Филе: ЕУ на дохват руке

Долазак Србије тамо где припада, у породицу нација Европске уније, реалан циљ и на дохват руке, поручио европски комесар Штефан Филе у обраћању посланицима.

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе у Београду са српским званичницима разговарао о процесу приближавања Србије Европској унији. Филе се обратио и посланицима и поручио да је "долазак Србије, тамо где припада, у породицу нација Европске уније, реалан циљ и на дохват руке".

"Омогућите нам да отворимо следећа врата на путу ка ЕУ крајем ове године. Отворимо ова врата заједно", рекао је Филе у Дому Народне скупштине.

Мишљење Европске комисије, каже Филе, представља савршену прилику да се пређе на следећу фазу, суштински значајну у симболичком смислу, а то је "могући статус кандидата, а можда чак и датум за почетак преговора".

Филе је истакао да је Србија добила мапу пута, која утврђује кључне приоритетне области које је Влада Србије унела у свој Акциони план, а који би сада требало да буду реализовани.

Ипак, Филе је нагласио да приоритети остају исти, а то су пуна сарадња са Хагом, што је, како је рекао, међународна и морална обавеза која ће бити од кључног значаја за закључке у оквиру мишљења, као и за одлуку 27 држава чланица.

Седници присуствовали посланици свих политичких странака.

Од Парламента се очекује да, до јуна, реши питања бланко оставки, реституције и финансирања странака и донесе изборне прописе. У Демократској странци кажу да су један део посла посланици већ завршили: написали су предлог закона којим се укидају бланко оставке.

Према речима Јелене Триван из Демократске странке, лопта је сада у рукама Европске комисије, од које се очекује анализа нашег предлога измене закона.

О задацима Парламента, европски комесар разговарао је са посланицима и иза затворених врата.

Састанку нису присуствовали само радикали који су у салу ушли у белим мајицама са ликом Војислава Шешеља, на којима пише "Србија тражи Шешеља", а док је се званичник из Брисела обраћао посланицима на седници, пуштали су музику са мобилних телефона.

Напредњаци кажу да је европски пут земље у нашим рукама.

Председник Српске напредне странке Томислав Николић изјавио је да Скупштина може да убрза ритам и СНС ће своје политичко деловање до октобра усмерити према томе да ни на који начин не угрози препоруку Европске комисије да Србија може да добије статус кандидата, међутим остаје нерешено питање избора које смо ми покренули у разговору са Филеом.

Слободан Самарџић из Демократске странке Србије изјавио је да сматра да је задатак Филеа био да покаже јавности да не губи елан у овој ствари.

Према његовим речима, оно што је најбитније јесте то да, онолико колико више ЕУ и Београд улажу напоре да Србија постане кандидат, у тој мери грађани све лошије живе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи