Филе: И кандидатура и преговори

У случају Србије могућ истовремени статус кандидата и почетак приступних преговора, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе.

Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је уочи посете Београду да је могуће да Србија крајем године добије статус кандидата за чланство у ЕУ и додао да се нада да Унија "неће направити разлику између статуса кандидата и почетка приступних преговора".

"Лопта је на српској страни", истакао је Филе који ће у уторак допутовати у Београд на разговоре са српским званичницима.

Зато, власти у Београду морају да до краја године испуне нужне услове из извештаја Европске комисије, објаснио је Филе.

На питање да ли је утемељен оптимизам да Србија у децембру добије статус кандидата, Филе је рекао да ће "ЕУ учинити све што би било од помоћи да се та амбиција оствари".

"Ова година је година великих могућности и реч је о стварању новог замаха у процесу проширивања Уније, не само за Србију, већ и за цео регион, а Србија игра важну улогу", рекао је Филе агенцији Бета.

Ако се власти у Србији ухвате у коштац са свим питањима, на које је указала Европска комисија, онда ће се то сигурно одразити и на процес интеграција у ЕУ, указао је Филе.

Према његовим речима, то би била најпре добра вест за грађане Србије, јер би они били ти који би имали највише користи, а била би то добра вест и за цео регион.

Сарадња са Хагом важан захтев

Комесар за проширење ЕУ истакао је и да је пуна сарадња с Међународним кривичним судом за бившу Југославију веома важан захтев међународне заједнице у процесу европских интеграција.

Филе је подсетио да је главни тужилац Серж Брамерц у последњем извештају указао на начине на које српске власти могу и морају да усредсреде напоре како би преостали хашки бегунци били изведени пред правду.

Статус кандидата за чланство има превасходно политички значај, то је признање за остварени напредак, рекао је Филе.

Комесар за проширење је објаснио да "кандидатски сатус сам по себи у нормалним околностима треба да значи и почетак процеса приступања за неку земљу".

Једино ако и даље постоје неки "домаћи задаци" који нису обављени, земље чланице могу касније да одлуче о почетку преговора, објаснио је Филе.

Надам се да у случају Србије неће бити потребе да ЕУ направи разлику између статуса кандидата и почетка приступних преговора, рекао је Филе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи