Извор: РТС

Савет безбедности о стању на КиМ, Исток и Запад против уредбе о увођењу евра као једине валуте

У Њујорку је одржана ванредна седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, заказана на захтев Србије. Председник Србије Александар Вучић је у обраћању рекао да су привремене институције у Приштини намерно креирале неподношљиве услове за живот Срба, као и да спроводе систематске нападе на цивилно становништво. Таква ситуација у одсуству одговарајуће реакције може изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на Косову и Метохији, поручио је Вучић. Једностране одлуке и потези доприносе дестабилизацији Косова, поручила је шефица Унмика Каролин Зијаде.

Вучић: Србија није ничија марионета, већ независна, слободна и слободарска земља

Председник Александар Вучић поручио је на крају ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији на Kосову и Метохији, у реплици на излагање Аљбина Kуртија, да Србија није ничија марионета, већ слободна, независна и слободарска земља.

"Неко мора да схвати да у складу са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 једини територијални интегритет који је прекршен јесте територијални интегритет Србије. Нема других земаља у којима је дошло до кршења територијалног интегритета.  И коначно морам да захвалим и изразим захвалност за 109 земаља унутар УН које нису признале независност Kосова, да захвалим 109 народа у свету који се држе Повеље УН и Резолуције 1244", рекао је Вучић.

Такође, навео је да је поменуто у СБ УН да је Србија продужена рука Русије.

"Kао поносни председник Србије, а говорим свима вама и видите да ми је лако да вас погледам у очи и кажем да је Србија независна, суверена, слободарска земља, да ми нисмо ничије марионете, ни САД, Русије или било које друге земље у свету и тако ће и остати", поручио је Вучић.

Нагласио је да је толико поносан што је видео нашу заставу која се вијори пред зградом Уједињених нација.

"Хвала вам још једном што сте ме саслушали и што сте ми дали прилику да вам се обратим", истакао је Вучић.

Кина: Тензије представљају претњу по мир у региону

Кинески амбасадор при УН, Жанг Јун оценио је да су једнострани потези власти у Приштини имали огроман утицај на животе косовских Срба и изазвали тензије и панику које Кина сматра "веома озбиљним".

Нове тензије и обновљени антагонизам међу етничким заједницама представљају претњу по регионални мир и стабилност и доприносе било чијим интересима, рекао је кинески амбасадор.

Пекинг је од шефице УНМИК-а Каролин Зијаде затражио да захтева укидање незаконитих и неразумних одлука Приштине, док је од привремених власти у Приштини затражио да без одлагања одустане од ових одлука.

"Мир на КиМ утиче на мир и стабилност Балкана и читавe Европe. Кинески став о овом питању је јасан од самог почетка - једностране акције не помажу решавањеу косовског питања", рекао је Жанг Јун.

Подржавамо настојања страна да постигну обострано прихватљиво решење дијалогом у окворима Резолуције 1244 Савета безбедности УН, уз поштовање суверенитета, независности и територијалног интегритета Србије, рекао је кинески амбасадор.

Три британска предлога за смиривање тензија

Британски амбасадор при УН, Џејмс Кариуки навео је три хитна корака, који се морају спровести како би се смањиле напетости на Косову.

"Србија и Косово морају да поштују постојеће обавезе и избегавају једностране акције и реторику како би поставили основе за обострано прихватљив и одржив међусобни договор", рекао је британски амбасадор.

Кариуки је позвао Приштини да "суверена права користи у складу са визијом мултиетничке демократије засноване на уставним одредбама".

Рекао је да је недавним потезима, косовска централна банка покушала да испуни своју улогу и регулише промет страном валутом, али да је план спровођења ове одлуке, за сада, подбацио у пољу утицаја на мањинске заједнице.

"Треба да обезбеде да Срби и остале зааједнице и даље примају приходе док се не пронађе одрживо решење", рекао је Кариуки.

Уједињено краљевство позвало је Србију да приведе правди одговорне за догађаје у Бањској септембра прошле године.

САД траже хитно одлагање одлуке о финансијским трансакцијама

Амбасадорка САД при УН, Линда Томас-Гринфилд навела је да је Вашингтон изразио
резерве о одлуци да евро буде једина валута на КиМ и позвала Приштину да одложи спровођење ове одлуке док се не дефинишу одговарајући механизми у складу са најбољим европским праксама.

"Одлука је донета без адекватне припреме и без консултација са локалним становништвом. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен док се не дефинишу одговарајуће процедуре у складу са европским стандардима", рекла је Томас-Гринфилд.

Томас-Гринфилд је, такође, рекла да акције косовске полиције на западу КиМ и упад у просторије српске невладине организације није у складу са настојањима Приштине да створи мултиетничко друштво.

"Али кад смо овде, морамо упозорити да, после четири месеца, очекујемо да Србија позове на одговорност одговорне за догађаје из Бањске 24. септембра", рекла је Томас-Гринфилд.

Дијалог под окриљем ЕУ је најбољи начин да се реше нерешена питања, рекла је америчка амбасадорка.

Русија: Акције косовских Албанаца - ризик од новог међуетничког насиља

Заменик руског амбасадора при УН, Дмитриј Пољански оптужио је Приштину да је органозовала "антисрпски терор" са циљем да сво српско становништво заувек напусти територију КиМ, те од чланица Савета безбености затражио да "стане у заштиту косовских Срба".

Као резултат оваквих акција Приштине, око 40 одсто косовских Срба напустило је КиМ, рекао је Пољански, наводећи да је одлука о евру прозроковала економску неизвесност за велики број припадника мањинских заједница.

На тај начин, ризикујемо да добијемо ново избијање међуетничког насиља, рекао је руски дипломата.

Упозорио је на повреду гласачког права неалбанских заједница, експропријацију њихове имовине, те покушаје да се узурпира културно наслеђе и представи као албанско, рекао је Пољански, наводећи да су косовски Албанци организовали и насилно преузимање једне од цркви на КиМ.

Узнемиравање и арбитрарна хапшења виђених Срба су достигле ниво невероватан с обзиром да се све то дешава у срцу Европе, рекао је руски дипломата, наводећи да Приштина селективно спроводи постигнуте договоре.

"Како би схватили како да постигнемо трајан мир на овој српској територији, морамо да схватимо агресију НАТО пре безмало 25 година, што је резултирало жртвама и дугорочном штетом по здравље људи, што је некадашња државна секретарка Мадлен Олбрајт назвала колетаралном штетом", рекао је Пољански.

Москва је, такође, оштро протестовала против продаје противтенковски пројектила "џавелин" власти у Приштини.

Курти: Одредба о евру није усмерена против Срба

Председник привремених приштинских институција, Аљбин Курти навео је да се КиМ гради као мултиетничко друштво свих, засновано на демократији и владавини права.

"Како би успоставили демократске институције, успоставили смо сарадњу са бројним значајним факторима и раст привреде смо усмерили како би показали како економски напредак и демократија могу да иду руку под руку", рекао је Курти.

Курти је рекао да Приштина плодове напретка дели са припадницима мањинских заједница, као и да су ка српским општинама усмерени милиони евра на бројне пројекте.

Исељавање српског станиовништва са КиМ, објаснио је потрагом за бољим економским условима махом на западу Европе, а не, како је рекао, "наводним етничким чишћењем".

Председник привремених приштинских институција је рекао и да је Србија једина држава, уз Белорусију, која после напада на Украјину, није увела санкције Русији.

Говорећи о увођењу евра као једине валуте, Курти је рекао да ова одредба ни на који начин не спречава српске власти да помаже косовским Србима, већ омогућава транспарентност јавних финансија.

"Учинићемо све да косовски Срби наставе да примају помоћ од власти у Србији. Привржени смо налажењу најбољих начина да се ове трансакције наставе", рекао је Курти.

Вучић: Куртијевим доласком на власт број етнички мотивисаних напада увећан за 300 одсто

Председник Србије Александара Вучић рекао је да Приштина очигледно ствара неподношљиве услове за опстанак Срба, уз систематске нападе и отворено протеривања Срба са КиМ.

"Ако имамо на уму како се Приштина односи према од Унеска препознатој и заштићеној културној баштини, која је под сталном заштитом Кфора, јасно је како се односи и према српском становништву", рекао је Вучић.

Уз то врши се стални притисак на повратнике, који се оптужују за лажне ратне злочине, а на слободу се пуштају Албанци који су оптужени за јасне етнички мотивисане злочине против Срба и њихове имовине, рекао је председник Србије.

"Пре 2021. и доласка Куртија на власт било је 669 етнички мотивисаних напада, а од доласка Куртија тај број је увећан за 300 одсто", нагласио је Вучић.

Уз једнострану одлуку о укидању динара, Приштина је прибегла илегалном коришћену евра чиме је наставила са стварањем неподношљивих услова за живот Срба.

"Евро није легална валута на КиМ већ се тако третира, а укидање динара има за циљ даље поротеривања Срба", нагласио је Вучић.

Председник Србије је подсетио да је Приштина спровела нелегитимне изборе у четири општине у којима живи већински српско становништво, а које су Срби бојкотовали. Након тога су власти у Приштини уз помоћ специјалних полицијских снага на силу заузеле локалне управе, а Србе који су до тада ту радили протерали и забранили им да долазе на посао, подсетио је Вучић.

Опширније Краће

Председник Србије, Александар Вучић рекао је да су привремени органи власти на КиМ створили неподношљиве услове за Србе, те да спроводе свеобухватне нападе на српско становништво.

"Такве акције, уз изостанак одговарајуће реакције, могу изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на КиМ... На редовним седницама Савета безбедности обавештавали смо чланове Савета о тешким условима у којима живе Срби и остале неалбанске заједнице на КиМ. Тражили смо ову ванредну седницу јер развој ситуације и акције Приштине могу изазвати непоправљиву штету пре него што биде одржана наредна седница Савета безбедности на којој ће се разматрати извештај Унмика", рекао је Вучић.

Истакао је да је одлука косовске централне банке директан повод због којег је затражена седница.

"Тиме је тзв. руководство наставило нападе на Србе и друго неалбанско становништво на КиМ, јер је њихов опстанак на територији јужне српске покрајине у великој мери зависан директно од динарских средстава које долазе из буџета Републике Србије", поручио је Вучић.

Шефица УНМИК-а: Једностране акције не доприносе стабилности

Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде подсетила је на споразуме који су постигнути на Охриду и у Бриселу, наводећи да је њихово спровођење ишло тешко, те да су избори и серија инцидената довели до низа догађаја који су уздрмали стабилност на КиМ.

"Без обзира на то која страна предузима једостране потезе, то има директне последице на стање на терену", рекла је Зијаде, која се у седницу укључила путем видео линка.

Говорећи о увођењу евра као једине валуте на КиМ, Зијаде је оценила да ова одлука није ваљано објашњена, те да њено нагло спровођење погађа десетине хиљада људи, послове.

"Динар је за десетине хиљада људи био де факто главна валута... Упркос препорукама, задржан је прекратак рок и на заплењена је пошиљка динара... Према Бриселском споразуму предвиђено је формирање Заједнице српских општина".

Једностране одлуке и потези доприносе дестабилизацији Косова, рекла је Зијаде.

Почиње седница Савета безбедности о КиМ

Све је спремно за почетак седнице Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће, на захтев Србије, бити расправљано о стању на Косову и Метохији. 

Ситуација на Косову и Метохији била тема је ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација, која је на захтев Србије заказана за 21 час.

Србију је представљао председник Александар Вучић који је раније, говорећи о одлуци Приштине да забрани употребу динара на КиМ, рекао да ће о томе говорити у Савету безбедности УН и да ће неке од квалификација изговорити први пут.

"Ја морам да говорим о томе, и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности", рекао је Вучић.

Србија је у понедељак предала захтев Мисији Гвајане за сазивање ванредне седнице СБ УН.

У захтеву се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије која је у оштрој супротности са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом Савета безбедности 1244 и истиче да таква ситуација захтева одржавање посебне седнице СБ УН.

Наводи се да је на територији Косова и Метохије у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

"Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току", пише у захтеву Србије.