Одбијено разрешење Рикала са места министра

Посланици косовског парламента одбили су захтев за разрешење министра пољопривреде Ненада Рикала. Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да нема података надлежних безбедносних служби и правосудних институција да је Рикало починио злочин против албанског цивилног становништва у Приштини током сукоба 1999 године.

Четрдесет посланика гласало је против смене Рикала, 26 је било за а један је био уздржан, јавља дописник РТС-а.

Обраћајући се посланицима косовске скупштине, Харадинај је рекао да Косовска информативна агенција у свом систему нема пријављен случај са подацима Ненада Рикала. "Од Тужилаштва сам добио да у бази није евидентиран ниједан податак да је Рикало починио било шта о чему говорите", нагласио је косовски премијер.

Посланички клуб Демократског савеза Косова затражио је на данашној седници посебну расправу о пријавама албанских цивила, да је Ненад Рикало, наводно малтретирао албанске цивиле у насељу "Дарданија" у Приштини, током сукоба на Косову.

Шеф посланичке групе ДСК Авдулах Хоти је иницирајући расправу, предложио разрешење Ненада Рикала са места министра, а надлежне институције да истраже оптужбе на његов рачун.

"Сумње заслужују законско третирање и носе политичку одговорност и за премијера. У конкретном случају имамо поступке на које је албански народ јако осетљив", рекао је Хоти.

Посланик покрета "Самоопредељење" Ћељаљ Цвећља рекао је да сведоци кажу да је Рикало "током рата виђан у униформи, са црвеном беретком, у униформи и са калашњковим".  

Цвећља тврди да је Рикало делио оружје српским становницима у насељу "Дарданија".

"Још постоје трагови његове пуцњаве током рата на згради у којој је живео", тврди Цвећља.

Шеф посланичке групе Демократске партије Косова Мемљи Краснићи рекао је да је Рикало после рата био политички активан, у два мандата био члан Централне изборне комисије, па је зачуђујуће да ниједна оптужба није покренута док није именован за министра.

Краснићи је нагласио да постоји сумња су оптужбе против Рикала политичке мотивисане. 

"Ми сматрамо да нико не може бити део владе ако је био укључен у злочине и ако се то докаже, премијер треба да предузме мере. Чули смо тужиоца да ће започети овај процес и неопходно је да се све брзо заврши, како би расветлили овај случај", рекао је Краснићи.

Позвао је да се избегне било какав покушај политичке злоупотребе овог случаја, зарад унутрашње политичке борбе на Косову.

Шеф посланика Српске листе Саша Милосављевић рекао је да су оптужбе против Рикала покренуте ради политичке кампање.

"Треба коначно да схватите да Србе треба третирати као равноправне на Косову и не упирати више прст у нас. Јесмо ли ми посланици скупштине или смо судије, или полиција. Говоримо о апсурду, исто као што је то учињено са Богданом Митровићем, који је хтео да се врати својој кући", рекао је Милосављевић.

Милосављевић је индиректно оптужио посланике опозиције да су зарад политичке кампање иницирали расправу о наводним злочинима Ненада Рикала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи