Извор: РТС, Фонет, Танјуг

У Скупштини Србије завршени разговори о препорукама ОДИХР-а, представници опозиције напустили састанак

У Скупштини Србије завршени су разговори посланичких група власти и опозиције о препорукама ОДИХР-а из Коначног извештаја Мисије за посматрање избора за народне посланике, одржаних 17. децембра прошле године. Посланици опозиције претходно су напустили састанак. Посланике је на дијалог позвала председница Скупштине Ана Брнабић. Позвала је листу "Србија против насиља" да јој своје предлоге достави до сутра у подне. На позив се нису одазвали представници коалиције НАДА, "Еколошког устанка" и посланичке групе "Ми – глас из народа – др Бранислав Несторовић".

Извештај Милице Пујкиловић (19.30)

Брнабић: "Србија против насиља" да достави предлоге до сутра у 12 часова

Председница Народне скупштине Ана Брнабић изнела је данас план у четири тачке о даљим корацима у имплементацији препорука ОДИХР-а, а прва тачка је, како је навела, захтев опозицији окупљеној око листе "Србија против насиља" (СПН) да јој до сутра у 12 часова доставе предлог како даље радити на примени препорука, са јасним приоритетима.

"Да се не бисмо више играли мачке и миша, па за шта год се ми ухватимо, они желе да раде нешто друго. Усвојићу сваки њихов предлог, како радити даље", изјавила је Брнабићева у изјави медијима након консултација поводом даље имплементације препорука ОДИХР-а, које је сазвала у Народној скупштини.

Навела је да је замолила службу Народне скупштине да те четири тачке пошаље делу опозиције окупљеном око СПН-а, зато што, како је истакла, нису желели да сачекају крај састанка, јер је њихова визија дијалога, како Брнабићева каже, да се састанак напусти. 

"Под два, до сутра у 12 часова да нам пошаљу предлог својих представника за комисију, која ће се бавити увидом, ревизијом и контролом бирачког списка. Ово се такође односи и на организације цивилног друштва како бисмо у најкраћем могућем року формирали ту комисију", прочитала је Брнабићева другу тачку. 

Kао трећу тачку, навела је захтев да ресорна министарства у оквиру техничке владе треба што пре да уврсте коментаре организација цивилног друштва које су примили, као и коментаре посланичких група, уколико их буде.

"Kако бисмо финализовали у наредних пет дана ове законе, како бисмо имали још један састанак да проверимо да ли је то тô што желимо да радимо. Kако бисмо након тога организовали у Народној скупштини јавно слушање и онда ишли у усвајање ових закона", рекла је Брнабићева.

Kоначно, Брнабић се захвалила Зелено-левом фронту (ЗЛФ), зато што се њихова представница, како каже, освртала на препоруке ОДИХР-а, за разлику од неких других. 

"Она (представница ЗЛФ) је рекла да неке од препорука ОДИХР-а, као на пример препорука да један грађанин може да потпише подршку за више изборних листа, нису у најбољем демократском маниру. Можемо да разговарамо о томе да ли та препорука треба или не треба да се примени, али да постигнемо консензус око тога, да не би сутра поново било 'нису имплементиране неке препоруке', зато што се ова препорука понавља из извештаја у извештај", закључила је Брнабићева.

Опширније Краће

Брнабић: И трећи пут сам добила одговор опозиције да не желе да разговарају

Председница парламента Ана Брнабић је након разговора посланичких група власти и опозиције о примени препорука ОДИХР-а истакла да је организација састанка била њена дужност и обавеза и да је идеја била да се, како је навела, понашају као зрели и одрасли људи.

"Данашња тема је била најконкретнија могућа и имамо консензус око препорука ОДИХР-а, па смо хтели конкретно и да радимо на томе. На прва два покушаја састанка од 'Србије против насиља' нисам добила никакве инпуте о приоритетима за препоруке ОДИХР-а и на који начин да радимо на имплементацији препорука", истакла је председница парламента.

Навела је и да су представили конкретну допуну измена пет закона којима би се испунило седам препорука ОДИХР-а.

"Нисам бирала препоруке, јер желимо све да их имплементирамо. Нажалост, и трећи пут сам добила одговор од опозиције да не желе да разговарају", рекла је Брнабићева. 

Рекла је да су и данас на састанку поставили ултиматум, од којег нису желели да одустану.

"Или ћемо ми изаћи у сусрет њиховом захтеву да прекршимо закон да би избори били одржани истовремено, не знам кад, у јуну или октобру, ко зна када – и од тог ултиматума нису хтели да одустану", навела је Брнабићева.

"Напустили су састанак, нису се удостојили да чују шта су закључци, тиме показавши невероватно непоштовање према институцији. Показали су још једном да их не занимају препоруке ОДИХР-а", рекла је председница Скупштине.

Јованов: Ми смо за разговоре, тешко је водити дијалог с неким ко то не жели

Шеф посланичке групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Миленко Јованов изјавио је да су представници коалиције "Србија против насиља" дошли на разговоре о изборним условима само да би, како је рекао, напустили састанак.

"Нису желели да разговарају ни о сопственим предлозима", истакао је Јованов.

"У име највеће посланичке групе желим да кажем да смо ми и даље расположени за разговор и да ћемо присуствовати састанцима, да на неки начин спустимо тензије у друштву и пронађемо решења која ће унапредити изборни процес", нагласио је шеф посланичке групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане".

Оценио је и да је "тешко водити дијалог ако с друге стране имате некога коме до дијалога није стало", али да су спремни за нове разговоре с делом опозиције. 

