Полемика о кворуму и у скупштинском холу

Кворум, који је претходног дана три пута утврђиван пребројавањем посланика у сали, због проблема са електронским системом за гласање, и данас је била тема посланика, али у скупштинском холу.

Док владајућа коалиција тврди да је јуче прва седница редовног јесењег заседања одржана по Пословнику и да је парламент симбол демократичности, ефикасности и јавности у раду, опозиција и данас сумња да је у сали јуче било кворума и наводи да је била опструисана у намери да образложи своје предлоге за допуну дневног реда и да је заправо електронски систем радио.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић, који је и потпредседник парламента, рекао је одговарајући на питања новинара у парламенту да је јуче после подне, због проблема са електонским системом за гласање, кворум утврђиван неколико пута и то пребројавањем, поручујући да је време "Бодрума и тих афера" давно прошло.

"Наравно да је постојао кворум. То зна и опозиција и јавност", рекао је Милићевић и навео да када можда кворума није било због одржавања седница скупштинских одбора, направљена је једночасовна пауза пре 14 сати.

На наводе опозиције одговара да је јуче дневни ред утврђиван око пет сати, те да нико није спречавао опозицију и демократску расправу о допуни дневног реда, наводећи да је таквих предлога за допуну било укупно 108.

"Није ништа ново да део опозиције неколико месеци уназад покушава да кроз опструкцију обесмисли и сроза достојанство и углед парламента мислећи да тако може да дође до јефтиних политичких поена", поручује Милићевић.

Посланици ДС-а и Двери тврде да су јуче посланици опозиције тражили да се кворум утврди не пребројавањем, него јавном прозивком посланика, а Милићевић каже да је легитимно да упуте такав захтев председнику парламента чије је, каже, дискреционо право да донесе одлуку.

Пословник о раду је, наводи Милићевић, наслеђен и можда би било добро да су се његови писци водили речима Николе Пашића да "када пишете законе имајте на уму да ћете некад бити у опозицији", те да Пословник можда највише критикују управо његови творци.

Наводе шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића да то што јуче није било просте већине у парламенту за почетак нове седнице говори да је крај владајуће коалиције, Милићевић је рекао да је Обрадовићево легитимно право да изнесе своје мишљење.

"Колико се вреднује то што он каже, види се на изборима”, рекао је Милићевић.

Посланик ДС Балша Божовић и Бошко Обрадовић тврде да јуче није било кворума".

Божовић је новинарима у парламенту рекао да је јуче председавајући обавестио да постоји проблем са електронским систем за гласање када је систем регистровао присуство 123 или 124 посалника, те да су неколико пута позивали посланике да уђу у салу, али да их није било 126.

Навео је и да су скупштинске службе рекле посланицима да електронски систем заправо ради, након чега је уследило ручно пребројавање посланика, а после пребројавања саопштавано да је у сали 133 и 134 посланика.

"Ми смо бројали, нисмо их избројали изнад 122", каже Божовић и додаје да није први пут да председница парламента Маја Гојковић краши закон и Пословник.

Обрадовић је рекао новинарима да је јуче, када су посланици опозиције посумњали да постоји кворум, речено је да је покварен електронски систем за гласање, оценивши да је пребројавање била манипулација.

Каже да би се прозивком посланика, уместо што су пребројани, видело да их није било 126.

“То говори о распаду владајуће коалиције. Желим им брз и успешан крај”, наводи Обрадовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи