Извор: РТС

Председница Словеније у посети Србији; Са председником Вучићем о односима са Приштином и евроинтеграцијама

Председник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате "Србија" словеначку колегиницу Наташу Пирц Мусар, која је у дводневној посети Београду. Након разговора двоје државника уследила је конференција за медије. Вучић је рекао да су разговарали о свим темама од интереса за Србију и Словенију, о сукцесији и инфраструктурном повезивању. Вучић је словеначку председницу обавестио и о односима са Приштином. Дијалог је једини пут, поручила је Наташа Пирц Мусар.

Конференција за медије председника Вучића и председнице Наташе Пирц Мусар

Вучићев одговор словеначком новинару и коментар Наташе Пирц Мусар

Новинар Радио-телевизије Словеније упитао је председника Вучића какву је поруку добио од представника ЕУ и Квинте на данашњем састанку, а замолио га је и да прокоментарише протесте најављене за суботу, при чему, како је рекао, нема кворума у Скупштини како би се могло расправљати о једном од захтева демонстраната – оставци министра унутрашњих послова.

Вучић је у одговору на питање рекао да Србија, за разлику од Словеније поштује Повељу УН.

"Веома вам хвала на вашим питањима, зато што и кроз део тих питања се види како и шта је оно због чега ЕУ нема толику популарност колико бисмо сви желели у нашој земљи. Јер понекад од ваше превелике и много добре воље људи се осете униженима јер виде да бисте да се мешате у ствари у које никада ником другом не бисте дозволили да се меша када су ваше земље у питању. Да одговорим најпре што се Квинте тиче, имали смо разговор јутро, говорили смо о свим новим дешавањима, о хапшењу тројице људи до зуба наоружаних који су били на територији централне Србије. Јер као што знате, за разлику од вас, ми се држимо Повеље УН и резолуција УН, те су за нас Косово и Метохија у складу са Повељом УН део територије Републике Србије, баш као што је и Донбас део територије Украјине у складу са Повељом УН, оном истом коју подржавате када је у питању Украјина, а коју не подржавате када је у питању Србија“, рекао је Вучић.

Вучић је “захвалио и на другом питању“:

“Драго ми је да сте ви нарочито заинтересовани за унутрашње политичке прилике у нашој земљи. Ми то не радимо кад сте ви у питању, јер сматрамо да питање таквих унутрашњих ствари је питање за вас и за ваше јавно мнење, а не да то радите неком другом. Али ваљда то тако дође у савременом свету. Све што себи опростите, другоме не опростите и све што другоме не дозвољавате, себи дозволите".

Прокоментарисао је и да је дошло до промене ситуације, те да је у Скупштини Србије било кворума и да је у току седница на којој се расправља о министру унутрашњих послова.

Словеначка председница је затим рекла да је део демократије и слобода медија.

“Председниче, надам се да нисте новинару превише замерили то питање. Словенију наравно интересује шта се дешава у Београду. И ситуацију сте коректно објаснили, али део демократије је слобода медија и на томе такође треба радити. И део тога су и протести, имамо их и ми у Словенији, а не само ви у Београду. Много можете да их видите и испред институција ЕУ. То је део процеса, део изражавања мишљења и у томе не видим ништа погрешно“, рекла је Пирц Мусар.

Вучић је затим рекао да је захвалан новинару на питању и што је био у могућности да одговори.

"Код нас је, наравно, слобода медија таква да свакога дана би требало да одговорим јесам ли Хитлер или Мусолини или не знам шта већ, па тако да се навикавам. Вама не желим баш тај степен слобода, верујем да има мало више одговорности“, рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Ухапшени Албанци били на 300 метара од административне линије"

Председник Вучић је рекао и да је Аљбин Курти сам признао да је прекршио међународно право тиме што је изјавио да су тројица ухапшених Албанаца била на 300 метара од административне границе са Србијом, с обзиром на то да по војно-техничком споразуму морају да пријаве прилазак на километар од границе.

Вучић је поставио питање шта су тројица ухапшених радила на територији Србије са дугим цевима. Како каже, ухапшени су рекли да траже печурке и да им не ради ГПС.

Председник Србије је рекао да је понудио на увид снимке о српским војницима и да су они од административне границе били удаљени 19,5 километара копненим путем, односно 5,1 километар ваздушном линијом.

"Спремни смо да доставимо све снимке, сву евиденцију и да се доведу експерти да дају полиграф нашим војницима. Поставили би им два питања - да ли сте извршили хапшење и да ли сте хапшење извршили на територији централне Србији или АП Косова и Метохије", изјавио је Вучић.

Како је истакао, на овакав начин се понаша озбиљна држава, а не квази држава која унакази неког ко им се не свиђа.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић: Према приведенима ћемо се понашати као одговорна држава

Одговарајући на питање словеначког новинара, председник Александар Вучић је рекао да је са представницима Квинте и ЕУ разговарао о последњим дешавањима на северу КиМ, као и о хапшењу косовских специјалаца на територији централне Србије.

"Разговарали смо о забрани за улазак српске робе и српских људи, са таблицама из Србије, као и о могућностима да деескалирамо ситуацију и такве односе. Да ли ћемо успети у томе, не зависи од Србије јер ми ништа нисмо учинили да се погорша. Није рањен ниједан Албанац, само шесторо Срба у последњих шест месеци", рекао је Вучић.

Додао је да ће се Србија према ухапшеним косовским полицајцима понашати као озбиљна држава.

"Нису добили батине, нити су малтретирани, за разлику од Срба који се без разлога хапсе и о чему се ћути", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да се нада да ће ЕУ и САД имати довољно снаге да уразуме оне који се понашају ирационално.

Опширније Краће

Пирц Мусар: Словенија ће наставити да подржава Србију на путу ка ЕУ

Председница Словеније Наташа Пирц Мусар захвалила је председнику Вучићу на срдачном пријему и разговору и поновила да ће Словенија наставити са подршком Србији на путу ка ЕУ.

Када је реч о ситуацији на КиМ, председница Словеније је рекла да је дијалог једини пут и да Приштина мора да уради свој део посла, пре свега када је реч о оснивању ЗСО, а што је договорено још споразумом 2013. године.

"Косово мора да учини свој део посла. У октобру путујем у Приштину, тамо ћу са Вјосом Османи разговарати о овим темама. Дијалог, дијалог и само дијалог – не желимо конфликте на Западном Балкану, мислим да би зацртани пут требало да буде јасан", истакла је словеначка председница.

Она је додала да верује у европски пут, и да јој је српски председник "гарантовао да и Србија види тај пут", и захвалила Вучићу што ће доћи на Брионе у септембру.

"Изузетно је значајно да на том нивоу гајимо дијалог. Област Западног Балкана је област коју ЕУ жели унутар својих граница, а Бриони могу да допринесу томе. Заговорник сам прикључења многих држава Унији и Словенија ће их подржавати на том путу. Убеђена сам да је европски пут прави пут", напоменула је Наташа Пирц Мусар.

Рекла је да је политичка и привредна сарадња две земље на високом нивоу, да је трговинска размена тренутно око две милијарде евра годишње, и да има простора за унапређење те сарадње.

Такође, додала је да се током разговора са Вучићем дотакла питања сукцесије и да су многа питања између држава бивше Југославије решена:

"Замолила сам председника Вучића да решимо питање архива, председник ми је обећао да ће се поступак убрзати. Помогла је и дигитализација архива, она се увелико одвија, надам се да ће се тај процес убрзати."

Председница Словеније је изразила и саучшће због жртава убијених у школи "Владислав Рибникар", као и у Младеновцу.

"То што се десило, може било где да се деси, не само у Београду, Србији. Зато не сме у медијима да буде непријатељских речи, говора мржње", истакла је Наташа Пирц Мусар.

Опширније Краће

Вучић обавестио Наташу Пирц Мусар о односима са Приштином, поручио да Србија жели мир

Председник Вучић је на конференцији за медије са словеначком колегиницом рекао да су односи две земље веома добри и да очекује да ће трговинска размена достићи две милијарде, што Словенију чини једним од значајнијих економских партнера.

Било је, истиче, разговора и о сукцесији. Верујем да у наредном периоду можемо остварити напредак и по овим важним питањима, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је председницу Словеније обавестио о томе шта се дешава у окружењу и указао на жељу Београда да се очувају мир и стабилност, слободан проток људи, капитала и услуга, као и да се гарантује будућност за децу.

Наташу Пирц Мусар је обавестио и о односима са Приштином и неопходности деескалације.

"Захвалан сам што је желела да чује нашу аргументацију", рекао је Вучић, најавивши да ће Србија учествовати у процесу Брдо–Бриони, који у септембру организују Словенија и Хрватска.

Председник Србије је рекао да је веома важно инфраструктурно повезивање две земље и да се залаже за изградњу брзе пруге до Љубљане. Појаснио је да та идеја постоји од раније, али да није наишла на подршку Загреба, али да сада "дувају другачији ветрови“.

Захвалио је Наташу Пирц Мусар и на подршци Србији када је реч о евроинтеграцијама.

"Рекао сам председници Словеније на почетку разговора да у Србији на сваком месту Словенци могу да се осете као код куће и виде истински пријатељски став народа, не само руководства, и ми се тако осећамо у Словенији", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Показао сам уваженој гошћи колико се Београд променио

Председник Вучић је на Инстаграму навео да је са словеначком председницом разговарао о свим темама од интереса за Србију и Словенију.

"Сагласили смо се да има још много неискоришћених потенцијала за продубљивање сарадње у бројним областима. Са поносом сам показао уваженој гошћи колико се Београд развио и у којој мери се мења лице наше Србије“, рекао је Вучић.

Како је истакао, договорено је да се интензивира политички дијалог, али и економски односи, како би се додатно оснажиле пријатељске везе између две земље и унапредило партнерство.

Председник Александар Вучић и председница Словеније Наташа Пирц Мусар имају састанак тêт-а-тêт, а затим ће се водити пленарни разговори делегација Србије и Словеније, саопштено је из прес-службе Председништва.

Након тога предвиђене су изјаве за медије председника Србије и председнице Словеније.

Наташа Пирц Мусар je у децембру преузела дужност од Борута Пахора, након што је у другом кругу председничких избора победила ривала из Словеначке демократске странке Анжеа Логара.

Рођена је 1968. године у Љубљани. Детињство је провела у Камнику, а сада живи у Радомљу. Дипломирала је на Правном факултету у Љубљани 1992. године, 23 године касније докторирала је на Правном факултету у Бечу.

Први посао јој је био на националној телевизији, а након шест година прешла је на ПОП ТВ. У јулу 2004. Народна скупштина ју је први пут изабрала за повереника за информације, а други петогодишњи мандат на овој функцији завршила је 2014. Од тада се бави адвокатуром.

Читај ми!