Варади: Очекујем више уздржаности у даљем признавању Косова

Академик и професор међународног права Тибор Варади каже за РТС да паралела између Каталоније и Косова неће донети корените промене у посматрању Косова, али је врло вероватно да ће код нових потеза око легализације Косова, као што је рецимо пријем у Унеско, бити много више уздржаних.

Тибор Варади је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да постоји много сличности између Косова и Каталоније.

"Постоји много сличности и истоврсности, неких разлика има. Оно што је врло важно, то је чињеница да ни Устав Шпаније, ни Устав Србије не допушта одвајање, односно сецесију, ни након референдума, ни на други начин. И Косово и Каталонија су јединице у државама чији устави то не допуштају. Устав Канаде допушта, у Великој Британији би то исто било могуће", објашњава Варади.

Нагласио је да аргумент да је Каталонија унутар Европске уније не види као правно релевантан.

Када је реч о аргументу да је Косову sui generis, односно посебан случај, Варади не верује да је релевантан са становишта међународног права.

"Овај аргумент sui generis је нешто што има мало више подлоге, али не верујем да је заиста релевантан са становишта међународног права. Ту се говори о томе да, за разлику од Каталоније, на Косову је била укинута аутономија, да је било репресије и да је било рата. Велико је питање, међутим, да ли је у том случају сецесија једина правна последица и једина санкција", указао је Варади.

Подсетио је да је готово истовремено са референдумом у Каталонији одржан референдум у Курдистану, где су се такође људи изјаснили за одвајање.

"У Курдистану је било неупоредиво већих невоља, већих трагедија и већих људских патњи него на Косову, па ипак ниједна међународна сила није била за то да се призна референдум у Курдистану", додао је Варади.

На питање какав је маневарски простор Београда, Варади каже да паралела са Каталонијом утиче у правцу да они који су били без резерве за самосталност Косова, сада можда имају неке резерве.

Сматра да није случајно ни то да Шпанија, која је увек била свесна паралеле и поређења са Косовом, није признала независност Косова.

"Оно што ја мислим да неће бити неких заиста коренитих промена у посматрању Косова, али је врло вероватно да код тих нових потеза око легализације Косова, као што је рецимо пријем у Унеско, да ће бити много више уздржаних, јер ће та паралела бити присутнија", нагласио је Варади.

Говорећи о томе да ли Београд има још неке могућности са становиша међународног права, осим да указује на недоследност међународне политике, Варади каже да ће се можда показати више разумевања за положај Србије.

"Оно што је на столу је да ће се можда показати нешто више разумевања за положај Србије, биће мало више уздржаности код даљег признавања Косова, вероватно неће у скорије време бити земаља које признају, поменуо са Унеско. Тако да положај Србије ће добити мало више подршке, али не верујем да ће се питање преокренути и да ће повратак Косова бити стављен на преговарачки сто", тврди Варади.

Одговарајући на питање да ли мисли да би нека земља која је признала независност Косова сада могла да призна да је погрешила, Варади каже: "Незамисливо је, ја нажалост сматрам да то није заиста вероватно".

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи