај континуитет у спољној политици", подвукла је Арежина.

"Кинези то цене то и немају трзавица. Цене континуирану српску политику, а повезало нас је и бомбардовање кинеске амбасаде, својеврсни данак у крви током 1999. године приликом агресије НАТО на Србију", каже Арежина.

Опширније Краће

Измене у саобраћају због посете кинеског председника

Због званичног дела посете кинеског председника Сија Ђинпинга и свечаног дочека испред Палате "Србија" дошло је до измена у саобраћају на Новом Београду и у Земуну, што укључује и повремено затварање појединих улица и булевара.

Председник Вучић је поручио приликом дочека кинеског председника на аеродрому "Никола Тесла" да је овом посетом учинио огромну част српској земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство те земље.

"Поштовани председниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију! Овом посетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство Ваше велике земље. Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха", написао је Вучић на својој Инстaграм страници buducnostsrbijeav.

Након доласка у Београд, председник Народне Републике Кине рекао је да је челично пријатељство Србије и Кине пустило дубље корене у срцу два народа и да је уверен да ће ова посета бити плодоносна и отворити ново поглавље у односима две земље.

"Кина и Србија су једна другој пружиле чврсту подршку у питањима која се тичу наших суштинских интереса и великих брига. Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринели својим уделом у промовисању мира и развоја у свету", истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији.

Кинески председник Си Ђинпинг  и његова супруга Пенг Лијуан допутовали су у среду око 21.40 часова у Београд, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром Вучић.

У делегацији за дочек били су и председник Владе Србије Милош Вучевић, председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, као и бивши председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом.

У делегацији су били и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић, као и амбасадор Кине у Србији Ли Минг, са супругом Лу Фангцинг.

Авион кинеског председника су до аеродрома кроз наш ваздушни простор допратили српски ловци МиГ-29, а на београдском аеродрому је у његову част постројена гарда Војске Србије.

У част кинеског председника КУД "Коло" изведене су две нумере, "Играле се делије" и "Моравац".

На улицама Београда вијоре се заставе Кине и Србије. Постављени су и билборди са натписом на српском и кинеском језику: Добро дошли поштовани кинески пријатељи, а дуж ауто-пута бандере су окићене заставицама две државе.

Си Ђинпингова делегација броји око 400 чланова, а његов боравак у Србији обезбеђује око 6.694 радника обезбеђења. 

Читај ми!