Танасковић: Не улази се исто у биоскоп и у Унеско

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић оценио је да одустајање Приштине од кандидатуре за чланство у тој организацији није неочекивано и да представља дипломатски успех Србије.

Формулација коју су у Приштини одабрали да би најбезболније саопштили разлоге своје одлуке представља ублажавање свега тога, рекао је Танасковић за Новости.

"Тачно је да је одлука донета на основу прагматичне процене, али прагматичност се односи на то да не би добили довољан број гласова", коментарише Танасковић информацију из Приштине да нису поднели захтев за учлањење у ову организацију и да се "прагматично одлагање чланства у Унеску и Интерполу заснива на пуној координацији са САД и другим земљама Квинте".

"Чињеница је, међутим, да захтев није поднет. У дипломатским круговима при Унеску, без обзира на то да ли је реч о земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова или не, није са сипматијама примљена нагла намера да се неуспех у вези са чланством у Интерполу компензује на брзу руку 'освајањем' Унеска, јер је ово озбиљна међународна организација", истиче Танасковић.

Због тога су у том смислу, како додаје, могли да се чују коментари да "учлањење у Унеско није исто што и купити улазницу и ићи у биоскоп".

Амбасадор Србије наглашава и да је велико питање да ли би овакво Косово с природом свог идентитета, као парадржава, уопште могло поново да стигне на дневни ред Извршног савета, с обзиром на тренутно расположење у овој организацији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи