ЛДП и ЛСВ реагују на изјаву Вулина

Либерално демократска партија је саопштила да је "довођење осуђених ратних злочинаца на обележавање годишњице пораза које Александар Вулин слави као министар одбране, апсолутно неприхватљив потез којим Србија шаље погрешне поруке како свом друштву, тако и државама у региону и у Европи". Лига социјалдемократа Војводине позива Владу Србије и њену председницу Ану Брнабић да се ограде од "изјава министра Вулина којима се величају осуђеници за ратне злочине".

"Немогуће је у исто време причати да градите модерну, европску Србију, а да се као хероји и примери приказују они који су пред међународним судовима осуђени за најтежа кривична дела и на тај начин их аболирате", наводе у ЛДП-у.

Према оцени ЛДП, кратак је пут од гостовања Веселина Шљиванчанина на страначкој трибини, на којој се нападају они који другачије мисле, до довођења осуђених генерала у званичне институције и њихове промоције коју подржава министар Александар Вулин.

"Србија је одговорна, пре свега према својим грађанима, за политику ратова, сукоба и крвавих година које су однеле хиљаде живота и најбоље од нас отерала испод земље или ван ње. Данас се позивати на те године и славећи их са онима који су починили злочине само је пут да се никада не суочимо са сопственом блиском историјом, која нас је осудила да будемо жртве једне неразумне политике и њени већни таоци", наводи се у саопштењу ЛДП-а.

Ако Вулин не схвата шта чини оваквим потезима, онда барем грађанска јавност не сме да ћути док се нашој деци добро познати осуђеници данас лажно представљају као хероји и мученици, закључују у ЛДП-у.

Реагујући поводом тога што је Вулин јуче у Нишу говорио на скупу на коме су присуствовали и хашки осуђеници – генерал Владимир Лазаревић и један од најближих сарадника Слободана Милошевића, Никола Шаиновић, ЛСВ подсећа да је Србија чланица УН, које су и формирале Трибунал за ратне злочине почињене у бившој Југославији.

Сасвим је јасно да Србија мора поштовати његове пресуде, наводи се у саопштењу ЛСВ-а.

"Политика мира и добросуседских односа очито је за многе у Влади Србије нешто на шта се не треба обазирати, па се шаљу веома лоши сигнали о подршци људима који су усуђени за најтежа кривична дела", сматрају у ЛСВ.

Очекујемо да Влада и премијерка Брнабић реагују и осуде кокетирање са осуђеним ратним злочинцима, закључују у ЛСВ-у.

Министар одбране Александар Вулин и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић присуствовали су јуче у Нишу сусрету старешина 3. армије за време НАТО агресије под називом "Да се не заборави".

Скупу је присуствовао и последњи командант 3. армије, генерал Владимир Лазаревић, осуђен пред Хашким трибуналом на 15 година затвора због злочина над косовским Албанцима.

Вулин је том приликом рекао да Србија није ничим изазвала НАТО агресију, а да њени војници, њен народ може само да буде поносан на своју улогу у свим овим годинама.

"Трећа армија, генерал Лазаревић, па и сви они који више нису са нама или који су негде далеко имају разлога да буду означени и препознати као најбољи међу најбољима. Као најхрабрији међу најхрабријима", рекао је Вулин у Нишу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи