Извор: РТС

Извештај о стању на КиМ пред Саветом безбедности Уједињених нација

Савет безбедности Уједињених нација расправља о стању на Косову и Метохији. Шефица УНИМК-а Каролин Зијаде позвала је стране укључене у преговоре да подигну ниво поверења и окончају запаљиву реторику. Дачић: Циљ Приштине је брисање српског идентитета.

Дачић одговорио Гервали: За ратне злочине се суди Тачију и Весељију

Одговарајући на оптужбе за ратне злочине, Дачић је рекао да су Хашим Тачи и Кадри Весељи сада пред Судом у Хагу.

"Зашто се њима суди, а не мени", упитао је Дачић.

"Грађанка Гервала је рођена у Скопљу, а ја у Призрену, тако бих молио да ми не држи предавања о историји", рекао је српки министар спољних послова, додајући да је "сваки метар косовске земље прекривен српском крвљу."

"Не мислимо да је Косово држава, али ви мислите. Мислимо да је Косово Србија, а ви се не слажете. Хоћемо ли да почнемо рат? Молим вас да се усредредите како би дијалог могао да успе. Никада нисмо потписали документ, јер су независност и чланство у УН неприхватљиви", рекао је српски министар спољних послова.

"Вербално смо се сложили око неких делова... Пуни сте мржње и желите рат, али ми се вас не плашимо... Или, како је амбасадор Ескобар рекао, Заједница српских општина ће бити формирана са Куртијем или без њега, рекао је Дачић представници КиМ.

Опширније Краће

Русија: Договор Београда и Приштине мора да прође кроз Савет безбедности

Руски амбасадор при УН, Василиј Небензја рекао је да се Русија залаже за договор Београда и приштине на основу Резолуције 1244, који мора да одобри Савет безбедности УН.

"Приштина уз помоћ Запада покушава да преузме контролу над српским срединама, о чијим правима, како се чини, нико не води рачуна. На тај начин ствара се чисто албанска средина", рекао је Небензја, понављајући податке о спором и незадовољавајућем броју српских и осталих неалбанских повратника на КиМ.

Говорећи о формирању Заједнице српских општина, Небензја је рекао да је Приштина потпуно незаинтересована за споровођење тог договора, као и да покушава да је сведе на ниво невладине организације.

Русија сматра да је претеран оптимизам Унмика у вези са споразумом постигнутим у Охриду, јер је Приштина, недуго затим, одржавањем локалних избора на северу Косова, поново подигла тензије.

На тај начин, утихнут је глас Срба са севера Косова и настављен процес узурпације територије, рекао је Небензја, упозоравајући представницу Приштине да се не бави стварима које се не тичу ни ње ни Приштине.

После доласка Куртија више од 300 етнички мотивисаних инцидената без одговарајућег судског епилога, рекао је руски амбасадор, оптужујући Запад да "земље Балкана уводи под окриље свог економског и војног блока".

Опширније Краће

САД: Успостављање Заједница српских општина следећа степеница

Следећи критични тренутак процеса, чији је кључни део договор из Охрида, јесте успостављање Заједнице српских општина, рекао је представник САД.

Амерички представник је такође рекао да је "време за УН да пронађе одговарајућу улогу за УН на Косову".

"Сматрамо да је ова мисија одавно испунила свој мандат", рекао је амерички дипломата.

Опширније Краће

Кина за наставак мисије УН

Заменик кинеског амбасадора при УН Генг Шуанг упозорио је на недавне етнички мотивисане инциденте, наводећи да је неопходно спречити да се такви инциденти дешавају у будућности.

Поздравио је улогу Унмика, наводећи да се значај ове мисије у изградњи мултиетничке сарадње и другим областима друштва не може заменити.

Албанија за постепено укидање Унмика

Албански амбасадор при УН Ферит Хоџа рекао је да су две чланице Савета безбедности УН тражиле да се представница Косова обрати овом телу на албанском језику, наводећи да су се такве ствари дешавале у неколико наврата током протеклих десетак година.

"Нећу даље да инсистирам на томе како не бих доводио Председништво у проблематичну ситуацију", рекао је албански амбасадор.

Као значајне напретке власти у Приштини, навео је визну либерализацију и укључивање у чланство Савета Европе, наводећи да су споразуми из Охрида и Брисела "историјски".

Споразуми имају смисла само ако се спроводе. Од страна очекујемо да их у одмах и у потпуности испуне, рекао је Хоџа, изражавајући жаљење што представници Срба нису учествовали у недавно одржаним локалним изборима.

И затражио постепено укидање Унмика, кроз смањивање буџета и броја службеника.

Опширније Краће

Уједињени Арапски Емирати и Бразил за останак Унмика

Уједињени Арапски Емирати поздравили су улогу Унмика у изградњи међусобног дијалога, разумевања и поверења, наводећи да је свeтска организације то небројено много пута доказала на Блиском истоку. Бразил је такође подржао останак Мисије УН на Косову.

"Пут ка помирењу је тежак… Не можемо променити прошлост, али можемо уобличити будућност. Тешко постигнути мир мора да опстане. Обе стране то заслужују", рекла је амбасадорка УАЕ при УН Лана Нусеибех.

Локални избори на Косову који су одржани без присуства Срба представљају показатељ колико су ствари на терену сложене, не само у тим општинама већ на целом Косову, рекла је представница УАЕ.

 

Јапан и Британија за преиспитивање мисије УН

Јапан је затражио преиспитивање мандата Унмика, наводећи да се на КиМ преклапају надлежности мисија, рекао је јапански амбасадор при УН Ишихане Кимихиро.

Политички координатор британске мисије при УН Фергус Екерсли рекао је да Лондон у потпуности подржава Резолуцију 1244, али треба рећи да је време да Савет безбедности баци нови поглед на начин на који мисија УН на Косову може да настави рад.

Француска: Договор је једини пут за Београд и Приштину

Француска сматра да је, у овом тренутну, од изузетне важности формирање Заједнице српских заједница, наводећи да је у претходном периоду о томе обавестила највише представнике власти у Београду и Приштини, рекла је заменица француског амбасадора при УН, Натали Естивал Брoдхeрст.

Навела је да је Београд и Приштина морају да избегну било какву ескалацију ситуације, као и да су приоритет "имплементација Заједнице српских општина и повратак Срба у институције".

"Ни за Београд ни Приштину нема другог пута до постиања међусобног договора", рекла је француска амбасадорка.

Опширније Краће

Небензја је одбацио оптужбе Приштине

Руски амбасадор при УН и председавајући Савета безбедности УН Василиј Небензја одбацио је оптужбе које је изнела представница Приштине Доника Гервала Шварц, наводећи да је "информисан да сте спремни да говорите на енглеском".

"Да сте желели да говорите на албанском ми бисмо вам то дозволили", рекао је руски амбасадор.

 

Доника Гервала Шварц, оштро против Унмика

Косовска министарка спољних послова Доника Гервала Шварц оптужила је представнике Уједињених нација да 90 одсто извештаја који је представљен пред Саветом безбедности "није тачан", оптужујући истовремено Београд за "блиску сарадњу са Русијом".

"Унмик је постао фактор дестабилизације у региону и овим извештајем то доказује", рекла је Гервала Шварц, која је оптужила "савез Русије и Србије за дестабилизацију региона".

Истовремено, руског амбасадора при УН, Василија Небензју оптужила је да јој није омогућио да на седници Савета безбедности УН говори на албанском језику.

"Српска стратегија је да блокира улазак балканских држава у ЕУ и ту делује као прокси снага Русије", рекла је Гервала Шварц, позивајући међународну заједницу да "казни такво понашање".

"Стојимо уз Украјину", рекла је косовска представница, наводећи да "Србија подржава рат и геноцид у Украјини".

Оптужила је Унмик да не помиње снаге "Вагнер" на КиМ, наводећи да "агресију зауставља само присуство снага САД и НАТО".

"Добили смо честитке из целог света, у Приштини је одржана величанствена парада наших одбрамбених снага, које су сада гарант мира и безбедности у региону", рекла је Гервала Шварц, оптужујући Србију да "повећава зависност од Русије".

Доника Гервала Шварц је оптужила српског министра спољних послова за ратне злочине, наводећи да је Приштина, упркос томе, спремна да преговара због будућности читавог региона.

Опширније Краће

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да извештај УНМИК-а не представља основу на којој би чланице овог тела могле створити слику о стању на Косову и Метохији.

"На терену влада атмосфера страха и притисака према Србима и осталим неалбанцима. Неопходно је да се доследно и у потпуности спроведу договори из Бриселског споразума", рекао је Дачић пред амбасадорима чланица Савета безбедности.

"У овој истој сали 14. јуна 2014. године, одржана је седница на којој је Бриселски споразум оцењен као историјски важан. Тадашњи генерални секретар Бан Кимун је истакао значај Заједнице српских општина, а то су учинили и представници САД и Француске", рекао је Дачић.

"Шта се десило за протеклих десет година – ништа", рекао је Дачић.

"Ми смо сигурни да Курти неће испунити договорено, јер му је циљ протеривање Срба. Потребно је да се свим људима на КиМ осигура достојанствен живот", рекао је Дачић, наводећи да ће Србија учинити све како би то обезбедила.

Подсетио је да је у Приштини је живело више од 40.000 Срба а данас их има 100, наводећи да је Косово у претходне две деценије постало етнички готово чиста територија.

"Од 112 повратака у последњих шест месеци, 60 су Срби… Овим темпом потребни су векови да би се сви вратили. Ово је најмањи проценат повратака у постконфликтне зоне у целом свету. Сматрате ли да ово питање не треба да помињете. Сматрате ли да протерани заувек треба да буду протерани", рекао је Дачић.

Сведоци смо и да српско православно и духовно наслеђе својатају или лажно представљају као византијско или илирско, упозорио је српски министар спољних послова, оцењујући да је брисање српског идентитета "евидентан циљ Приштине".

"Смо сви свесни последица подршке једностраном проглашавању независности Косова које је довело је до турбуленција у свим међународним организацијама…  Петнаест година после, желим да вам јасно кажем да нема могућности да Косово постане чланица Уједињених нација", рекао је Дачић.

Заједница српских општина мора бити формирана одмах или од договора неће бити ништа, рекао је српски министар спољних послова.

Шеф српске дипломатије је подсетио и да је Србија крајем прошле године, услед изузетно погоршане безбедносне ситуације у Покрајини у потпуности у складу са словом Резолуције 1244, упутила захтев, који није прихваћен, за повратак до 1.000 припадника српских безбедносних снага на КиМ. Да не буде дилеме, додаје Дачић, “у складу са Резолуцијом 1244 коју сте ви донели”.

"Инсистирамо да КФОР уложи додатне напоре у обезбеђивању права на живот и безбедности српске заједнице на Косову и Метохији", нагласио је Дачић.

Зијаде: Неопходно је смањити ниво неповерења и запаљиву реторику

Седница Савета безбедности је почела. Шефица УНИМК-а Каролин Зијаде позвала је стране укључене у преговоре да подигну ниво поверења. Морају се предузети кораци како би се обезбедило да полиција и правосуђе буду потпуно изоловани од политичког утицаја.

"Неопходно је смањити ниво неповерења и запаљиву реторику", рекла је представница генералног секретара УН на Косову.

Зијаде је најавила да би корак унапред могло представљати потписивање заједничке декларације о несталим особама.

Ова седница пада на годишњицу неколико значајних догађаја, укључујући самит у Солуну који је пре тачно 20 година зацртана европска будућност западног Балкана и десет година након првог споразума у Бриселу.

"Акције и реакције одвукли су Приштину и Београд даље од зацртаног пута... То је ствар коју лидери морају да промене", рекла је Зијаде.

Упозорила је фрустрацију међу грађанима, насталу због несигурне будућности и навела да ће УН стати на страну оних који желе светлију и одрживу будућност.

Све спремно за почетак седнице

Амбасадори држава чланица Савета безбедности УН улазе у салу у којој ће бити одржана седница посвећена стању на Косову и Мтохији.

Гутерес је, у извештају који обухвата активности Унмика и развој догађаја од 16. септембра 2022. до 18. марта 2023. године, поздравио споразум о мапи пута ка нормализацији односа Београда и Приштине и анекс за његову имплементацију уз посредство Европске уније.

У извештају су детаљно описана дешавања из новембра прошле године, када су Срби напустили приштинске институције, али све што се након тога дешавало.

Последња седница Савета безбедности УН о раду мисије Унмик била је одржана у октобру прошле године.

Читај ми!