Извор: РТС, Танјуг

Лајчак у Приштини: Мало је било помака у нормализацији односа, одлука о суспензији динара биће саопштена сутра

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је било мало помака у нормализацији односа двеју страна. Више нема потребе постављати питање ''шта и како треба да се ради'', већ ''када'' се наставља дијалог и када ће доћи до нормализације односа, рекао је изасланик ЕУ после разговора са представницима приштинских институција. Oдлука о употреби динара на КиМ биће саопштена сутра.

Дан после посете Београду, Мирослав Лајчак имао је састанке са представницима институција у Приштини.

После сусрета са председницом привремених институција у Приштини Вјосом Османи, премијером Аљбином Куртијем и главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, одговарајући на питање да ли је влада у Приштини спремна да одложи одлуку у вези са суспензијом динара, Лајчак је рекао да ће информација о томе бити саопштена сутра.

"Поменули смо питање одлуке Централне банке. Али, нећу да будем портпарол владе. Биће информација која ће вам сутра бити саопштена", рекао је Лајчак.

Оценио је и да је у нормализацији односа између Београда и Приштине било мало помака.

азговарали смо и о томе колико можемо да постигнемо пре избора (за Европски парламент). Што се тиче дијалога, прошле године смо имали добре резултате, било је договора о енергетици и признању регистарских таблица, али мало је било помака у нормализацији односа'', рекао је Лајчак.

Још једном је нагласио да ЕУ подржава наставак дијалога Београда и Приштине и истакао да је потребно што пре да се путем дијалога дође до нормализације.

''Што пре. Желимо да се дијалог настави, јер поцес доноси много користи'', рекао је Лајчак.

Истакао је да ће, после разговора у Београду и Приштини, анализирати све што је чуо у претходна два дана.

"Информисаћу чланице и лидере ЕУ и припремићемо наредне кораке у овом процесу. Желимо да се настави процес нормализације, јер доноси бенефите свим грађанима који живе овде. Разговори су били корисни и потребни", нагласио је специјални изасланик Европске уније.