ЕК: Србији аргументован одговор, Шпанији "Продијева доктрина"

Можете бити сигурни да ће наш одговор на писмо српских власти бити добро припремљен и представљен, каже портпарол Европске комисије Александар Винтерштајн.

Европска комисија каже да ће, када буде добила писмо српских власти, детаљно одговорити на питања поводом своје позиције када су у питању случајеви Косова и Каталоније.

"Када добијемо писмо, одговорићемо на њега. Можете бити сигурни да ће наш одговор бити добро припремљен и представљен. То је увек случај са нашим одговорима и не видим зашто би било ишта другачије у овом случају", изјавио је портпарол Европске комисије Александар Винтерштајн.

Европска комисија је у изјави за Танјуг одбацила оптужбу да се ради о двојним стандардима у случају њихове оцене да се "случајеви Косова и Каталоније не могу поредити".

У додатном објашњењу, извори Европске комисије за Танјуг наглашавају да се ЕУ у случају Шпаније руководи тзв. "Продијевом доктрином", према којој се Унија не меша у унутрашња уставна питања земаља чланица.

Иста доктрина, названа према некадашњем председнику Европске комисије Роману Продију, каже да отцепљена територија може напустити државу чланицу ЕУ и постати поново део ЕУ само ако је независност стечена у складу са уставом земље чланице коју је напустила.

Када је Косово у питању, Европска комисија се позвала на закључке Савета министара ЕУ од 17. марта 2008. године, када је договорена заједничка реакција на косовску декларацију о независности.

"Савет наглашава да је Косово sui generis случај и напомиње да ће земље чланице, у складу са својим националним праксама и међународним правом, одлучивати о својим односима са Косовом", наводи се у закључку Савета министара ЕУ из 2008. године.

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће наредне недеље током своје посете Бриселу европским званичницима предати писмо у коме власти Србије захтевају одговоре на питања у вези са ставом Европске комисије у случајевима Косова и Каталоније.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи