"Сваког дана разговарам са инвеститорима из Турске"

Амбасадор Турске у Београду Танжу Билгич најављује да ће током предстојеће посете председника Ердогана, поред осталог, бити потписан споразум који ће обезбедити готово две хиљаде радних места у Краљеву. Билгич истиче одличне политичке односе и наводи да свакодневно и лично контактира с великим бројем инвеститора из његове земље који желе да улажу у Србији.

У разговору за Танјуг, Билгич подсећа да је ово прва посета једног турског председника након осам година, кад је у Београду био председник Абдулах Гул.


"Сада у Србију, након осам година, долази председник Реџеп Тајип Ердоган. Ми имамо веома добре политичке односе и они напредују сваког дана, а током ове посете потписаћемо споразум којим ћемо обезбедити надоградњу наших политичких односа. То ће бити један виши степен повезаности", каже Билгич.

Споразум ће укључивати и унапређење економских и трговинских односа, и у том смислу Билгич помиње конкретне користи од Ердоганове посете јер је, како примећјује, Турска важна за регион, Србија је важна за регион, те је нормално да две значајне земље имају веома добре односе.

Упитан који део посете ће бити посвећен економији, а који политици, те како ти односи између две земље могу да се сагледају у склопу односа у региону и шире, Билгич напомиње да поред добрих дипломатских односа ниво економских односа практично "све говори".

"Ми привлачимо многе инвеститоре из Турске, сваког дана сам у контакту са инвеститорима који желе овде да улажу и током ове посете ће једна турска текстилна компанија потписати споразум с општином Краљево о градњи фабрике у том граду", најавио је Билгич.

Како каже, то ће обезбедити много радних места у том граду, близу две хиљаде.

Уверен је, међутим, да ће од тога захваљујући Турској бити и додатне користи, можда симболичне, а то је скретање пажње на овај регион, што ће привући још инвеститора у Србију.

Говорећи о политичким односима каже да је посета Ердогана важна јер су наши односи добри, јер нема спорних политичких питања.

"Али, треба рећи и то да очекујемо да ова посета буде још један корак напред у нашим политичким односима. С обзиром да немамо међусобних политичких проблема, нема неких тешких питања да се решава, али има питања о којима треба разговарати", каже Билгич и додаје да ће посета представљати важну поруку за регион, јер је овај регион за обе земље важан.

Наглашава да су сада у центру пажње наших односа економски и трговински, одосно како их побољшати, што онда позитивно утиче и на даљи развој политичких односа.

Наводи и да турски инвеститори долазе у Србију због повољних услова које су, како каже, обезбедиле српске власти.

"То бисмо да искористимо, јер ово је 'вин-вин' ситуација од које имају користи и наши пословни људи а истовремено и српска економија и српски народ, јер ми овде доносимо инвестиције и новац и отварамо радна места. Текстилна индустрија је једна од најважнијих области где инвестирамо у Србији јер ви имате традицију текстилне производње", наводи Билгич, али помиње и улагања у фабрике ауто-делова, обраде дрвета и сл.

Упитан да коментарише то што су и Србија и Турска земље кандидати за ЕУ, што Турска јесте а Србија није у НАТО, те да обе земље у Русији имају пријатеља, Билгич каже да нас много тога зближава, а да то што Србија није, а Турска јесте у НАТО сигурно није најважније.

"Код нашег председника присутна је воља за унапређењем односа, а исто важи и за председника Србије, те не мислим да бити чланица НАТО или не бити чланица НАТО представља проблем", сматра Билгич.

А на питање очекује ли примедбе из ЕУ или с неке друге стране Србји или Турској због ове посете и пријатељских доноса две земље, каже да за то апсолутно нема разлога.

Напомиње и да је, кад је реч о тројним односима на релацији Србија, Турска, Босна и Херцеговина, сусрет тројице министара спољних послова током заседања Генералне скупштине УН био висок ниво, али се нада да ће убудуће тај механизам функционисати на још вишем нивоу и да је посета Ердогана Србији управо на том трагу.

"Наравно да се о моделима може разговарати, али бисмо волели да имамо овакав механизам на највишем нивоу, нивоу председника", поручио је Билгич.

С обзиром да ће турски председник посетити Санџак, Билгич то види као даљу потврду јачања веза две земље. Јер, како објашњава, народ Санџака је мост између Србије и Турске, и то мост пријатељства.

"Да бисмо ојачали тај мост пријатељства наш председник ће посетити и тај регион", навео је турски амбасадор.

Коначно, упитан да коментарише тврдње појединих медија и аналитичара да Турска своју економску и војну моћ на западном Балкану жели да претвори и у политичку моћ, Билгич поручује да би Турска волела да има пријатељске односе са свим земљама у региону.

"Наша политика је транспарентна, немамо никакве задње намере и наш једини циљ су пријатељски и добри односи са регионом, добри економски и трговински односи наше две земље, јер обе од таквих односа имају користи", закључио је Билгич.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи