Вучић: Не очекујем реакцију ЕУ, Србију нико не штити

Председник Александар Вучић изјавио је да не очекује да ће Брисел реаговати на најављени званични допис Србије због става ЕУ да је каталонски референдум нелегалан јер је Шпанија чланица ЕУ, али да је наша дужност да бранимо интересе своје земље.

Александар Вучић је, после састанка у Варни с премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, рекао за Прву телевизију да су и на том скупу сви говорили о ставу Европске комисије, који се, каже, не може објаснити.

Председник је, осврћући се на образложење ЕК, поновио да "није чуо" да се међународно право "примењује на чланице ЕУ и на 'нечланице', нити постоји било која резолуција УН која спомиње макар и могућност сецесије Косова и Метохије".

Не очекује, међутим, одговор на став Србије:

"Никакве реакције не очекујем, ми то радимо да бисмо дали све што можемо да заштитимо своју земљу", рекао је Вучић.

За њега је, додао је, била битна реакција данас у Варни, где су сви говорили о Србији, јер, како је приметио, сви осећају да је Србији нанета велика неправда.

"А да ли ће се неко дрзнути да то и каже, не знам, али ми смемо, хоћемо и морамо то да кажемо, јер имамо само једну Србију и зато морамо да пошаљемо то писмо", поручио је Вучић.

Види, како каже, да се неки у Србији с тим "спрдају", али додаје да је уверен да је поштено да се каже, ако је портпарол Комисије погрешио, шта је онда објашњење.

"Нисам чуо да може објашњење да буде – то је због резолуције о Косову, признајемо... али ни у једној резолуцији не постоји тако нешто, чак ни позив на сецесију. У две реченице су две ствари промашили", оценио је Вучић.

Навео је да су у Комисији рекли и да је Косово специфичан, посебан случај, те одговара на то: "Па све је специфичан случај..."

Онда је, закључује, једноставније да су рекли "то смо урадили против вас", па да се, каже, зна да смо имали злу срећу, или можда лоше руководство.

"Али бар кажите: огрешили смо се о вас", поручио је.

Било би у реду да кажу – "у реду, Србијо, огрешили смо се о вас, и '99, и 2004, и 2008", приметио је Вучић, али и додао да се то неће догодити.

Ми смо, каже, због њихове нечисте савести принуђени да слушамо којешта, док Албанци могу да раде и поручују шта им падне на памет, јер имају моћне заштитнике.

"Србију нико не штити", рекао је Вучић и додао да је наш посао да штитимо своју земљу.

Указао је да је вечерашњи састанак у Варни важан састанак, то су три важне земље, али, како је навео, највише се данас разговарало о Србији.

"Причали смо о заједничким темама, а ја о ономе што је наша мука, посебно од јуче и става ЕК, која је показала двоструке аршине поредећи Косово и Каталонију", рекао је Вучић.

Сви све разумеју у Европи у свету, само некима није јасно, али је тешко да изађете и кажете "извините, Срби", прокоментарисао је Вучић реаговање званичника, али и новинара у Варни, где је састанак с премијерима одржан.

Најавио је да ће наредни састанак бити у децембру и то у Београду.

"Не знам шта ће Албанци с југа Србије с косовским пасошима"

Председник Србије рекао је да не зна шта би Албанци који живе у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи радили са косовским пасошима, које им обећава Рамуш Харадинај.

"Са тим пасошем далеко ће догурати", рекао је Вучић и додао да нема потребе за лажима, и да у Србији тачно знају колико Албанаца има у централној Србији, као и да има много више Срба у централном Косову.

"Они могу све то да причају докле год имају велике заштитнике у иностранству, али међународно право треба да постоји и мора да се поштује", рекао је Вучић.

Истиче да Србија нема такве заштитнике и да је изложена притисцима са свих страна због нечисте савести Албаније.

"Због њихове нечисте савести према нашој отаџбини, ми смо дужни да трпимо, да слушамо притиске, да им се понекад повинујемо, некада не, а када то не урадимо, да будемо означени као 'унијати Европејци' или не знам шта већ друго, само зато што смо чували своју родну груду", рекао је Вучић.

Додаје да ће Србија свој посао да настави, да штити независност Србије, територијални интегритет и суверенитет, док они "раде своје".

"Mного је важнијих тема од локалних избора за Београд"

Председник Србије рекао је да се уопште није бавио београдским изборима па ни причом да се може десити да уз њих буду расписани и парламентарни.

Не видим разлог за параламентарне изборе, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара ТВ Прва у Варни, али и додао да на то да ли ће их бити може да утиче много фактора те да је увек могуће да се деси да буде избора.

Сматра, међутим, да се то неће догодити, а кад ће избори у Београду, каже да "нема појма".

Тиме се, додаје, није ни бавио, јер је оно што је ЕК јуче саопштила у вези с референдумом у Каталонији и поређењем с Косовом, толико важно да не може да се бави питањем локалних избора.

Једино што је коментаришао на ту тему било је: "Много се плашим политичких опонената, они су већ победили".

У том је смилсу запитао и да ли неко мисли да је важније то како неко замишља да буде градоначелник или заменик градоначелника као што је био раније, "па да могу да краду као што су раније", или су битније најважније државне теме.

Немојте ни да ме питате, поручио је, те додао: "Да сад причам о онима који су до јуче тражили шарену фонтану, а данас им се не свиђа што свира девет а не седам мелодија. Ти су већ победили и све је то у реду, али само постоји једна ситница, да се изброје гласачки листићи, па да се види да ли су победили или не".

У обраћању новинарима након састанка, упитан да прокоментарше изјаве да се чланови СНС-а уписују у бирачки списак у Београду и да то говори Саша Јанковић, рекао да се Јанковић ничим не бави сем гласинама и "рекла - казала".

Навео је и да ће одговор на те изјаве уследити и објаснио да је у годинама када су владали они са којима је Јанковић излазио на изборе много више било разлике између одјављених и пријављених.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи