Брнабић: Прикључење ЕУ је маратон

Улазак у Европску унију је питање издржљивости, а не конкуренције, рекла је у интервјуу за бриселски портал "Еурактив" премијерка Србије Ана Брнабић, признајући ипак да је циљ Србије да затвори сва преговарачка поглавља између 2020. и 2022. године.

"За Србију је приступање ЕУ попут маратона", рекла је премијерка и додала: "Када трчиш маратон, не такмичиш се против неког другог, него против себе. У том смислу, не мислим да неку земљу треба да брине ко је први, а ко други."

Премијерка Србије је у интервјуу такође истакла напредак који је Србија постигла у последње три године са циљем да поново постигне макроекономску стабилност и фискалну дисциплину.

На питање да ли је сагласна са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером, који је недавно у говору о стању Уније рекао да би Србија и Црна Гора могле да уђу у ЕУ до 2025. године, Брнабићева је казала да не треба да причамо о томе када ћемо се прикључити ЕУ.

"По мени, пут је важан као и сама дестинација. То је моја порука целом региону. То је маратон, бити фокусиран на спровођење реформи је најефикаснији начин јер је важно за вашу земљу", додала је премијерка.

Ипак, како је признала, циљ Србије је да затвори сва преговарачка поглавља између 2020. и 2022. године.

"Можда је 2020. мало амбициозна, али је 2022. много реалнија", објаснила је Брнабићева.

Како се наводи, још постоје основни услови које треба испунити за отварање пута ка процесу евроинтеграција – владавина права, борба против криминала и корупције, добри суседски односи, основна људска права, слобода изражавања.

Брнабићева је као комплексно питање које треба решити издвојила заштиту природне средине, додајући да њена влада има министарство екологије које се тиме бави.

"Напорно радимо да спроведемо све важне реформе", истакла је премијерка Србије у интервјуу за бриселски портал.

Када је реч о Косову, Брнабићева је на питање да ли одбијање Србије да призна Косово може да омета пут Србије у ЕУ одговорила да тај проблем "не стоји" јер неке чланице ЕУ такође нису признале Косово.

"Не знам зашто би то било нешто друго. Шпанија је рекла да чак и да Србија призна Косово, она никада неће. Не мислим да ће то бити предуслов за улазак у ЕУ", рекла је Брнабићева.

Око 110 земаља је признало независност Косова, укључујући САД и све осим пет чланица ЕУ.

Брнабићева је у вези са регионалном сарадњом, која је уз добре односе са суседима међу кључним условима за напредак ка чланству у ЕУ, рекла: "Без обзира на то ко отвара више поглавља, ми радимо заједно."

На питање како ће Србија "помирити" лојалност и добре односе са Русијом, традиционалним савезником, са тежњом ка ЕУ, српска премијерка је одговорила да се то питање никада није нашло пред Србијом. Она тврди да то питање не постоји.

"Србија је очигледно традиционално блиска Русији и Русија је веома важна за Србију у економском погледу. Имамо споразум о слободној трговини са Русијом и за сада желимо Русију као нашег традиционалног партнера и економског партнера. Не мислим да је то у супротности са нашом стратешком евроинтеграцијом", додала је Брнабићева.

Ана Брнабић (41) је постала премијерка у јуну, мање од годину дана откако је ушла у политику као министарка за државну управу у влади Александра Вучића, који је ове године постао председник Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи