Заборавићу реч канибализам

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да је његова изјава о афричким државама и народима погрешно протумачена и да му је жао уколико се због тога неко осетио повређеним. То је била критика српске спољне политике, а реч канибализам ћу заборавити, рекао је Јовановић.

Амбасадори Алжира, Палестине и Гвинеје у Србији уручили су председници парламента Славици Ђукић Дејановић демарш поводом недавне изјаве лидера Либерално-демократске партије Чедомира Јовановића, у којој је афричке и арапске народе назвао "канибалима".

Амбасадори су се састали и са лидером ЛДП-а, који је објаснио да није мислио онако како је то протумачено.

Јовановић је рекао да му је жао уколико је било ко у његовој изјави препознао омаловажавање народа и држава, јер то није тачно, наводећи да је његова изјава била усмерена на критику српске спољне политике, која окреће главу пред страдањем цивила у Либији.

"Оно што сам рекао у парламенту не треба да буде доживљено као мој лични став према народима и државама. То је била политичка критика рада министра спољних послова Вука Јеремића, а реч канибализам ћу добро запамтити и мислим да ћу је након тога заборавити", рекао је Јовановић и додао да мисли да је на данашњем састанку са амбасадорима проблем решен.

Јовановић је напоменуо да никада није говорио на тај начин, нити омаловажавао народе и државе, да је увек био критичан према режимима и појединцима, те да је свака врста поистовећивања, која је у јавности била присутна претходних дана, за њега неприхватљива.

Лидер ЛДП је додао да је министар Јеремић био дужан да објасни представницима афричких земаља ставове те странке, а не да их злоупотребљава.

Јовановић је најавио да ће ЛДП наставити борбу са Јеремићем и да у њој неће бити нимало милости, поготово не због злоупотреба којих је било пуно у последњих неколико дана.

"У разговорима са представницима Афричке групе срели смо добронамерне људе, са којима ћемо наставити да сарађујемо управо у циљу афирмисања оне политике која је препознатљива и на којој инститира ЛДП, а то је политика солидарности, толеранције, демократије и заштите људских права и грађанских слобода. То је политика ЛДП и мислим да је она данас учвршћена", рекао је Јовановић.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи