Извор: РТС

Трилатерални самит у Бечу: Србија, Аустрија и Мађарска штите Европу од притиска миграција

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на трилатералном самиту у Бечу, заједно са аустријским канцеларом Карлом Нехамером и мађарским премијером Виктором Орбаном. На конференцији за медије поручено је да Србија, Мађарска и Аустрија штите Европу од притиска миграција. Одржан је и састанак министара унутрашњих и министара спољних послова трију земаља.

Министар Гашић потписао Меморадум о јачању сарадње са Аустријом

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао је Меморандум о разумевању о јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција са министром унутрашњих послова Аустрије Герхардом Карнером и замеником министра унутрашњих послова Мађарске Бенцем Ретваријем.

Тим меморандумом додатно ће се унапредити сарадња у очувању безбедности граница, сузбијања ирегуларних миграција и кријумчарења људи и осим што предвиђа интензивирање активности полиција држава потписница омогућиће укључивање других земаља погођених ирегуларним миграцијама.

Меморандум је потписан у оквиру трећег трилатералног састанка Мађарске, Србије и Аустрије којем су присуствовали највиши званичници ових држава, наводи се у саопштењу МУП-а Србије.

Министар Гашић присуствовао је и састанку министара спољних и унутрашњих послова Србије, Мађарске и Аустрије на којем је Србија похваљена за постигнуте резултате у борби против ирегуларних миграција.

МУП Србије

Конференција за медије Нехамера, Орбана и Вучића

Орбан: Захвалан сам Вучићу на сарадњи када је реч о гасу

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је у Бечу да прича о сарадњи Србије и Мађарске у снабдевању гасом показује значај суживота и сарадње земаља Средње Европе.

Орбан је на питање новинара о снабдевању гасом подсетио да је Србија много година добијала гас преко Мађарске, а да сада Мађарска добија гас преко Србије.

"Захвалан сам председнику Вучићу на тој сарадњи и што имамо тако добре односе", рекао је Обран и оценио да је цела прича око гаса показала и добре везе између Србије и Мађарске.

Председник Вучић је потврдио да је Србија уз помоћ мађарских пријатеља успела да реши велики део проблема и додао да је захвалан мађарском премијеру Виктору Орбану и Петеру Сијарту и да Србија има довољно гаса.

"Србија је синоћ имала 588 милиона кубних метара гаса у складиштима. Уз редован доток гаса, не би требало да имамо било каквих проблема током зиме, без обзира на то што се очекује повећање цена. Мислим да ће бити минимално или га уопште неће ни бити", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Питање миграција држаћемо под контролом

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је важно што се потписује трилатерални меморандум и да ће се питање миграција држати под контролом и у најбољем интересу наших земаља и целе Европе.

"Много тога сам научио од канцелара Нехамера и премијерa Орбана по питању односа у свету и онога како они виде будућност Европе и света и верујем да ћемо сви заједно пронаћи начин да у годинама пред нама променимо трендове који говоре да се стварни економски раст сели ван Европе. Наш посао је да покушамо да сачувамо европски напредак и за пет, шест и десет година", рекао је Вучић.

Навео је и да је поносан што је Србија допринела некој врсти стабилности у Европи и да се нада скором виђењу у Будимпешти.

Вучић је рекао и да је изнео ставове Београда поводом ситуације на КиМ, али да због различитог односа домаћина и гостију према том питању није на ту тему говорио више.

Орбан: Штитимо Европу од притиска миграције

Премијер Мађарске Виктор Орбан захвалио је председнику Србије Александру Вучићу на, како је рекао, сјајној сарадњи коју су имали претходних година.

"Ми штитимо Европу од притиска миграције. Без Србије и Мађарске, Аустрија, Немачка, Холандија и друге земље би биле преплављене стотинама хиљада миграната", истакао је Орбан.

Захвалио је и аустријском канцелару на сарадњи и на томе што је Аустрија бранила став Мађарске на последњем састанку Европске комисије.

"Постоје многе ствари које су добре, али и друге које нису тако сјајне. Ми смо успели да разјаснимо ситуацију и објаснимо колико нам је тешко и колико напора улажемо у борбу против нелегалних миграција. Јако смо захвални на добрим суседским односима. Управо преко наших земаља је најјача та миграциона рута", рекао је Орбан.

Нагласио је да не штити само Мађарску, већ и целу Европу.

"На спољним границама смо задржали и зауставили на стотине хиљада миграната. Много њих на граници између Мађарске и Србије. Можете да схватите колико тога смо урадили. Без наших напора би Европска унија била преплављена. Наша сарадња је делотворна и успешна", истакао је Орбан.

Нагласио је да Мађарска није сагласна са одлуком Европске уније о квотама за пријем миграната.

"То би могло да буде растерећење за Италију, али ће погоршати ситуацију у Аустрији и другим земљама. Ми имамо један ефективан мађарски систем који је бољи од неефективног европског система и морамо да се изборимо за то да прихвате и наше ставове јер је код нас ситуација тешка", рекао је Орбан.

Опширније Краће

Нехамер: Систем ЕУ имао пропусте, важно да сарађујемо

Канцелар Аустрије Карл Нехамер истакао је да морамо да схватимо да је систем ЕУ имао пропусте и да нису довољни механизми Уније, већ да је неопходно да сарађујемо.

“Наше земље су доста погођене нерегуларним миграцијама. Одавно смо скренули пажњу да није лако борити се против тога и ојачати свест о том проблему. У међувремену смо схватили да су миграције приоритет у ЕУ, али и између Уније и њених савезника“, казао је Нехамер.

Према његовим речима, Аустрија је заједно са Мађарском и Србијом повукла кочницу у смислу успостављања бољег система за добијање азила.

Желим да се захвалим полицијама Србије и Мађарске што помажу у борби против кријумчара људи. Аустријска полиција је запленила 100 шлепера, и послала полицајце у Србију и Мађарску. Даље ћемо развијати сарадњу полиција и потписати споразум којим ћемо развијати сарадњу, са тежиштем да се боримо против структура које стоје иза кријумчара. Организовани криминал  је развио системе. Морамо уложити међународни напор како бисмо се изборили против тог проблема“, казао је Нехамер.

Наводи да је неопходно унапређивати сарадњу.

Знамо да је јако битна и сарадња са Бугарском. Успоставили смо пилот пројекте у Бугарској и Румунији који су показали да имају неке ефекте. Хуманитарни циљ иза читавог нашег деловања је да окончамо смрти и умирања на Средоземном мору. Зато желимо да побољшамо поступке за добијање азила и смањимо илегалне миграције“, навео је Нехамер.

Опширније Краће

Одржани и састанци министара полиције и министара спољних послова три земље

У Бечу се одржава трилатерални самит, али и састанци министара унутрашњих и спољних послова Србије, Аустрије и Мађарске.

Председник Вучић је на Инстаграму навео да у Бечу разматрају битна безбедносна питања од стратешког значаја – "поготово имајући у виду ризике и све веће изазове којима смо изложени и ми и цела Европа".

"Србија је доказала да је снажан, поуздан и озбиљан партнер, што остаје и у будућности, спремна да преузме део терета и ефикасно обави свој део посла", навео је Вучић.

Како је истакао, разговараће се и о европском путу Србије, енергетској безбедности и јачању сарадње на свим пољима.

"У временима општег неповерења, када су многа савезништва стављена на пробу, Србија наставља да негује партнерства и пријатељства са озбиљним државама, чиме снажи своје позиције и углед на међународној политичкој сцени", закључио је Вучић.

По повратку у Београд, Вучић ће се вечерас састати и са албанским премијером Едијем Рамом, који је јуче боравио у Приштини.

Читај ми!