Шта се очекује од Ердоганове посете Србији?

У посету Србији, прву откада је постао шеф државе, вечерас долази председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, а домаћин ће му бити председник Србије. И Београд и Анкара посету сматрају историјском, а акценат ће бити на економији. Турска предузећа инвестирала су више од 110 милиона долара у нашој земљи, а у последњих неколико година отворено је више фабрика. Стиже и 185 привредника, па се очекују нови споразуми о улагањима.

Нови Пазар, место у којем је 78 одсто Бошњака, турском председнику речи добродошлице исписали су на турском.

"Ми се надамо да ће доћи до потписивања два споразума о изградњи пута Нови Пазар – Тутин и Нови Пазар – Сјеница и изградњи аеродрома у Лађевцима. Потписаће се изградња вртића, реконструкција хамама и изградња два моста у центру града" каже градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Са турским председником долазе представници великих компанија из различитих сектора. Биће потписан споразум који ће обезбедити готово 2.000 радних места у Краљеву. У текстилном сектору до сада највећа сарадња – до краја године биће отворене две фабрике у Лазаревцу и Лебану.

"Они су годинама инвестирали по Бугурској и Румунији, међутим, видели су да су у Србији безбедни и да су најбољи услови", истиче турски инвеститор у Алексинцу Февзи Шилик. 

Шири се Споразум о слободној трговини из 2010. године. Без царина ћемо моћи да извозимо 35.000 тона сунцокретовог уља, 15.000 тона сировог сунцокрета и 5.000 тона говеђег меса.  

"Мислим да ће то бити велика прилика за наше пољопривреднике и прилика за раст извоза. Свакако биће разговора око енергетике и политичких око стабилности у региону ", објашњава премијерка Србије Ана Брнабић. 

"Турски ток" такође би могао као тема да се нађе на столу. 

"Енергетика је све мање економско питање, а све више политичко и геостратешко питање о коме се прича на највишем нивоу", додаје министар рударства и енергетике Александар Антић.

А због једног политичког потеза Анкаре – набавке ракетног система од Москве, део НАТО-а је, како тврди Ердоган, полудео. У том, али и контексту односа са Србијом, кажу, воде се принципом комплементарности. 

"Србија и Турска су земље кандидати за ЕУ, али обе земље у Русији имају пријатеља, много ствари нас зближава, а то што Србија није, а Турска јесте у НАТО-у сигурно није најважније. Код нашег председника присутна је воља за унапређењем односа, а исто важи и за председника Србије", објашњава амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.

На писање појединих немачких медија да Турска економску моћ на Западном Балкану жели да претвори и у политичку, амбасадор Турске у Србији одговара да би Анкара волела пријатељске односе са свим земљама у региону и да је њена политика отворена, без задњих намера.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи