Извор: РТС, Фонет, Танјуг

Србија добила нову Владу, премијер Вучевић и министри положили заклетву - одржана прва седница

После два дана расправе, Скупштина изгласала нову Владу Србије, са 152 гласа "за". Нова Влада има 31 члана, од чега пет министара без портфеља. Чланови нове Владе Србије, на челу са премијером Милошем Вучевићем, положили су свечану заклетву у Скупштини Србије чиме је почео њихов четворогодишњи мандат, а полагању заклетве присуствовао је и председник Александар Вучић.

Нешто више од сат времена након што је изабрана у парламенту, нова Влада Србије одржала је прву седницу.

На седници је за генералног секретара Владе Србије реизабран Новак Недић.

Опширније Краће

Вучевић: Уложићу све своје снаге у очување независности Србије

Председник Владе Србије Милош Вучевић поручио је вечерас да ће као премијер уложити све своје снаге за очување независности, суверенитета и територијалног интегритета Србије.

"Данас је нова српска Влада положила заклетву пред Народном скупштином Републике Србије. Као председник Владе прихватам на себе одговорност да, користећи уставна и законска овлашћења, у наредном периоду руководим радом наше Владе на добро наше Отаџбине и свих њених грађана. Да останемо достојни својих славних предака и да нас се поколења не постиде", написао је Вучевић на инстаграму.

Вучевић је додао да ће све своје снаге уложити за очување наше независности, суверенитета и територијалног интегритета.

Опширније Краће

Влада премијера Вучевића 18. од увођења вишестраначја

Извештај Драгане Биберовић

Химна Републике Србије у парламенту, после полагања заклетве

Након полагања заклетве нових чланова Владе, у парламенту је интонирана химна Републике Србије, након чега је председница парламента закључила прву посебну седницу у Четрнаестом сазиву.

Нова Влада има 31 члана, од чега пет министара без портфеља. Трећину чланова чине министри који су први пут у влади.

Прва седница нове Владе вечерас

Влада Србије одржаће вечерас прву седницу у новом мандату, након што је изгласана у Скупштини Србије.

Седница је заказана за 19.15 часова.

Опширније Краће

Премијер и чланови Владе положили заклетву

Премијер и чланови нове владе положили су заклетву, у присуству председнице Скупштине, народних посланика, као и председника Републике Александра Вучића.

Заклетва гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља.

Пауза од пола сата, следи полагање заклетве

Након изгласавања нове Владе Србије, одређена пауза у трајању од 30 минута, после чега ће министри и премијер положити заклетву.

Опширније Краће

Изгласана нова Влада Србије

Са 152 гласа “за“, посланици су подржавали програм нове владе и предлог за председника и чланове Владе.

Од 213 посланика који су гласали, 152 је подржало избор нове владе, а "против" је био 61 народни посланик.

Уздражаних није било, а одсутно је било 37 посланика.

За избор владе су гласали посланици владајуће коалиције СНС, СПС, СДПС, ПУПС, ЈС, СВМ, а против су били посланици опозиције.

У току гласање прозивком

У току је гласање о програму нове владе и предлогу за председника и чланове Владе.

Након изјашњавања посланика о начину гласања, одлучено је да се о новој влади гласа јавно, прозивком у парламенту.

Опширније Краће

Завршен претрес, следи гласање

Председница парламента Ана Брнабић закључила је претрес о јединој тачки дневног реда седнице.

Предложени министри напустили седницу, јер следи гласање о новој влади.

Опширније Краће

Бранко Павловић: "Ми – глас из народа" гласаће против

Бранко Павловић из посланичке групе "Ми – глас из народа" критиковао је, између осталог, то што је за нову владу предвиђено министарство које ће се бавити евроинтеграцијама, а није предвиђено министарство за Косово и Метохију.

У свом излагању, Павловић је рекао да његова посланичка група неће подржати нову владу.

Опширније Краће

Расправа ушла у шести сат

Скупштинска расправа о избору Владе Србије ушла је у шести сат, посланици власти изражавају очекивање да Влада води Србију кроз тешка времена и хвале мандатара за њен састав Милоша Вучевића, док опозција износи низ критика о косовској политици, спољној политици, као и о економији.

Посланик Зелено-левог фронта Добрица Веселиновић истакао је да ће се они трудити да ова “Влада траје што краће, јер Србија као земља са највећим неједнакостима не треба таква да буде таква и у будућности“.

Он је рекао да се власт хвали да ће цена ноћења у хотелу у "Београду на води" бити 450 евра, што је више од минималне зараде, која не може да обезбеди ни минималну потрошачку корупу и да је "циљ власти да од богатих прави још богатије".

Мандатар Милош Вучевић је истакао да су поносни на пројекат "Београд на води" и да је питање цена, па и цене квадратног метра у том делу града питање тржишта, "док опозиција добија највише гласова баш тамо где живе најбогатији".

Посланик коалиције НАДА Предраг Марсенић поручио је Вучевићу да је у експозеу морао да посвети много више времена преговарачком поглављу 35 о чланству Србије у Европској унији, "јер се тај пут звршава признањем Косова и да је јасно морао да каже шта о томе мисли".

Он је истакао да је Вучевић у експозеу требало јасно да каже да ли ће се спроводити француско-немачки споразум, као и да говоре да је ово влада континуитета и да на сајту Владе стоји Охридски споразум који каже да ће све тачке тог плана бити спроведене брзо и у доброј вери и да би морао конкретно да каже да ли ће план спроводити.

Марсенић је рекао да, када је о култури сећања реч, "у Влади Србије седи човек који умањује број жртава у Јасеновцу".

Посланица Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић изјавила је да ће "прави премијер бити брат председника Србије Андреј Вучић, јер председник Србије Александар Вучић својим страначким колегама ништа не верује".

Она је рекла да ова влада није ни прозападна, ни проруска, "него проколумбијска, Влада партије, братије и картела и да је мафија на челу државе – Вулин се враћа, Лончар се враћа. Паметном доста".

Тепићева је рекла да се "новац од трговине наркотицима и оружјем пере кроз пројекат 'Београд на води' и друге пројекте".

Посланик групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Небојша Бакарец изнео је низ оптужби на рачун Маринике Тепић, да је "злоупотребила власт у Покрајини и да је одговорност за саобраћајну несрећу свалила на свог возача", а оптужбе на њен рачун изнео је и посланик Маријан Ристичевић.

Тепићева је рекла да је председница Скупштине Србије Ана Брнабић требало да одузе реч претходним говорницима који су износили низ неистина.

Посланик групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Владимир Орлић истакао је да је 2014. почео прогрес и развој Србије који траје и данас и да нова влада треба да настави борбу против криминала и корупције, да увек ради у државном интересу и увек служи свом народу.

Посланик странке Србија центар (СРЦЕ) Драган Делић критиковао је стање у здравству у Србији, поздравио улагање у инфраструктуру и иновативне лекове, али и указао да 54 одсто грађана не верује изабраном лекару, а 30 одсто свом специјалисти.

Посланик Народног покрета Србије Ђорђе Станковић указао је да је у прошлом сазиву било четворо министара из Новог Сада, а ниједан из Ниша и да је овог пута ипак предложена једна министарка са личном картом из Ниша Јелена Жарић Ковачевић, "која је била задужена за пресељавање људи из околних места у Ниш и да је сада предложена за министарку државне управе и локалне самоуправе која је задужена за бирачки списак".

Опширније Краће

Јединствена Србија, СВМ и СПС ће подржати састав нове владе

Народни посланик из Јединствене Србије Ненад Филиповић рекао је да ће та партија подржати предлог за састав нове владе.

Истакао је да је претходна влада урадила много тога и за југ Србије и да очекује да ће бити урађен стари пут Лексовац–Врање, и да ће се наставити са улагањима у Јабланички и Топлички округ.

Народни посланик странке Савеза војвођанских Мађара Борис Бајагић рекао је да ће ова странка подржати нову владу.

Он је истакао да је Милош Вучевић једини у историји града Новог Сада који је на ту функцију изабран три пута, што показује шта Новосађани мисле о њему.

Народна посланица СПС-а Дуња Симоновић Братић рекла је да је ова странка дала најбоље људе за будуће министре у Влади.

Додала је да су пред будућим министром спољних послова велики изазови.

Опширније Краће

СДА неће подржати Вучевићеву владу, СПП и СДПС дају подршку

Посланик Странке демократске акције Санџака Ахмедин Шкријељ истакао је да та партија неће подржати владу Милоша Вучевића и да ова влада неће бити легална и легитимна.

Он је истакао да Влада неће бити легална и легитимна, јер скупштинска већина није одраз реалне политичке воље грађана и "зато што су избори покрадени".

Шкријељ је истакао да су представници Бошњака у Влади "приватни Бошњаци власти".

Он је нагласио да се у експозеу не помиње децентрализација и не решавају проблеми Бошњака који живе у најсиромашнијим општинама у Србији и додао да Бошњаци нису заступљени у институцијама у складу са националном структуром становништва.

Шкријељ је рекао да се односи са Босном и Херцеговином "не могу градити уз политику подршке сецесионизма у БиХ" и нагласио да би пут помирења требало да иде кроз признавање геноцида у Сребреници.

Како је рекао, у експозеу се говори о култури сећања, али се не показује саосећање са бошњачким жртвама.

Посланик Странке правде и помирења Един Ђерлек изразио је задовољство што та партија има представника у Влади Србије.

Он је истакао да је претходна влада за годину и по дана суфинансирала 130 развојних пројеката широм Србије и да му је драго када чује да ће се наставити улагања широм Србије и у Санџак и истакао изградњу путева.

Ђерлек је указао на проблем неравномерне заступљености Бошњака у институцијама у општинама у којима живе и истакао да је потребно окренути нову страницу у тој области, јер ће то "вратити поверење у државу у овим осетљивим околностима".

"Као потпредседник Скупштине категорички ћу се залагати за принципе као што су правда и помирење", истакао је Ђерлек и рекао да не може да не помене "брутални масакр над народом у Гази", где се мора обезбедити трајни мир.

Он је рекао да без трајног мира на Блиском истоку не може да се обезбеди ни трајни мир на Балкану.

Посланик Социјалдеморкатске партије Србије (СДПС) Едис Дургутовић истакао је да верује да ће Вучевић "у најбољој вери служити истини и правди" и најавио подршку Влади Србије.

Он је рекао да је експозе био веома садржајан и изразио уверење да ће Вучевић "мандат користити на добробит свих грађана Србије", јер у Влади седе различити људи.

"Србија јесте била и биће европска земља и радује чињеница да остајемо на европском путу", рекао је Дургутовић.

Опширније Краће

Јованов: Важно да се настави политика којој је Вучић прокрчио пут

Шеф посланичке групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Миленко Јованов истакао је, говорећи о експозеу мандатара за састав Владе Србије Милоша Вучевића, да је важно "да се настави политика коју је председник Србије Александар Вучић дефинисао и прокрчио јој пут".

"Водимо политику независне, суверене, слободарске и слободне земље", истакао је Јованов на седници Скупштине.

Он је рекао да су међународне околности све сложеније, а да је обавеза свакога ко се бави политиком да "буре барута" не експлодира на Балкану и да то не значи да се не треба борити за националне интересе, већ да треба сачекати тренутак за њихово остваривање.

"Уверен сам да ће доћи дан када ће Србија на целој својој територији остварити пуну сувереност и одлучивати на сваком педљу своје територије. Али морамо да радимо мудро да тај дан дође и да има ко да га дочека", поручио је Јованов.

