Извор: РТС

Савет безбедности УН о Косову и Метохији – Приштина ствара неподношљиве услове за живот Срба

Савет безбедности Уједињених нација расправљао је о шестомесечном извештају о Косову и Метохији. Председник Александар Вучић рекао је на седници да Приштина ствара неподношљиве услове живота за Србе. САД забринуте због застоја у нормализацији односа. Етничко насиље се наставља под окриљем привремених институција у Приштини, поручио представник Русије. Кина позива Приштину да повуче једностране потезе који доводе до дестабилизације.

Вучић: Нисам чуо забринутост због рањених Срба и протеривања српског народа

Акција 1999. године против Србије није била легитимна, већ агресија против суверене и независне државе, која је изведена без сагласности и било какве одлуке Савета безбедности и Уједињених нација, поручио је председник Вучић у свом одговору на крају на седнице.

Чуо је, каже, забринутост представника у СБ УН за случај Бањске, али није чуо, осим од два представника, забринутост због седам рањених Срба, као ни због протеривања српског народа.

"Уместо тога смо слушали приче и бајке о прекиду кретања неких аутобуса и задржавању докумената два сата, што је редовна процедура сваког дана која се дешава у било којој земљи у Европи, а да не помињем у свету“, напоменуо је председник.

Што се тиче чланства Приштини у међународним организацијама, осим Уједињених нација и агенција УН, заборавили су да кажу да пре тога нешто мора да се догоди, а то је формирање ЗСО, што је договорено, подсетио је Вучић.

На КиМ етничко чишћење спроводе они који тврде да им је демократија циљ.

Упозорио је да на КиМ спроводе етничко чишћење они који тврде да је демократија њихов једини циљ и да је до пре две године било више од 7,5 одсто Срба на КиМ, док сада Вјоса Османи сама каже да их има између три и четири одсто.

"Србија ће да уради свој посао чак и по случају и по питању случаја Бањска. Али никада нећемо чути ништа о протеривању Срба са целокупне територије Косова", рекао је Вучић.

Наводи да је на КиМ од 1. јануара ове године отишло 65.000 људи са КиМ.

"Када је реч о изборном процесу, хтео сам да објасним амбасадору Велике Британије, зато што верујем да се сви претварате, да не знате шта се дешавало и зашто су Срби донели одлуку. Позвали ме председник Макрон и канцелар Шолц у Кишињев да разговарамо о питању избора после тих 'сјајних, демократских, изузетних избора са 3,4 одсто излазности на северу Косова'. Они су ми рекли – ти људи ће поднети оставке, зато што нико од нас у Европи никада неће да прихвати такве изборе. Ти би требало само да кажеш српским заједницама да би требало да учествују на наредним изборима, а ми ћемо да урадимо свој посао са Приштином", навео је Вучић.

Додао је да су нам затим, 20 дана после тога рекли да би требало да покренемо ту петицију.

"И ми смо је и покренули и ти људи су заправо сакупили више од 20 одсто укупног броја гласова и потписа на целом Косову. Чак ни то није било довољно. Онда су почели да се користе најгорим триковима против демократије додајући нове људе на бирачким списковима који не постоје на северу Косова. Осим тога 12,47 одсто њих су Албанци који никада нису ни живели у том делу Косова. И тако функционише демократија", рекао је Вучић.

Показао је фотографију бирачког места у Лепосавићу на којој се виде потпуно отворени столови и додао да се види да нико није могао слободно да гласа у складу са правилима "Фридом хауса".

Захвалио је свим земљама које поштују Резолуцију 1244, које поштују независност, суверенитет и територијални интегритет Србије.

Опширније Краће

Уједињено Краљевство: Обе стране треба да поштују обавезе, укључујући формирање ЗСО

Политички координатор Уједињеног Краљевства у Уједињеним нацијама Фергус Екерсли рекао је да УК подржава посвећеност миру и дијалогу, што се, каже, чуло од обе стране.

Навео је и да Британија подржава независност Приштине и њено чланство у Савету Европе, за које сматра да ће бити од користи целокупном становништву на КиМ.

И Београд и Приштину је позвао да поштују преузете обавезе, укључујући формирање Заједнице српских општина.

Говорећи о референдуму који је јуче одржан на северу КиМ, Екерсли је рекао да Српска листа и друге српске странке не треба да спречавају Србе да се њихов глас чује, као и да је бојкот избора додатно народ удаљио од демократије.

Затражио је и да се казне починиоци дешавања у Бањској.

Опширније Краће

Русија: Ко су особе које су седеле иза Вјосе Османи и кога оне представљају

Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја поздравља присуство председника Србије Алексндра Вучића и каже да су пажљиво слушали излагање Вјосе Османи. Он је питао УН ко су особе које су седеле иза Вјосе Османи и кога оне представљају.

Он је подсетио да је Русија у марту тражила посебну седницу о 25-годишњици НАТО интервенције на суверену земљу без дозволе УН

"Ситуација на Косову чини нас веома забринутим, етничко насиље се наставља под окриљем привремених институција у Приштини. Власти у Приштини константно избегавају дијалог, док се Београд константно притиска да призна Косово. Вашингтон и Брисел константно умањују значај Резолуције 1244, Бриселски споразум се не поштује", рекао је руски представник.

Навео је да Приштина на север шаље своје специјалне полицијске снаге, поставља нелегитимно изабране градоначелнике у локалне самоуправе на северу Косова, у општине у којима је већинско српско становништво.

"Дискриминација се наставља укидањем динара, а Куртијев режим константно угрожава опстанак Срба на Косову. Православне цркве се проглашавају католичким, НАТО довлачи оружје и наоружава косовске снаге", рекао је Небензја.

Све то се, каже, не помиње у извештајима предствника УН, док Приштина константно прокламује косовску независност, дестабилизујући цео регион.

"Косовски Албанци су за то константно награђивани од Брисела – визном либерализацијом, а сада припремом чланства у Савету Европе, чиме би се први пут непризната земља примила у чланство", указао је представник Руске Федерације.

Како каже, Приштина константно крши резолуцију УН и договоре, а међународни предствници на Косову су се показали немоћнима да то спрече.

Опширније Краће

Француска: Хитно потребан напредак ка нормализацији

Представник Француске Никола де Ривијер поручио је да je хитно потребан напредак ка нормализацији, јер ће осигурати стабилност у региону, и неизбежан је услов за евроинтеграције.

Сматра да су споразуми постигнути у Бриселу и Охриду велики успех и захтева пуну имплементацију.

Француска ће, поручује, наставити да подржава посредовање ЕУ.

Напомиње да Београд и Приштина морају да испуне своје обавезе и поздравља конструктивне акције на обе стране.

Мора се, међутим, ићи даље, додаје амбасадор и указује да се формирање ЗСО од Приштине предуго очекује.

"Надамо се да ће бити постигнут неповратан прогрес, у складу са аспирацијама Косова да постане члан Савета Европе", истакао је амбасадор.

Истакао је да избори на северу КиМ морају бити организовани што пре, уз учешће свих заједница.

Апелује на стране да пронађу решење у дијалогу, како би превазишли тензије које је створила одлука Приштине да укине употребу динара.

Опширније Краће

Кина: Позивамо Приштину да повуче једностране потезе који доводе до дестабилизације

Представник Кине на седници СБ УН затражио је од Приштине да повуче потезе који су довели до дестабилизације, и испуни обавезе из Бриселског споразума.

"Одлука косовских власти да укине динар директно је угрозило функкционисање српске заједнице. Позивамо Приштину да повуче једностране потезе које доводе до дестабилизације и потенцијалних конфронтација", рекао је представник Кине.

Он је подсетио да је Русија прошлог месеца иницирала расправу о ситуацији на КиМ 25 година после НАТО интервенције којом су, како је рекао, нападом на суверену земљу прекршене све међународне правне норме.

Он је рекао да позиција Кине остаје непромењена.

"Позивамо све стране да раде у оквирима Резолуције 1244 СБУН и да се дијалогом постигне одрживо решења. Током тог процеса суверенитет и територијални интегритет Србије мора бити у потпуности поштован", нагласио је представник Кине.

"Ако дозволимо да сила буде оруђе којом се дисциплинују далеко слабије земље, то ће произвести несагледиве последице. Етничка питања морају се решавати дијалогом и договором, Кина остаје посвећена тим циљевима, и наставиће да подржава дијалог као једини начин решавање проблема", рекао је представник Кине.

Опширније Краће

САД: Забринути смо због застоја у нормализацији односа Београда и Приштине

Заменик сталног амбасадора Сједињених Америчких Држава при Уједињеним нацијама Роберт Вуд рекао је да су САД забринуте због застоја у напретку у нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је на седници Савета безбедности УН оценио да је с обзиром на, како је рекао, историју региона претходних година, направљен помак, али је навео да се пречесто дешавају "ескалаторне" акције Београда и Приштине, што "одлаже напредак".

Амерички дипломата је рекао да је Вашингтон забринут због одлуке централне банке у Приштини да укине динар, која, према његовим речима, утиче на добробит и рањивост мањинских заједница и подрива пут ка нормализацији односа Београда и Приштине.

"Апелујемо на обе стране да предузму конкретне кораке кроз дијалог под окриљем ЕУ и да испуне обавезе, укључујући проналажење решења за валуту. Такође, очекујемо и напредак у успостављању Заједнице српских општина", поручио је Вуд.

Тврди да Београд није начинио значајан напредак у привођењу правди одговорних за догађаје у Бањској 24. септембра и додао да Београд треба да сарађује са Кфором "како би се спречили такви напади".

"Очекујемо пуну примену владавине права", рекао је Вуд.

Опширније Краће

Председавајућа o делегацији Приштине: Mи немамо ништа с тим

Председавајућа Ванеса Фрејзер је одговорила председнику Вучићу да, када је реч о делегацији Приштине, "ми немамо ништа с тим".

"Ово је протокол Уједињених нација и они дају акредитације. Као што су радили и са именима ваше делегације", истакла је Фрејзерова.

Вучић: Ово је политички театар, ниједна реч о извештају

Вучић је, реагујући на обраћање Вјосе Османи, која је као део делегације довела неколико жена које су наводно сведочиле злочинима српске војске и полиције, оценио да се ради некој врсти политичког театра, пошто се од ње није чула ниједна реч о извештају, ништа о последњих шест месеци.

"Зашто нас нисте обавестили? Ко ће да буде члан сваке делегације? Да ли стварно верујете да није било силованих Српкиња на Косову током тог периода? Могу да вам покажем да постоји једна особа коју овде нисам могао да доведем као део своје делегације. То је Марица Мирић из Бијелог Поља. Са Косова. Та жена је у том периоду била силована неколико пута, а онда заклана. Али то није била тема нашег данашњег састанка. О томе се ради. Молим вас, следећи пут обавестите нас", рекао је Вучић, који је показао фотографију жртве.

Поводом навода да је пре неколико дана Србија приказала неке иранске дронове у Србији, Вучић је истакао да никада нико у Србији никада није видео никакав ирански дрон.

"То се није десило", поручио је Вучић.

Опширније Краће

Вјоса Османи искористила обраћање за оптужбе против Србије

Председница привемених институција у Приштини Вјоса Османи искористила је своје обраћање да говори о успесима Приштине у последњих 25 година називајући тзв. Косово "шампионом демократије".

"Наша млада република показује демократију на делу. Сва постигнућа су дело људи који су пуни наде и жеље да напредују. Ми смо се подигли из пепела рата. Владавина права је оно на чему почивају све наше институције што је препознато од најзначајнијих организација за људска права", тврди Вјоса Османи.

Османи је навела да је економски раст од пандемије у константном расту и да је Приштина стабилан партнер у свету.

"Тврдње о етничком чишћењу Срба су злонамерне, нетачне и политички мотивисане, пласирају их српски званичници. Косовски Срби, који чине 3-4 одсто грађана, имају сва права на образовање, и сва друга права као мањинска заједница", тврди Османи.

Православне цркве и манастири, тврди, имају сву могућу заштиту иако годинама није забележен ниједан етнички мотивисан напад на њих.

"Покушаји дестабилизације, за шта је одговорна Србија, трају и 25 година од НАТО интервенције што је показано у немирима у септембру када су нападани косовски новинари и припадници Кфора", навела је председница привремених институција у Приштини.

"Овде сам да поновим да је Косово спремно да спроведе договорено у потпуности и без одуговлачења, док Србија на све начине спречава пријем Косова у међународне организације", рекла је Османи

Као део приштинске делегације Вјоса Османи је на седницу Савета безбедности довела неколико жена које су, наводно, сведочиле о злочинима које су починиле српска војска и полиција.

Она је искористила време предвиђено за дискусију о извештају Унмика да говори о наводним злочинима, укључујући и силовања, над албанским цивилима током 1999. године.

Опширније Краће

Председник Александар Вучић рекао је на седници СБ УН да привремене институције самоуправе у Приштини стварају неподношљиве услове живота за Србе и друге неалбанце.

Подсетио је да је 19. априла било 11 година од када је усвојен Бриселски споразум, да је ЕУ била један од потписника, а да формирање ЗСО није ни на видику.

Вучић је истакао да је брутална репресија над Србима и неалбанцима појачана после хитне седнице СБ УН у фебруару, која је одржана на захтев Србије.

Та седници је била одржана, указао је, захваљујући чињеници да су чланице СБ УН процениле да су жалбе Србије биле у складу са чињеницама.

Подсетио је да су сви чланови СБ УН изразли забринутост за положај Срба, а акценат је стављен на укидање промета у динарима.

"Поменуте мере да се укине динар представљају кулминацију етнички мотивисане кампање против Срба и неалбанаца", указао је Вучић.

Зијаде: Примена споразума никада није била хитнија, важно да се ЗСО формира

Специјална представница генералног секретара УН и шефица Унмика Каролине Зијаде представила је извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији.

"Одржала сам многе консултације са званичницима у Београду и Приштини, као и са нашим партнерима на терену. Општи је утисак незадовољство свих напретком у дијалогу што се одражава на безбедносну ситуацију на КиМ. Током неколико месеци усмерени су велики напори да се реши питање легитимитета власти у четири општине на северу Косова где су Срби већинско становништво. Прикупљени су потписи за опозив градоначелника који су изабрани са свега четири одсто гласова. Циљ је да се смање тензије које су ови избори проузроковали", рекла је Зијаде.

Како је рекла процес опозива се догодио јуче без инцидената, али су само 243 од 46.556 гласача искористила своје право гласа.

"Ми настављамо да подржавамо дијалог под покровитељством ЕУ како би се дошло до консензуса око овог и свих других питања. Озбиљни безбедносни инциденти су се догодили у селу Бањска у септембру прошле године. Бројна дешавања су проузроковала тензије и неповерење између етничких заједница. Српска заједница је изразила незадовољство својим положајем, али запаљива реторика са обе стране не може да одагна свакодневне бриге грађана", рекла је шефица Унмика.

Како је рекла, велику забринутост проузроковала је и забрана готовинских трансакција која онемогућава нормалан живот мањинској српској заједници.

"Још један елемент који може да обезбеди смањење неповерења је предузимање искрених корака ка оснивању ЗСО. Какав год да је финални оквир ЗСО обезбедила би стабилне финансијске трансакције, образовање и здравствену заштиту српској заједници на КиМ", рекла је Зијаде.

Шефица Унмика је нагласила да никада није било значајније питање дијалога две стране, који би обезбедио конструктивна решења.

"Пуна примена споразум постигнутих под покровитељством Европске уније никада није било хитније питање како би се помогло да се реше велике кризе и низови криза до којих је дошло. То је најзначајније питање за обе стране", нагласила је Зијаде.

Она је похвалила и примену одлуке суда из 2016. године о враћању земље манастиру Дечани коју је годинама одлагала Приштина.

"Ми ћемо и даље радити на превазилажењу неповерења заједница и позитивно утицали на процесе који су битни за будућност свих", нагласила је шефица Унмика.

Председавајућа Ванеса Фрејзер отворила седницу

Председавајућа Савета безбедности УН и стална представница Малте при УН Ванеса Фрејзер отворила је седницу о извештају Унмика о Косову и Метохији.

Убрзо је уследило краће одлагање седнице, јер је, како је појаснила Фрејзерова, цела делегација Приштине задржана на улазу због процедура УН.

Фрејзерова је, након вишеминутне паузе и провере информација које је добила, налгасила да је реч о протоколу УН, због који су неки учесници задржани на улазу.

Седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика одржана је у Њујорку.

На седници се обратио председник Александар Вучић.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представила је специјална представница генералног секретара УН и шефица Унмика Каролине Зијаде.

Приштину је представила председница привремених институција Вјоса Османи.

Седници, поред пет сталних чланица СБ УН (САД, Русије, Кине, Француске и Велике Британије), присуствовали су и представници несталних чланова СБ УН у овом мандату: Гвајане, Сијера Леонеа, Швајцарскe, Алжирa, Републике Кореје, Еквадора, Словеније, Мозамбика, Јапана и Малте, која је председавајућа.

Антонио Гутерес је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова остала крхка.

Истакао је да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Позвао је на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

Претходна редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.

Председник Вучић током дана присуствоваће и пријему који приређује Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама за сталне представнике држава чланица УН.

Вучић ће имати и низ консултација и састанака са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.

Најавио је сусрете са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН и саопштио да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.

Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да ће доношење такве резолуције додатно нарушити односе у региону и да ће се Србија свом снагом борити против усвајања резолуције.

Читај ми!