Арлаки: Косово грешка, Еулекс неуспех

Међународна заједница на Косову погрешила, створила мафијашку државу, а мисија Еулекса "потпуни неуспех", оцењује европски посланик Пино Арлаки. На Еулекс потрошено 300 милиона евра, а представници Мисије "нису били у стању да представе било какав озбиљнији резултат".

Посланик Европског парламента Пино Арлаки оценио је да је Косово највећа грешка међународне заједнице у последњих 12 година, а да Мисија Европске уније на Косову представља "потпуни неуспех".

"Међународна заједница избегава да погледа испод површине, да погледа у проблеме, избегава да призна да је Косово било велика грешка. Наша највећа грешка у последњих 12 година. Створили смо мафијашку државу и стало нам је само до тога да ова истина не исплива", изјавио је Арлаки у интервјуу Танјугу.

Према његовим речима, Еулекс је до сада био "потпуни неуспех", а ЕУ и међународна заједница требало би да престану да гаје "лажну слику" о Косову као стабилном месту.

"Европске земље битребало би да почну да се суочавају са истином. Политичка ситуација на Косову и чињеница да организовани криминал доминира Косовом представљају велику претњу по безбедност европских земаља, али и земље региона, па чак и Албаније", додао је овај посланик групе социјалиста и демократа у Европском парламенту.

Према његовим речима, Еулекс је "попут аутомобила којем не ради мотор".

"Требало би упалити тај мотор, учинити да се аутомобил покрене. Не говоримо о недостатку ресурса. Нисмо у држави трећег света, него у срцу Европе. Имају ресурсе, компетенције, имају искуства, сарадњу свих европских земаља и тако даље. Мислим да би ствари требало да крену напред", истакао је Арлики.

Арлаки је, међутим, рекао да за сада не види "озбиљну вољу да се овакав однос промени" и да је, упркос покушајима њега и још неколицине парламентараца да истакну тај проблем, "општа тенденција да се гледа у другом смеру".

Трошкови Еулекса велики, без већих резултата

Говорећи о Еулексу, Арлаки, који је активно учествовао у стварању италијанских структура за борбу против мафије током осамдесетих година, истиче да је на ту мисију до сада потрошено више од 300 милиона евра, али да представници Мисије када су дошли у Европски парламент да поднесу извештај о раду "нису били у стању да представе било какав озбиљнији резултат".

"Еулекс је био потпуни неуспех. Они немају никакву стратегију. Нису узели у обзир европска искуства у борби против организованог криминала", сматра Арлаки.

Арлики је указао на парадокс који се огледа у томе што су сви основни инструменти за борбу против организованог криминала, усађени у Конвенцију из Палерма и све државе потписнице, могу те мере аутоматски да унесу у своје правосуђе, али Косово, пошто није држава, није чланица УН, то не мора да учини и ту постоји правни вакуум.

"С друге стране, ту је Еулекс, који то може учинити. Упитао сам их зашто то не чине и они једноставно нису имали одговор. Као да су први пут чули за то или просто немају идеју како то да учине", додао је Арлаки и изразио наду да ће ЕУ "узети у обзир све критике изнете на рачун Еулекса и исправити ситуацију".

"Ситуација може бити исправљена, али морамо брзо деловати јер се суочавамо са веома озбиљном претњом", рекао је Арлаки и упозорио да је садашња ситуација "веома нелагодна" за ЕУ, а да је тенденција у Унији да "када се суочава са неуспехом, само окрене главу".

Арлаки је истакао и да на "политичке проблеме" између Приштине и Београда "уопште не треба гледати као на препреку у борби против организованог криминала", јер се "ако имате добру стратегију и сарадњу са српским властима може без икаквих препрека борити против организованог криминала и на Косову, и у Србији и у остатку Европе".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи