Посланик ЕП: Заборавите Јункерову прогнозу, све је у вашим рукама

Србија треба да се фокусира на испуњавање првенствено три услова – слобода, једнакост и владавина права – који су алфа и омега принципи ЕУ, наводи посланик у Европском парламенту Франц Богович.

Посланик у Европском парламенту Франц Богович поручује да би Србија, уз убрзање реформи, могла да буде спремна за чланство у Европској унији већ 2020. године, а Брисел позива да повећа фондове претприступне помоћи за нашу земљу.

"Европски фондови би за Србију могли бити десет пута већи него сада и требало би да буду у најкраћем могућем року на располагању грађанима Србије и српској привреди, која нужно треба што пре да почне да користи предности заједничког унутрашњег тржишта ЕУ", изјавио је за Танјуг Богович, који долази у Београд ради учешћа на 17. Српском економском самиту, у понедељак и уторак у Београду.

Као, како наводи, велик заговорник најбржег могућег уласка Србије у ЕУ, Богович најаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера да би Србија 2025. године могла да постане чланица ЕУ сматра позитивном, али истиче да Србија нема потребе да се оптерећује тим датумом.

"Јункер је заправо први пут јавно и врло јасно рекао да, ако ЕУ жели више стабилности у свом суседству, мора одржати јасну перспективу проширења на Западни Балкан", рекао је Богович.

Наводи да Србија нема потребе да се оптерећује тим датумом.

"Нема, ипак, никакве потребе да се Србија оптерећује годином 2025.", истиче посланик у Европском парламенту Богович и наглашава да су реформе и испуњавање услова за чланство много важнији.

Србија треба да се фокусира на испуњавање првенствено три услова - слобода, једнакост и владавина права - који су, како каже, "алфа и омега принципи ЕУ", а које свака земља кандидат мора да испуни "без икаквог 'надмудривања' и претераних спекулација", ако жели у ЕУ.

"Желим вам да то урадите већ до 2020!. Брзина уласка ваше земље у ЕУ је у великој мери углавном у вашим рукама, да убрзате реформе и што пре испуните услове", нагласио је Богович.

Наводи и да је добро што ЕУ посвећује све већу пажњу Западном Балкану с обзиром на то да је земљама региона и даље потребна снажна европска перспектива, не само због јачања крхког мира, већ је стабилност на Западном Балкану важна и за ЕУ.

"Србија гарант стабилности" 

Србија је, сматра, гарант стабилности на Балкану који је раније изазивао многе немире у Европи.

"Зато искрено поздрављам све напоре које је Србија направила последњих година укључујући председника Србије Александра Вучића на повезивању и сарадњи са суседним земљама. И то треба да се настави", рекао је посланик у Европском парламенту.

Србија, као и сви њени суседи, како додаје, треба да се уздрже од непотребних провокација и да у духу добросуседских односа граде мир, сарадњу, повезивање и просперитет у овом делу Европе.

Такође, како додаје, и земље Западног Балкана могу што пре да смање развојни јаз путем механизама европске кохезионе политике и претприступне помоћи са фондовима ЕУ како би људи у будућности имати светлију перспективу.

"Снажно подржавам будуће проширење ЕУ на Западни Балкан. Поздрављам и напредак који су направиле земље кандидати из тог региона на свом досадашњем путу ка ЕУ и позивам их да процес реформи још убрзају", навео је Богович.

Говорећи о учешћу на 17. Српском економском самиту следеће недеље, Богович наводи да ће његова порука бити да је сарадња међу земљама или преко пројеката ЕУ пут ка развоју која нуди бољу перспективу за људе.

Иницијативу председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову, што је, примећује, дуго била табу тема у Србији, сматра веома значајном.

"Мислим да ће највећи изазов бити постизање унутрашњег консензуса у Србији у вези са Косовом, али верујем да ћете у Србији успешно решити све изазове на свом путу ка ЕУ", рекао је посланик у Европском парламенту.

Богович о Каталонији и Косову 

"Мало је изненађен", каже, ставом Европске комисије да је каталонски пример неупоредив са Косовом.

И Словенија се, подсећа, на референдуму већином одлучила за самосталност, иако су, како додаје, историјски контекст, услови и разлози били другачији.

"У демократским земљама воља људи је најважнија, тако да није нормално да се референдум сузбија на насилан начин усред ЕУ. Можете га оспоравати са правног аспекта, али никако са физичким насиљем", рекао је Богович и осудио насиље виђено у Каталонији.

Сваки грађанин има право да изрази свој политички став и да одлучи по сопственој вољи, "без обзира на то да ли се то свиђа владајућој номенклатури или не", оцењује Богович.

Истиче да би ЕУ морала да преузме снажну улогу посредника и да се у троуглу Мадрид–Барселона–Брисел траже даља решења.

"Каталонци су и грађани Шпаније и ЕУ, тако да не одобравам чињеницу да је то само унутрашња ствар једне земље. Ја подржавам свако решење које ће се постићи мирно и уз сагласност две стране", навео је Богович.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи