Влада Србије донела предлоге уредби, одлука и закључака

Влада Србије на данашњој седници донела је више одлука из своје надлежности међу којима је и Предлог уредби о проглашењу паркова природе “Златибор” и “Радан”, предложила је одлуку о отварању конзулата Србије у Анталији и Перту и предложила укидање виза за улазак у Србију за држављање Индонезије.

Влада је оценила да према својој геолошкој и биолошкој разноврсности области "Златибор" и "Радан" заслужују статус репрезентативних примера на територији Србије.

Уредбе омогућавају заштиту шумских станишта и очување дивље фауне, као и непокретних културних добара.

Парк природе "Златибор" обухвата близу трећине целокупне флоре Србије, од којих су многе од националног и међународног значаја, док се у саставу парка природе "Радан" налази највећи и највиши вулкански комплекс у Србији.

За управљача ових заштићених области предложено је Јавно предузеће "Србијашуме", саопштено је из Владе Србије.

Влада је усвојила Предлог одлуке о отварању конзулата Србије у Анталији у Републици Турској и Перту у Аустралији.

Предлог је заснован на потреби ширења мреже почасних конзула Србије у овим државама.

Отварањем конзулата олакшала би се сарадња у областима културе, туризма и економије и омогућило привлачење нових инвестиција.

Влада је донела и Предлог о укидању виза за улазак у Србију за држављане Индонезије.

Овим би се у потпуности испоштовао принцип реципроцитета, јер су за грађане Србије током 2016. године укинуте визе за улазак у ову државу, наводи се у саопштењу.

Влада је утврдила Предлог закључка о усвајању споразума о бесповратним средствима из Труст фонда више донатора за развој статистичких капацитета III за спровођење Акционог плана за отварање података у Србији, између Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и програма Уједињених нација за развој "Отворени подаци - отворене могућности".

Отварање података у Србији омогућило би већу транспарентност и ефикасније пружање јавних услуга, што би грађанима олакшало свакодневницу, а приватном сектору пословање и једноставнију примену пословних идеја и креативног пословања.

Отварање података такође би значило и приближавање Србије европским административним стандардима. Пројекат је започет у августу 2017. године, а предвиђено је да траје до децембра 2019, стоји у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи