Извор: РТС, Танјуг

Вучић са Си Ђинпингом у Пекингу, потписан споразум о слободној трговини

Председник Александар Вучић, који предводи српску делегацију на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", састао се у Пекингу са кинеским председником Си Ђинпингом. У присуству двојице председника потписан документ о слободној трговини. Српска делегација потписала је раније данас већ неколико билатералних докумената – о изградњи више саобраћајница, извозу јабука, модернизацији фиксне мреже.

Вучић: Надам се да ћемо имати прилику да угостимо председника Сија у наредним месецима

Председник Вучић захвалио је председнику Сију на изузетном гостопримству и срдачној добродошлици.

"Надам се да ћемо имати прилику да угостимо председника Сија у Србији у наредним месецима“, написао је Вучић на Инстаграму.

Вучевић са генералом Џанг Јоусјом о сарадњи Србије и Кине у области одбране

Mинистар одбране Милош Вучевић састао се у Пекингу са потпредседником Централне војне комисије Кине генералом Џанг Јоусјом са којим је разговарао о значају сарадње у области одбране, за коју је истакнуто да је развијена, интензивна и да се константно унапређује.

Вучевић, који борави у Пекингу на Трећем форуму за међународну сарадњу "Појас и пут" као део званичне делегације Србије, нагласио је да лични односи председника Александра Вучића и кинеског председника Си Ђинпинга дају посебан печат традиционалном челичном пријатељству Србије и Кине, саопштено је из Министарства одбране.

Министар је захвалио на подршци коју Кина пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије и заштити наших националних интереса, оцењујући да је принципијелан и доследан став Кине по питању Косова и Метохије доказ искреног пријатељства.

Нагласио је да Србија доследно и искрено "подржава политику Једне Кине".

"Србија води самосталну и независну спољну политику и упркос свим притисцима наставља са одговорном политиком мира и стабилности," истакао је Вучевић додајући да Србија остаје посвећена поштовању међународног права и пуној примени до сада постигнутих споразума.

Говорећи о сарадњи у области одбране између Србије и Кине, Вучевић је указао на значај обостране заинтересованости за њено унапређење на још виши ниво.

Војнотехничка сарадња, нагласио је, најразвијенији је сегмент сарадње у области одбране са Кином, додајући да је у претходном периоду у овој области учињен најконкретнији напредак.

Током састанка разговарано је и о модалитетима сарадње у сегменту опремања беспилотним летелицама и системима противваздухопловне одбране, који су значајан елемент одбране нашег ваздушног простора и наше земље.

Током данашњег састанка разговарано је и о значају и могућностима даљег развоја војно-војне сарадње, сарадње у области војне медицине, као и војнообразовне сарадње.

Фото: Министарство одбране
Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић објавио је снимак са свечане вечере коју је председник Кине Си Ђинпинг са супругом приредио поводом Трећег форума за међународну сарадњу "Појас и пут".

На снимку се види и оркестар који свира песму "Тамо далеко", уз традиционалну игру изведену на бини.

Опширније Краће

Изузетно пријатељски разговор са кинеским председником Сијем о свим важним питањима, више него раније разговарали смо о КиМ и ономе што Србија пролази и примени двоструких стандарда, рекао је председник Србије Александар Вучић новинарима у Пекингу.

Кратко сам разговарао са Владимиром Путином, није било билатералног сусрета, рекао је Вучић.

Захвалио је Емануелу Макрону на пријатељству према Србији.

Опширније Краће

Вучић са страним званичницима о инцијативи "Појас и пут" и улози чланица УН

Председник Александар Вучић саопштио је да се у Пекингу, уочи свечане вечере коју приређује председник Кине Си Ђинпинг, састао са премијером Мађарске Виктором Орбаном, генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, председником Индонезије Јоком Видодом, председником Казахстана Касим-Жомартом Токајевим и председником Кеније Вилијамом Рутом.

"Са пријатељима Орбаном, Гутерешом, Видодом, Токајевим и председником Рутом разговарао сам о значају иницијативе каква је 'Појас и пут' и месту и улози држава чланица УН у данашњем свету", објавио је Вучић на свом Инстаграму.

Председник Србије је са страним званичницима разговарао уочи свечане вечере коју приређује председник НР Кине Си Ђинпинг са супругом, а поводом Трећег форума за међународну сарадњу Појас и пут.

"Без обзира на део света у којем се сретнемо, увек искористимо прилику да разменимо мишљења о актуелним питањима и новим потенцијалима за сарадњу", навео је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Србија никада није била против Кине, пријатељство издржало тест тешких времена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Пекингу, на састанку са председником Кине Си Ђинпингом, да је Србија једина земља у Европи која се никада није придружила ниједној декларацији против Кине и да је пријатељство две земље издржало тест тешких времана.

"Поштовани председниче Кине, веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да вам се данас овде обратим, заједно са мном у посети је највећи део Владе Србије, готово сви министри, што говори о нашем односу према Кини и поштовању које имамо, али и нашим очекивањима", рекао је Вучић на састанку.

Казао је да је Си изговорио важну реченицу - да је наше пријатељство прошло тест тешких времена, са чиме је сагласан.

"И морам да кажем у условима не малих притисака на Републику Србију, наша земља је једина у целој Европи која се никада није придружила декларацијама које би критиковале или нападале Кину, по било ком питању. И по питању Хонг Конга, Тибета, Синђана, Тајвана или било ког другог, увек смо били на страни Кине, политици једне Кине и тако ће и остати", поручио је председник Вучић.

Додао је да је веома поносан на чињеницу што се Србија није придружила ниједној декларацији против Кине, као и на наше пријатељство.

"Поносан сам и на наше пријатељство, на то што увек указујете поштовање према једној бројчано малој земљи као што је Србија и на томе смо вам бескрајно захвални", нагласио је Вучић.

Опширније Краће

Меморандум о сарадњи у области управљања у ванредним ситуацијама

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао је са министром за ванредне ситуације Кине Вангом Сијангсијем Меморандум између о сарадњи у области смањења ризика од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама.

"Овај Меморандум омогућиће ефикаснију сарадњу две државе у области превенције и реаговања у ванредним ситуацијама“, саопштило је Министарство.

Такође, потписан је и Меморандум о сарадњи у области безбедности на раду.

Опширније Краће

Вучић: Кинеско гостопримство је надалеко познато

Председник Вучић објавио је на Инстаграму заједничку фотографију са званицама на Форуму "Појас и пут".

"Посебно драга фотографија са председником НР Кине Си Ђинпингом и осталим званицама. Кинеско гостопримство је надалеко познато, а лична пријатељства су посебна привилегија. Зато се надам да ћемо ускоро поново имати част да угостимо у Србији нашег драгог пријатеља, председника Сија", написао је Вучић.

Вучић: Споразум о слободној трговини отвара нове видике у односима Србије и Кине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Споразум о слободној трговини, који је потписан у Пекингу, отвара нове видике у односима две земље, као и да је иницијатива "Појас и пут" донела много доброг нашој земљи.

"Веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да данас будем у Пекингу. Са мном су и министри Владе Србије, што говори о поштовању и самој прилици да будемо ту. У свим областима у којима сарађујемо бележимо напредак. Иницијатива "Појас и пут" донела је много доброг нашој земљи", објавио је Вучић на Инстаграму након сусрета са председником Кине Си Ђинпингом.

Поносим се нашим пријатељством и резултатима које смо постигли, нагласио је Вучић.

"Хвала Вам, председниче Си, на личном ангажману на јачању веза наших држава и народа", навео је председник Србије.

Опширније Краће

Споразум о слободној трговини са Кином потписан у присуству Вучића и Сија

У присуству председника Александар Вучића и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга, данас су у Пекингу потписана четири споразума, од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Кине, који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно производа и 8.930 са кинеске стране.

Споразум о слободној трговини су потписали министар трговине Томислав Момировић и Ванг Вентао, министар трговине Кине.

Поред тог споразума, потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине, као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи у оквиру иницијативе "Појас и пут" између Владе Кине и Владе Србије.

Потпис на Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике ставили су министар финансија Србије Синиша Мали и председавајући Националне комисије за реформу и развој Џенг Шанђије.

Састанку двојице председника и потписивању споразума, поред Малог и Момировића присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

Председник Вучић се састао у Пекингу са председником Кине Си Ђинпингом

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом у Пекингу.

Састанку присуствују и чланови српске делегације, међу којима су министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар трговине Томислав Момировић и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

После састанка биће потписани и билатерални документи између две земље. Најважнији споразум је споразум о слободној трговини који потписују министар трговине Томислав Момировић и Ванг Вентао, министар трговине Кине.

Биће потписани средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе "Појас и пут" између Владе НР Кине и Владе Србије, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине, као и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, који потписују министар финансија Синиша Мали и Џенг Шанђије, председавајући Националној комисији за реформу и развој.

Опширније Краће

Јовановић: Србија један од лидера у Југоисточној Европи кад је реч о оптичкој мрежи

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је, поводом потписивања комерцијалног уговора "Телекома" и компаније "Хуавеј" за изградњу оптичке мреже, да је Србија, када се гледају параметри који се тичу оптичке покривености, један од лидера у Југоисточној Европи.

"Данас сам имао састанак са руководством компаније Хуавеј и њеним потпредседником Џе Вангом и његовим тимом, где смо констатовали добру сарадњу која је нарочито интензивирана 2014. године и где је Хуавеј веома битан партнер Телекома и Владе Србије", рекао је Јовановић.

Додао је да је њему као министру за информисање и телекомуникације посебно важан пројекат изградње оптичке инфраструктуре у руралним подручјима, односно увођење брзог интернета у свим селима, где је циљ Србије да се до краја 2025. године сва села покрију брзим интернетом.

Према његовим речима, ту је Хуавеј партнер Србије и ради један део неопходне инфраструктуре.

"У време када су таленти битни у целом свету, у шта улаже и Хуавеј, ова компанија је урадила добру ствар пошто је позвала најбоље студенте из Србије да дођу и да буду део овог догађаја, да виде културу и традицију Кине, али и да се сусретну са најновијим технологијама, а Хуавеј јесте један од лидера у свету ИТ", рекао је Јовановић.

Истакао је да је пут даљег развоја сваке земље заснован на талентима, на улагањима у знање и да је и Србија доста урадила у трансформацији система просвете увођењем ИТ у основне школе, повећањем броја ИТ одељења у средњим школама, повезивањем основних и средњих школа на брзи интернет.

Џе Ванг је истакао да Хуавеј у континуитету ради на развоју талената у Србији.

"Сарађујемо са основним и средњим школама, као и са факултетима. Обезбедили смо стипендије да подстакнемо ђаке и студенте да изучавају информационо-комуникационе технологије. Донирали смо опрему за учење, 150 смарт школских табли, па сада ђаци и студенти могу да похађају часове на даљину захваљујући таквој опреми", рекао је Џе Ванг.

Навео је да је ова компанија ове године донирала и 150.000 долара у стипендијама да подстакне ђаке и студенте да развијају своје таленте у области информационо-комуникационих технологија.

Опширније Краће

Усаглашавање извоза јабука у Кину

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је у Пекингу да је потписан споразум са Кином за усаглашавање извоза јабука из Србије и истакла да је о томе преговарано шест година.

"То је трећи споразум у овој години. У мају смо потписали и усагласили сертификате за извоз меда и хране за кућне љубимце. Јабука је изузетно значајна... Колико је значајна и колико није било лако преговарати говори чињеница да о томе преговарамо већ шест година. Ево, коначно, срећна сам што данас могу да пошаљем добре поздраве из Кине", рекла је Танасковићева за Танјуг.

Нагласила је да је генерално веома битан став Кине према пољопривредно-прехрамбеним производима из Србије и да либерализација, која је тема разговора наших и кинеских званичника, као и споразум који ће бити потписан, подразумевају јако широк спектар производа.

"Од малине, суве шљиве, јабуке, меда, пилетине, свињског меса, невероватно много тога. Они су задовољни нашим производима, ти производи се овде траже. По квалитету смо дефинитивно препознати, сада је остало да се споразумом дозволи либерализација", рекла је министарка пољопривреде и потврдила да ће велики број наших производа бити ослобођен царине.

Танасковићева је рекла да следи договор о извозу српских вина и подсетила да је извоз наших вина у Кину већ почео, али да ће бити веома значајно када се и српски винари ослободе царине за улазак на кинеско тржиште.

"Генерално, ми са Кином тек отварамо наше тржиште, и даље смо у дефициту у смислу увозно-извозних прехрамбено-пољопривредних производа. Али, ја се надам да ће са усаглашена три сертификата ове године и са могућношћу либерализације већ од следеће године бити озбиљно другачије. Тренутно највише извозимо јунеће и свињско месо, али оно што тек следи је комплетно наше воће, у смрзнутом асортиману производа. Сува шљива је изузетно важна, мед јако битан, као и јабука", рекла је Танасковићева.

Изразила је уверење да ће се у Србији, с обзиром на велико кинеско тржиште, од сада више улагати у увећање засада.

Опширније Краће

Споразум у области забране илегалне трговине културним добрима

Министарка културе Маја Гојковић изјавила је у Пекингу да Србија и Кина, када је реч о култури, добро сарађују и на билатералном, али и на мултилатералном плану, како у Унеску, где нам Кина даје свесредну подршку у питањима која су важна за Србију и увек гласа у прилог ставовима Србије, тако и у оквиру формата Кина и централно-источноевропске земље, где смо већ имали три форума.

Гојковићева је, након састанка са министром културе и туризма Кине, истакла да је круна потписивање билатералног споразума влада Србије и Кине у области забране илегалне трговине културним добрима.

"Тиме смо показали да поштујемо документе Унеска и да обе државе приступају сарадњи у области која је постала веома уносна за оне који желе да зараде крађом туђих културних добара", рекла је за Танјуг Гојковићева.

Навела је да сарадња подразумева и заједничко учествовање у истрагама кад се утврди да је неко починио такво кривично дело.

Гојковићева је истакла да је задатак целог човечанства да спречи крађу културних добара, пре свега на археолошким налазиштима.

Додала је да је разговарано о Иницијативи "Појас и пут" и да је сачињена ретроспектива који су програми до сада урађени.

Гојковићева је навела да са Кином имамо потписан трогодишњи споразум програма сарадње и да је договорено да почне израда програма од 2024. до 2027. године.

"Од пре годину дана имамо веома активан културни центар 'Иво Андрић', који је посебан у односу на све остале културне центре присутне у Пекингу, јер смо јединствени по томе што уз програме учествују управо уметници из Србије и разговарају са публиком и то је новина и за кинеску публику и рад културних центара у Пекингу", навела је Гојковић.

Према њеним речима, у току је изложба плаката из филмова Велимира Бате Живојиновића, познатог по филму "Валтер брани Сарајево" и свим легендарним филмовима који су повезивали некадашњу Југославију са Кином.

"Очекујемо идуће недеље да будемо активни учесници преко културног центра у изложби која је направљена као један од догађаја овог великог форума и да прикажемо наше народно стваралаштво, ношње, фотографије лепих предела Србије и тиме подстакнемо не само област културе и препознатљивост Србије у данашњој модерној Кини, већ и да их привучемо туристичким лепотама, јер култура и туризам у савременом свету не могу више да се раздвоје", истакла је Гојковићева.

Споразум у области забране илегалне трговине културним добрима
Опширније Краће

Извештај Бојане Млађеновић

Вредност потписаних уговора у Кини скоро четири милијарде евра за 300 километара нових путева

Министарство сабраћаја, инфраструктуре и грађевинарства данас је у Пекингу потписало три комерцијална уговора са кинеским компанијама, који се односе на изградњу инфраструктуре у Србији, а министар грађевинарства Горан Весић је рекао Танјугу у Пекингу да је вредност тих уговора скоро четири милијарде евра и да то доноси скоро 300 километара нових путева.

"Први се односи на брзу саобраћајницу 'Осмех Војводине', која почиње на Бачком Брегу и иде преко Сомбора, Куле, Врбаса, Бечеја и Новог Бечеја, Кикинде и на крају до Српске Црње.

Дужина тог пута биће 186 километара, плус додатак до Српске Црње, тако да ћемо изаћи скоро на 200 километара када будемо завршили. То ће бити веома важан пут који ће повезивати не само север Србије већ и Мађарску и Румунију, због чега очекујемо да буде веома прометан", рекао је Весић.

Истиче да ће радови на брзој сабраћајници почети у наредних месец дана и да су за првих 5,5 километара већ издате грађевинске дозволе.

Потписан је и уговор о изградњи ауто-пута између Београда, Зрењанина и Новог Сада, који ће бити дуг 105 километара. Пројектовање тог ауто-пута се завршава и очекује се да радови почну следеће године, рекао је Весић и указао да ће се тако Нови Сад повезати на трећи ауто-пут, чиме ће тај град добити одличну саобраћајну повезаност.

"Ове две саобраћајнице значе да ће Банат, који је био запостављен, сада саобраћајно повезати, што је значајно за развој саобраћајне инфраструктуре. Укупна вредност ових уговора биће између три и по и четири милијарде евра.

Градимо скоро 300 километара ауто-пута и брзе саобраћајнице, то је огроман допринос наставку изградње саобраћајне инфраструктуре, што је иначе визија председника Вучића, да се Србија развија кроз развој саобраћајне инфраструктуре.

Сваки пут, свака пруга значи да ћемо имати нова радна места, бољи животни страндард и развој привреде", истакао је Весић.

Трећи уговор који је потписан односи се на куповину пет кинеских брзих возова. "Ми смо дуго преговорали са нашим пријатељима из Кине у вези са овим уговором.

За 54 милиона евра добили смо пет возова, што значи да ћемо сада имати брзе возове, кинеске возове који ће саобраћати на прузи Београд–Будимпешта.

Неки од тих возова ће бити у функцији већ почетком 2025. године, ми ћемо до краја 2024. године завршити наш део брзе пруге до Суботице, и већ 2025. године, након тестирања пруге, имаћемо брзи воз од Београда до Суботице, путоваће се сат и десет минута. Када наши пријатељи из Мађарске буду завршили свој део пруге, ићи ћемо до Будимпеште", рекао је министар.

Навео је да сви возови које купујемо из Кине имају све европске стандарде и да ће моћи да се користе на пругама ЕУ.

Весић истиче да је то је био наш услов, и да кинеским пријатељима то није био проблем да испуне. "Они имају заиста највећи број брзих пруга на свету. Кина има више од свих других земаља заједно, имају преко 40.000 км брзих пруга, а некима од њих се саобраћа и до 350 километара на сат", рекао је Весић Танјугу.

Указао је да је током јутра потписао и споразум са Министарством транспорта Кине.

"То је споразум о координацији свих активности у инфраструктури. Тако да ћемо мој колега и ја убудуће имати састанак једном месечно са свим кинеским компанијама које раде у Србији, пролазити кроз статус свих пројеката и на тај начин водити рачуна о томе да се сви пројекти извршавају на време. Такође, заједнички смо се договорили да направимо један програм у којем ће учествовати кинеске компаније које раде у Србији у оквиру кога ће студенти техничких факултета, који већ имају потписан уговор са министарством на чијем сам челу, да долазе у Кину на стручну праксу", поручио је Весић.

На тај начин, каже Весић, студенти са грађевине, архитектуре, саобраћаја, не само са Београдског универзитета, већ и са нишког и новосадског, имаће прилику да на лицу места са кинеским компанијама стичу праксу када је у питању изградња пруга, изградња брана и свега онога што раде кинеске компаније.

Опширније Краће

Вучић са Ванг Хунингом

Председник Александар Вучић састао се у Пекингу са Ванг Хунингом, председавајућим 14. Националног комитета Кинеске народне политичке консултативне конференције и чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине.

Председник је раније рекао да је Хунинг на челу политичког тела које саветује кинеско руководство и да је то најзначајнији политички мислилац савремене Кине.

"Хвала на гостопримству и изузетном дочеку. У Кини се заиста осећам као код куће. Као и прошлог пута када смо се састали, и овога пута ћу моћи много да научим од вас. Посебно се радујем састанку са председником НР Кине, јер је то прилика да искажемо захвалност не само за пријатељство већ и за сву подршку коју Кина даје српској страни на сваком плану”, написао је Вучић на Инстаграму уз фотографију сусрета са Ванг Хунингом.

Опширније Краће

Потписано неколико билатералних споразума

Представници Кине и Србије потписали су неколико билатералних докумената којима се унапређује сарадња две земље.

Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је оквирни споразум о пројекту изградње брзе саобраћајнице Гранични прелаз Бачки Брег – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Бечеј – Кикинда – Гранични прелаз Српска Црња, са компанијом China State Construction.

Весић је потписао и комерцијални уговор о изградњи ауто-пута Београд – Зрењанин – Нови Сад са компанијом Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, као и комерцијални уговор са компанијом CRRC за набавку пет брзих електромоторних возова.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић потписао је са представницима CRBC-а протокол о сарадњи за развој спољашње (базне) инфраструктуре Српског кинеског индустријског парка “Михајло Пупин” у Србији.

Директор Телекома Србија Владимир Лучић потписао је комерцијални уговор о трећој модернизацији фиксне мреже Телекома Србија са компанијом Хуавеј, а током посете очекује га потписивање уговора о финансирању треће фазе модернизације фиксне мреже Телекома Србија са банком "Бенк оф Чајна".

Опширније Краће

Александар Вучић, који са делегацијом Србије борави у Пекингу на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", састао се са Ванг Хунингом, а састанку су присуствовали и министри у Влади Србије, који су део делегације.

"Хвала на гостопримству и изузетном дочеку. У Кини се заиста осећам као код куће. Као и прошлог пута када смо се састали, и овога пута ћу моћи много да научим од вас. Посебно се радујем састанку са председником НР Кине, јер је то прилика да искажемо захвалност не само за пријатељство, већ и за сву подршку коју Кина даје српској страни на сваком плану”, написао је Вучић на Инстаграму уз фотографију сусрета са Ванг Хунингом.

Председник Србије је раније рекао да је Хунинг на челу политичког тела које саветује кинеско руководство и да је то најзначајнији политички мислилац савремене Кине.

Потписано неколико билатералних споразума

Партнерство Србије и Кине наредних дана биће потврђено потписивањем три стратешка документа. Међу њима, најважнији – Споразум о слободној трговини очекује се да буде потписан данас, а до јуна би требало да ступи на снагу.

Данас је већ потписано неколико билатералних докумената којима се унапређује сарадња две земље.

Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је оквирни споразум о пројекту изградње брзе саобраћајнице Гранични прелаз Бачки Брег – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Бечеј – Кикинда – Гранични прелаз Српска Црња са компанијом China State Construction.

Весић је потписао и комерцијални уговор о изградњи ауто-пута Београд – Зрењанин – Нови Сад са компанијом Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, као и комерцијални уговор са компанијом CRRC за набавку пет брзих електромоторних возова.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић потписао је са представницима CRBC-а протокол о сарадњи за развој спољашње (базне) инфраструктуре Српског кинеског индустријског парка “Михајло Пупин” у Србији.

Директор Телекома Србија Владимир Лучић потписао је комерцијални уговор о трећој модернизацији фиксне мреже "Телекома Србија" са компанијом "Хуавеј", а током посете очекује га потписивање уговора о финансирању треће фазе модернизације фиксне мреже "Телекома Србија" са банком "Бенк оф Чајна".

Читај ми!