Танјуг/Јадранка Илић
Опширније Краће

Хил: Ми смо само посматрачи, бојкот није решење

Амерички амбасадор Кристофер Хил изјавио је да је његова влада заинтересована за примену препрука ОЕБС-ОДИХР и да је свестан да се проблеми и политичка неслагања настављају.

Хил је, у изјави новинарима у Скупштини Србије, нагласио да је заједно са још неким колегама позван да као посматрач присуствује састанку, не да учествује.

"Као посматрач, наш став је да овај дијалог треба да се настави и да је значајан. Он је углавном тежак и то не значи да ће се до договора доћи на првом састанку. Свестан сам тога да се проблеми и неслагања настављају", истакао је Хил.

Додао је да су то тешки политички проблеми с којима Србија мора да се избори.

"Из моје перспективе и перспективе владе САД, заинтересовани смо за успех Србије, да реши та питања и имамо велику жељу да видимо да се препоруке испуне, али ми смо само посматрачи", поновио је Хил.

Хил је рекао да је међународна заједница јасна у томе да бојкот није решење.

"Све ово зависи од Србије и то како ће проблеме решити је само на грађанима и учесницима у дијалогу.

"Овакви политички проблеми нису јединствени само за Србију", закључио је Хил.

Зоран Лутовац: Излазак из кризе само консензусом

Очигледно је да је дијалог заказан са циљем да се међународној заједници и грађанима покаже да је власт за дијалог, али суштина је да они негирају да постоји политичка криза, рекао је председник Демократске странке Зоран Лутовац.

"Ми јесмо у кризи, не само изборној, већ у дубокој политичкој кризи из које се може изаћи само консензусом", навео је Лутовац након састанка код председнице парламента.

Мариника Тепић: Преговори су фарса

Шефица посланичке групе Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да је део опозиције напустио састанак који је "требало да личи" на разговоре о испуњавању препорука ОДИХР-а, јер се разговор претворио у фарсу и представу за госте, представнике међународне заједнице.

"Јасан став је да избори, онако како су почели да их спроводе, кроз измене закона после њиховог расписивања и предате листе за изборе у Београду, не могу бити избори, већ фарса и да не можемо да учествујемо у раду док се избори не одложе и не примене све препоруке ОДИХР-а“, нагласила је Тепићева.

Танјуг/Јадранка Илић
Опширније Краће

Представници опозиције напустили састанак

Део опозиције који је присуствовао разговорима у Скупштини напустио је састанак, јавља репортер РТС-а.

Хил и Жиофре на састанку у Скупштини

Амбасадор САД Кристофер Хил, као и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре присуствују састанку власти и опозиције у Скупштини који је сазвала председница парламента Ана Брнабић.

Танјуг/Јадранка Илић

Почео нови састанак посланичких група о препорукама ОДИХР-а

У Скупштини Србије почео je нови састанак посланичких група власти и опозиције о препорукама ОДИХР-а о изборним условима на који је позвала председница парламента Ана Брнабић.

Поред председнице Народне скупштине Ане Брнабић, представника владајуће коалиције и опозиционих посланика, састанку присуствују и амерички амбасадор Кристофер Хил, као и шеф делегације Европске уније у Србији Емануелe Жиофре.

У парламент су дошли Миленко Јованов, Марина Рагуш, Сандра Божић (СНС), Ивица Дачић, Снежана Пауновић (СПС), Бранимир Јовановић (СДПС), Един Ђерлек (СПП), Елвира Ковач (СВМ), а из опозиције Биљана Ђорђевић (Зелено-леви фронт), Мариника Тепић (ССП), Мирослав Алексић (Народни покрет Србије), Зоран Лутовац, Драгана Ракић, Срђан Миливојевић (ДС), као и представници посланичке групе "Ми – глас из народа".

Присуствују и представници цивилног сектора који се баве изборним процесом.

На позив се нису одазвали представници коалиције НАДА, "Еколошког устанка" и посланичке групе "Ми – глас из народа – др Бранислав Несторовић".

Опширније Краће

На састанак су били позвани и представници организација цивилног друштва и међународни партнери како би се разговарало о даљем раду на испуњавању препорука у циљу унапређења изборног процеса у Србији.

Коалиција "Србија против насиља" учествовала је на колегијуму Скупштине Србије.

Радна група Владе Србије за праћење и имплементацију препорука ОДИХР-а припремила је нацрте измена и допуна три изборна закона које су потребне како би се примениле одређене препоруке ове организације.

Реч је о Закону о избору народних посланика (у складу са препорукама број 2, 11, 12 и 20 из финалног извештаја ОДИХР), Закону о локалним изборима (у складу са препорукама број 2, 11 и 20 из финалног извештаја ОДИХР) као и Закону о финансирању политичких активности (у складу са препоруком број 15 из финалног извештаја ОДИХР).

Учесници састанка позвани су да изнесу коментаре на предлог измена и допуна ових закона, како би се, у најкраћем року, на транспарентан и инклузиван начин, финализовале измене и биле упућене парламенту на разматрање и усвајање, а то ће бити и прилика да различити учесници у овом процесу предложе даље кораке за рад на примени препорука ОДИХР-а.

Ана Брнабић је раније у позиву за састанак навела да ће у фокусу бити радне верзије измена закона које је у сврху примене препорука ОДИХР-а припремила Радна група Владе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права.

У позиву се наводи да су позване све посланичке групе у парламенту да би се у оквиру Народне скупштине наставио дијалог о примени свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

Поред парламентарних странака, за састанак у четвртак позив су добиле и организације цивилног друштва - ЦеСИД, ЦРТА, Транспарентност Србија као и међународни партнери Републике Србије који су до сада учествовали на састанцима у вези са применом препорука ОДИХР-а.

Читај ми!