Орбан: Велике деценије централне Европе, Срби желе да буду део те приче

Србија је ојачала доделивши "аутономију за пример" Мађарима у Војводини, сматра мађарски премијер Виктор Орбан. Јасно је да Срби желе да се придруже успешној причи централне Европе, истиче Орбан.

Мађарски премијер Виктор Орбан изразио је очекивање да сада почињу "велике деценије централне Европе" и оценио да је јасно да Срби желе да се придруже "успешној причи централне Европе".

Орбан је у интервјуу за више листова мађарске мањине у Румунији оценио да је Србија ојачала доделивши "аутономију за пример" Мађарима у Војводини, пренела је МТИ.

"Пољаци, Чеси, Мађари и Словаци сигурно ће постићи озбиљан успех заједно, а могао бих да додам и Словенце. Морамо прво да решимо одређена питања са Хрватима. Јасно је да Срби желе да се придруже успешној причи централне Европе. Очигледно је да Мађари у Румунији имају место у овом полету", рекао је Орбан.

Он је додао да је на Румунима да одлуче да ли могу да се придруже "успешној причи централне Европе" у сарадњи са Мађарима покретањем заједничких економских пројеката и успостављањем заједничких циљева, пренела је МТИ.

Истовремено, додао је да је задатак мађарске владе да штити интересе Мађара, као припадника етничке мањине, на међународним форумима и у билатералним односима, и поручио да мађарска политика према етничким мањинама у иностранству не сме бити ограничена за заштиту права.

Додао је да о тим питањима Мађарска треба да разговара са Румунијом, нагласивши да је његова земља успела да успостави облик сарадње са Србијом, од којег корист имају и Срби и Мађари који живе у Србији.

Орбан је додао да у наредним годинама политика Мађарске према држављанима те земље који живе у иностранству мора да се усредсреди на ниже квалификоване, припаднике нижих и средњих класа који су, сматра он, склонији асимилацији.

Нагласио је да ће Мађарска пре помоћи Румунији да заштити своју источну границу од миграција него што ће изградити ограду на мађарско-румунској граници.

"Пре или касније биће потребно ефикасно запечатити источне границе (Румуније), а у супротном, Румунију ће преплавити мигранти и Мађари ће онда морати да изграде ограду на граници с Румунијом. Свакако желимо да то избегнемо, а ако дође до тога, радо ћемо помоћи Румунији да заштити своје границе", поручио је Орбан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи