Извор: РТС, Танјуг

Тома Фила пред празном салом Скупштине Града Београда: Нема кворума, следе избори

Председавајући Скупштини Града Београда Тома Фила рекао је пред празном салом да нема кворума за одржавање седнице и да следе нови избори. Одборници СНС-а, СПС-а и "Ми глас народа" нису дошли на седницу, док су представници СПН-а са транспарентима били у холу Скупштине. Рок за конституисање Скупштине Града истиче данас.

Извештај Зорана Слепчевића

Веселиновић: Предстоји борба за исправљање бројних нерегуларности

Одборник листе СПН-а Добрица Веселиновић рекао је да им предстоји борба за исправљање бројних нерегуларности које су видели, како каже не само посматрачи, него цела међународна јавност.

"Очекује нас борба да ову ствар са бирачким списком решимо, да га отворимо, да га поправимо. То је ствар целог друштва. Морамо да исправимо наш изборни систем и околности у којима се такмиче политичке партије, како би наше друштво живело у демократији и поштовало владавину права“, рекао је Веселиновић.

Напоменуо је да мора да се реши ситуација у медијима.

"Видели сте да РЕМ свој посао не чини. Морамо да доделимо пету фреквенцију, морамо да зауставимо функционерску кампању, морамо да спречимо притиске на бираче“, истакао је Веселиновић.

Скупштина града није конституисана, празна места одборника

Скупштина града Београда није конституисана, пошто је председавајући Тома Фила констатовао да поново нема кворума и да је истекао рок за формирање власти у главном граду

Фила је на почетку седнице рекао да нема кворума и да се нису испунили услови за конституисање.

"Оно што сам вам и рекао – избори", поручио је Фила и закључио седницу.

У сали није било одборника.

Представници СПН са транспарентима испред Скупштине града

Представници листе "Србија против насиља" окупили су се испред Скупштине Града Београда и у рукама држе транспаренте уочи седнице која је заказана за 10 часова.

Фото РТС/Зоран Слепчевић

Фила је ову седницу најавио 1. марта пошто је тог дана констатовао да нема кворума за рад и конституисање градске скупштине на коју нису дошли одборници са листе "Александар Вучић - Београд не сме да стане" и Социјалистичке партије Србије.

Седница је првобитно била заказана за 19. фебруар, али је и тада одложена због недостатка кворума.

Председништво СНС јуче је донело једногласну одлуку да се иде на нове београдске изборе.

Уколико Скупштина данас не буде конституисана потврђивањерм мандата одборника, избором председника Скупштине града и именовањем секретара, стварају се услови да се распишу нови избори.

Изборе треба да распише председник Скупштине Србије у року од месец дана, а да се они одрже у року од 45 до 60 дана. До тада ће градом управљати Привремени орган.

Читај ми!