Усвојено 30 закона

Посланици изгласали више од тридесет законских предлога и аката, међу којима су закони о порезу на имовину, планирању и изградњи, социјалној заштити, спорту. Представници Владе одговарали на посланичка питања, већином о односу Србије и НАТО, о продаји Телекома, корупцији и поскупљењу струје.

Усвајањем више од 30 закона и других аката посланици Скупштине Србије завршили су прву седницу пролећног заседања, коју су започели 2. марта. У поподнeвном делу рада министри су одговарали на питања посланика.

Представници Владе одговарали на посланичка питања, већином о односу Србије и НАТО, о продаји Телекома, корупцији и поскупљењу струје.

Потпредседник Владе Божидар Ђелић је поновио да чланство у НАТО није предуслов за улазак Србије у Европску унију, да Србија поштује резолуцију о војној неутралности и да је приступила НАТО програму Партнерство за мир.

Ђелић је, такође, рекао да Телеком Србија неће бити продат испод 1,4 милијарди евра и да ће Влада поништити тендер ако понуђач не побољша своју понуду.

На питање посланика Нове Србије Срђана Срећковића, Ђелић је рекао да ће Влада размотрити иницијативу те странке да струја не поскупи за грађане Краљева.

Иначе, предвиђено је да од сутра елекрична енергија буде скупља за 13,5 одсто за сва домаћинства која троше више од 350 киловат-часова месечно.

Министарка правде Снежана Маловић рекла је да је вредност имовине заплењене на основу примене Закона о одузимању имовине стечене криминалом, већа од 300 милиона евра.

Маловићева је рекла да Влада ради на изради новог акционог плана за борбу против корупције који ће помоћи координацију државних институција.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је, одговарајући на питање посланика Партије за демократско деловање Ризе Халимија, да Србија неће признати дипломе приштинског универзитета са печатом Републике Косово.

Обрадовић је рекао да ће Србија, уколико се то питање буде нашло на дневном реду преговора Србија-Косово у Бриселу, покушати да га реши са представницима Косова.

Министар културе и информационог друштва Предраг Марковић рекао је, одговарајући на питања посланика ДСС-а, да ће у свом министарству поставити државног секретара за информисање, задуженог за медијску стратегију и законе.

Изгласани закони 

Скупштина је претходно усвојила измене Закона о порезу на имовину и на употребу, држање и ношење добара, којима је утврђено да порез на имовину не може бити већи од 60 одсто у односу на пореску обавезу из 2010. године, као и да се теретна возила лакша од 3,5 тона не опорезују.

Изменама закона о порезу на имовину предвиђено је и да закупци грађевинског земљишта у јавној својини и пољопривредног у државној својини неће плаћати порез на имовину за плац до десет ари.

Попис становништва у Србији биће одржан од 1. до 15 октобра oвe године, а попис пољопривреде од 1. октобра до 15. децембра 2012. године.

Усвојен је и Закон о спорту који утврђује да приватизовани спортски објекти не могу да буду срушени или измештени.

Закон о социјалној заштити ће омогућити новчану помоћ за већи број социјално угрожених грађана, а најугроженијима и веће износе социјалних давања.

Потврђен је споразум о кредиту од 200 милиона евра између Србије и ЕУ за финансирање дефицита буџета и споразум о гаранцији Светске банке за подршку буџету који ће омогућити задуживање за 400 милиона долара.

Потврђено је неколико међународних споразума и више кадровских одлука. Скупштина је изабрала чланове Државног већа тужилаца из реда јавних тужилаца и њихових заменика и Високог савета судства из реда судија.

Посланици су, пре гласања, завршили расправу о додатна три кандидата за Државно веће тужилаца. На ту тему, која је накнадно уврштена у дневни ред, право на расправу искористили су само посланици СРС-а, па је после 20 минута расправа о тој тачки завршена.

После усвајања тридесетак закона и аката, посланици су започели нову седницу коју су, после утврђивања дневног реда, прекинули, а наставиће је у уторак, 5. априла. На дневном реду седнице је 14 законских предлога и других аката, међу којима сет правосудних и финансијских закона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи