Тачи води, успех Куртија

Према прелиминарним резултатима, Демократска партија Косова Хашима Тачија води са 31 одсто гласова, следи Демократски савез Косова са 25 одсто, подаци су Института "Гани Боби". Успешан деби Аљбина Куртија, са 16 одсто гласова. Још увек без резултата из српских средина. Две од осам српских листа траже понављање избора.

Централна изборна комисија Косова саопштила је да је до 19 часова на парламентарне изборе изашло 47,8 одсто гласача или нешто више од 779.000 грађана.

Председница ЦИК-а Ваљдета Дака је на конференцији за новинаре рекла да није било неправилности које су могле озбиљно да доведу у питање регуларност избора.

Према прелиминарним резултатима које је објавио Институт "Гани Боби" из Приштине, странка Хашима Тачија, Демократска партија Косова, освојила је 31 одсто гласова. 

Демократски савез Косова Исе Мустафе има 25 одсто гласова, док је дебитант на косовским изборима, Аљбин Курти, са покретом "Самоопредељење" освојио 16 одсто, показују прелиминарни резултати. 

Затим следе Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја са 12,5 одсто и Алијанса ново Косово Беџета Пацолија са 6,5 одсто гласова. Према тим подацима, у Скупштину Косова није ушао Демократски савез Дарданије који је освојио 2,5 одсто гласова.

Институт "Гани Боби" нема резултате за српске средине на Косову.

Без слоге на српским листама

Иако је Централна изборна комисија рекла да нема неправилности које могу да доведу у питање регуларност избора, због нарушавања јавног реда и мира, Кфор је у Малишеву, Призрену и Звечану привео осам особа од којих су двојица Срби. На северу Косова забележена је мала излазност.

Парламентарни избори на Косову поделили су и Србе који су на изборе изашли. Представници две српске листе, Рада Трајковић и Славиша Петковић, тражиће понављање избора због бројних инцидената у српским срединама које је, како кажу, изазвала Самостална либерална странка.

"Ми имамо велике проблеме на свим бирачким местима, председник општине Шртпце претукао је једног нашег представника", рекла је Трајковићева. Далибор Јефтић, из Самосталне либералне странке, порицао је оптужбе Трајковићеве, тврдећи да "све може да се провери са Централном изборном комисијом".

На парламентарним изборима је учествовало 29 политичких субјеката, међу којима и осам листа из српске заједнице. Срби имају десет загарантованих посланичких места у Скупштини Косова са 120 мандата. 

Још десет посланичких мандата загарантовано је припадницима осталих мањинских заједница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи