Одложени избори за Савет Бошњака

Избори за Национални савет Бошњачке националне мањине заказани за 17. април се одлажу, а нови термин биће утврђен после договора са представницима изборних листа.

Министар за људска и мањинска права Милан Марковић изјавио је да се избори за Бошњачко национално веће, предвиђени за 17. април, одлажу. Марковић је саопштио да су заказани избори одложени после разговора са представницима три бошњачке листе које је обавио крајем прошле недеље.

"Након нових консултација са свим заинтересованим странама донећемо одлуку о расписивању нових избора за Бошњачки национални савет у циљу да се нарасле тензије реше на најбољи могући начин, пре свега у интересу националне мањине Бошњака и свих људи који живе у том региону", казао је Марковић.

Министар је истакао да је најважније да све будуће одлуке буду плод најширег могућег консензуса и да се развија започети дијалог и успоставља поверење које је у претходном периоду нарушено различитим одлукама, протестима и неспретностима без зле намере.

Марковић је рекао да жели да сви учествују на новим изборима, јер је важно да се формира национални савет за Бошњаке и да бошњакчка национална мањина преузме своју законску улогу.

Он је указао и да су представници бошњачких листа Муамер Зукорлић и Есад Џуџевић отворили низ битних питања и да свака од тих тема захтева озбиљну анализу засновану на позитивним законима Србије.

"Најважније је да се разговори са представницима листа наставе на институционалном нивоу", додао је Марковић.

Избори за Бошњачко национално веће одржани су у јуну прошле године, после чега је Бошњачка културна заједница, коју предводи муфтија Муамер Зукорлић, формирала Веће уз помоћ два одборника са друге листе.

То Веће нису признале преостале две листе учеснице на изборима, као ни Министарство за људска права због чега је одлучено да се поновљени избори одрже 17. априла, али се за њих није пријавила ниједна листа.

Представници листа различито о новом гласању

Представници три изборне листе на претходним изборима за Бошњачко национално веће оценили су да проблеми треба да буду превазиђени дијалогом, али су различито говорили о томе да ли треба да буде одржано ново гласање.

Бошњачка културна заједница, муфтије Муамера Зукорлића, поновила је да је Веће већ формирано, али и да је договор о његовом формирању могућ "уколико држава позитивно одговори на пет захтева" које је Зукорлић раније саопштио.

БКЗ инсистира на стварању јединствене Исламске заједнице, враћању вероуичитеља БКЗ на посао, заштити вакуфске имовине, прекиду опструкције БНВ-а и "хитном" акредитовању Интернационалног универзитета у Новом Пазару.

Председник Извршног одбора БКЗ Самир Тандир рекао је да се проблем може превазићи укључивањем преосталих већника у рад Већа и редефинисањем управљачког механизма, сходно резултатима које су листе освојиле на изборима.

Представник Бошњачког препорода Сеадетин Мујезиновић рекао је да још има места за договор три листе, а да су, уколико то не буде могуће, избори су решење.

Есад Џуџевић, носилац Бошњачке листе, оценио је да су потрошене све могућности да се без нових избора, на основу прошлогодишњих резултата, формира ново Веће.

"Морам јасно да кажем да Бошњачка листа неће улазити у нове преговоре, јер тиме улази на неправни терене. Очекујемо да Влада, до нових избора, настави да партнерски ради са Већем у техничком мандату, како би био одблокиран процес остваривања мањинских права Бошњака у Србији", рекао је Џуџевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи