Извор: РТС

Вучић након сусрета са петорком: Тешки разговори, пред нама важни састанци у Бриселу

Председник Александар Вучић изјавио је, након сусрета са великом петорком, да је састанак био тежак, као и да очекује да ће наредних дана имати важне сусрете у Бриселу. Представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке и Италије претходно су посетили Приштину. Лајчак је у Приштини рекао да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље.

Извештај Драгане Биберовић

Лајчак: Обе стране морају да раде на деескалацији и нормализацији односа

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је, након разговора представника велике петорке са председником Вучићем, да је тема посете био напредак у имплементацији споразума о нормализацији и деескалација ситуације на КиМ у светлу последњих догађаја.

"Желимо да јасно кажемо да снажно осуђујемо напад на косовску полицију 24. септембра. Сви починиоци напада морају бити приведени правди и очекујемо пуну сарадњу Србије у том погледу", поручио је Лајчак након састанка.

Додао је да лидери имају одговорност према својим грађанима и да и Београд и Приштина морају да раде на деескалацији и нормализацији односа.

"Ту поруку смо пренели председнику Вучићу. Србија и Косово су ушле у нове договоре у фебруару и марту ове године и ми очекујемо од обе стране да почну да испуњавају своје обавезе и из нових и из старих споразума", рекао је Лајчак.

Истакао је да ће дијалог Београда и Приштине бити на дневном реду састанка министара спољних послова европских земаља у понедељак, а такође да ће о њему разговарати лидери ЕУ касније током наредне недеље, на Савету Европе.

"Ова посета ће директно утицати на те разговоре. Као што смо много пута рекли, нема европске будућности ни за Србију, ни за Косово, без нормализације њихових односа и примене усвојених споразума о нормализацији и садашњих и оних ранијих. Желимо да видимо стабилну, просперитетну и европску регију Западног Балкана и зато је дијалог од круцијалне важности. Наш разговор са председником Вучићем и премијером Аљбином Куртијем ће се наставити наредних дана", закључио је Лајчак.

Фото: РТС/Никола Младеновић

Вучић: Тежак састанак са петорком, очекујем важне састанке у Бриселу

Председник Александар Вучић истакао је да је имао тежак састанак са петорком.

"Верујем да ћемо у наредном периоду пронаћи пут за излазак из кризе. Наредних дана очекујем важне састанке у Бриселу", поручио је Вучић на Инстаграму.

Председник Вучић са "великом петорком" у Београду

У Председништву је око 14.30 почео састанак председника Србије Александра Вучића са "великом петорком", односно са европским изаслаником Мирославом Лајчаком, америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и дипломатским саветницима лидера Француске, Немачке и Италије.

На састанку у Председништву су специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветници за спољну и безбедносну политику председника Републике Француске и канцелара Савезне Републике Немачке, Емануел Бон и Јенс Плетнер и дипломатски саветник председнице Владе Републике Италије Франческо Тало.

Фото: РТС/Никола Младеновић

Куртијев кабинет: Велика петорка изнела нови план за напредак

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти захвалио је петорци на посети и истакао да је приоритет и хитно питање безбедност Косова и грађана, али, како је рекао, и граница и територије, наводи се у саопштењу Куртијевог кабинета.

"Након терористичког и злочиначког напада 24. септембра, који су извеле паравојне групе уз спонзорство и учешће Србије, казна је кључна како се не би поновило", истиче се у саопштењу.

На састанку се, како се наводи, говорило о нормализацији односа, односно о примени основног споразума и анекса за његову имплементацију.

Истиче се да је велика петорка изнела нови план за напредак.

Фото: Влада у Приштини

Вучић уочи састанка: Вероватно најтежи дан за мене и Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће данас имати састанак са "великом петорком" и да ће данашњи дан вероватно бити један од најтежих дана за њега и за Србију пошто зна са чиме и зашто представници долазе.

"Ноћима због тога не спавам, не знам да ли бих викао или плакао од муке. Али могу да вам кажем да ћемо тражити начин и успећемо да сачувамо Србију. И нећемо је дати на поклон никоме већ ће увек припадати нашем народу", поручио је Вучић говорећи на скупу СНС-а у Шапцу поводом прославе 15 година постојања странке.

Он је додао да у Председништво долази тзв. петорка "великих, најјачих, силних", а да је Србија мала земља, која мора да води бригу о себи да сачува свој народ и своју децу.

"Ја могу да вам обећам да се нећу борити да сачувам себе, али ћу се борити свим срцем да сачувам земљу ма колико да су силни и јаки. Чуваћу и Косово и Метохију и наш народ на КиМ", поручио је Вучић.

"Желимо да идемо напред са процесом нормализације и спровођења договореног у Охриду"

Мирослав Лајчак је навео да су догађаји од 24. септембра "врло јасно подвукли да су деескалација и нормализација сада хитнији него икада пре".

"Било какви услови или одлагања су неприхватљиви и такође очекујемо да Косово и Србија у потпуности испуне своје обавезе из дијалога", рекао је Лајчак у Приштини.

Са Куртијем и његовим првим замеником Бисљимијем су, како је пренео, имали дубок и садржајан састанак о томе како да напредују у процесу нормализације односа и постигну напредак у спровођењу споразума из прошлости о нормализацији.

"Пажљиво смо слушали излагање и виђење премијера Куртија, рекао је да је забринут у вези са безбедносном ситуацијом на северу Косова. Желим да кажем да терористички напад на Полицију Косова за шта су одговорни наоружани појединци представља јасну ескалацију без преседана. Изразили смо наше саучешће премијеру и јако осуђујемо напад од 24. септембра. Истакли смо врло јасно да сви починиоци морају бити приведени правди и очекујемо пуну сарадњу Србије и конкретне акције у вези с тим. Догађаји од 24. септембра ово не негирају, нити мењају чињеницу да су Косово и Србија прихватили споразум о путу ка нормализацији раније ове године", додао је он.

Лајчак је поновио обавезу Приштине да оснује Заједницу српских општина.

"Као премијер Косова, премијер Аљбин Курти има обавезу да постигне напредак у процесу нормализације односа ако Косово жели да направи напредак на путу ка ЕУ. Овде морамо да истакнемо потребу за напретком приликом успостављања Заједнице општина са већински српским становништвом на Косову без даљег одлагања. Без тога, неће бити напретка на путу Косова ка ЕУ", рекао је Лајчак.

Похвалио је спремност премијера Куртија да ускоро "наставе разговоре" и додао да нема алтернативе дијалогу.

"Он доноси нормализацију односа између Косова и Србије и отвара европски пут за Косово и Србију. Напади у Бањској 24. септембра су променили многе ствари и мислим да сам био врло јасан, они морају бити прописно истражени, закључци донети, а починиоци се морају суочити са последицама. Истовремено, дијалог се мора наставити, у ствари, то је важније него икада пре јер ако нема дијалога, можда ће бити понављања ескалације, а то није оно што ми желимо и сигуран сам да то није оно што ви желите. Зато смо овде и зато желимо да идемо напред са процесом нормализације и спровођења договореног у Охриду", нагласио је Лајчак.

Казао је да је у току процес утврђивања чињеница о догађајима у Бањској.

"ЕУ и НАТО су очигледно врло заузети утврђивањем чињеница и мислим да ће ускоро доћи време у ком ћете бити информисани о резултатима", навео је Лајчак.

Мирослав Лајчак је одбацио раније Куртијеве наводе да је пристрасан и "на страни Србије".

"На страни сам Европске уније. Фокусирали смо се на суштину током данашњег састанка", казао је.

За питање забране пласмана српске робе на КиМ, рекао је да ће се о њему расправљати у оквиру дијалога.

"Наша јака преференција је да се уклоне све препреке слободном кретању људи, робе и стварању нових економских прилика у региону", подвукао је Лајчак.

Лајчак у Приштини: Имамо план, али не могу о детаљима

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље и да након Приштине путује у Београд на састанак са председником Србије. 

"Увек имамо план, тако да имамо план. О томе смо разговарали са премијером Куртијем и разговараћемо о томе са председником Вучићем. У овом тренутку не могу да улазим у детаље. Нема алтернативе дијалогу јер дијалог доноси нормализацију односа између Београда и Приштине и отвара им пут у ЕУ", рекао је Лајчак. 

Он је поновио да треба што пре основати Заједницу општина са српском већином.

Европски посредник је додао да без формирања Заједнице Приштина не може да напредује ка Европској унији.

Велика петорка стигла у Приштину

Представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке и Италије стигли су у Приштину.

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже за РТС да велика петорка данас у Београд не доноси ништа ново, и да је то компромисно решење које би на неки начин легализовало нову реалност.

Упитан да ли ће данас бити притисака на Београд по принципу "узми или остави", оценио је да то може лако да се деси, имајући у виду време које проводе у Београду, и пре тога у Приштини.

"То је убрзана посета по систему – спроведите ово што је договорено у Бриселу у фебруару, односно у Охриду у марту, а то значи да Србија погнуте главе иде против својих националних и државних интереса у смислу признавања некакве независности Косова", сматра Човић.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке, Италије, после посете Приштини, стиги у Београд.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је уочи доласка да делегацију чине Емануел Бон, саветник председника Француске, Јенс Плетнер, саветник немачког канцелара, Франческо Тало, саветник италијанске премијерке, као и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Сврха посете је конкретан напредак у имплементацији Споразума о путу нормализације и деескалацији после најновијих дешавања, рекао је Стано.

Нагласио је да ЕУ, њене државе чланице и САД снажно подржавају нормализацију односа Београда и Приштине, и европску будућност региона.

"Имамо јасна очекивања да ће стране наставити процес нормализације и испунити своје обавезе без одлагања или услова", поручио је Стано.

Чланови велике петорке боравили су у Србији 20. јануара поводом наредне рунде дијалога Београда и Приштине, а тема разговора био је француско-немачки план, о којем је касније направљен договор у Охриду.

Читај ми!