"Шведска подржава Србију на путу ка ЕУ"

Шведска ће наставити да подржава Србију у приближавању Европској унији, изјавио је у Чачку амбасадор те земље Јан Лундин, додајући да се ове године навршава 100 година дипломатских односа Србије и Шведске.

"Желимо да Србија што пре постане чланица ЕУ и да буде партнер у даљем развоју једне Европе без граница и без ограничања кретања људи и роба. Србија је на добром путу. Недавно смо чули да је 2025. година оквирна година када би Србија могла да приступу ЕУ. То је добар сигнал за Србију, али и целу Европу", нагласио је Лундин.

Лундин је током састанка са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем истакао да Шведска годишње улаже око 10,11 милиона евра у разне пројекте у Србији, а један од њих је и у Чачку.

"У Србији улажемо у рефорну правосуђа, полиције, цивилно друштво, екологију. У Чачку смо подржали пројекат рециклаже. Екологија је једно од важних питања на путу Србије ка Европској унији", рекао је Лундин.

Он је подсетио да су шведске инвестиције стигле до Горњег Милановца, у компанију "Тетрапак", додајући да је и долазак "Икеа" у Београд такође велика ствар.

Тодоровић је рекао да је на састанку било речи о рекултивацији депоније у Премећи, али и пречишћавању отпадних вода.

"Шведска је у том послу далеко одмакла од нас. Од 2001. године до данас Влада Шведске је у Србију инвестирала 200 милиона евра. Када је реч о регионалној депонији Дубоко, Шведска је преко своје развојне агенције Сида инвестирала бесповратна средства у ову депонију, где је Чачак један од највећих акционара", истакао је Тодоровић.

Према његовим речима, разговарало се и о размени запослених и студената.

"У Шведској живи око 130.000 Срба, а договорили смо се и да наша дијаспора узме веће учешће у развоју Чачку. Шведске инвестиције су до сада стигле до Горњег Милановца, а надамао се да ће у скорије време стићи и у Чачак", закључио је Тодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи