Извор: РТС

У Њујорку формиран штаб који се бави резолуцијом о Сребреници, Вучић најављује више од 120 сусрета

Шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији биће у понедељак представљен на редовној седници Савета безбедности. Већ данас председник Србије Александар Вучић има низ билатералних састанака у Њујорку, а поред стања у јужној покрајини са страним званичницима разговара и о Резолуцији о геноциду у Сребреници, о којој би државе требало да се изјасне почетком маја. Обраћање председника Вучића у УН на седници о Косову и Метохији РТС ће преносити сутра од 16 часова, а од 19.30 и пријем за сталне представнике у УН поводом резолуције о Сребреници.

Вучићево обраћање у УН РТС ће преносити сутра од 16 часова

Обраћање председника Вучића у УН на седници о Косову и Метохији РТС ће преносити сутра од 16 часова, а од 19.30 и пријем за сталне представнике у УН поводом резолуције о Сребреници.

Извештај Бојане Млађеновић

"Наше шансе нису велике, али борићемо се за Србију"

Председник Александар Вучић саопштио је да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.

"Наше шансе нису велике, али борићемо се за Србију и, верујте ми, народ ће видети резултате", навео је Вучић на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav, уз фотографију са заседања штаба у Њујорку.

Најавио да ће ускоро почети видео-конференција са званичницима у Београду.

"У нашој Мисији при УН у Њујорку формиран је прави штаб, ускоро видео-конференција са нашима у Београду, а у Њујорку следе сусрети са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН", написао је Вучић. 

Опширније Краће

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао је за домаће медије да Србија тражи да подносиоци и спонзори резолуције о Сребреници повуку тај предлог у циљу помирења у региону и како та осетљива тема не би била политизована.

У мисији Србије је, каже, формиран штаб који се непрекидно, 24 сата бави ситуацијом у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници у УН.

Опширније Краће

Вучић у Њујорку: Наставићемо да се боримо, без обзира што су силом покушали да нас понизе

Наставићемо да се боримо за Србију, да идемо уздигнуте главе, без обзира на то што су покушали силом да нас понизе, поручио је председник Србије Александар Вучић из Њујорка, где ће сутра представљати Србију на седници Савета безбедности Уједињених нација.

"Наставићемо да се боримо за Србију, за наш народ, за животе и будућност наше деце, да идемо уздигнуте главе без обзира на то што су покушали силом да нас понизе", написао је председник на Инстаграму.

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић стигао је Њујорк где га у наредних пет дана очекује интензивна дипломатска борба за заштиту националних интереса наше земље.

Две теме су на столу. Једна је шестомесечни извештај УНМИК-а о стању на Косову и Метохији. Друга тема је предложени нацрт резолуције о геноциду у Сребреници.

Када је реч о првој теми, о извештају који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. разговараће се на седници Савета безбедности која се сутра одржава у седишту Уједињених нација.

Председник Србије рекао је да извештај који ће бити представљен тог дана не одражава праву слику како је на терену и да је лош у односу на реално стање.

Пре два дана текст тог извештаја је објављен на сајту Уједињених нација. Свој осврт дао је и генерални секретар Уједињених нација који је рекао да су повећане тензије између Београда и Приштине.

Као разлог повећању тензија у покрајини навео је одлуку Приштине да укине динар и да одреди евро као једино средство плаћања на Косову и Метохији. Антонио Гутереш позвао је да се то питање реши у оквиру дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством Европске уније.

Антонио Гутереш осврнуо се и на питање које је актуелно већ 11 година, које је потписано пре 11 година између Београда и Приштине. То је формирање Заједнице српских општина.

Како је Гутереш рекао, и поред дипломатских притисака то питање још није решено и није покренуто формирање Заједнице српских општина.

Додатно ситуацију дестабилизује и ситуација око избора градоначелника четири општине на северу Косова и Метохије. Позвао је да се што пре спроведу ти избори како би се додатно стабилизовала ситуација.

Поздравио је и поступак Приштине која је после дугог времена прихватила одлог Уставног суда и у катастар завела земљу Манастира Високи Дечани.

Извештај се односи на период од 19. септембра 2023. тако да се део односи и на догађаје од 24. септембра у Бајњској.

Оштра критика стиже од генералног секретара Уједињених нација који апелује и тражи да се спроведе истрага и да се починиоци приведу правди.

Друга тема која је актуелна у Њујорку и која ће бити актуелна наредних пет дана јесте нацрт резолуције о Сребреници о којем ће се гласати 2. маја у Генералној скупштини Уједињених нација.

Представника Србије у Њујорку очекује састанак са више десетина представника земаља чланица Уједињених нација, као и са представницима сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација.

Циљ састанака и негде главна тема тих разговора биће да се појасни позиција Србије у вези са предложеном резолуцијом.

Како је рекао уочи доласка у Њујорк, доношење такве резолуције додатно ће нарушити и покварити односе у региону. Рекао је да су шансе Србије мале, али да ће се борити и да неће бити толика победа оних који су резолуцију предложили. 

Читај ми!