Одбор за КиМ без кворума

Скупштински одбор за Косово и Метохију није имао кворум за одлучивање, али је седница на чијем је дневном реду било разматрање ситуације на Косову и Метохији након давања подршке Српске листе новоформираној "влади" у Приштини ипак одржана.

Посланици опозиције негодовали су због тога што се на седници нису појавили посланици власти, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и представници Српске листе. 

Они су од председника одбора Милована Дрецуна затражили да одложи седницу и да закаже нову, те да на њу позове све релеватне чиниоце који су учествовали у доношењу одлуке да Српска листа подржи владу на Косову. 

Посланик СРС-а Миљан Дамјановић добио је две опомене, јер је Дрецуну дао заставу самопроглашене државе Косово, рекавши да треба да је уручи директору Канцеларије за КИМ Марку Ђурићу. 

"Узмите, баците ово", рекао му је Дрецун, а онда изрекао опомену. 

"Изричем вам опомену због увреде председника одбора и рушење достојанства парламента", рекао је Дрецун Дамјановићу који му је узвратио да "и он њему изриче опомену јер води издајничку политику". 

"Изричите колико хоћете, вама ће судити српски народ, водите издајничку политику, подржавате Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија", рекао је Дамјановић. 

Навео је да власт нема аргументе да расправља о темама које су на дневном реду и додао да обмањује грађане позивајући се на резолуцију 1244, која је у супротности са Бриселским споразумом. 

Како је рекао, "посланици са Српске листе који су изабрани у парламенту Косова и учестувују у влади нису поднели заклетву привременим органима, већ самозваној држави Косово". 

Посланик СДС-а Горан Богдановић затражио је да се седница одложи, јер није усвојен дневни ред, те посланици могу да причају "шта им падне на памет", као и због тога што нису присутни представници Српске листе и Канцеларије за КИМ. 

Дрецун му је одговорио да није неопходно имати кворум и да је дневни ред дефинисан. 

Посланик Славиша Ристић рекао је Дрецуну да је требало да позове оне који би дали одговор на питање зашто се прави влада са сеператистичким покретом у Приштини. 

Позивима да се закаже нова седница придружио се и посланик СРС-а Божидар Делић.

"Мислим да су притисци дошли из Србије да тако (Српска листа) поступи", рекао је Делић. 

Посланик Двери Зоран Радојчић сматра да треба прекинути преговоре који се воде у Бриселу у вези са Косовом, да се то питање врати под окриље УН, као и да се прогласи окупација дела територије и о томе обавести светска јавност.

Милићевић: Нисмо бојкотовали седницу одбора

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић зјавио је да та партија није бојкотовала седницу скупштинског одбора за Косово и Метохију, објашњавајући да се истовремено када је била та седница, у скупштинској сали утврђивао дневни ред.

"Није реч ни о каквом бојкоту. Имали смо утврђивање дневног реда, почело је редовно заседање. Мислим да је постојала могућност да се седница одложи за неки наредни дан”, рекао је Милићевић новинарима у парламенту.

Милићевић је, говорећи о ставу Српске листе да буде део власти на Косову, рекао да СПС подржава одлуку оних који живе на простору КиМ и сматрају Србију својом државом, јер, како каже, они најбоље знају шта је њихов интерес.

Подсетио је да су Срби и раније од 1999. године учествовали у раду владе, али за разлику од претходног периода, данас су, каже, Срби битан политички фактор за доношење кључних одлука у парламенту.

"Моћи ће да утичу на оно што је важно, а то су животна питања. Ово је прилика да се спроводи програм Српске листе, ту пре свега мислим на ЗСО, на заштиту имовине и на безбедан повратак”, рекао је Милићевић и поручио да нико из Београда нема право да из удобних фотеља спочитава Српској листи.

Они, наводи Милићевић, најбоље знају шта су њихови интереси и поставља се питање шта је била алтернатива.

Шеф посланика СПС је рекао и да је однос Србије према Рамушу Харадинају непромењен.

Милићевић је казао и да је дијалог који је покренуо председник Србије Александар Вучић храбар и одговоран корак који води ка трајном проналажењу решења.

"Сматрам да не смемо и не можемо да држимо главу у песку. Ако будемо држали главу у песку, питање ће постајати све теже, на крају нећемо имати о чему да разговарамо, а не можемо да се понашамо неодговорно и да то питање остављамо генерацијама које долазе”, истакао је Милићевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи