Извор: RTS, eeas.europa.eu, Танјуг

Вучић у Бриселу: Разговори неуспешно завршени, Приштина није прихватила компромисни предлог ЕУ

Председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састали се у Бриселу у оквиру нове рунде дијалога са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком. После скоро пет сати одвојених и трилатералног састанка, разговори неуспешно завршени, рекао Вучић. Како је навео, компромис је подразумевао да се прво говори о ЗСО.

Извештај Душана Гајића из Брисела

Вучић: Тежак дан у Бриселу, састанак у немогућим условима

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су данашњи преговори у Бриселу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом били тешки и да су одржани ''у готово немогућим условима''. 

"Није био лак дан у Бриселу. У тешким и готово немогућим условима, не неуспешан сасвим'', рекао је Вучић у видео-снимку који је објавио на свом налогу на Инстаграму.

Вучић је тренутно у Будимпешти, где га очекују састанци са мађарским и бугарским највишим званичницима.

''Сада смо у Будимпешти и чекамо разговор са бугарским премијером и мађарском председницом. Разуме се, и са мађарским премијером'', рекао је Вучић. Он је такође честитао сутрашњи празник - Дан српског јединства.

''Хоћу да свим грађанима честитам празник, сутра славимо Дан српског јединства, у целокупном српском народу. Морам да славимо нашу заставу, нашу црвено-плаво-белу тробојку, наше претке који су нам оставили отаџбину, како бисмо умели да ценимо будућност наших потомака, због којих све радимо'', рекао је председник Србије. Он је поручио да су пред Србијом дани ''великих економских победа''.

''Све што смо у претходном периоду учинили је само прво полувреме, а пред нама је друго полувреме са великим економским победама, надам се огромног напретка. А то можемо само ако смо заједно и ако смо уједињени. Живела Србија и наш народ'', рекао је Вучић.

Курти: Нисам прихватио ЗСО као предуслов, нећу тражити оставке градоначелника

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је на састанку у Бриселу изнео предлог за примену споразума из Брисела и имплементационог анекса из Охрида, али да је Србија прво затражила формирање Заједнице спрских општина, што он, како каже, не може да прихвати као предуслов.

Поручио је да неће тражити од градоначелника на северу КиМ да поднесу оставке, иако је признао да им је легитимитет слаб. Курти је новинарима у Бриселу рекао да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак прихватио предлог Београда и изразио жаљење због тога.

"Ја сам једини који је изнео предлог на састанку у Бриселу, који је подразумевао један секвенцијални путоказ како да се изврши имплементација споразума из Брисела од фебруара ове године и имплементационог анекса из Охрида. Ни са српске стране ни са стране Брисела није било никаквог папира као предлога", рекао је Курти новинарима.

Он је додао да када је, како је навео, сазнао да Београд није предложио никакав секвенцијални путоказ, него само, како тврди, "предао документ", којим условљава да најпре мора да се формира Зајдница спрских општина.

"То нас враћа у ситуацију у априлу 2013, али ово више није сцена где су Кетрин Ештон, Роберт Купер, Ивица Дачић и Хашим Тачи. Сада је 10 година касније", рекао је Курти. Он је додао да сви споразуми који су обавезујући и валидни морају да се примене и истакао да то каже и члан 10. основног споразума.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да током састанка лидера Београда и Приштине није било могуће решити међусобне несугласице и истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није био спреман за започињање процеса који води успостављању Заједнице српских општина, већ је инсистирао на дефакто признању тзв. државе Косово.

Борељ је након састанка нагласио да је пут две стране ка ЕУ кроз дијалог и да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа.

"Без нормализације неће бити европске будућности ни за Косово ни за Србију", упозорио је Борељ.

Он је додао да је са Куртијем и Вучићем покушао да нађе решење за напредак на основу предлога који је изнела ЕУ, али да Курти није био спреман за постизање напретка и започињање кредибилног процеса ка успостављању ЗСО и инсистирао је дефакто на признању тзв. државе Косово, док је Вучић прихватио предлог ЕУ.

Борељ је рекао да је успостављање Заједнице српских општина кључни елемент у процесу нормализације односа и да је кључно да преговори о статуту ЗСО почну без даљег одлагања. 

Каже да је током састанка разговарано о кризи на северу КиМ и да су се фокусирали на примену споразума о путу ка нормализацији односа, што је, нагласио је, кључно за процес нормализације.

Обраћање Александра Вучића новинарима

"Ово нас води у веће проблеме, Курти не прихвата ЗСО"

Вучић је нагласио да Курти не жели да прихвати формирање Заједнице српских општина већ поставља неке услове.

"Европски предлог у ствари јесте да идемо у паралелном смислу и они знају да прво мора да иде Асоцијација српских општина или Српска заједница, како је ми називамо. Када питате Куртија хоћеш ли, само ми потврди, хоћеш ли да формираш, да прихватиш формирање ЗСО, ви никада не добијете позитиван одговор", каже Вучић.

Прецизира да је Куртијев одговор потврдан, уз услов да не важи 21 од 22 тачке које је тзв. косовски уставни суд одбацио, као и то да нема извршних овлашћења као што је написала бивша висока представница ЕУ Федерика Могерини.

"И хоћу, трећа тачка, ако то буде у складу са уводним текстом који су писали специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар. Замислите, нама извор права постаје нешто што чак није интервју него нешто што су писали у неким новинама Ескобар и Шолe", рекао је Вучић.

Председник је додао да је то све у реду, али да све што они говоре постоји у документима потписаним 2013. и 2015. године.

"То мора да буде ЗСО, онда није шта ви волите или не волите, већ оно што сте прихватили и оно што сте потписали. ЕУ је чак рекла океј, али хајде да направимо компромис, ја сам рекао да није проблем, можемо да разговарамо, можемо да видимо све и кад смо дошли до тога, Курти је то одбио. Ја знам да нас ово само води у веће проблеме, неко би рекао да би требало да будем радостан, ја нисам радостан", рекао је председник.

Вучић је рекао да ће и ЕУ изаћи са још јаснијим ставом него што је он то учинио, али и да се увек труди да буде коректан и да то не злоупотребљава, како чине неки медији.

"Тако да ја рачунам да је мир у најбољем и највећем интересу и Срба и Албанаца и верујем да је то нешто са чиме не треба нико од нас да се игра. Надам се да ћемо у будућности моћи да пронађемо нека решења, јер овако идемо не само у ћорсокак већ и у нешто што је непознато, а када идете у нешто непознато, онда нажалост никада нисте сигурни где ће да заврши", рекао је Вучић.

Поновио је да највећи интерес једног и другог народа треба да буде очување мира.

Опширније Краће

"Још сам забринутији за Србе на КиМ, све српске општине ће бити део ЗСО"

Председник је рекао да су у Лепосавићу и Косовској Митровици по наређењу Аљбина Куртија лажни одборници донели одлуку да приступе албанској асоцијацији општина, али да је реч о "циркуској представи".

"Две од четири општине на северу као што сте видели данас су се прикључиле албанским општинама и ја сам се на то насмејао и рекао да је то циркуска представа и то пред албанским новинарима. Те ће општине као и друге две као и осталих шест бити део Заједнице српских општина", рекао је Вучић

Додао је да су у Лепосавићу и Косовској Митровици по наређењу Аљбина Куртија лажни одборници донели одлуку да приступе албанској асоцијацији општина.

На питање да ли је на састанку било речи о повлачењу косовских специјалних снага са севера КиМ, председник је рекао да је он говорио о томе и додао да за пет сати разговора није било времена да се разговара о свему.

"Ја сам представио све што се дешавало од 3. јуна. Нисам овде зато што ми је то потребно за изборну кампању. Пре свега сам забринут и помало сам задовољан што је Србија показала конструктивност и жељу да приступа компромисним решењима", рекао је Вучић.

Истакао је да је после данашњег састанка још забринутији за позицију Срба на КиМ, као и да очекује реакцију ЕУ.

Опширније Краће

"Увек ћемо морати да разговарамо, не верујем да је ово крај света"

Одговарајући на питање шта је наредни корак, Вучић је рекао да ће увек морати да се разговара и да не верује да је ово "крај света".

"Сигуран сам да ће се чути одговор ко је заслужан, ко је одговоран, то је једноставно нешто што мора да се догоди. Оно што је за нас важно, то је да сам сигуран да ми морамо да наставимо да разговарамо", рекао је Вучић.

На питање да ли је ЕУ помињала неке мере, Вучић је одговорио да он није Аљбин Курти који, како је рекао, говори о томе да је потребно да "употребите бич против Србије".

"Ја нећу то да радим, ја то не желим ни албанском становништву на КиМ нити било коме другом, ја то не радим, то није мој принцип деловања, то није мој животни принцип. Ћутим и кад неко оде у затвор, јер не нападаш оног ко не може да се брани. Што бих ја то радио, питајте ЕУ", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Оставке су најбоље решење за избор нових градоначелника"

Вучић је рекао да је, када је реч о изборима за градоначелнике на северу КиМ, најбоље решење да се иде на оставке.

"Добио је одговор и (Габријел) Ескобар, с којим сам ја разговарао касно синоћ, да је најбоље решење да се иде на оставке, зато што цео програм, петиције и свега другог – да ли ви знате колико би то било да се само иде кроз то. Знате ли каква је процедура? Намерно измишљена и сви то знају и овде, да је то намерно направљено да би се избегао суштински изборни процес", рекао је председник.

Објаснио је да је у случају петиција потребно 118 дана да би се дошло до тренутка расписивања избора и да је неко намерно то све направио.

"Курти каже да му не пада на памет да се одрекне не знам чега него своје двојице градоначелника. Као што знате, у Зубином Потоку и Звечану су претпостављам из Тачијеве партије градоначелници, а овамо су у Лепосавићу и Митровици лажни градоначелници из Куртијеве партије. То је један приступ који не разумем, али ја сам рекао да сам спреман да разговарам са Србима у сваком тренутку и да видим како ми можемо да допринесемо и по том питању деескалације ситуације", каже Вучић.

Додао је да ипак није било на дневном реду то, већ друге ствари.

"Да ли смо дискутовали о овоме, јесмо дискутовали, о свему смо дискутовали, али био је европски предлог на дневном реду и ово је резултат који сам вам већ рекао", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Разговори неуспешни – прихватили смо да се прво разговара о ЗСО, Курти није

Имали смо разговоре и мислим да су неуспешно завршени у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа, рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу.

"Србија је прихватила компромисан предлог ЕУ, али Курти није желео да га прихвати и састанак је окончан", рекао је Вучић.

"Компромис је подразумевао да се прво утврди да ли је процес око ЗСО кредибилан па да после видимо које су наше обавезе. Друга страна то није прихватила", навео је Вучић.

Додао је да су на састанку разговарали и о ситуацији на северу КиМ, те да је указао на то колико у сваком процесу успостављања рационалних односа смета и омета свакодневно шиканирање и хапшење и држање у притвору Срба.

Нагласио је да је у последња два месеца 55 одсто више инцидената на КиМ него под било којом претходном администрацијом у Приштини.

"Ми смо изнели да од нашег последњег сусрета и од последње изјаве 27 представника ЕУ од 3. јуна, имамо 22 еклатантна потеза Приштине, и данас смо имали у Кориљу у општини Звечан, где су провоцирали и покушавали да застраше људе. И када су видели да сам ја то изнео током самог дијалога, људе су повукли, али то се свакодневно дешава", навео је Вучић.

"Покренули смо питање илегалне експропријације, исељавања Срба из институција са својих радних места, Курти ће морати да одговори на питање експропријације, а за исељавање не верујем", додао је Вучић.

Истакао је да је, што се тиче самог тока преговора, било не много пријатних, већ углавном непријатних ствари, пошто се сви боре за своје.

"Јасно је да Курти избегава да формира ЗСО и то је суштина свега, Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли, не само ми, већ ЕУ – какав је ходограм и како ствари морају да се одвијају и такав њихов предлог, упркос томе што није нимало лак за нас, прихватили, а Курти је одбио и тако је завршено све", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Завршен трилатерални састанак

Око 13.40 је завршен заједнички састанак званичника ЕУ са Вучићем и Куртијем.

Извештај Душана Гајића из Брисела

И даље траје трилатерални састанак у згради Европске службе за спољне послове, јавља дописник РТС-а у Бриселу.

Борељ: Видећемо да ли су Вучић и Курти спремни да преузму одговорност

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ поручио је Твитеру да је крајње време да се почне са применом Споразума на путу нормализације односа Београда и Приштине.

"Данас ћемо видети да ли су Вучић и Курти спремни да преузму одговорност", додао је Борељ.

(Reuters)

Почео трилатерални састанак

После одвојених разговора, око 11.30 почео је трилатерални састанак представника Београда и Приштине са представницима Европске уније.

На састанку су председник Србије Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ, као и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. 

Завршен разговор са Вучићем, у току састанак са Куртијем

Борељ и Лајчак завршили су састанак са Вучићем. У току је други билатерални разговор са Куртијем, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Фото: Instagram/@buducnostsrbijeav

Вучић стигао у Брисел, почела нова рунда преговора

Одвојеним састанцима председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са шефом дипоматије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, почела је нова рунда преговора Београда и Приштине.

Вучића је, први пут, на улазу у зграду дочекао Борељ.

Према плану, прво се одржава састанак са делегацијом Београда, а затим са представницима приштинске делегације.

После тога је планиран заједнички, трилатерални разговор.

Једно од главних питања – како до легитимних градоначелника

На столу у Бриселу примена Споразума о путу ка нормализацији и анекса о имплементацији, постигнутих пре око пола године. Разговараће се и о текућим питањима, проблемима на северу КиМ, деескалацији, а једно од главних питања биће како доћи до легитимних градоначелника у четири српске општине на Северу, да ли петицијом, како то предлаже Приштина, или оставкама градоначелника, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је око девет часова одвојеним састанцима Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са двојицом лидера, након чега је уследио заједнички, трилатерални разговор.

На састанку је било речи о примени Споразума на путу нормализације, а нарочито о Заједници српских општина.

На последњем састанку у Бриселу, Александар Вучић и Аљбин Курти нису сели за исти сто. Председник Србије рекао је да је представио извештај о повредама ухапшених Срба који ни за шта нису криви.

Кључна тема разговора за Београд и сада ће бити осигуравање мира за Србе на Космету.

Уочи наставка дијалога, Вучић је рекао да је о новим нападима на Србе на КиМ већ разговарао са Лајчаком. "Све што могу да кажем је да сам већ разговарао са Мирославом Лајчаком и указао на тај проблем. Наставићу то да радим", поручио је Вучић.

С друге стране, Курти каже да је телефоном разговарао са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром о, како је навео, потреби да се осигура несметана и брза имплементација Основног споразума и његовог анекса.

Ескобар је истакао да га Курти није уверио да је посвећен нормализацији, оценивши да би оставке албанских градоначелника на северу биле бржи пут до избора.

Читај ми!