Он је рекао да Србија мора да се бори против резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, коју је назвао срамном и упитао да ли је неко од опозиције макар послао поруку поводом тога некоме с ким има односе у иностранству.

Јованов је истакао да му је драго што док се бира Влада у Хрватској и Домовински покрет има услов да Срби не буду у тој влади, у Србији у Влади има представника хрватског народа.

"Ми показујемо како изгледа модерна и нормална европска држава неоптерећена национализмом. И то је лекција њима и одлично је што сте ту лекцију баш ви одржали", рекао је Јованов.

Он је додао да подржава еврореалистичан став који је изнет у експозеу.

Јованов је истако да му је драго због наставка политике културе сећања и да је важан наставак снимања филмова и серија са националном тематиком посебно због млађих генерација, а да ако се погледа Нетфликс може се видети "да су сви учествовали у борби против нацизма у Другом светскомн рату, осим Србије и Совјетског Савеза".

"Да се кроз те филмове промовише национални оптимизам. Јер ми јесмо страдални народ, али смо и побеђивали. То је порука министру културе", рекао је Јованов.

Посланик Јединствене Србије (ЈС) Ненад Филиповић најавио је подршку Влади Србије и истакао да ће ЈС бити критичар Владе, али да ће бити конструктивна, док у Скупштини има много "критизера".

Он је истакао да је претходна влада много уложила у југ Србије и да се нада да ће се улагања у Јабланички и Пчињски округ наставити, те да ће се урадити стари пут Лесковац–Врање преко Вучја, где је завршена деоница Лесковац–Вучје.

Опширније Краће

Скупштина Србије радиће данас и после 18 часова

Скупштина Србије радиће данас и после 18 сати, саопштила је председница парламента Ана Брнабић.

Она је рекла да ће се продужити време рада Скупштине, због потребе да се што пре изабере Влада Србије.

Полемика Вучевића и Ђиласа

Посланик групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Дејан Булатовић тажио је да Ђилас каже да ли је "тукао своју ташту и своју супругу" и да ли га је "лично спречавао да нападне неке људе и да ли је тукао свог пса".

После њега говорили су и други посланици власти, а Ђилас је рекао да су га сви они вређали. На питање о његовом раду док је био на власти рекао је да је у Београду у то време отворено девет основних школа и четири дома здравља, да је давана 13. пензија и отворено породилиште у Земуну.

"Рећи ћу вам само једну ствар, радио сам колико сам могао, нешто добро, нешто лоше, али због моје политике ниједна мајка црнину није обукла, али због ваше политике многе мајке су обукле црнину, највише због ваше политике и ЈУЛ-а, СПС-а и радикала", истакао је Ђилас.

Посланик Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да ни због кога у Србији "ниједна мајка није закукала, већ се српски народ бранио на својим вековним огњиштима".

"Не може се нападати неко јер се народ бранио", поручио је Јованов.

Ђиласу је одговорио и мандатар Милош Вучевић, који је рекао да председник ССП-а покушава да обесмисли све што су планови Владе, да се бави претпоставкама и нагађањем, као и да се бави прошлим временима.

Вучевић је рекао да тиме што 1. и 2. маја раде посланици нису кажњени, јер не раде када други раде, а да је опозиција гађала тоалет-папиром запослене у Скупштини.

"У време када сте били на власти људи нису морали да брину да ли ће имати времена за одмор, јер је било 500.000 мање запослених, а инфлација била 11,6 одсто, а стопа незапослености младих 56,3 одсто", поручио је Вучевић.

Одговарајући на критику косовске политике, Вучевић је рекао да је ова власт "10 година одлагала Тадићеве договоре о таблицама", а на критику о 24 спорне приватизације рекао је да је питање одговорности за те приватизације питање за правосуђе, али да се су се оне "десиле у време када је тада на власти била странка којој је припадао и Ђилас".

"Градимо национални стадион, а за шест дана, кад почне Васкрс, почиње изградња 'Тиршове 2' као што смо рекли", додао је Вучевић.

Како је рекао, када је реч о "масним фотама", њих игра опозиција која негде бојкотује изборе, а негде не, па им правила у једном граду одговарају, а у другом не, те да заправо одлучују на основу истраживања јавног мњења.

У расправи се потегло и питање министра финансија Синише Малог и станова у Бугарској, где су представници власти тврдили да је установљено да су потписи лажирани, а Ђилас рекао да је реч о чувеном "бугарском графологу из Пловдива", након чега је власт тврдила да Ђилас вређа Бугарску, док му је Вучевић рекао да му Бугарска "није сметала када је продао Јунајтед медију Бугарину за 25 милиона евра, који ју је касније продао Драгану Шолаку".

На Вучевићеве наводе да је Ђилас хвалио косовског премијера Аљбина Куртија, председник ССП-а је истакао да је "од Куртија очекивао више као човека који је робијао због своје идеје, али да се он понаша као злочинац", на шта му је Вучевић одговорио да "није Курти осуђен због шверца две паклице цигарета, већ због сецесионизма и због тога што је рушио државу".

Ђилас је рекао да је одлично што "Тиршова 2" почиње да се гради и да је проблем у томе што је обећано да ће бити готова до 2022, а да је данас 2024. година, али да је боље да се гради икад, него никад.

"Ја нисам говорио о масним фотама, господине Вучевићу, то су фоте са сексуалним дешавањима, ја сам говорио о обичним фотама, па вас молим да то исправите", рекао је Ђилас.

Вучевић је Ђиласу рекао да је јавно обећао да ће се повући из политике када просечна плата буде била 800 евра, а незапосленост нижа од 10 одсто и да га сада позива да испуни оно што је рекао.

Опширније Краће

Ђилас: Све владе од 2012. су владе Александра Вучића

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је у Скупштини Србије да су све владе од 2012. године "владе Александра Вучића" и да су све небитне, па тако и ова.

"Само неко кога баш брига за Србију може Милошу Вучевићу да дâ списак с овим људима да они чине Владу Србије", рекао је Ђилас.

Он је рекао да је Влада небитна, јер ће се одлуке доносити "на Андрићевом венцу или у Јајинцима" и да о томе колико је Влада небитна говори то што од 1. новембра Србија има техничку владу.

"Како је могуће да Александар Мартиновић добије ресор пољопривреде, а Никола Селаковић ресор културе. Мислим да је Вучић окупио најближе сараднике и да су играли фоте, заврте флашу и каже ова фота нека буде министар пољопривреде. Само не знам како је Момировић постао министар", рекао је Ђилас.

Он је додао да је вероватно Момировић постао министар "тако што је донео пицу и рачун" и да су тако одлучили да буде министар трговине.

"У Влади је министарка која се одрицала српског држављанства, у Влади седи и члан 'земунског клана', да је ту и његова школска другарица Тања Мишчевић, али и сарадник Мире Марковић, човек који је прислушкивао руску опозицију Александар Вулин, као и познати тапшач Марко Ђурић", рекао је Ђилас.

Истакао је да Влада неће урадити ништа за пољоривреднике, нити за енергетски сектор, да ће бити још црње и да у Влади треба да буду председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и председник Републике Српске Милорад Додик.

"Док тонемо да слушамо песму, можда нам буде лакше", додао је Ђилас.

Ђилас се осврнуо и на 1. мај, Међународни празник рада, и истакао да само онај ко никада није радио осам сати може да каже да је то мало и да га је баш брига за раднике у Чикагу.

Говорио је о резултатима влада Србије од 2012. године и рекао да су обећали да ће поништити све што је председник Србије Борис Тадић потписао у вези са Косовом, а да су уместо тога Приштини дали све, да су рекли да ће до краја истражити 24 спорне приватизације, али да се ништа није десило по том питању, "осим што су продали Бор, ПКБ, Сава центар и бање" и да је остала још Електропривреда Србије.

Ђилас је рекао да је Србија данас најгора у Европи по корупцији после Белорусије и Русије, да је Србија шампион у Европи по инфлацији, да се из Србије исели око 100.000 људи годишње, а да је јавни дуг нарастао са 15 на 35 милијарди.

Он је истакао да власт почиње градњу стадиона, а да још није ни почела градња болнице "Тиршова 2", иако је завршетак изградње најављен за 2022. годину.

На добацивања из клупа посланика власти, Ђилас је рекао да су његова старија деца због лажи морала да се иселе из Србије, да су му млађу децу тукли због навода да је лопов и да би о свакоме од њих могао свашта да каже.

Опширније Краће

Вучевић одговорио Алексићу

Посланик Покрета социјалиста Бојан Торбица рекао је да борба против криминала није потпуно поштована, јер да јесте, "посланици НПС-а Мирослав Алексић и Борислав Новаковић, као и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, били би у затвору".

Вучевић је поручио Алексићу да је Влада Србије 2000. године имала 36 министара, а влада Зоран Ђинђића је имала седам потпредседника, а да је 2008. Влада имала 29 министарстава.

"Ја сам сигуран да краљ Александар није ни мислио да ће неко ко је српског имена и презимена спалити ову Скупштину", рекао је Вучевић одговарајући на то да онај ко је градио Скупштину није предвидео оволику владу.

Он је Алексићу поручио да је он прелетач и да се 2016. нудио да буде у Влади и преговарао да буде министар пољопривреде.

"Ви сте завидни што нисте с нама на овим столицама и хоклицама, јер сте то хтели да будете 2016, као што сте били од 2012. до 2014", истакао је Вучевић.

Како је рекао, борбу против корупције је истакао прецизно.

"Ја сам вас 2012. године примио у локалну власт у Трстенику, а 2014. године сам вас избацио из те власти, а после тога сте ме звали и кумили да уђем у власт", одговорио је Алексић Вучевићу.

Он је показао фотографију Вучевића како се рукује са неким човеком и навео да је то "наркобос Снајпер", док је Вучевић истакао да је он у име спортског клуба дошао на пријем у време када је био градоначелник и да се тада руковао са још 30 до 40 људи, а да је Слободан Милутиновић Снајпер у време ове власти ухапшен и да му је суђено.

"Имам ја слику и са вашим партијским колегама и са Бојаном Пајтићем", рекао је Вучевић.

Опширније Краће

Алексић: Нова влада рекордер по броју министара

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић изјавио је да је нова Влада Србије рекордер по броју министара, а да је у експозеу мандатара за њен састав Милоша Вучевића борба против криминала и корупције на последњем месту.

"Бајден има 15, Русија 21, Немачка 16, Француска 15. Али смо ми јачи, има се – може се", рекао је Алексић на седници Скупштине Србије о избору Владе.

Он је истакао да министара има толико да не могу да стану у клупе предвиђене за Владу Србије, те се због тога уносе столице.

Алексић је оценио да је битно да се "намире партијски интереси", а да је резултат рада сваке владе од 2012. "да Србија нестаје, људи одлазе, а власт се богати".

Он је рекао да је ово коалициона Влада "Социјалистичке партије Србије, Југословенске левице (ЈУЛ) и радикала измиксована са прелетачима" и да су покупили "најгоре људе из свих странака".

Алексић је указао да је у експозеу претходне премијерке Ане Брнабић борба против криминала и корупције била друга тачка, да је 2020. била трећа тачка, а да у експозеу Милоша Вучевића та тема заузима последње место.

"Значи даље у пљачку грађана Србије. Борба против криминала и корупције је задња рупа на свирали, а то је канцер овог друштва", истакао је Алексић.

Он је коментарисао министре појединачно, те је рекао да је министар финансија Синиша Мали "банкар и породице и Владе", а да је "познат као власник 24 стана у Бугарској, луксузних станова, апартмана на Копаонику и као власник 45 рачуна у разним банкама у свету и офшор зонама".

Алексић је истакао да су предложени министар без портфеља и министар унутрашњих послова, Александар Вулин и Братислав Гашић, променили све безбедносне ресоре и никог нису ухапсили и да су њих двојица и "пријатељи по Јовањици".

Он је оценио да је Дарко Глишић, који је предложен за министра за јавна улагања, "друговао са Беливуком и Ацом Рошавим".

Алексић је истакао да је перфидно сакривна тема литијума и поручио министарки рударства и енергетике да "нема литијума и нема Рио Тинта".

Он је будуће министарке Татјану Мацуру и Милицу Ђурђевић Стаменковски питао како их није срамота да седе у власти, након што су се представљале као опозиција.

Опширније Краће

Настављена расправа о избору нове владе

Посланици Народне скупштине наставили су у девет часова расправу о избору нове Владе Србије, а у парламенту су мандатар Милош Вучевић, као и кандидати за министре.

У девет часова настављена је прва посебна седница Народне скупштине у актуелном сазиву. Једина тачка дневног реда је избор Владе и полагање заклетве председника и чланова.

На седници, која је почела јуче, мандатар за састав нове владе Милош Вучевић поднео је експозе.

У трочасовном обраћању народним посланицима, Вучевић је, између осталог, истакао како ће Влада коју предлаже у највећој мери бити влада континуитета, као и да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки приоритет Србије. 

Навео је и да ће највећи изазов новог кабинета бити одбрана суверенитета, да ће бити предложено обавезно четворомесечно служење војног рока, али и да ће приоритет Владе бити подизање и очување животног стандарда грађана Србије.

Вучевић је поручио да чланови Владе морају да буду тим, да ће морати увек да буду спремни да чувају националне и виталне интересе Србије, а да је његов први и једини захтев беспоговорна оданост отаџбини.

Парламенту је предложио 31 члана кабинета, а међу којима има осам нових личности, док ће три особе после извесног времена поново бити у Влади.

Вучевић је предложио и да нова влада има четири потпредседника и пет министара без портфеља.

За чланове Владе предложени су:

  • Синиша Мали – први потпредседник Владе и министар финансија,

  • Ивица Дачић – потпредседник Владе и министар унутрашњих послова,

  • Ирена Вујовић – потпредседница Владе и министарка заштите животне средине и водопривреде,

  • Александар Вулин – потпредседник Владе,

  • Горан Весић – министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,

  • Дубравка Ђедовић Хандановић – министарка рударства и енергетике,

  • Томислав Момировић – министар унутрашње и спољне трговине, 

  • Маја Поповић – министарка правде,

  • Јелена Жарић Kовачевић – министарка државне управе и локалне самоуправе,

  • Томислав Жигманов – министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог,

  • Братислав Гашић – министар одбране,

  • Марко Ђурић – министар спољних послова,

  • Тања Мишчевић – министарка за европске интеграције,

  • Славица Ђукић Дејановић – министарка просвете,

  • Адријана Месаровић – министарка привреде,

  • Александар Мартиновић – министар пољопривреде,

  • Златибор Лончар – министар здравља,

  • Немања Старовић – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,

  • Милица Ђурђевић Стаменковски – министарка за бригу о породици и демографију,

  • Зоран Гајић – министар спорта,

  • Никола Селаковић – министар културе,

  • Милан Кркобабић – министар за бригу о селу,

  • Јелена Беговић – министарка науке, технолошког развоја и иновација,

  • Хусеин Мемић – министар туризма и омладине,

  • Дејан Ристић – министар информисања и телекомуникација,

  • Дарко Глишић – министар за јавна улагања,

  • Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура – министри без портфеља.

Након Вучевићевог излагања, уследила је вишечасовна расправа која је настављена данас.

Читај ми!