Извор: РТС

Вучић: Верујем у велике ствари које можемо да урадимо данас у Паризу, састанак са Макроном у 20 часова

Председник Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Паризу, где ће са француским председником Емануелом Макроном разговарати о стратешким правцима унапређења сарадње са Француском. Двојица председника ће, између осталог, разговарати о КиМ, чланству у ЕУ, али и куповини "рафала" и нуклеарној енергији. Пренос свечаног дочека испред Јелисејске палате и обраћање председника Србије и Француске око 20 часова на Првом програму РТС-а.

Извештај Тамаре Стојсављевић

Састанак Вучића и Ларшеa

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником француског Сената Жераром Ларшеом са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа две земље, европском путу Србије, као и о регионалним и глобалним питањима.

"Хвала на изузетно лепом дочеку председнику француског Сената Жерару Ларшеу са којим сам разговарао о унапређењу српско-француских односа, европском путу наше земље, регионалним и глобалним питањима", написао је председник Србије на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav, после састанка са председником горњег дома француског парламента.

Вучић је нагласио и да Србија и Француска настављају да интензивно јачају стратешко партнерство и сарадњу утемељену на пријатељству и међусобном уважавању. 

Опширније Краће

Вучић стигао у Сенат, следи састанак са председником Сената Ларшеом

Председник Србије Александар Вучић стигао је у зграду Сената у Паризу, где га је дочекао председник француског Сената, горњег дома француског парламента, Жерар Ларше.

Председник Вучић присуствовао је смотри строја, заједно са председником Сената Ларшеом, након чега ће њих двојица имати састанак.

По завршетку састанка, председник Вучић уписаће се у књигу почасних гостију.

После састанка у Сенату, председник Вучића имаће сусрет са председником Француске Емануелом Макроном од 20 часова у Јелисејској палати, када се очекује и заједничка конференција за медије Вучића и Макрона.

Опширније Краће

Сусрет са члановима Српског нуклеарног друштва

Председник Србије сасатао се у Паризу са младим српским научницима. 

"Лидија, Богдан и Лука су чланови Српског нуклеарног друштва, основаног у Француској, које је постало део Европског нуклеарног друштва. Ови дивни и паметни млади људи су понос Србије и одушевљени су иницијативом српске државе да се у будућности ослони на нуклеарну енергију, као један од најчистијих извора електричне енергије. Спремни су да помогну својим знањем и размишљају о повратку у Србију", написао је Вучић на Инстаграм налогу @buducnostsrbijeav.

Троје младих нуклеарних стручњака изјавили су да у Француској, као једној од највећих нуклеарних сила, сакупљају знање које би једног дана могли да донесу у Србију.

Богдан Степановић има 23 године и рођен је у Паризу, али су његови родом из Краљева.

Завршио је мастер нуклеарне физике, и тренутно је докторанд у Француском институту за нуклеарну енергију за реакторску физику.

Каже да млади научници желе да промовишу образовање, и да кроз образовање стекнемо независност и економску моћ.

"Морамо да се припремимо најбоље, имамо стручњаке у Србији, имамо такође и у иностранству и циљ Српског нуклеарног друштва је да скупимо све те стручнаке", поручује Степановић.

Лидија Гајиновић је рођена у Новом Саду пре 25 година и у Француску је дошла пре две године. У Француској је завршила мастер из нуклеарне енергије и тренутно ради као истраживач-истраживач у Француском институту за атомску енергију.

Истиче да ради на малим модуларним реакторима, што је нешто што може бити поприлично корисно за Србију у смислу да се прво планирају мали модуларни реактори.

Баш зато истиче да постоје стручни кадрови који могу да пруже експертизу за потребне истраживања и будућу индустрију у Србији.

Лука Станчев има 25 година и рођен је у Бору. Он одбацује тврдње да Србија нема кадрове у нуклеарној физици и истиче да је од њих 13 колико студира нуклеарну физику на њиховој групи, троје Срба.

Како каже, себе види као неког ко сада скупља знање са потенцијалном могућношћу да се врати у своју земљу.

Што се тиче нуклеарне енергије у Србији, каже да када су приметили да почиње прича о томе, схватили су да имају одговорност да држави и друштву пруже адекватне информације о томе.

"Ми смо са том иницијативом основали Српско нуклеарно друштво које окупља све стручњаке у земљи и иностранству и институције. Ми смо једина заједница која може одговорити на то питање, јер ниједна заједница понаособ, ни универзитет, ни институти, ни Србатом не могу одговорити на то питање, већ можемо само као заједница и са тим циљима је Основано нуклеарно друштво", наводи Станчев.

Опширније Краће

Потписан меморандум о стратешкој сарадњи с Француском електропривредом

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Француске електропривреде о успостављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије потписан је у присуству председника Србије Александра Вучића.

Меморандум су потписали министар финансија Синиша Мали и директор ЕДФ-а Лик Ремон. Вучић је претходно одржао састанак са руководством компаније.

Извештај Тамаре Стојсављевић

Изјава председника Вучића

"Вечерас са Макроном о разним темама, пре свега о сарадњи две земље"

Председник Вучић рекао је да ће вечерас разговарати са француским председником Емануелом Макроном о разним темама, а пре свега о сарадњи две земље.

Вучић је рекао да хоће да чује шта ће Макрон рећи као домаћин и лидер много веће земље и један од најзначајнијих лидера у свету.

"Имамо и теме о билатералним односима, како ћемо са неким банкама да решавамо неке односе, како да решавамо питање управљања пројектима и пречишћавања вода у нашој земљи", рекао је Вучић.

Истакао је да смо узели раније доста новца за пројекте пречишћавања отпадних вода, али да их још нисмо искористили и да нам је зато потребна сарадња са француским партнерима који знају да управљају тим пројектима.

Вучић је нагласио да се то односи и на одржавање београдског метроа када буде изграђен, јер ћемо имати прву линију већ 2028. године.

"Разговарамо с њима да направимо уговор и обучимо наше људе да би успешно радио метро, да узмемо оператора париског метроа. Имамо још много таквих идеја и ствари", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Унапредићемо безбедност наше земље"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је за нашу земљу данас важан дан, због важних састанака.

"Имали смо сатанак са Дaсо групом о 'рафалима' али и другим видовима сарадње. Имаћемо и потписивање уговора који ће значајно унапредити безбедност наше земље. Разговарали смо са ЕДФ-ом о унапређењу електропривредне сарадње, од хидроелектрана до нуклеарних електрана. Ми ако данас производимо 38 терават-сати, већ за 10-15 година мораћемо преко 100, а за то немамо потенцијал. Морамо данас да бринемо како ћемо да имамо струју, јер српске компаније и индустрија расту, и зато је важно да обезбедимо стабилно снабдевање. Потписаћемо са ЕДФ-ом меморандум о сарадњи", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Председник Србије очекује и сусрете у француском Сенату, и важне разговоре са представницима свих политичких партија.

"Вечерас ћемо имати билатералне сусрете делегација, свечану вечеру, а онда ћемо Макрон и ја имати разговоре у четири ока", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић са представницима компаније која производи "рафале"

Председник Србије Александар Вучић састао се у Паризу са представницима француске компаније "Дасо".

Са руководством те компаније, како је најавио председник Вучић, разговараће о наменској индустрији и куповини 12 француских борбених авиона "рафали".

Опширније Краће

"Велика одговорност пред данашње сусрете"

Председник Србије Александар Вучић рекао је пред данашње сусрете у Паризу да верује да можемо да постигнемо велике ствари.

"Имам велику трему и одговорност пред данашње сусрете и једино што знам то је да ћу се борити свим срцем за нашу Србију. Живела Србија!", написао је председник Србије на Инстаграм налогу будућностсрбијеав.

"Верујем у велике ствари које можемо данас да урадимо овде у Паризу и хвала народу што је веровао руководству, и упркос свим тешкоћама и проблемима победићемо, сачуваћемо Србију у тешким временима", рекао је Вучић.

За цео свет та тешка времена тек долазе, за нашу земљу неће бити лака, али заједно и уједињени можемо све, поручио је председник Србије.

"Француска ће увек у нама имати поузданог пријатеља"

Председник Србије Александар Вучић захвалио је француским домаћинима на срдачном дочеку.

"Хвала Републици Француској на топлом дочеку и традиционалном пријатељству према Републици Србији и њеном народу.

'У славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације' – нису само речи сећања на херојску прошлост, већ завет и основа на којој градимо садашњост и корачамо заједно у будућност и нове победе.

Француска и њен народ ће у нама увек имати поузданог партнера и пријатеља који ће их волети, као што је Француска волела нас.

Слава нашим прецима и живело српско-француско пријатељство!", написао је Вучић на Инстаграм профилу будућностсрбијеав.

Вучић стигао у Палату инвалида, положио венац на Спомен-плочу српским борцима

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Палату инвалида у Паризу, где су га дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске.

За председника Вучића испред Палате инвалида приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, а потом су интониране химне Србије и Француске.

Након тога Вучић је положио венац на спомен-плочу "Верност за верност", која је посвећена српским војницима.

"Верност за верност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације", исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два светска рата.

Председник Србије Александар Вучић састаје се вечерас са француским председником Емануелом Макроном, на чији позив борави у званичној посети Француској.

Испред Јелисејске палате, у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за српског председника.

Потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за Александра Вучића, а након тога и разговори у четири ока.

Биће то њихов двадесети сусрет до сада, а председник Србије каже, можда и најважнији у последње три деценије за нашу земљу.

И Јелисејска палата је уочи овог сусрета најавила, а пренели су водећи француски медији, да председник Макрон жели да потврди посвећеност и приврженост европским интеграцијама Србије, као и даљем раду на нормализацији односа Београда и Приштине, што је један од услова за приближавање и чланство у ЕУ, на чему инсистирају и Француска и Немачка.

Осим ових политичких тема, Косова, евроинтеграција, регионалних и међународних питања, председник Вучић каже да ће се укупно разговарати о 14 тема – од одбране, наменске индустрије, нуклеарне енергије, до вештачке интелигенције, пољопривреде, здравства, сточарства, батерија за електричне аутомобиле и других тема.

Када је реч о наменској индустрији и одбрани, председник ће о томе разговарати и са Емануелом Макроном, али и са француским министром одбране.

Најавио је да је Србија заинтересована за куповину 12 борбених авиона "рафал", о чему ће разговарати такође и са руководством компаније "Дасо".

Такође, када је реч о нуклеарној енергији, Србија жели да са Француском успостави ближу сарадњу, с обзиром на то да је Француска водећа земља када је реч о нуклеарној енергетици у Европи и свету, јер 70 одсто струје добија из нуклеарних реактора.

Тим поводом ће министар финансија Синиша Мали потписати и меморандум о разумевању са француском електропривредом о енергетској транзицији у Србији.

Председник Вучић састаће се и са председником француског Сената, горњег дома француског парламента, као и са водећим француским привредницима окупљеним у пословној заједници МЕДЕФ. Велико је интересовање француских привредника за овај сусрет са српским председником.

Француска је један од водећих инвеститора у нашој земљи, има 120 својих компанија и запошљава више од 12.000 радника у Србији, а годишња размена је негде око две милијарде евра.

Читај ми!