Извор: РТС

Вучић: "Експо 2027" ће променити Србију, од данас се све мери до 2027. године; Брнабићева представила пет фокуса

Од данас се све мери до 2027. године, поручио је председник Александар Вучић у обраћању јавности и додао да ће "Експо 2027" променити Србију. Истакао је да ћемо уложити око 12 милијарди евра како бисмо се представили у најлепшем светлу. Премијерка Ана Брнабић представила је пет области које ће бити фокус у наредном периоду. Циљ нам је да до 2027. имамо потпуно аутономно возило и да током изложбе "Експо 2027" сва возила у оквиру "Експо 2027" буду електрична возила без возача, нагласила је премијерка.

Најважније што су председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић рекли:

– Премијерка представила пет области које ће бити фокус у наредном периоду

– “Експо 2027“ ће променити Србију, то ће бити огромне промене за нашу земљу, рекао је председник Вучић

– У 28 градова, мимо Београда, биће урађено по сто и више фасада у наредне три године

– Национални фудбалски стадион мора да буде готов до јесени 2026. године

– Железничка станица “Прокоп“ отвара се за нешто више од два месеца

– Аутобуска станица ће бити готова до 2025. године

– Сви пројекти, планирани да се ураде у наредне четири године, коштаће око 12 милијарди евра

Конференција за новинаре Александра Вучића и Ане Брнабић

О страдању унука и деде у Бачкој Паланци: Сагледаћемо све захтеве грађана

На питање премијерки Брнабић, која је јуче посетила Бачку Паланку и где грађани траже оставку свих чланова општинског Штаба за ванредне ситуације, да ли ће неко да поднесе оставку из моралних разлога јер су дечак и његов деда страдали зато што су каблови под напоном били на улици, одговорио је председник Вучић и истакао да ће сагледати све захтеве грађана и да ће одговорни, уколико их има, сносити одговорност.

“Ми ћемо сагледати све захтеве грађана, али не Цвијетића, Погачара и осталих из Новог Сада, професионалних демонстраната који гледају и труде се само да се појаве на сваком месту не би ли направили неку глупост, и не би ли чак вређали породице страдалих, јер им се не допада шта породице страдалих говоре, како у Београду, тако у Младеновцу, тако у Смедереву, тако у Бачкој Паланци. Људи само хоће да у болу и у тузи прођу ови најтежи дани за њих, наравно, очекујући да одговорни, уколико има одговорних за било шта, сносе ту одговорност. У складу са тим доносићемо одлуке у наредном периоду, нема никакве сумње“, поручио је Вучић.

"Избори у Београду кад год опозиција хоће, али не одлучују да ли ће бити и других"

Вучић је, упитан да ли ће бити београдских избора, изјавио да му то нико није тражио, а да их је он нудио педесет пута, као и да опозиција не одлучује да ли ће, ако буде београдских избора, то бити избори само у престоници.

"Да ли ће бити само београдски или још неки, то ћемо да видимо, пошто то није фонтана жеља. Дакле, хоћете београдске изборе, нема проблема. Хајде да седнемо да се договоримо када желите да буду, децембар, април, мај никакав проблем. Да ли ће бити још неких избора, то није ваше питање, ваљда се пита још неко у овој земљи“, рекао је Вучић.

"У сваком тренутку када хоће београдске изборе, нека нас обавесте, али ја морам да вам кажем да сам слушао до сада да неће ниједне изборе", истакао је Вучић.

О писму европских и америчких парламентараца: Суштински је усмерено против Србије

Вучић је изјавио да је писмо 56 европских и америчких парламетараца упућено челницима САД, Велике Британије и ЕУ суштински усмерено против Србије, јер се у њему наводи да је за Србију добар онај који би признао самопроглашену независност Косова и не би правио проблеме у региону тиме што би се борио за права српског народа у РС и Црној Гори.

"Видео сам да је 56 парламентараца потписало писмо у којем сам нападнут лично, крив сам што помажем народу у Републици Српској, све као луткар повлачим потезе, на повоцу држим разне политичаре. Исто тако, Бог зна шта радим са Србима у Црној Гори желећи да истакнем њихову тешку позицију, на КиМ правим проблеме пошто не признајем независност", рекао је председник Србије.

"То је моја кривица. поносан сам на ту кривицу. Поносан сам када ме напада Алиша Кернс и други, али сам такође поносан када видим да ту нема неких имена која су ту увек била", навео је председник упитан да прокоментарише писмо које су потписали западни политичари и упутили га челницима САД, Велике Британије, ЕУ.

Опширније Краће

"Украјина би признањем Косова изгубила све у једном дану"

Председник је, на питање новинара да се могу чути коментари да ће Украјина признати самопроглашену независност Косова, изјавио да верује да Украјина то неће учинити, јер би тиме у једном дану изгубила све адуте које има у рукама и сав политички кредибилитет.

Вучић је подсетио да је Украјина пријатељска земља и да никада нисмо имали проблеме.

"Мислим и уверен сам, да је председник Володимир Зеленски много мудрији и паметнији од шефа спољнополитчког одбора украјинског параламента (Олександар Мережга) јер замислите да Украјина призна независно Косово, у једном дану је изгубила све што је имала у рукама. Данас може да каже да се држи међунарондог права и Повеље УН. Како то после може да каже. Уверен сам да тај адут Зеленски неће бацити из својих руке", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Стопа раста најважнија да би сви пројекти могли да се изгурају"

Да би сви пројекти могли да се изгурају, истакао је Вучић, потребно је да се цела Србија бори заједно и да покушамо да своју земљу представимо на најлепши могући начин у мају 2027. године.

"За нас је стопа раста најважнија, зато је важно да радимо што је могуће више, да се боримо што је могуће више", истакао је Вучић.

Истакао је да је замолио партнере из Европске уније, пошто сматра да је Европа добила организацију Експа иако је није добила ЕУ, да са нама заједно учествује у одређеним идејама.

“Сви пројекти ће коштати око 12 милијарди евра“

Вучић је навео да ће сви пројекти, планирани да се ураде у наредне четири године, коштати око 12 милијарди евра, не рачунајући пројекте за које је новац већ обезбеђен.

"Истовремено са Експо и пројекат Запловите Србијом"

Председник је најавио пројекат "Заполовите Србијом", који ће бити развијан истовремено са припремама за Експо, у који ће бити уложено више од 150 милиона евра, а да ће 2. септембра бити отворен пристан у Земуну недалеко од зграде Капетаније.

Рекао је да ће тада први пут у историји у Земун доћи и један велики крузер и да ће то бити додатни наговештај наших могућности са коришћењем Дунава.

Вучић је навео да ће на Дунаву бити 12 станица од Сомбора до Апатина, Оџака, Новог Сада, Смедерева, да су предвиђене марине, путничка пристаништа, понтони за међународни и домаћи линијски саобраћај, све до Прахова.

"Све ћемо то морати да урадимо у наредне две године. То су огромне инвестиције од преко 150 милиона евра који ће бити уложени", рекао је Вучић.

Додао је да ће за Експо у Београду бити уведен речни такси и да ће бити урађен пристан.

Најавио да ће код Музеја савремене уметности на Ушћу бити изграђен Природњачки музеј, у коме ће се наћи 125 збирки са преко два милиона артефаката које сада нико не може да види.

Према његовим речима, то ће бити музејска и четврт културе, јер ће се у близини градити и нова концертна дворана за Филхармонију.
Код хотела "Југославија" градиће се и велики акваријум, истакао је председник.

Осим фасада у градовима Србије он је рекао да ће се од Лебана и Царичиног града преко Ниша и Костолца уложити у Путеве римских императора што може да привуче велику пажњу европске и светске јавности.

Вучић је рекао да ће велика ствар бити и то што "Делта" завршава Сава центар, у који улажу преко 100 милиона евра и где ће бити велика конгресна дворана.

Изјавио је да се разматра и изградња читавог насеља за српске стручњаке који су се вратили из иностранства.

“Размишљамо да направимо читаво насеље, елитно и ексклузивно, за наше стручњаке из иностранства. Све је већи број повратника у земљу. Хоћемо да им обезбедимо најбоље услове што се тиче ИТ сектора, вештачке интелигенције и биотехнологије", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"За Експо ће бити донет лекс специјалис, експропријација по постојећим законима"

Вучић је најавио да ће за Експо 2027. бити донет лекс специјалис, који неће обухватати убрзану експропријацију.

"Експропријацију ћемо обавити у складу са постојећим законима. Разговараћемо са људима, дати добру цену и покушати да то завршимо на најбржи могући начин", истакао је председник.

"Уговор за линијску инфраструктуру вредан 198 милиона евра"

Председник је навео да је уговор за линијску инфраструктуру, која подразумева осам километара градских булевара, планирани гасовод са мерном регулационом станицом, топловод и хладовод – вредан 198 милиона евра.

Објаснио је да хладовод представља цеви кроз које пролази, не само топли, већ и хладни ваздух, те да је реч о најновијем систему који у Србији досад није примењиван.

"Надам се да ћете ви из Београдских електрана и људи који то раде, бити у стању да то урадите", рекао је Вучић.

“Прокоп за нешто више од два месеца, аутобуска станица 2025. године“

Вучић је најавио да ће железничка станица “Прокоп“ бити отворена 20. октобра.

Такође, додао је, гради се 18 километара пруге, тако да ће са аеродрома моћи директно да се иде до Прокопа.

Потом, пруга ће се продужити, тако да ће се спојити центар Београда са Обреновцем. "Са Аеродрома ћемо моћи да идемо директно до Прокопа возом. Идемо на Земун, Алтину, Земун поље, скреће се до новог насеља Сингидунум и долази се до аеродорма. Ми очекујемо да Аеродорм - Прокоп буде не више између 15 и 25 минута", рекао је Вучић

"После се продужава даље, иде ка станици Сурчин, до Националног стадиона. Идете од Аеродрома до Националног стадиона, односно од центра града до Националног стадиона за пола сата овим возом, затим тај воз иде даље на Јаково и Обреновац. Тиме спајамо центар Београда са Обреновцем, Јаковом, Сурчином, Батајницом, Камендином, Земун Пољем, Алтином, Тошиним бунаром, Новим Београдом и Београд центром", навео је Вучић.

Истакао је и да пруга иде брзином 120 километара на сат, а реализација је предвиђена до 2026. године.

Аутобуска станица ће бити готова до 2025. године, најавио је председник.

“Коначно смо то покренули, иако смо много каснили“, додао је Вучић.

Истакао је да је за стари мост на Сави пронађено место где ће имати велику упоребну вредност, а то је да споји почетак Земуна са Великим ратним острвом, додајући да ће то кандидовати грађанима.

"Национални стадион мора да буде готов до јесени 2026. године"

Вучић је рекао да национални фудбалски стадион мора да буде готов до јесени 2026. године.

"Ми се надамо и раније. Ми мислимо да ће то бити најлепши фудбалски стадион у целој Европи", истакао је Вучић.

Навео је да је почетак изградње заказан за јун 2024. године.

Поред стадиона, додао је, биће комерцијални садржај, за чију изградњу ће се тражити помоћ свих наших стручних људи, који ће бити позвани, и становника Београда и Србије који ће да кажу како и на који начин да се то уради.

Биће изграђене и стамбене јединице, 1.500 стамбених јединица за око 3.000 људи, које ће одмах после Експа дати на тендере купцима под повољним ценама.

Напоменуо је и да ће у близини веома брзо бити завршена и железница.

"У наредне три године више од 100 фасада добиће 28 градова Србије"

Експо 2027 није никаква шарада, ми ћемо то да урадимо уз огроман ентузијазам и рад људи, поручио је председник Србије.

"Реч је о подручју од 212 хектара где ће бити и Национални фудбалски стадион, комерцијални садржаји, стамбене јединице, смештајне јединице за учеснике Експа као и нови сајам, али и нова железница", рекао је Вучић.

Оно што је важно када је реч о Експу јесте да ни други градови у Србији неће бити изостављени.

"У 28 градова, мимо Београда, урадићемо 100+ фасада у наредне три године, и тиме улепшати те градове и учинити их туристички привлачније", рекао је Вучић.

Северни део Србије имаће много тога новог, врло брзо ће бити завршена и пруга до Суботице, иде се у изградњу брзе пруге до Ниша и крака до Димитровграда, као и обилазница око Крагујевца, а уз помоћ државе локалној самоуправи биће завршена и Градска тржница.

Вучић: Еспо ће променити Србију, од данас све меримо до 2027. године

Председник Србије Александар Вучић, у обраћању из Палате "Србија", рекао је да према програму Србија 2020-2025 година а који су многи представљали као шарену лажу, сада је јасно да смо на добром путу упркос проблемима, инфлација коначно пада и до краја године она ће пасти на 9 одсто.

"Ми смо предвидели много пројеката за изградњу школа, вртића и путева. У условима скупог новца на светском трежишту, ми нисмо зауставили ниједан пројекат на изградњи инфраструктуре, од изградњи ауто-путева до железнице", рекао је Вучић.

Председник је рекао да су данас дошли да представе готово потпуно измењени план до 2027. године и да се у извршење планова креће одмах и да се од данас све мери до 2027. године.

"Један од пројеката је и Експо 2027 који смо добили и Београд ће у наредне четири године добити потпуно ново лице. То ће бити искоришћено за даљи напредак и развој Србије", рекао је Вучић.

То ће бити огромне промене за нашу земљу и позваће све људе, без обзире на њихово политичко опредељење, да учествују јер све мора да буде завршено пре краја 2026. године.

"Како бисмо Србију представили у најлепшем светлу... Ово ће значити квантни скок за економију наше земље, допринеће расту и повећању и плата и пензија", рекао је Вучић.

Брнабићева представила пет области које ће бити фокус

Премијерка је навела пет области које су фокус у наредном периоду:

1. Аутономна вожња, тј. возила без возача

Брнабићева је навела да је у Србији пре месец дана издата прва дозвола за возило без возача степена 3, што значи да возач јесте на месту возача, али не управља командама аутомобила.

"У томе смо једна од првих пет земаља које су то урадиле. Нама је циљ да до 2027. имамо тај максималан ниво 5 где је потпуно аутономно возило и да током нашег Експа 2027 сва возила у оквиру Експа буду електрична возила без возача", рекла је Брнабићева.

Желимо да Србија буде прва у Европи у овој области, поручила је премијерка.

2. Био 4 кампус је један од највећих пројеката ове Владе

Добра вест је да ћемо ми кренути са припремним радовима у новембру ове године, ми ћемо кад дође Експо у Србију 2027. године имати највећи део кампуса готов, спреман и усељен, навела је Брнабићева.

"Ту ће радити више од 5.000 научника, студената и професора, а имамо потписане споразуме о сарадњи са неким од највећих светских фармацеутских компанија", додала је.

3. Научно-технолошки паркови

Премијерка каже да су научно-технолошки паркови донели много тога доброг.

"Настављамо са изградњом научно-технолошких паркова и пре свега потпуни фокус на Ниш, Чачак и сада на Научно-технолошки парк у Крушевцу. Најкасније крећемо са изградњом у првом кварталу 2024. године. Гурамо и амбиција нам је да кренемо са изградњом у четвртом кварталу ове године", рекла је Брнабићева.

4. Наставак улагања у Крагујевац

Премијерка каже да су Крагујевац подигли државним Дејта центром, као и да ће крајем августа бити уручен сертификат за најбезбеднији Дејта центар на свету.

"Дејта центар у Крагујевцу је нама дао могућност да Крагујевац ставимо у центар развоја наших информационо-комуникационих технологија и вештачке интелегенције", рекла је премијерка.

Најавила је и да су обезбедили средства у буџету да 2024. године крену у изградњу иновационог дистрикта, што ће бити важно за Крагујевац и Шумадију.

5. Развој вештачке интелегенције

Ми смо једна од 11 земаља у свету које имају развој вештачке интелегенције у курикулуму за основне и средње школе, навела је Брнабићева.

Указала је да већ имамо један суперкомпјутер у Дејта центру Крагујевцу, а да сада купујемо још један.

"Желимо да Србија буде апсолутни лидер у Европи у области развоја вештачке интелегенције", рекла је Брнабићева.

Опширније Краће

"Кренули смо убрзано да се припремамо за Експо 2027"

Премијерка је навела да је други фокус о којем жели да говори и оно што је њој посебно важно, а постало је један од мортора развоја наше земље, то је сектор информационих технологија.

“Кренули смо убрзано да се припремамо за Експо 2027 где ћемо представити читаву Србију као земљу иновација, савремених технологија, земљу која је један од лидера у Европи у областима као што је вештачка интелегенција", рекла је Брнабићева.

Брнабић: Ванредна ситуација и даље на снази у 31 локалној самоуправи

Премијерка Ана Брнабић навела је да су услед поплава у мају, јуну и јулу ванредну ситуацију  погласиле 63 локалне самоуправе. Додаје да је ванредна ситуација и даље на снази у 31 локалној самоуправи.

"У периоду од 19. до 22. јула олујно невреме је погодило територију Србије и проглашено је 13 ванредних ситуација", наводи Брнабићева.

"До сада смо исплатили 24.200.000 динара државне помоћи за обнову оштећених стамбених објеката у својини грађана, услед дејства поплава у мају и јуну", рекла је премијерка.

Додала је да су исплатили део захтева људи из Крагујевца, Чачка, Краљева и Свилајнца.

"Сутра се исплаћују решења која су издата у Аранђеловцу. У овом тренутку имамо још 308 записника који су тренутно у Министарству на верификацији, то ћемо брзо завршити и очекујемо додатне исплате у наредним данима", рекла је Брнабићева.

Наводи да 21 локална самоуправа још није доставила документацију на верификацију тј. ниједан записник.

“Са њима ћемо сутра и прекосутра одржати састанке да видимо шта је проблем и да их убрзамо", додала је.

Поручује да су два апсолутна прироитета – домаћинства и школе како би деца кренула у школу од 1. септембра.

У овом тренутку наводи да су приоритетне основне школе у Трговишту и Рачи, као и да ће то кренути да се ради наредних дана, али и вртићи у Ћуприји и Аранђеловцу који ће бити потпуно реконструисани.

"Приоритет је и да убрзамо састављање записника након олујног невремена како бисмо обештетили људе, изградили нове куће тамо где треба да се изграде и нове школе и вртиће тамо где су у потпуности уништени", поручила је Брнабићева.

Опширније Краће

Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић обратили су се јавности из Палате "Србија".

Читај ми!